Subiect: Cateva boli si sfaturi

Iata cateva sfaturi

Observatie:
A se evita spalarea acvariilor cu solutii de spalat geamuri, vase, sapun, etc deoarece aceste solutii chiar si intr-o concentratie foarte mica pot duce la moartea pestilor din  acvariu !

Boli datorate unor ciuperci

Ciupercile se dezvolta din bacterii si organisme

Saprolegnia
Daca vedeti o pata alba pe corpul pestelui care pare sa fi inlocuit pe acea portiune pielea inseamna ca este vorba despre Saprolegnia
Tratament - izolati pestele afectat si dezinfectati minciogul cu care a fost prins
1) puneti 2 picaturi de tinctura de metaphen la 37L de apa pentru a distruge organismul. Alte cateva        tratamente pentru pestele bolnav sunt recomandate.
2) tratament cu sare
3) tratament prin cresterea ternperaturii
4) verde de malachit
5) albastru de metil
6) acriflavin.

Ciuperca pe gura pestilor
O alta boala intalnita si raspandita la guppy ,in zona gurii apare o zona albicioasa care impiedica inchiderea gurii complect. Aceasta pata alba nu numai ca impidica inchiderea gurii ci si intra in tesutul acesteia, pestii afectati stau la suprafata apei chiar si intr-un  acvariu bine aerat!
Tratament
1) Aureomycin 250mg la 37L
2) Mercurochrome o picatura la 3,7L pentru  distrugerea organismului
3) Metaphen doua picaturi la 3,7L de apa.

Ciuperca solzilor
Daca acestia stau sbarciti insearnna ca pestele este bolnav.
Treatment:
1) Mercurochrorne
2) Tamponati locul cu hydrogen peroxide.
3) Aureomycin, 50-100 mg. la 3,7L si apa schimbata la 3 zile.

Ciupercile inotatoarelor
Cand pe inotatoare si pe coada apar pete albe ori gri.
Treatment:
1) Cresteti temperatura
2) Mercurochrome.
3) Metaphen in acvariu ori aplicat direct.



Boli datorate unor deficiente in intretinerea lor

Rahitismul
O boala care apare cand pestele duce lipsa de calciu ,fosfor si vitaminaD. Sira spinarii indoita este un
efect, pestele poate traii si chiar sa se reproduca. O lumina adecvata poate prevenii lipsa vitaminei D.
Nu exista tratament,totul tine de prevenire si de o buna hranire a pestilor.



Bolile  cauzate de paraziti:

Ichthyopthirius (Grisul)
Unul dintre cel mai raspandit parazit cu care majoritatea acvaristilor au avut probleme. Acest parazit se ataseaza de peste si ajunge sub piele si apoi pe pielea pestelui apar puncte mici albe asemanatoare bobitelor de gris. Dupa cateva zile  se desprind si cad pe fundul acvariului transformanduse intr-un saculet in care sute sau chiar mii de particole se devolta apoi acestea sunt lasate liber in apa acvariului unde pot rezista zece zile la o temperatura de pana la 24 grade ,daca nu gasesc gazda mor la fel de temperatura este mai mare de 26 grade C
Tratament
1) cresterea temperaturii peste 27 grade
2) Mercurochrome
3) albastrul de metal
4) Verde de Malachit

Ichthyophonus
Aceasta boala este produsa de un mic organism numit Ichthyophonus hoferi care,se ataseaza de ovarele ori alte parti din corpul pestelui. Pestele  devine rblegit, inoata cu miscari nenaturale si isi pierde pofta de mancare
Nu exista tratament.

Gyrodactylus
Un alt parazit ce,se ataseaza mai ales de branhiile pestelui dand acestuia o stare de amorteala, de indiferenta. Se raspandeste foarte repede si produc iritatii in zona de care se agata .
Tratament
1) formaldehide (ptr un tratament de lunga durata)
2) Peroxid de hidrogen intr-o proportie egala cu cea de apa introduceti pestele pentru 2 secunde in    aceasta solutie.
Doar cei foarte afectati vor ceda

Catifea
Intr-un numar mic aparent, o sa-l confundam cu grisul apoi cand se extinde da efectul de catifea, aceasta boala este cauzata de parazitul " Odinium linineticum ' 'Este prevazut cu radacina care se infinge adanc in pielea pestelui de unde isi procura hrana. Dupa atasare creste de opt ori fata de cum era in starea initiala dupa cateva zile se desprind de pesti pentru ca apoi sa se divida.
Tratament
1) Acriflavin
2) .Albastru de metil
3) Mercurochrome
4) Apa sarata (nu mutati pestele pana cand toti indivizii au cazut de pe peste)
5) Introduceti 12 bani de cupru in 3,7L de apa.

Lipitoarele
Se pot introduce in acvariu prin aducerea de plante, obiecte, substrat unele sunt inofensive altele nu,de ex: " "obnoxious"
. Tratament - schimbati apa, plantele, substratul, etc .

Paduchele pestelui
Aceasta creatura este plata si traieste agatata pe pesti.
Tratament
1) apa sarata
2) Permanganat de potasiu

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

2

Re: Cateva boli si sfaturi

Ai descris foarte bine bolile cele mai comune din acvaristica! Eu insa am observat ca bolile sufera "mutatii" chiar in interiorul bazinului, adica poti folosi o medicamentatie recomandata (si aici pot da ex. "ichtyofthirioza" - aceasta "gripa" a pestilor) si aceasta nu are efect - nici macar ridicarea temperaturii la 30 de grade!!! Imi poti da dreptate?!

3

Re: Cateva boli si sfaturi

Sfat pentru cei care cresc discusi!!! Daca au paraziti intestinali (adica sesizabili prin excremente filamentoase de culoare alba, slabire a pestelui si lipsa de apetit) incercati cu "Biheldon" - daca se mai gaseste... este un antiparazitar intestinal pentru caini sau puteti incerca Metronidazol folosit la tratarea lui Trichomonas vaginalis - prietenele/sotiile voaste stiu cu siguranta de acest medicament:P

4 Editat de marian.mihai (2008-10-03 18:14)

Re: Cateva boli si sfaturi

Iata o lista care te poate ajuta in recunoastrea bolii si tratarea pestilor tai

Originea bolii poate fi externa:
- introducerea unui peste stresat de calatoria pe care a facut-o din tara de origine sau de stocarea lui la respectivul comerciant: el se poate imbolnavi si contamina alti pesti.
- introducerea unui peste purtator sanatos sau bolnav.
- introducerea de apa poluata de origine naturala.
- introducerea accidentala a unor diferite substante nocive, fum de tigara sau aerosoli.
In mod evident trebuie luate toate masurile de prevenire pentru evitarea unor astfel de accidente.
Bolile pot avea si origine interna, fiind vorba de o dereglare a echilibrului general, care duce la dezvoltarea unor boli prezente la unii pesti purtatori sanatosi.
- scaderea temperaturii sau socuri termice, adica variatii bruste, intr-un sens sau in altul, provocate de o dereglare a sistemului de incalzire.
- scaderea nivelului oxigenului.
- exces de materii azotate, datorare unei proaste functionari a filtrului sau a numarului mare de pesti.
- calitatea generala a apei.
- rani primite in cursul unei lupte sau al unei parade nuptiale putin agitate, socuri sau rani in urma atingerii decorului.
- subalimentatie sau alimentatie incorect echilibrata.
- prezenta unor plante in descompunere.

Prevenirea bolilor
Mai bine sa previi boala decat sa o vindeci: acest vechi si intelept proverb este perfect valabil in acvariofilie. Prevenirea bolilor implica o extrem de atenta observare zilnica a pestilor si mai ales a mediului, lucru care necesita unele cunostinte. Cea mai buna prevenire ramane echilibrul cat mai corect al acvariului.

Bolile si tratamentele lor
In mod global distingem doua tipuri de boli: boli infectioase si boli neinfectioase. Primele sunt provocate de microorganisme, cum sunt bacteriile, ciupercile sau virusii purtati de pesti. Factorii declansatori sunt binecunoscuti: stres, proasta alimentatie, scaderea temperaturii. Unele organisme patogene au un ciclu de viata mixt: o parte in organismul pestelui, o parte in apa.
Maladiile neinfectioase nu sunt provocate de organisme patogene, ci de mediul poluat si sarac in substante hranitoare (proasta calitate a apei, subalimentatie). Se vor evita cocteilul de medicamente si supradozajul, inutile sau daunatoare. Se va respecta durata tratamentului chiar daca in aparenta simptomele dispar repede. Totusi starea de sanatate va ramane in atentia voastra pe tot parcursul vietii pestilor. In timpul tratamentului, alimentatia pestelui trebuie sa fie moderata, dar cu alimente naturale. Dupa vindecare, ii vom furniza o alimentatie variata si bine echilibrata in substante organice, vitamine si saruri minerale pentru a-i intari starea generala.

Diferitele etape ale unui tratament
1. Plasarea pestelui intr-un acvariu-spital
2. Cresterea temperaturii pana la 27-28° C
3. Oprirea filtrarii, iar in cazul apei de mare a absorbantului de spuma, crescand aerajul
4. Diluarea medicamentului, daca e necesar
5. Varsarea pogresiva a medicamentului in acvariu, operatiunea va dura minimum o ora, chiar o zi in cazul sulfatului de cupru
6. Respectarea intocmai a duratei tratamentului
7. Golirea pe jumatate a acvariului, apoi umplerea pana la nivelul anterior cu apa identica cu cea de origine
8. Schimbarea 1/10 din volum in fiecare zi timp de 5 zile, utilizand o apa identica
9. Reinnoirea tratamentului daca acest lucru este necesar
10 Repunerea in functiune a filtrului si eventual, a absorbantului de spuma
11. Readucerea progresiva a temperaturii la nivelul initial - operatie ce dureaza 3 zile
12. Restabilirea aerajului la nivel initial.
Intr-un acvariu de ansamblu se incepe de la punctul 2.

Acvariul-spital
Se utilizeaza o cuva mica din sticla lipita, in care se pune numai materialul necesar ingrijirii pestilor. Nu exista plante, nici de sol nici de decor, cu exceptia cazurilor de pesti timizi prin structura: in acest caz li se ofera un adapost din material artificial, de exemplu PVC. Nu este necesara o filtrare normala, putem utiliza un mic filtru interior continand doar spuma. In schimb, aerajul este foarte important, unele produse influentand nivelul oxigenului. Temperatura va fi ridicata pana la 27-28° C.
Este preferabil ca acvariul-spital sa fie situat intr-un loc linistit si putin luminos, pentru a favoriza vindecarea pestelui. Geamurile acvariului pot fi acoperite cu perdele pentru filtrarea luminii. Dupa utilizare, acvariul precum si materialul folosit vor fi dezinfectate: se vor folosi 4 ml de apa de Javel la 100 l de apa, se va face o primenire timp de 24 de ore, apoi mai multe curatari succesive.

Medicamente pentru pesti de acvariu
Exista un anumit numar de medicamente vandute in toate magazinele de specialitate, specifice uneia sau mai multor boli. Progresele deosebite facute in acest domeniu sunt constante: noi medicamente extrem de eficace pentru pestii marini au aparut in ultimii ani. Este important sa respectam doza si durata tratamentului.
Bolile bacteriene pot fi tratate cu mult succes cu antibiotice. Totusi, nu va sfatuim sa folositi aceste substante greu de procurat, si care pot duce la crearea unor tulpini rezistente. Putem utiliza diferite produse chimice, cu conditia sa respectam dozele.
In primul rand, sarea de bucatarie este eficace in anumite cazuri doar pentru pestii de apa dulce. Ea se introduce in apa progresiv pana la 5-10 g/litru, dar nu trebuie depasita aceasta doza! Dupa vindecare, revenim progresiv la apa initiala nesarata, prin schimburi succesive a 25% din volumul recipientului pe zi.
Albastrul de metil este eficace impotriva ciupercilor. Se dizolva 1g pe pudra, pe care o putem gasi in farmacie, in 1 l de apa. Se trateaza pestii cu 0,5 pana la 1 ml/litru din aceasta solutie, iar ouale cu 1 ml/litru. Apoi se schimba in mod progresiv cate 25% din volumul de apa pentru a elimina produsul. Albastrul de metil nu se foloseste in apa de mare.
Verdele de malahit este deosebit de eficace impotriva ciupercilor, dar si impotriva ihtioftiriozei. O solutie de 1,5 g la 10 litri se prepara chiar in momentul folosirii, durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 2 ore.
Formolul este activ impotriva parazitilor externi. Se va utiliza o solutie de formaldehida 40%, disponibila in comert, care se va dilua in proportia de 20ml/100litri de apa. In general tratamentul dureaza intre 15 si 20 de minute, in nici un caz el nu trebuie sa depaseasca 30 de minute. Tratamentul poate fi repetat de 2 ori, la interval de 48 de ore.
Sulfatul de cupru este un produs adeseori utilizat in apa de mare, dar este toxic pentru nevertebrate si unele vegetale. Pestii trebuie sa fie tratati intr-un acvariu-spital daca nu sunt singurii ocupanti ai recipientului marin. Se dizolva 16 g de cristale in 1 litru de apa, doza de tratament este de 10ml/100 litri de apa avand ca baza acest nivel de diluare. Din motive de precautie, se introduce in acvariu doar doza pentru o singura zi.
Albastrul de metil, verdele de malahit si sulfatul de cupru se dizolva in apa distilata. Toate produsele, cu exceptia sarii, trebuie sa fie conservate in loc intunecos si rece, ideal fiind frigiderul. In acest caz trebuie sa fim atenti la eventualele pericole, mai ales pentru copii, care ar putea fi atrasi de lichidele colorate.

Principalele boli in acvariu
Simptome: Puncte albe pe corp si pe inotatoare (de marimea unei gamalii, maximum 1 mm)
Numele bolii: Ihtioftirioza
Cauza: Protozoar parazit, Ichthyophtirius
Tipul de apa: Apa dulce
Tratamente: Cresterea temperaturii, formol, verde de malahit, medicamente din comert
Observatii: Contagioasa, ea se declara daca temperatura scade de o maniera importanta.

Simptome: Puncte albe mai mici decat cele precedente, formand chiar un strat subtire, inotatoarele uneori lipite, atingeri ale decorului
Numele bolii: Oodinioza
Cauza: Parazit unicelular, Oodinium, prevazut cu un flagel pentru deplasare
Tipul de apa: Apa dulce, dar mai ales apa de mare
Tratamente: Sulfat de cupru, medicamente din comert
Observatii: Uneori dificil de depistat la debutul ei.

Simptome: Identic cu precedentul, dar punctele sunt mai mari
Numele bolii: Cryptocarioza
Cauza: Protozoar parazit, Cryptocarion
Tipul de apa: Apa de mare
Tratamente: Sulfat de cupru, medicamente din comert
Observatii: Uneori este insotita de mici pete sangerande, pestii au dificultati respiratorii.

Simptome: Smocuri albe cu aspect pufos
Numele bolii: Spuma, Saprolegniaza
Cauza: Ciuperci, dintre care Saprolegnia
Tipul de apa: Apa dulce, rar apa de mare
Tratamente: Sare, verde de malahit sau albastru de metil (cu exceptia apei de mare: sulfat de cupru, medicamente din comert)
Observatii: Dezvoltarea bolii este favorizata de rani.

Simptome: 1 sau ambii ochi umflati anorlam
Numele bolii: Exoftalmie
Cauza: Bacterii, virusuri, ciuperci, cateodata impreuna
Tipul de apa: Apa dulce si apa de mare
Tratamente: Medicamente din comert, sulfat de cupru
Observatii: Uneori dificil de tratat.

Simptome: Abdomen umflat, inotatoare dezlipite de corp
Numele bolii: Hidropizie
Cauza: In principal bacterii
Tipul de apa: Apa dulce si apa de mare
Tratamente: Sulfat de cupru, medicamente din comert
Observatii: Contagios, uneori dificil de tratat.

Simptome: Operculii indepartati, inot nesigur, viermi minusculi pe branhii
Numele bolii: Girodactiloza
Cauza: Vierme parazit, Gyrodactylus
Tipul de apa: Apa dulce
Tratamente: Sare, sulfat de cupru
Observatii: Dificil de depistat.

Simptome: Inspiratia aerului de la suprafata
Numele bolii: "Lipsa de oxigen"
Cauza: Aeratie defectuoasa, echilibrul general al acvariului perturbat
Tipul de apa: Apa dulce si apa de mare
Tratamente: Cresterea aerajului, verificarea si ajustarea parametrilor apei
Observatii: Inspirarea aerului de la suprafata este uneori simptom de boala infectioasa.

Simptome: Slabire, crestere perturbata
Numele bolii: "Probleme alimentare"
Cauza: Subalimentare sau lipsa de vitamine
Tipul de apa: Apa dulce si apa de mare
Tratamente: Alimente proaspete si hrana vie in alternanta
Observatii: Posibilitatea de a incorpora solutii vitaminizate din comert.

Simptome: Agitatie, inot dezordonat, comportament neobisnuit
Numele bolii: "Proaste conditii de crestere"
Cauza: Probleme de oxigen, slaba calitate a apei (mai ales substante azotate)
Tipul de apa: Apa dulce si apa de mare
Tratamente: Cresterea cantitatii de oxigen, schimbarea unei treimi din apa, verificarea calitatii sale (nitriti, pH)
Observatii: Simptomele se pot aplica si la o boala infectioasa.

Simptome: Deformare a scheletului alevinilor
Numele bolii: "Problema ereditara"
Cauza: Origine genetica (genitorii)
Tipul de apa: Apa dulce si apa de mare
Tratamente: Daca multi alevini sunt afectati, inseamna ca exista o problema genetica a parintilor, deci trebuie separati
Observatii: Este frecvent cazul in care cativa alevini dintr-o generatie sunt afectati.

5

Re: Cateva boli si sfaturi

am un acvariu de 54 l-am cumparat direct facut si utilat, l-am populat si dupa 2 saptamani pestii au facut gris am fost in Hornbah si am cumparat Contra Spot astazi l-am pus in cantitatea care scrie pe prospect este bine sau am facut vre-o prostie. In Hornbah am vazut ca toti pestisorii au gris astazi cand am fost 05 11 2008, am crescut temperatura la 28 grade. Astept raspuns aici sau mai

Re: Cateva boli si sfaturi

poti sa ridici temperatura pana la 30 de grade dar sa dai si aerarea mai tare, iar ca tratament poti sa folosesti ca orice contine verde de malachit, dar ai grija atunci cand mai cumperi pesti sa fi atent de unde ii iei sa nu mai fie gata bolnavi.

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

7

Re: Cateva boli si sfaturi

salut tot eu sunt am un beta si a fost batut de ternetiacum nu mai are cozi deloc moare sau nu corpul nu este atins deloc doar nu m-ai are cozi doar aripioarele din fata. I-am pus niste apa intrun bol de 1 kg pe care l-am pus in acvariu si 4 picaturi de albastru de metilen. daca este cineva va rog un raspuns astept multumesc anticipat

8

Re: Cateva boli si sfaturi

Buna ziua,

Acum o saptamana am primit un caras auriu (cel din avatarul meu) pe care l-am denumit Moby Dick. Nu am alti pesti si nici n-as vrea sa-l inlocuiesc...  Problema e ca nu am primit decat detalii minime despre cum ar trebui ingrijit si probabil am gresit pe undeva pentru ca de ieri i-au aparut doi pufuleti albi in zona capului (nu pe branhii cum am mai citit aici). Sunt ca 2 puncte albe, pufoase, simetrice (ca si cum ar avea sprancene). El inca e destul de vioi, nu da semne ca ar fi bolnav. Sper sa nu radeti pentru ca nu ma pricep... Eu chiar am indragit pestisorul si ma tem sa nu moara. Chiar daca este ieftin, nu vreau altul.
Cam ce ar putea fi? Sau unde pot sa ma duc cu el in Bucuresti?

Astept raspuns.

In loc sa ne traim viata, o gandim.

9 Editat de Schlaffen (2009-03-20 22:19)

Re: Cateva boli si sfaturi

solutia sigura, practica si rapida consta in schimburi de 20-30% de apa cat mai repede.. si nu il mai hraniti deocamdata..
pentru a va oferi solutia, trebuie sa aflam cauza - de aceea trebuie sa ne spuneti cat mai multe, poate si poze despre incipient, volumul incipientului, ce filtrare exista, cata mancare si ce mancare ati folosit...

Noi nu mostenim acest pamant, il imprumutam de la copiii nostri.

10

Re: Cateva boli si sfaturi

Sper ca am voie sa dau linkuri. Aici am arhivat cateva poze:
http://www.speedyshare.com/198443691.html

Acum ma veti certa, dar nu am apucat sa ii iau un acvariu propriu-zis. L-am primit luni intr-un bol de 3 litri. Schimband acum 20-30% din apa, mi-am dat seama ca poate au aparut acele albituri pe excrescenta de pe cap pentru ca i-am schimbat ieri toata apa, temandu-ma ca nu mai are oxigen. Mi-au spus ca trebuie schimbata la 2 zile daca nu am aerisire. Am citit acum ca se poate stresa sau ca poate exista un parazit.
Avea pietris si o mica plantuta pe care am scos-o pentru ca mi s-a parut ca ii reduce din spatiu. L-am primit cu Sera Goldy Color si l-am hranit cum mi s-a spus: 2 bulinute dimineata si 2 seara. Nu ii mai dau acum.   
Nu ma duc la magazinul de unde l-au luat ca se pare ca ei vor doar sa-si vanda produsele si au dat numai indicatii proaste. Or fi crezand ca e un cadou de ornament.
Nu stiu unde sa ma duc si ce sa ii iau potrivit pentru el. Toti ma sfatuiesc numai din auzite. Chiar sa-l supun la experimente…

Ce tratament sa urmez?
Am inteles ca ii trebuie acvariu de 30 de litri. De care?
Ce aerisire este optima pentru el?
Am inteles ca exista plantute care dau oxigen? El le cam mananca.
Unde gasesc tot ce-am enumerat?

…si ce pot face in seara asta, de urgenta? Cand i-am schimbat apa, au mai cazut din pufi.
Multumesc!

In loc sa ne traim viata, o gandim.

Re: Cateva boli si sfaturi

Aiyana, bine ai venit printre noi, speram ca aici sa gasesti raspuns la toate intrebarile care le ai. Se pot pune link-uri catre alte siteuri, dar si mai simplu era sa urci aici o poza, asa este mult mai usor ca ceilalti utilizaturi sa vada pestele tau, care il voi prezenta eu.

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.