Subiect: Totul despre Pterophyllum scalare

Dupa cum spune și titlul,în acest topic as vrea sa descriu acest frumos și minunat peste numit scalar.

Rog frumos toți useri de pe acest forum sa participe alături de mine la realizarea acestui articol  :sok

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

Articolul final va fi postat pe siteul Acvarii de vis la sectiunea pesti de apa dulce.

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

3 Editat de lup cosmin (2010-12-28 00:06)

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

Pterophyllum  scalare  ( scalar ) 

http://img404.imageshack.us/img404/1710/image002zm.jpg

Familia:  Cichlidae                         

Origine:  bazinul mijlociu  al Amazonului (Guyana,  Brazilia )

Dimensiuni: 12 - 15 cm

Temperatura:  24 - 26o C(min.  22o C, max. 30o C)

Duritate:  moale, usor acida  8 - 10o dGH

Ph:  6 -  7

Coloana apei:  min 40,  optim 60 - 70 cm

Volum Apa:   120 - 200 l

Este unul dintre primii si cei mai populari pesti de acvariu. Acesta a  castigat simpatia si aprecierea acvaristilor din lumea intreaga datorita  coloritului sau splendid, formei frumoase si pentru particularitatile deosebit  de interesante, ale reproducerii, in special, ale depunerii icrelor. Corpul, mult turtit lateral, seamana cu un disc. Inotatoarele dorsale si ventrale sunt prelungite, dandu-i forma unei corabii cu vele.  Sexele se deosebesc cu multa greutate. Nu are diformism sexual. Musculatura este mai pronuntata la mascul, la care se observa  si o protuberanta pe frunte.    Coloritul acestui peste este splendid : pe corpul argintiu are patru  dungi intunecate, care pot pali sau chiar dispare in functie de  starea lui  nervoasa. Prima dunga trece prin ochii pestelui, alte  doua, perpendiculare,  brazdeaza tot corpul, iar a patra dunga  trece peste pedunculul caudal.   Inotatoarele dorsala si anala  sunt galbui, uneori cu irizati 626r179g i sidefii. Radiile  inotatoarelor  sunt albastre la baza si negre la varf. Inotatoarele pectorale au  culoarea neagra, cele ventrale fiind reduse la niste radii lungi.  Irisul ochilor  este rosu-galbui. Scalarul prefera acvariul cu multe plante, dar si cu spatiu larg de inot. Nu se recomanda introducerea in acvariu a unor pietre  sau a altor obiecte  care ar deranja deplasarile pestilor. Ii place apa curata, cristalina, foarte bine  filtrata. Este bine sa facem  deseori schimburi partiale de apa. Pestele se simte bine numai intr-un acvariu in care nu este deranjat  de alte specii (Puntiustetrazona),  care-l musca de  inotatoare.
http://img560.imageshack.us/img560/8471/image004k.jpg

Conditiile  apei
Sifonarea  resturilor de pe fundul  acvariului este dintre cei mai importanti  factori în cresterea cu succes a  pestilor. Schimbari zilnice  ale apei au loc în fiecare acvariu. Aceasta sectiune  explica  calitatea apei necesara de-a lungul diferitelor stadii ale vietii  scalarilor.

Acvariul pentru  depunere
Acvariul  pentru depunere este tinut la un nivel al  pH-ului usor acid (între  6,6 - 6,8). Am avut pesti care au depus la un pH normal  de 8,0,  dar am observat ca pestii tind sa depuna mai usor la pH-ul mai scazut  mentionat anterior. Este foarte important sa mentinem aciditatea  apei daca dorim sa pastram icrele cu parintii.

Apa folosita de mine pentru acvariul de eclozare este apa proaspata de la robinet. Am o unitate de tratare a apei atasata la robinet care elimina clorul si metalele grele. Înainte de a intra în acvariu, apa este tratata cu un conditioner de scadere a pH-ului. Unul din 10  galoane de apa este înlocuit zilnic
http://img534.imageshack.us/img534/6338/image006bx.jpg

Acvariul  de  crestere (de la icra la 2 saptamâni)
Se poate folosi  apa distilata  pentru eclozarea icrelor. Apa trebuie cumparata  în ziua depunerii pentru a  asigura prospetimea. Nu sunt necesare  ajustari ale pH-ului. Apa distilata este  perfecta deoarece are  Ph-ul scazut deja si de asemenea este o apa usoara (ca în  râul  Amazon de unde sunt originari scalarii). Apa folosita de mine are  Ph-ul 6,2  si duritatea dH 1. Pentru primele trei zile, cel putin  75% din apa este  schimbata zilnic tot cu apa distilata. Cantitatea  mare de apa schimbata nu va  dauna puilor si, de fapt, o schimbare  de 100% (sau mutarea puilor într-un alt  acvariu) va fi mult mai  utila. Dupa doua zile, puii au iesit din icre iar dupa  ziua a  patra folosesc apa de la robinet tratata cu unitatea mentionata mai sus. Combaterea ciupercii (mucegaiului) nu mai este necesara  dupa ce icrele eclozeaza  daca vom separa puii de icrele albe.  Doua galoane din 10 sunt schimbate zilnic  pâna la vârsta de  2 saptamâni.

Acvariul de crestere  (dupa  primele 2 saptamâni)

Acvariile de crestere pentru  puii de  scalari care au peste doua saptamâni contin apa proaspata  de la robinet (dar  declorinata). Un galon din 10 de apa sunt schimbate  zilnic (apa se trage odata  cu reziduurile adunate în partea de  jos a acvariului). Acvariile de crestere nu  sunt tratate pentru  scaderea aciditatii.
http://img267.imageshack.us/img267/2828/image008ni.jpg

Hranirea

Tipuri  de hrana

Wardleys  Total Tropical – fulgi foarte  nutritivi foarte similari cu Wardleys  Angel Flake. Contine ingrediente din  plante si nevertebrate pentru  culoare, vitamina C pentru repararea tesuturilor  si pentru mentinerea  rezistentei la boli, si un supliment de vitamine. Acesti  fulgi  sunt considerati o hrana de mare calitate.

Wardleys Angel  Flake –  cea mai buna hrana pentru pestii de apa dulce. Contin  ingredientele de la Total  Tropical împreuna cu alte ingrediente  de foarte mare calitate cum ar fi crevetii  si scoicile.

Tetra  Min Flake – o foarte nutritiva si apetisanta  hrana.

Amestec  de inima de vita – se iau inima si ficat de vita, se  congeleaza  si se taie în cuburi mici. Ratia generala este 2/3 inima si 1/3  ficat. Pot fi introduse si alte ingrediente în cantitate mica  (galbenus de ou  fiert bine, spanac). Aceasta este cea mai nutritiva,  cea mai sigura si cea mai  economica hrana pe care o putem oferi  scalarilor. De la aceasta hrana se poate  tulbura usor apa (pentru  turburare mai mica se reduce sau se elimina ficatul)  dar cu o  filtrare eficienta se poate rezolva aceasta problema.

Artemia  Salina – artemia abia eclozata poate constitui prima hrana pentru  puii de  scalari.

Creveti congelati – sunt dati ca hrana suplimentara  la inima de  vita.

Tubifex congelati – sunt dati tot ca supliment  la inima de  vita.
http://img709.imageshack.us/img709/6531/image010lr.jpg

Hranirii

Hranirea pâna la trei saptamâni

Puii nu au nevoie de hranire pâna când  acestia  nu înoata liber (aproximativ 7 zile). În primele 6 zile puii se  hranesc  cu galbenusul din sacul atasat pe burta.

Dupa ce toti  puii au plecat prin apa  (ziua a 7-a) putem începe sa-i hranim  cu artemia nou eclozata.Trei sau patru  hraniri pe zi sunt suficiente.  Daca dupa 20 de minute mai vedem artemia prin apa  înseamna ca  am hranit prea mult. Trebuie tinut cont ca o hranire prea abundenta  duce la îmbolnaviri si la acumulari de amoniac în apa.

Hranirea de la 3 la 5 saptamâni

Dupa  trei saptamâni  puii au atins o marime la care vor accepta fulgi  bine striviti. Fulgii vor fi  dati totusi ca supliment la artemia.

Hranirea de la 5  la 7 saptamâni

De  la vârsta de 5 saptamâni puii pot fi hraniti cu  hrana uscata.  Sunt hraniti în cantitate mica de doua ori pe zi pâna la 7  saptamâni.  Pâna în saptamâna a 7-a puii vor accepta hrana uscata. De la  6  saptamâni pâna la stadiul de adult. Pe la aproximativ 6 saptamâni  puii ating o  marime la care accepta inima de vita. Artemia poate  fi data pâna la vârsta de  trei luni dar amestecul de inima de  vita si fulgii contin tot ce este necesar  pentru o crestere rapida.

Stadiul de  reproducatori

Cu o hranire  corespunzatoare, spatiu adecvat si  conditiile ideale ale apei  scalarii pot atinge marimea maxima în mai putin de un  an. În  acest stadiu scalarii sunt hraniti dimineata cu inima de vita si  cu fulgi  de calitate (Tetra Min) de 4 ori pe zi.

Scalarii  care se reproduc eu îi  hranesc cu creveti înghetati si tubi  înghetati în loc de inima de vita. Acest  lucru este facut pentru  a pastra apa cât mai limpede în acvariul de reproducere  stiut  fiind ca inima de vita poate tulbura apa pentru un numar de ore.  Fulgi de  calitate vor fi dati de 4 ori pe zi.
http://img152.imageshack.us/img152/6171/image012sb.jpg

Pesti  batrâni  (peste 3 ani)

Trebuie mentionat ca mai  multe mese pe zi sunt  necesare pentru o crestere rapida si pentru  a mentine în bune conditii  reproducatorii. Scalarii pot traii  pâna la 10 ani. Dupa 4 ani scalarii nu  trebuie sa depuna prea  des deoarece aceasta duce la un metabolism ridicat si  deci la  o viata mai scurta.

Ca si la oameni, metabolismul pestilor  încetineste  odata cu vârsta si prin urmare multe mese zilnice care includ inima  de vita vor duce la îngrasarea pestilor. Îngrasarea duce la  scaderea rezistentei  la boli si prin urmare la scurtarea vietii.

Scalarii la aceasta  vârsta se pot hrani de doua ori pe zi cu fulgi  de buna calitate laolalta cu creveti congelati  sau vii si tubi  congelati. Crevetii sunt o hrana excelenta pentru pestii batrâni  deoarece au mai putine grasimi si colesterol mai scazut decât  inima de  vita.

Echipamentul necesar

Acvariile

Acvariul  pentru depunere – acvariul  pentru depunere este unul de 20 galoane  doar pentru perechea depunatoare.  Acvariul este prevazut cu placute  pe care vor fi depuse icrele.

Acvariul  pentru icre –  eu folosesc un borcan de un sfert sau o jumatate de galon. Tot ce  avem de facut în continuare este sa atârnam borcanul pe o latura  a acvariului si  sa introducem o piatra pentru aerare. Borcanul  va ramâne la temperatura  acvariului.

Acvariul pentru crestere  (7 zile la 3 saptamâni) – se  foloseste un acvariu de 10 galoane.  Acest acvariu tine aproape nauplii de  Artemia de puii de scalari.

Acvariul  pentru crestere (3 la 5 saptamâni) –  se foloseste un acvariu  de 30 galoane care nu va inhiba cresterea  puilor.

Acvariul  pentru crestere (5 saptamâni la 3 luni) – puii vor fi  mutati  într-un acvariu de 40 galoane cu sau fara substrat.

Suprafata  pentru depunere. Scalarii vor depune în general pe o suprafata  plata. Trebuie  deci gasita o suprafata pe care pot fi fertilizate  eficient icrele si care poate  fi usor scoasa din acvariu. O placa  de 10/2 inch este ideala.

Diverse

pH  LOWER – o solutie pentru scaderea pH-ului.  Pestii depun mult  mai usor într-un acvariu cu un nivel corespunzator al  pH-ului.

Boli  si tratamente

Cauza  cea mai frecventa a  îmbolnavirilor este aglomerarea ce duce la  un nivel ridicat de amoniac. Filtrele  sub pietris mentin un nivel  de amoniac scazut. Schimbarile de apa mentin de  asemenea sanatatea.  Atunci când depunem un numar mare de pesti creste riscul  îmbolnavirilor  daca nu luam masurile necesare. Atunci când loveste pentru prima  data epidemia vom separa pestii bolnavi si vom trata întregul  acvariu pentru a  preveni o noua izbucnire. Mai jos vom descrie  cele mai comune boli ale  scalarilor. Majoritatea sunt cauzate  de aglomerare.

Boala scalarilor

Cunoscuta si  ca “SIDA scalarilor”, se pare ca afecteaza scalarii în  particular,  în timp ce majoritatea celorlalte specii de pesti tropicali se  pare  ca nu sunt afectati. Un învelis fin (nu este mucegai) este  principalul indicator  care este asociat cu înotul la suprafata  acvariului pentru aer în ultima parte a  vietii. Se pare ca boala  rezista la toate medicamentele si pestele va muri în  curând.  Deoarece este atât de dificil de tratat cu antibiotice, multi cred  ca  este vorba de un virus. Medicamentele sugerate sunt Oxytetracycline,  Tetracycline sau Gentamicin.

Boala burtii umflate

Aceasta  boala este cea mai raspândita în acvariile mele de crestere.  Caracteristica  acestei boli este stomacul umflat al scalarilor. La puii foarte  mici, de 4 saptamâni sau mai mici, boala poate ataca si omorî  puiul în câteva  ore. Eu recomand Nala Gram de la Aquarium Pharmaceuticals.  Nala Gram este cel  mai rapid dintre toate medicamentele pe care  le-am folosit pentru a trata  aceasta boala.

Ciuperca (mucegaiul)

este cauzata de calitatea proasta a apei. Se pare ca anumite  specii ca cele  negre si multe din cele voalate sunt mai predispuse  acestei boli. În mod  obisnuit acvariul este supraaglomerat si  are o filtrare ineficienta. Mar Oxy  este folosit pentru tratare  dar cel mai bun tratament este combaterea bolii prin  evitarea  aglomerarii si o filtrare eficienta.

Boala aripioarei rosii

Atunci când baza aripioarelor începe sa se înroseasca folosesc  Nala Gram. De  obicei acesta este un semnal ca în acvariu exista  o mare cantitate de amoniac.

Putrezirea aripioarelor

Este  de asemenea tratata cu Nala Gram. Aceasta boala a aparut rar în  acvariile mele. Ca si în cazul ciupercii (mucegaiului), putrezirea  aripioarelor  este un semn al proastei calitati a apei. În acvariile  de crestere, pestii  infectati sunt scosi iar acvariile sunt tratate  pentru a preveni viitoarele  îmbolnaviri.

Observatii :

·            Schimbarea regulata  a apei este importanta în mentinerea sanatatii oricarui  tip de  peste tropical. Majoritatea oamenilor îsi amintesc sa-si hraneasca  pestii  dar uita sa schimbe apa. Cu cât dai mai multa hrana pestilor  cu atât mai des  trebuie sa faci schimbari partiale de apa. Calitatea  proasta a apei duce la  îmbolnaviri.

·            Un tip de hrana gresit  poate face ca pestii sa nu se mai reproduca sau sa nu  ajunga la  marimea lor maxima. Încearca sa suplimentezi din când în când  hrana  uscata cu creveti sau alte tipuri de hrana congelata.

·            Stiai  ca scalarii pot trai peste 10 ani? Cu o dieta si o apa propice  scalarii  tai pot sa-ti ofere ani de amuzament. Dar dupa 4 ani apare un declin  în  capabilitatea de reproducere a pestilor.

·            Majoritatea  bolilor sunt prevenite prin schimbari (partiale) regulate ale  apei  si prin evitarea hranirii excesive a pestilor. Hranirea excesiva  duce la o  proasta calitate a apei. Proasta calitate a apei duce  la scaderea imunitatii  pestilor. O imunitate scazuta duce la îmbolnavire.

·            Cele mai rezistente varietati sunt : argintiu, auriu si marmorat.  Cele mai  slabe includ : negru, albinos si jumatate negru.

Pe lingă cunostințele acumulate de mine,am mai adăugat și cite ceva de pe internet.
Sper sa va fie de folos. :sok

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

Pestele scalar.
http://img831.imageshack.us/img831/6325/pestelescalarregeleamaz.jpg
Pestele evantai (Pterophyllum scalare) este originar de pe cursul mijlociu al Amazonului. Este unul dintre cei mai placuti si mai aspectuosi pesti de acvariu, supranumit adesea si regele acvariului. Numele vine de la aspectul sau gratios, asemenea unui evantai dar si datorita modului sau de a inota, plin de demnitate si maretie.

Cum arata pestele scalar?

La cele mai multe exemplare, culoarea este argintie cu dungi transversale negre. Incepand cu anii 1960, au aparut exemplare in culori foarte interesante: complet negru, fumuriu, marmorat, palid, zebra, leopard, auriu sau galben, etc. Pe trupul scalarului marmorat se pot vedea, intr-o dezordine totala, pete marunte argintii, negre si aurii. Varianta aurie nu este chiar atat de aspectuoasa in stadiul de puiet, insa cu cat se maturizeaza, cu atat este mai frumos. Sunt cunoscuti si sub denumirea de pestele evantai rosu datorita faptului ca fruntea masculului are o pata portocalie-rosiatica.
http://img824.imageshack.us/img824/9893/scalari.jpg

Scalari

O atractie deosebita pentru acvaristi o reprezinta pestele scalar fantoma, datorita aspectului sau cu totul si cu totul deosebit, dar datorita acestor schimbari trebuie sa aveti grija cu aceasta specie deoarece este foarte sensibila la infectiile cu ciuperci si paraziti.
Comportamentul unui Pterophyllum scalare

Este un peste pasnic si linistit. Isi protejeaza teritoriul (are nevoie de un acvariu de  100-200 litri), dat fiind ca trupul sau este destul de inalt din cauza inotatoarelor. In apele de origine scalarul atingea 10-12 cm dar, datorita mutatiilor suferite, in acvariu ajunge si la 16 cm.

http://img593.imageshack.us/img593/2263/scalarirosii.jpg

Apa din acvariu va fi oxigenata bine, va fi intotdeauna curata precum cristalul, usor sarata, iar temperatura trebuie sa fie de 24 grade Celsius. Este un peste foarte sensibil la apa murdara (datorita nitratilor) din cauza careia inotatoarele devin fragile. In acvariu se va pune nisip curat, bine spalat in care se planteaza vegetatie inalta. Ii plac ascunzisurile, de aceea din pietre plate puteti sa ii creati pesteri, grote, etc.
Ce mananca un scalar?

Este adevarat, scalarul nu face mofturi la mancare, practic mananca orice, dar prefera hrana vie, tubifexul foarte bine spalat si larvele de tantari. Daca este intretinut in conditii optime, ii asigurati tot ceea ce are nevoie, atunci va ajunge la maturitate in jur de 11-12 luni, cand isi va cauta pereche. Inainte de depunerea icrelor, scalarii incep sa isi curete locul pe care l-au ales in acest scop, loc care poate fi: frunzele late ale unor plante, pietre plate sau peretele de sticla al acvariului.
http://img148.imageshack.us/img148/2024/scalarcaredepuneicre.jpg
Depunere de icre la scalari

Femela depune in jur de 3-400 icre pe care masculul le pazeste alternativ cu femela, le curata, le ingrijeste. Se intampla ca, dintr-o grija exagerata, sa mai manance din icre. De aceea, daca doriti sa inmultiti acesti pesti, este bine ca dupa depunerea lor, sa scoateti foarte atent icrele si sa le puneti separat, intr-un loc unde puteti sa observati ecloziunea.

5

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

Buna
i-mi pare bine ca ai deschis acest subiect,nu vreu sa-ti poluez topicul,dar mi-au sarit in ochi cateva aspecte:
incearca sa folosesti sistemul nostru de masura(L)
apa cu duritate de 8 grade nu este moale
"prospetimea" apei distilate nu depinde de ziua cumpararii
apa curata, cristalina poate avea tenta maronie(turba)
pH-ul de 8 este alcalin( nu normal): scara fiind logaritmica
ieri nu agream pietre azi construim grote
apa distilata nu are pH redus ca atare
scrie-ne te rog dimorfismul sexual, agentii patogeni, temperatura de reproductie
raman cu respect

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

Si ca sa fie si mai amanuntita treaba am sa incerc sa diversific acest frumos si minunat peste numit "scalar" :flove Sper sa fiu de folos multora dintre cei ce vor sa stie mai multe despre acesti pesti. :sok

7 Editat de Mr_BigOlyMan (2010-12-29 12:42)

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

Pterophillum scalare-zebra argintie.
http://img153.imageshack.us/img153/36/pterophyllumscalare2.jpg
Scalarul  este un peşte de apă dulce din familia Cichlidae. Toate speciile de scalari provin din bazinele raurilor Amazon, Orinoco şi Essequibo, din America de Sud.
Acest peste are o forma mai neobişnuita pentru ciclide fiind foarte comprimat pe lateral, cu corpul rotund şi aripioara dorsala si cea anala cu o forma triunghiular-alungita. Aceasta forma a corpului le permite să se ascundă printre rădăcini şi plante, de multe ori pe o suprafaţă verticală. Scalarul nostru este dungat cu 4 fasii negre longitudinale dupa cum urmeaza:
- prima trece chiar peste ochi ajungand pana la gat
- a-II-a incepe de sub primele radii ale aripioarei dorsale ajungand pana la anus
- a-III-a, cea mai lata, incepe de la capatul de sus al aripioarei dorsale si se termina chiar la capatul de jos al aripioarei anale.
-cea de a-IV-a acopera radacina cozii (pana unde incep radiile aripioarei coadale).
Aceast colorit ii prevede un camuflaj suplimentar. Scalari, in libertate, vaneaza peştisori mici şi macronevertebratelor, pe care le atrag intr-o ambuscada bine organizata.
Conditiile de viata in acvarii.
Are nevoie de acvarii inalte si destul de mari (minim115 litri). Esta un peste destul de usor de crescut, are un temperament usor agresiv si ajunge la o marime undeva in jur de 13-17 cm. Are o dieta destul de diversificata in sensul ca este bucuros sa manance tot ceea ce i se ofera, de la hrana uscata si pana la legume, dar totusi preferata lui este hrana vie sau cea carnoasa congelata.
Temperatura apei suportata de scalar se incadreaza intre valorile de 23-27 de grade Celsius, dar se cunosc si cazuri in care a supravietuit si la 20 oC.
Valoarea PH-ului recomandat este de 5.8 pana la 7.0, cu un KH cuprins intre 1 si 5.
Prefera un acvariu bine plantat,cu o apa "usoara"(duritate mica), usor acida. Pietre si lemne pot fii adaugate in acvariu, dar va trebui sa se lase si spatiu destul pentru inot.
In momentul cand se va incerca inmultirea scalarilor, vor trebui introduse in acvariu mai multe exemplare, pana in momentul cand se va alege o pereche.
http://img220.imageshack.us/img220/1635/pterophyllumscalare.jpg
Scalari formeaza perechi monogame, care sunt pastrate pana la sfarsitul vietii unuia dintre indivizii care formeaza perechea. In acest moment perechea respectiva se va tine singura in acvariu unde se va introduce o suprafata plata ca suport pentru icrele ce vor veni. Aceasta suprafata poate sa fie sub forma unei plante cu frunze late, un ghivechi asezat la o inclinare de 30 o sau chiar o piatra lata, asezate intr-o zona cu curenti moderati de apa.
Din momentul depunerii icrelor pereche devine mult mai agresiva
Ouăle si puietul sunt aparate si ingrijite cu o foarte mare atentie.http://img816.imageshack.us/img816/8726/54255951.jpghttp://img7.imageshack.us/img7/8594/dsc4742f.jpg

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

imi A scris:

scrie-ne te rog dimorfismul sexual, agentii patogeni, temperatura de reproductie
raman cu respect

Am sa mai revin cu informați după ce va termina colegul  Mr_BigOlyMan cu diversificarea scalarilor.
Mie chiar îmi place cea ce a început și el sa facă.Așteptam și părerile celorlați iubitori de scalari.

9 Editat de Mr_BigOlyMan (2010-12-29 01:39)

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

:sok :sok  :sok  :sok  :sok  :sok  :sok  :sok  :sok  :sok  :sok  :sok  :sok  :sok

10 Editat de lup cosmin (2010-12-29 01:57)

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

Sălbatic tipul şi soiul "Zebra", cu bare verticale suplimentare
http://img89.imageshack.us/img89/5130/angelzeb.jpghttp://img195.imageshack.us/img195/2963/anglfsh7.jpg
Fotografii © Sean Evans

Denumirea comună: scalari, Angel de peşte
Denumirea ştiinţifică: Pterophyllum scalar
Sinonime: (nici unul)
Dimensiune: Până la 6 "(15 cm), dar de obicei mai mici în acvarii
Origine: Amazon Central
Rezervor de configurare: mai mari rezervoare de comunitate, de preferinţă un rezervor inalt cu plante cu frunze lungi.
Compatibilitate: În general, amendă pentru rezervorul de comunitate, dar perechi va deveni agresiv atunci când reproducere. Adultii pot manca peştii mici, cum ar fi tetras, mai ales în cazul în care peştii mai mici sunt adăugate la rezervorul de mai târziu.
Temperatura: 24-28oC (75-82oF)
Chimia apei: Soft si acid pentru sălbatic gamă prins, mai larg al condiţiilor tolerată de acvariu rasă de peşte.
Hrănirea: omnivor, va lua cele mai multe alimente fulg, granulare şi pelete, precum şi alimentele congelate şi de a trăi.
Imperecherea: Dificil, cele mai multe metode nu sunt fiabile, mai ales în minorilor. În perechi stabilit, de sex masculin este de obicei mai mare.
Reproducere: O pereche va curata o suprafata de frunze sau alte verticale, pe care multe ouă adeziv sunt stabilite.
Comentarii: Cele mai peşti care se găsesc de vânzare sunt acvariu de rasă şi care ar putea fi mai tolerant de o gamă mai largă de condiţii. Un număr de varietăţi de culoare şi model de scalari au fost produse, inclusiv marmura, koi, Zebra negru, şi forme de aur.

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

Pterophyllum scalare-scalarul rosu
http://img27.imageshack.us/img27/6155/pterophyllumscalare001.jpg
Este o diversitate mai putin intalnita de scalari in forma de mai sus. Este mai prezent in culoarea argintie cu tente de rosu dealungul corpului. Are deasemenea obrajii rosii si pete sau chiar dungi negre verticale variate pe corpul sau.
Are nevoie de acvarii inalte si destul de mari (minim115 litri). Esta un peste destul de usor de crescut, are un temperament usor agresiv si ajunge la o marime undeva in jur de 13-17 cm. Are o dieta destul de diversificata in sensul ca este bucuros sa manance tot ceea ce i se ofera, de la hrana uscata si pana la legume, dar totusi preferata lui este hrana vie sau cea carnoasa congelata.
Temperatura apei suportata de scalar se incadreaza intre valorile de 23-27oC, dar se cunosc si cazuri in care a supravietuit si la 20 oC. Valoarea PH-ului recomandat este de 5.8 pana la 7.0, cu un KH cuprins intre 1 si 5. Prefera un acvariu bine plantat,cu o apa "usoara"(duritate mica), usor acida. Pietre si lemne pot fii adaugate in acvariu, dar va trebui sa se lase si spatiu destul pentru inot.
http://img18.imageshack.us/img18/3728/pterophyllumscalare3.jpg
In ceea ce priveste inmultirea scalarului rosu, se procedeaza la fel ca si la orce scalar. In momentul cand se va incerca inmultirea scalarilor, vor trebui introduse in acvariu mai multe exemplare, pana in momentul cand se va alege o pereche. Scalari formeaza perechi monogame, care sunt pastrate pana la sfarsitul vietii unuia dintre indivizii care formeaza perechea. In acest moment perechea respectiva se va tine singura in acvariu unde se va introduce o suprafata plata ca suport pentru icrele ce vor veni. Aceasta suprafata poate sa fie sub forma unei plante cu frunze late, un ghivechi asezat la o inclinare de 30 o sau chiar o piatra lata, asezate intr-o zona cu curenti moderati de apa. Dupa ce icrele au fost depuse pereche devine mult mai agresiva si teritoriala, deoarece isi apara foarte bine ouale, si dupa 3 zile de la depunere, cand incep pui sa inoate, acestia continua sa isi apere cuibul si puietul.

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

Pterophyllum scalare-scalarul negru
http://img375.imageshack.us/img375/3530/63800283.jpgAceasta specie de scalari sunt rezultatul multor experimente acvaristice. In salbaticie acesti pesti nu ar rezista, deoarece in urma incrucisarilor repetate sistemul imunitar al pestelui a fost extrem de mult slabit, facandu-l foarte vulnerabil la agentii patogeni care exista in mediul lor natural. Acest scalar a fost crescut pentru prima data in acvariile din SUA.
Culoarea neagru mai spalacit, impreuna cu dungile clasice de o culoare negru intens, fac din acest peste sa fie cautat de multi iubitori de scalari, si de toti acvaristi in general.http://img141.imageshack.us/img141/5292/pterophyllumscalare5.jpg Conditiile necesare traiului in acvarii sunt la fel ca si la ceilalti scalari. Are nevoie de acvarii inalte si destul de mari (minim115 litri). Esta un peste destul de usor de crescut, are un temperament usor agresiv si ajunge la o marime undeva in jur de 13-17 cm. Are o dieta destul de diversificata in sensul ca este bucuros sa manance tot ceea ce i se ofera, de la hrana uscata si pana la legume, dar totusi preferata lui este hrana vie sau cea carnoasa congelata. Temperatura apei suportata de scalar se incadreaza intre valorile de 23-27oC, dar se cunosc si cazuri in care a supravietuit si la 20 oC. Valoarea PH-ului recomandat este de 5.8 pana la 7.0, cu un KH cuprins intre 1 si 5. Prefera un acvariu bine plantat,cu o apa "usoara"(duritate mica), usor acida. Pietre si lemne pot fii adaugate in acvariu, dar va trebui sa se lase si spatiu destul pentru inot.
Iar in ceea ce priveste reproducerea, situatia este la fel ca si la ceilalti scalari. In momentul cand se va incerca inmultirea scalarilor, vor trebui introduse in acvariu mai multe exemplare, pana in momentul cand se va alege o pereche. Scalari formeaza perechi monogame, care sunt pastrate pana la sfarsitul vietii unuia dintre indivizii care formeaza perechea. In acest moment perechea respectiva se va tine singura in acvariu unde se va introduce o suprafata plata ca suport pentru icrele ce vor veni. Aceasta suprafata poate sa fie sub forma unei plante cu frunze late, un ghivechi asezat la o inclinare de 30 o sau chiar o piatra lata, asezate intr-o zona cu curenti moderati de apa. Dupa ce icrele au fost depuse pereche devine mult mai agresiva si teritoriala, deoarece isi apara foarte bine ouale, si dupa 3 zile de la depunere, cand incep pui sa inoate, acestia continua sa isi apere cuibul si puietul.

:sok De tinut minte si de bagat la cap :stupid
Datorita faptului ca acest peste este rezultatul unor incrucisari de specii, la care Natura nu le va permite niciodata sa se imperecheze, acest frumos pestisor este foarte senzibil la multe bolii la care alti scalari ar fii imuni. Acest lucru se datoreaza dezvoltarii insuficiente a sistemului imunitar,sau chiar deloc, de aceea se va avea in vedere o curatenie exemplara in acvariu si a tuturor obiectelor introduse in acvariu. :sok

13 Editat de 77dah (2010-12-29 15:17)

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

super misto articole ...
gugal trasleite sa traiasca ... ca angel de peste - alias scalaru' - .... "a murit" demult pe forumul asta ...


iar de pus de 3 ori aceleasi informatii despre scalari...
parca il aud pe florin piersic cu al lui " castravete dicotiledonat de culoare galben verzuie, care se inmulteste prin vrej...."

cre3d ca mie mi-a luat mai mult timp postul asta deca sa iau gugaltranslatez un article de pe un site strain si sa il paste aciulea....
pe buna ... macar daca s-ar fi trecut si printr-un filtru .... gramatical romanesc


fara suparare, nu vreau sa ofensez pe nimeni ...

14

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

77dah A scris:

gugal trasleite sa traiasca ...
...cre3d ca mie mi-a luat mai mult timp postul asta deca sa iau gugaltranslatez un article de pe un site strain si sa il paste aciulea....
pe buna ... macar daca s-ar fi trecut si printr-un filtru .... gramatical romanesc
fara suparare, nu vreau sa ofensez pe nimeni ...

Am si eu doua lucruri de spus:
1. articolul mie mi se pare super detaliat incat sa inteleaga oricine care are pasiune pentru acest peste magnific si cine nu are cu siguranta l-a captivat postarea lui Cosmin si Olimpiu. Prezinta tot ce trebuie incat nu ai cum sa dai gres cu ei.
2. treaba cu google sta in felul urmator dai search si gasesti o infinitate de articole si ca sa le studiezi pe majoritatea iti ia ceva timp dar pasiunea nu are granite nu? Ei bine ce a facut Cosmin mie mi se pare un lucru util pentru ca atunci cand intri pe acest forum si gasesti TOTUL INTR-UN SINGUR LOC despre scalar, in cazul de fata, economisesti timp si te poti axa pe necesitatile lui. Referitor la gramatica, sa avem pardon nu cred ca se face gaura in cer pentru cateva greseli ba s-a pus mai mult accent pe acest lucru (greseli gramaticale) decat pe importanta aportului de informatie legata de acest peste ca apoi sa urmeze un ''fara suparare, nu vreau sa ofensez pe nimeni ...''
Cosmin e cel care vorbeste despre scalari din PROPRIE EXPERIENTA reusind cu brio sa obtina pui viabili in urma reproducerilor repetate pe care le are la activ dar asta e cred ca nu vedem padurea de copaci .
Cam atat am avut sa zic de fapt as vrea sa inchei mai bine cu... fara suparare, nu vreau sa ofensez pe nimeni ...

ERRARE HUMANUM EST SED PERSEVERARE DIABOLICUM / A gresi e omenesc, dar a persevera  este diabolic

15 Editat de Baracuda (2010-12-29 18:20)

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

77dah A scris:

super misto articole ...
gugal trasleite sa traiasca ... ca angel de peste - alias scalaru' - .... "a murit" demult pe forumul asta ...


iar de pus de 3 ori aceleasi informatii despre scalari...
parca il aud pe florin piersic cu al lui " castravete dicotiledonat de culoare galben verzuie, care se inmulteste prin vrej...."

cre3d ca mie mi-a luat mai mult timp postul asta deca sa iau gugaltranslatez un article de pe un site strain si sa il paste aciulea....
pe buna ... macar daca s-ar fi trecut si printr-un filtru .... gramatical romanesc


fara suparare, nu vreau sa ofensez pe nimeni ...

   Mi se pare prea mare opozitia fata de un gest care s-a dorit benefic. Imperfectiunile pot fi corectate, prin contributia celor care le sesizeaza si intentioneaza sa faca mai mult decit sa-si arate dezaprobarea. Cit despre "meritul" de a traduce de pe Google, sa fim noi sanatosi, citi colegi isi atribuie paternitatea unor idei "imprumutate" de pe diferite site-uri.
   Materialele respective nu fac rau nimanui, dimpotriva, aduse la o forma superioara, pot ajuta multi acvaristi sa afle cite ceva despre pestii lor. Din fiecare lucru trebuie sa luam partea buna, iar pe cea mai putin buna sa incercam s-o corectam... ^:)^

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

16

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

bradraqua A scris:

Mi se pare prea mare opozitia fata de un gest care s-a dorit benefic. Imperfectiunile pot fi corectate, prin contributia celor care le sesizeaza si intentioneaza sa faca mai mult decit sa-si arate dezaprobarea. Cit despre "meritul" de a traduce de pe Google, sa fim noi sanatosi, citi colegi isi atribuie paternitatea unor idei "imprumutate" de pe diferite site-uri.
   Materialele respective nu fac rau nimanui, dimpotriva, aduse la o forma superioara, pot ajuta multi acvaristi sa afle cite ceva despre pestii lor. Din fiecare lucru trebuie sa luam partea buna, iar pe cea mai putin buna sa incercam s-o corectam... ^:)^

Se contureaza punctul pe I :-

ERRARE HUMANUM EST SED PERSEVERARE DIABOLICUM / A gresi e omenesc, dar a persevera  este diabolic

17 Editat de 77dah (2010-12-29 20:09)

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

opozitia nu este fata de continut ci de felul in care este el prezentat

hai sa analizam si sa vedem ce ni se spune in posturile 7, 11 si 12

...............
...............
...............
"Are nevoie de acvarii inalte si destul de mari (minim115 litri). Esta un peste destul de usor de crescut, are un temperament usor agresiv si ajunge la o marime undeva in jur de 13-17 cm. Are o dieta destul de diversificata in sensul ca este bucuros sa manance tot ceea ce i se ofera, de la hrana uscata si pana la legume, dar totusi preferata lui este hrana vie sau cea carnoasa congelata. Temperatura apei suportata de scalar se incadreaza intre valorile de 23-27oC, dar se cunosc si cazuri in care a supravietuit si la 20 oC. Valoarea PH-ului recomandat este de 5.8 pana la 7.0, cu un KH cuprins intre 1 si 5. Prefera un acvariu bine plantat,cu o apa "usoara"(duritate mica), usor acida. Pietre si lemne pot fii adaugate in acvariu, dar va trebui sa se lase si spatiu destul pentru inot.
Iar in ceea ce priveste reproducerea, situatia este la fel ca si la ceilalti scalari. In momentul cand se va incerca inmultirea scalarilor, vor trebui introduse in acvariu mai multe exemplare, pana in momentul cand se va alege o pereche. Scalari formeaza perechi monogame, care sunt pastrate pana la sfarsitul vietii unuia dintre indivizii care formeaza perechea. In acest moment perechea respectiva se va tine singura in acvariu unde se va introduce o suprafata plata ca suport pentru icrele ce vor veni. Aceasta suprafata poate sa fie sub forma unei plante cu frunze late, un ghivechi asezat la o inclinare de 30 o sau chiar o piatra lata, asezate intr-o zona cu curenti moderati de apa. Dupa ce icrele au fost depuse pereche devine mult mai agresiva si teritoriala, deoarece isi apara foarte bine ouale, si dupa 3 zile de la depunere, cand incep pui sa inoate, acestia continua sa isi apere cuibul si puietul".


se cam repeta informatia, nu vi se pare? opa ... e chiar identica

postul 10
o traducere mai mult decat nefericita... "angel de peste" ???

" În general, amendă pentru rezervorul de comunitate, dar perechi va deveni agresiv atunci când reproducere."

"Chimia apei: Soft si acid pentru sălbatic gamă prins, mai larg al condiţiilor tolerată de acvariu rasă de peşte."  :smoke

"Imperecherea: Dificil, cele mai multe metode nu sunt fiabile, mai ales în minorilor"

asta e efort? ctrl+c & ctrl+v in G translate? si apoi ctrl+c & ctrl+v in forum?
si fie-mea stie sa googleasca si sa traduca in gtranslate... si are 8 ani.
asta inseamana ca o pot declara specialista in ... scalari... sau poate in teoria fisiunii nucleare elaborata... este ? mai stie si de wiki

asta e pozitia mea!

sincer? cautam informatii despe acest peste, pentru ca mi-a intrat putin microbul...
ar ramas efectiv siderat de cantiatea de informatii de aici... si dai ... si baga, citeste....
la un moment dat ... what the f@!#K... parca nu suna romaneste... oooo... stai ca am mi citit asta... iar asta? sau mergem pe principiul ...
" Repetitio mater studiorum est " - aici nu va ajuta google translate


eu nu inteleg gestul benefic. poate e un gest de admirat ... dar nu benefic.
cat despre "TOTUL INTR-UN SINGUR LOC" pos sa agaug ... si de multe ori ... sa fii sigur ca nu-ti scapa nimic

si daca nu am mai spus-o, repet -  pentru toti ca sa fie clar, concret si concis: informatie putina, continut mult, copiat si/sau copiat prost

vorba aia ... decat putin si prost mai bine mult si fara rost

ca sa nu mai zic eronata... dupa ce ma documentai putin:
in postul 7 e vorba de Pterophyllum altum nicidecum Pterophyllum Scalare
si incompleta
mai putem face discutie de:
Pterophyllum leopoldi un alt angel de peste- un dwarf de pitic

sursa http://en.wikipedia.org/wiki/Pterophyllum

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

"77dah", nu crezi ca ar fi mult mai constructiv daca ai pune si tu umarul la acest articol?
In general este foarte usor sa darami ce fac alti.
Daca tot vrei sa ii demonstrezi colegului "lup cosmin" ca se poate si mai mult, te asteptam cu un articol despre scalari mult mai complet, sau mai bine poate detalizezi, aranjezi cele spuse mai sus.
Sau mai bine de atat poti sa ne prezinti tu unul sau mai multi pesti, deschizand subiecte noi.
Pana una alta colegul "lup cosmin" a incercat sa faca ceva constructiv. Cred ca ar trebui sa il sprijinim cu totii. Eu sincer cred ca daca vom aseza asa cum trebuie informatia de mai sus, putem obtine un articol destul de complet. Intradevar mai trebuie putin slefuit, insa asta nu inseamna ca este un articol total eronat.
Multumesc pentru intelegere.

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

19 Editat de 77dah (2010-12-29 20:36)

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

nu am cum sa scriu un articol despre scalari... nu am crescut scalari, nu am experienta cu ei.
dar ca sa fiu de ajutor pun un link la site-ul ce mi s-a parut foarte bine detaliat, simplu si la obiect.
http://www.breedingangelfish.info/

20 Editat de Mr_BigOlyMan (2010-12-29 21:56)

Re: Totul despre Pterophyllum scalare

77dah A scris:

opozitia nu este fata de continut ci de felul in care este el prezentat

hai sa analizam si sa vedem ce ni se spune in posturile 7, 11 si 12

...............
...............
...............
"Are nevoie de acvarii inalte si destul de mari (minim115 litri). Esta un peste destul de usor de crescut, are un temperament usor agresiv si ajunge la o marime undeva in jur de 13-17 cm. Are o dieta destul de diversificata in sensul ca este bucuros sa manance tot ceea ce i se ofera, de la hrana uscata si pana la legume, dar totusi preferata lui este hrana vie sau cea carnoasa congelata. Temperatura apei suportata de scalar se incadreaza intre valorile de 23-27oC, dar se cunosc si cazuri in care a supravietuit si la 20 oC. Valoarea PH-ului recomandat este de 5.8 pana la 7.0, cu un KH cuprins intre 1 si 5. Prefera un acvariu bine plantat,cu o apa "usoara"(duritate mica), usor acida. Pietre si lemne pot fii adaugate in acvariu, dar va trebui sa se lase si spatiu destul pentru inot.
Iar in ceea ce priveste reproducerea, situatia este la fel ca si la ceilalti scalari. In momentul cand se va incerca inmultirea scalarilor, vor trebui introduse in acvariu mai multe exemplare, pana in momentul cand se va alege o pereche. Scalari formeaza perechi monogame, care sunt pastrate pana la sfarsitul vietii unuia dintre indivizii care formeaza perechea. In acest moment perechea respectiva se va tine singura in acvariu unde se va introduce o suprafata plata ca suport pentru icrele ce vor veni. Aceasta suprafata poate sa fie sub forma unei plante cu frunze late, un ghivechi asezat la o inclinare de 30 o sau chiar o piatra lata, asezate intr-o zona cu curenti moderati de apa. Dupa ce icrele au fost depuse pereche devine mult mai agresiva si teritoriala, deoarece isi apara foarte bine ouale, si dupa 3 zile de la depunere, cand incep pui sa inoate, acestia continua sa isi apere cuibul si puietul".


se cam repeta informatia, nu vi se pare? opa ... e chiar identice

Intradevar colegul meu, informatia se repete si se va mai repete indiferent de ce fel de scalar este vorba, prin simplul fapt ca toti scalari au nevoie de aproximativ aceleasi conditii de viata.
Daca tu consideri ca tot ceea ce am incercat noi (adica eu si Cosmin) sa facem este inutil, noi te rugam frumos sa faci tu ceva mai bun, pentru ca eu, personal, ma retrag si las loc celor care stiu si cunosc mai multe lucruri despre acesti minunati pesti.

                                                                     Va multumesc de gazduire. :sok