1

Subiect: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Buna ziua,

Sunt la primul meu acvariu (exceptandu-le pe cele din copilarie) si as avea nevoie de cateva sfaturi .

Pentru inceput vreau sa spun ca am citit mai toate articolele postate pe forum, dar inca nu pot integra toata informatia intr-un mod care sa imi permita sa o utilizez cu usurinta. De aceea, speram ca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi.

Datele de plecare:

Acvariu de 126 l, achizitionat de la un user al acestui forum. (80*40*32)

Capacul si neoanele din poza de mai jos. (unul din neoane tocmai l-am spart...D'OH)

Filtrul din poza. (citesc pe el Aquael Turbo filter 350).

Vreau sa obtin un acvariu semi-plantat / plantat cu plante usoare.


Intrebari

Acvariu

Inainte de cumparare, in acvariu stateau niste ciclide africane, iar eu l-am primit "nespalat" ca sa zic asa. Vad ca are alge pe pereti si alge pe fundalul din spate.

1. Intrebarea ar fi daca aceste alge (de pe fundal) vor dauna plantelor, pestilor sau claritatii apei? Daca da, atunci cum pot sa le curat eficient? sau mor ele singure daca nu le pun apa o vreme?

2. Filtrul a fost si el utilizat, prin urmare este plin de bacterii utile. In contextul in care ma pot apuca de amenajatul acvariului doar peste cateva zile, merita tinut in apa ca sa supravietuiasca bacteriile? sau nu e cazul....

3. Pentru iluminat, ajung 2 neoane (considerand ca voi cumpara un osram si cred ca voi schimba si philipsul tot cu un osram) sau va fi nevoie sa mai montez un soclu si sa mai adaug neoane?

4. Tot in ceea ce priveste iluminatul, ar fi utila acoperirea "tavanului" cu celofan pentru a spori gradul de iluminare?

5. Este suficient de puternic filtrul pe care il am sau trebuie sa il schimb?
La filtru nu am primit tubul directional, poate fi cumparat de undeva sau nu e neaparat necesar?

Plante

6. Am vazut ca exista plante care se prind de crengi si nu necesita sol in care sa se fixeze (gen Jawa Fern). M-ar interesa o planta care sa se prinda de fundalul din spate si sa se intinda pe el ca un muschi. Puteti sa imi recomandati o astfel de planta? E realista propunerea?

7. Care ar fi cantitatea de nisip/pietris/substrat fertil necesara acvariului meu? De unde le-as putea cumpara la un pret ok. (in Bucuresti). Pietrisul Manau la pet shop era 140 ron 25 l si mi se pare cam mult. Poate fi utilizat pietris/nisip din constructii - daca da, de unde as putea cumpara din zona Muncii ?

Pesti

8. Credeti ca ar fi ok 2-3 Leeri, 8-10 neoni si cativa "sanitari"?
Ma refer la spatiu de inot si conflicte care ar putea aparea intre ei.

Va multumesc anticipat pentru rabdare si astept cu interes raspunsurile voastre.

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Salut!
1. Spala acvariul bine inainte sa ii dai drumu ca sa nu ai probleme ulterior, dupa ce ai pus pietris, plante si toate cele!
2, 5. Filtrul e pentru acvarii intre 30 si 150 de litri, deci ar trebui sa mai iei unu extern sa il ajute. Materialul filtrant arunca-l si i-ati altul ca nu stii ce contine si de preferat sa nu aflii. De ciclat, tot va trebui sa il ciclezi, asa ca mai bine o iei de la 0, fara riscuri.
3. Ce putere au acele neoane!? Daca calculezi, "legea" spune sa ai 0.5w/litru, cu lumina de calitate, de preferat doua neoane diferite.la 126 de litri ar trebui sa ai minim doua neoane de 30w,
4. Ai putea sa lipesti pe capac, in spatele neoanelor folie de aluminiu nu celofan, asta daca nu vrei sa bagi bani in reflectoare.
6. Java fern este o planta care nu este asa pretentioasa, deci ai putea sa te risti la ea. Dar mai intai eu te statuiesc sa cumperi plante usoare, gen cabomba, valisneria samd care sa te si ajute la ciclat si care ulterior, in cazul in care se umplu cu alge in timpul ciclarii, sa le poti tunde / arunca usor.
7. Vezi ca este de vanzare si pietris ieftin, de preferat unicolor, nu trebuie sa te bagi la Manado (probabil). Si sub el pune in amestec JBL Florapol sau Aqua basis plus, asta daca nu vrei alte firme mai pretentioase. Sa te gandesti ce substante vrei sa adaugi in apa, pentru plante. Eu folosesc JBL Feropol , feropol 24 si easy carbo (si acvariul merge fara sa bag CO2 din tub). Cantitatea nu stiu sa ti-o spun, dar de obicei se pun cativa centimetri de substrat, de la 3 - 4 in fata pana la 10 si mai mult in spate.
8. Nu am avut leeri, deci las pe altul sa isi dea cu parerea, dar as combina acei neoni cu 2-3 scalari. Acum tine de gustul tau. Poti lua in acvariul ala mai multi neoni, si sa le mai bagi si niste corydoras / ancistrusi sa iti curete fundul acvariului si geamurile.
Succes si tine-ne la curent cu poze sa vedem ce iasa!

3 Editat de Vladone (2011-08-23 19:41)

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Iti multumesc pentru informatii.
M-am mai documentat si am tras cateva concluzii. Referitor la neoane, stiam si eu teoretic de regula 0.5 W/l dar la neoane de 55 cm am gasit doar in jur de 20 - 24 W. Cred ca voi pune asa si sper sa compensez cu reflectorizantul.

Pe peretele din spate am dedus ca un muschi ar prinde bine. Ma gandeam la jawa moss sau christmas moss in caz ca primul creste prea repede si da batai de cap.

Legat de pesti, cred ca voi incerca o combinatie de colise cu neoni si creveti. Nu stiu daca colisele de specii diferite se bat intre ele sau nu. Ma gandeam la 2+1 colisa labiosa si 2+1 colisa lalia. (F+M)

Si as mai avea o intrebare:
Cum se calculeaza volumul de apa necesar crevetilor? Sau mai exact, cati creveti pot tine in acvariul de 120l pe langa pestii mai sus mentionati?

4 Editat de visiniu (2011-08-23 19:42)

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

La lungimea pe care o ai, poti folosi neoanele de la Juwel de 35W (742 mm). Cu 2 neoane (70W), cred ca te-ai descurca onorabil cu plantele  wink E adevarat, este o varianta mai costisitoare, dar nu cumperi neoanele in fiecare zi.
Pentru substrat, gasesti in HB saci de 25 de kg de pietris de 2 mm. Un sac va fi suficient pt acvariul tau si nu este scump (undeva pana in 30 de lei).
In ceea ce priveste filtrarea, eu folosesc la un acvariu cu acelasi volum cu al tau un filtru extern de 1000 l/h si cateodata ma bate gandul sa il suplimentez. smile

5 Editat de Ancistrus (2011-08-23 20:39)

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Vladone A scris:

Legat de pesti, cred ca voi incerca o combinatie de colise cu neoni si creveti. Nu stiu daca colisele de specii diferite se bat intre ele sau nu. Ma gandeam la 2+1 colisa labiosa si 2+1 colisa lalia. (F+M)

   Salut Vladone big_smile, in primul rand as spune ca nu exista nici o regula gen 0.5 watti / litru de apa, decat daca vrei plante un pic mai pretentioase, dar in cazul asta nu doar lumina conteaza wink
   Ca nisip cred ca 15 litri iti ajung, poti cumpara din Hornbach nisip quartz (natur) granulatie 2-3 mm, nu vad de ce te-ai complica cu nuante caramizii gen JBL Manado. Nisipul, odata spalat bine, il vei aseza in acvariu in panta (strat mai gros in spate, si mai subtire in fata).
   Referitor la pesti - in primul rand sunt curios unde ai vazut la vanzare Colisa labiosa... Hornbach? Cred ca este singurul loc unde ar fi sanse sa gasesti. Colisa cu creveti in acelasi acvariu nu merg (sunt prea gustosi puii de creveti wink), cum nu merg nici cu melcii, cum nu prea merg nici mai multi masculi de colisa in acelasi acvariu, doar daca nu ai vreun acvariu de 4-500 litri si bine plantat, in rest iese scandal sigur. Nu se bat foarte tare (gen Betta), dar altceva nu fac toata ziua decat sa se caute prin acvariu ca sa se incinga.
   Referitor la background - ma gandesc ca mai bine il scoti de tot pe cel cu care a venit acvariul, si aplici un autocolant uni pe geamul din spate, cu ocazia asta ramai si cu spatiu mai mult in acvariu. Un background format din muschi de apa nu se intretine prea usor, deci nu cred ca vei reusi sa-l faci cum spui, mai ales ca si dureaza mult pana se aseaza wink
   Succes!

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Vladone A scris:

Iti multumesc pentru informatii.
M-am mai documentat si am tras cateva concluzii. Referitor la neoane, stiam si eu teoretic de regula 0.5 W/l dar la neoane de 55 cm am gasit doar in jur de 20 - 24 W. Cred ca voi pune asa si sper sa compensez cu reflectorizantul.

Deocamdata ajunge, daca le pui si folia in spate. Mai tarziu vezi tu ce vrei sa faci, poate vrei sa schimbi acvariul etc...

Vladone A scris:

Si as mai avea o intrebare:
Cum se calculeaza volumul de apa necesar crevetilor? Sau mai exact, cati creveti pot tine in acvariul de 120l pe langa pestii mai sus mentionati?

Daca ii pui in combinatie Colisa nu te speria, nu vor ajunge la suprapopulare  lol . Nu am citit sa fie vre-o formula de calcul, eu de exemplu am 18 rasbora mosquito, 16 cory pitici si vre-o ... 50 de creveti numarati ochiometric rapid. In curand imi vor fata inca 5 femele de red cherry si 2 de white pearl.
Uite aici un material interesant despre creveti:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Y8u3EPS4_b0[/youtube]

7

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Salut baieti,
Multumesc de raspunsurile prompte. Ma bucura sa aud ca am o varianta accesibila in ceea ce priveste pietrisul si care, in principiu, arata si bine (mai bine decat nisipul la sac din magazinul de constructii smile ).

Referitor la neoanele de 742 mm, va trebui sa schimb suportul care il am momentan... ceea ce mi se pare foaaarte complicat (desi probabil nu e).

Referitor la pesti - in primul rand Colisa Labiosa am vazut de vanzare aici:
http://www.acvariidevis.ro/oferta-pesti/?litera=C
dar asta nu inseamna ca au pe stoc. in al doilea rand probabil voi opta pana la urma pentru neoni + creveti + ceva care nu mananca nici neoni nici creveti.

Iar referitor la muschi, in mintea mea nu arata foarte complicat... ma gandesc ca va trebui tuns (1 data la saptamana?) sau daca nu tuns, atunci smuls...

Ma gandeam sa fac in felul urmator:
1. Cumpar niste muschi (preferabil unul care nu creste foarte foarte repede)
2. Il pun la inmultit cu fertilizanti si lumina - probabil intr-o galeata smile
3. Cand am destul, il distribui in mod egal intre 2 plase de tantari care le prind cu pioneze a.i. sa urmeze relieful backgroundului.
4. Astept sa creasca.
5. Profit!
Ce parere aveti?

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

O sa ai ceva de lucru si nu stiu daca va arata asa de misto ca imaginea pe care o ai tu in minte. Dar eu iti urez succes, chiar va fi interesant de urmarit. Cea mai usoara si misto solutie, ti s-a mai spus, ar fi sa dai jos tot fundalul, sa speli bine si sa dai cu spray negru / albastru in exterior. Sau autocolant.
Nu schimba nici un suport, dai bataie cu ce ai si eventual mai incolo mai adaogi un neon.
Succes!

9

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Daca nu ma insel, din poza pusa cu neoanele, ai 2xT8 18W... va fi prea putin daca vrei un acvariu plantat. Mai devreme sau mai tarziu, vei ajunge la concluzia ca trebuie sa suplimentezi...
Asa cum spunea si Mircea, e de preferat sa scoti background-ul si sa lipesti un autocolant sau sa vopsesti (desi este destul de mult de munca la indepartarea urmelor de silicon, ti-o spun din experienta). In felul acesta vei mai castiga si spatiu.

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Cunosc dilema, investitia initiala e destul de mare daca vrei sa faci o treaba buna, dar iti va parea rau peste o luna sau doua cand ai dat deja banii  pe noile neoane ca nu ai mai pus un leu in plus sa schimbi neoane mai mari + suport.
Dar daca totusi optezi pentru optiunea sa pastrezi suportul, cred ca mai poti introduce acolo mai tarziu inca unul sau doua neoane prinse nu cu suport cum ai acum, ci cu cleme.
http://fl1.shopmania.org/files/poze-imagini/10995/clema-neon-t8~10994005.jpg

11 Editat de Ancistrus (2011-08-23 21:40)

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Ancistrus A scris:

Referitor la background - ma gandesc ca mai bine il scoti de tot pe cel cu care a venit acvariul, si aplici un autocolant uni pe geamul din spate, cu ocazia asta ramai si cu spatiu mai mult in acvariu.

visiniu A scris:

Asa cum spunea si Mircea, e de preferat sa scoti background-ul si sa lipesti un autocolant sau sa vopsesti (desi este destul de mult de munca la indepartarea urmelor de silicon, ti-o spun din experienta). In felul acesta vei mai castiga si spatiu.

   Bravo Mircea lol
   Acum sa vedem treaba cu muşchii:

Vladone A scris:

Ma gandeam sa fac in felul urmator:
1. Cumpar niste muschi (preferabil unul care nu creste foarte foarte repede)
2. Il pun la inmultit cu fertilizanti si lumina - probabil intr-o galeata smile
3. Cand am destul, il distribui in mod egal intre 2 plase de tantari care le prind cu pioneze a.i. sa urmeze relieful backgroundului.
4. Astept sa creasca.

Pai cred ca vei avea de asteptat sa creasca... asta am incercat sa spun si mai sus, muschiul dupa ce ca creste greu, il mai bagi si intre plase unde ajunge lumina greu... asta ca sa nu mai spun ca il tunezi separat in galeata cu tot ce-i trebuie dupa care il bagi in acvariu... daca are aceleasi conditii poate poate creste un picuţ mai repejor... in 3 luni maxim scoate cap'şorul din plasa, asta daca nu cumva a putrezit cu 2 luni in urma lol

12

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Pe principiul testat care zice ca "Daca trei oameni iti zic ca esti beat, du-te si te culca...", am renuntat la minuatul moss backround din mintea mea.

Prin urmare trebuie sa ma gandesc la alt mod de aranjare a acvariului.
Si eu vroiam sa scot backgroundu ala ca nu ma prea inspira.

Partea mai nasoala e ca si eu ... ca romanu... am dat bani pe acvariu + BACKGROUND + NEOANE + FILTRU... atunci CUM sa nu le folosesc?
Da', probabil voi reusi sa trec si peste treaba asta si sa scot fundalul.

13

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Asa se intampla in majoritatea cazurilor, stai linistit... chiar daca iti cumperi acvariu nou (si la cele noi iluminarea si filtrarea este subdimensionata). Acum depinde ce vrea fiecare sa faca din acel acvariu sau pana unde vrea sa mearga.
In concluzie, tu esti cel care decide...

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

visiniu A scris:

Asa cum spunea si Mircea, e de preferat sa scoti background-ul si sa lipesti un autocolant

Nu sunt autorul, ancistrus :X vrea sa distruga bunatate de fundal plin de alge  lol  lol .

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Eu am incercat sa bag moss in sac de cartofi  lol  lol , care are ochiurile mai mari ca plasa de tantari, si dupa o saptamana nu s-a intamplat inca nimic. Era tot acolo presat, deci renunta la idee si curata bine acvariul ala sa nu incepi direct cu stangul si eventual vinde acel fundal daca nu il folosesti big_smile.

16

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Am sunat la Hornbach si ziceau ca au nisip cuartzos cu granulatie 1-3 mm la 8 lei sacul de 25 kg. Oare e cel de care am nevoie? E suspect de ieftin smile

17

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Vladone A scris:

Am sunat la Hornbach si ziceau ca au nisip cuartzos cu granulatie 1-3 mm la 8 lei sacul de 25 kg. Oare e cel de care am nevoie? E suspect de ieftin smile

   Au incurcat preturile cei care ti-au dat informatia. Pretul este undeva la 20-25 ron sacul de 25 kg. Mai bine dai o fuga sa vezi.
   Granulatia ideala ar fi 2-3 mm, daca ai noroc poate gasesti asa. Succes!

18

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Buuun,
Deci am fost pana la mama soarelui la Hornbach si, intr-adevar, am gasit nisip la raionul acvaristica la pretul de 35 lei 25 kg, granulatie 2-4.
Am luat un sac de 10 si un sac de 5, in total 15 kile. Sper sa imi ajunga ca m-au cocosit pe drum inapoi.
Am luat si 2.5 l de fertilizant de la JBL despre care ei spun ca ajunge la un acvariu de 80/40/35. Sper sa imi ajunga si mie.

Mai am cateva intrebari cu care sper sa ma ajutati:
1. E suficient filtrul pe care il am pentru a porni acvariul si a-l cicla? Ma gandesc sa iau ulterior unul de 750l/H dar momentan nu am fonduri.

2. De unde pot lua neoane osram de 55 cm din bucuresti (zona muncii preferabil)? La Hornbach am vazut doar philips.

3. Apa o pot declorina in acvariu sau e musai in afara lui? Chiar nu vad unde as putea face operatiunea asta.. .poate in vana?

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

E cam la limita filtrul, dar e indeajuns sa incepi. Cand vor incepe si pestii sa faca mizerie, posibil sa nu mai faca fata.

20

Re: Cateva intrebari referitoare la organizarea unui acvariu

Nisipul este foarte bun.

Vladone A scris:

2. De unde pot lua neoane osram de 55 cm din bucuresti (zona muncii preferabil)? La Hornbach am vazut doar philips.

3. Apa o pot declorina in acvariu sau e musai in afara lui? Chiar nu vad unde as putea face operatiunea asta.. .poate in vana?

   Neoane iei de aici http://marbotrade.bizoo.ro/
   Apa o lasi in 2-3 bidoane separate, macar o zi ca sa iasa clorul. Daca nu vrei sa o lasi la declorinat nu o lasa, si o pui direct de la retea. Eu practic ambele variante, nu se intampla nimic diferit big_smile