1

Subiect: Thea are 2 pestisori...

Buna ziua! Incep prin a va ruga sa nu va suparati pe mine pentru necunoastere, va rog insa sa ma ajutati...
Fetita mea si-a dorit un pestisor rosu, asa ca ne-am utilat cu un acvariu mic, de 6 litri, cu lumina de 1*5w, pompa de 200l\h...
In respectivul acvariu am pus apa de izvor... Si de aici incep problemele...
Initial am avut 3 femele si un mascul de...nu stiu ce, va pot spune doar ca masculul este albastru si are coada mare, ca un evantai (nu sunt pregatita acum, dar voi face poze si le voi pune maine aici)... Acvariul il avem de 2 saptamani...dupa prima saptamana am schimbat apa, doua femele au intrat in tubul acela care trage apa si au murit....Apa miroase foarte urat, a balta si a peste si a ou stricat (cam asa miroase si mancarea pestilor, pe care le-o servesc o singura data pe zi, cat intra intre doua degetele ale fetei mele de 4 ani, exact cum mi-au zis cei de la pet-shop...)...Stiu,sunt o catastrofa! Dar va rog sa ma ajutati!
Nu stiu cat trebuie sa tin lumina aprinsa, nu stiu cat sa tin filtrul acela pornit (asta daca este filtru), nu stiu daca trebuie sa pun pietris, nu stiu ce sa fac!
Am crezut ca-i simplu si ca voi avea timp sa invat pe parcurs, dar pestisorii nu au timp de rateurile mele...asta-i si motivul pentru care am ales sa va scriu pentru ajutor, urmand ca in zilele urmatoare sa citesc forumul ...
Va rog sa-mi dati si mie pasii pe care trebuie sa-i urmez, ce trebuie sa mai cumpar (am citit ceva de lemn plutitor, carbon activ, sa cumpar si Algostop depot??)
Stiu ca am gresit cumparand pesti inainte de a ma documenta,dar raul a fost facut si pestii nu au nicio vina...
Va multumesc anticipat...Intre timp, voi vizita forumul...ca trebuie!

2 Editat de Florin.Mazilu (2011-08-29 13:18)

Re: Thea are 2 pestisori...

Bine ai venit

in primul si in primul rand indiferent de specia de pesti iti trebuie un acvariu mai mare, 6 L este MULT prea mic pentru 1 peste cu atat mai putin pentru 4.
pestisorul acela din descriere pare a fii un betta splendens, acesta este un peste destul de agresiv, iar masculii ar trebuii tinuti singuri, in general se pun impreuna cu femelele doar la depunere(vor aparea probabil comentarii de genul:"Dar eu tin betta cu femele de 1 an si sunt ok" asta tine de indivizi, fiecare peste este unic in comportamentul sau).
Cat de des schimbi apa? cat de sigura esti ca pestii sunt hraniti doar odata pe zi? in acvariul acela pe care il ai este posibil DAR NU RECOMANDAT sa tii doar masculul de betta. femelele au murit mai mult ca sigur fiind atacate si stresate de mascul(daca intradevar sunt betta)
Citeste topicurile de la incepatori de apa dulce mai ales cel/cele despre ciclare.
Asteptam poze pentru o lamurire mai clara big_smile
Multa bafta in salvarea pestisorilor ramasi.

3

Re: Thea are 2 pestisori...

Da,in primul rind,asa cum a precizat si colegul,citeste articolele destinate ciclarii acvariului;acuma avind deja acest pestisor care cel mai probabil este mascul"beta splendnes"sa speram ca va rezista calvarului la care i-l supui.
pestisorul poate trai linistit in acvariul de 6l pe care il ai,dar absolut singur,fara alti pesti,fa-o pe micuta ta sa inteleaga ca doar acel pestisor poate vietui acolo si oricum altii ar distrage atentia de la splendoarea acestui exemplar;cu timpul daca te mai documentezi putin si i-ti va placea ,vei putea achizitiona un acvariu mai maricel unde sa poti tine mai multi pestisori.
Acum ,din pacate va trebui sa faci ciclarea acvariului cu pestisorul inauntru,trist ,sau poate ai o cunostinta care te-ar putea ajuta tinind pestele la el in acvariu(asta e deasemenea dificil fiind un mascul beta).
Eu sper ca totusi vei reusi ,iar micuta ta ,in cele din urma se va bucura de frumusetea acestui pestisor; din pacate invatam din greseli atunci cind nu ne documentam si nu acordam atentie lucrurilor ce par marunte,.
Cumpara ceva pietris,pune-l in acvariu(dupa ce-l speli bine),nu prea mult pt. ca si asa nu ai spatiu(cel mult 2 cm grosime),ia o plantuta de suprafata,spala bine si acvariul si filtrul si sa speram ca va fi bine;uita deocamdata de lemn plutitor,algostop sau carbon activ, ciclarea acvariului este esentiala .
Sper sa-ti iasa ceva pina la urma,succes.

:acvCauta s-al depasesti pe cel de linga tine dar,nu uita respectul.

4

Re: Thea are 2 pestisori...

Florin, iti multumesc pentru raspuns!
Apa am schimbat-o prima oara dupa o saptamana si am schimbat-o pe toata (mirosea mult prea urat)... Apoi am intrat pe internet si am vazut ca trebuie schimbata doar in proportie de maxim 30%, deci asa facui aseara (in total, doua saptamani, doua schimbari de apa, pana acum). Voi repeta operatiunea miercuri, tot cu 30% din apa. Pun apa de izvor, in care adaug o solutie luata de la pet, care cica face apa buna instant pt pesti.
Cat despre specia pestisorilor (acum nu mai am decat doi, masculul si o femela), nu stiu ce sunt, insa voi face poza si maine ma prezint cu dansa pe forum.(nu seamana cu ce ai tu in poza...adica seamana, dar nu-i acea specie)
Cele doua femele care au murit nu au facut-o stresate de mascul, caci e un domn galant, ci au murit din greseala mea...evident...se pare ca au avut loc sa fie aspirati pe sub grila de pe fundul acvariului si au fost aspirati in tub,de unde nu au mai putut iesi....iar eu n-am verificat cand am scos din priza pompa...am vazut abia la cateva ore dupa...seara...
Papica primesc cand le dau eu, adica dimineata, o singura data ...Nevastul meu nu se ocupa de acvariu, doar da indicatii pretioase, iar fetita mea nu ajunge la plicul cu mancare, acesta fiind pus bine sus de tot ,pe dulap!:)
Cat sa le tin lumina aprinsa?toata ziua? au parte si de lumina naturala, nefiind insa acvariul in contact direct cu razele soarelui. Cat sa tin pompa in functiune? Si de cate ori pe zi?

Re: Thea are 2 pestisori...

Bine ai venit TheoThea!
   Pentru inceput cred ca ar trebui sa citesti tot articolul de aici:
http://www.acvariidevis.ro/forum/topic/ … apa-dulce/
   Succes!

6

Re: Thea are 2 pestisori...

Buna, 2M!
Imediat scot la imprimanta capitolul "ciclare" si voi face intocmai cum scrie acolo! Am toata vointa sa reusesc,caci mereu mi-au placut acvariile...ma calmeaza si sunt o incantare,deci ar trebui sa invat repede ce-i de facut..pacat ca n-am facut-o inainte de a achizitiona acvariul si pestii...si da, stiu ca e un calvar pt ei ce le fac eu acum din cauza necunoasterii mele....
Din nefericire pt mine, minunatul meu oras nu are niciun magazin de unde sa pot cumpara accesorii, pesti, plante, etc!!! parca traiesc in orasul fantoma!!! Voi fi deci o mare abonata a siteurilor de profil cu vanzare!
Ma voi duce azi la un magazin care-i dotat cu un acvariu mai mare (scop decorativ) si o voi ruga pe tanti de acolo sa-mi dea si mie un pumn, doi de pietris...
Si ciclarea...trebuie sa ma informez....si sa procedez intocmai...
Va multumesc si sunt cu ochii pe voi! Orice informatie,cat de mina, imi este utila si necesara, caci nu stiu nimic...e vid in capsorul meu la acest capitol!

7 Editat de Ancistrus (2011-08-29 14:27)

Re: Thea are 2 pestisori...

TheoThea A scris:

Cat sa le tin lumina aprinsa?toata ziua? au parte si de lumina naturala, nefiind insa acvariul in contact direct cu razele soarelui.

   In natura, pestii si plantele au nevoie de lumina soarelui (de evitat lumina solara in acvariu, pentru a preveni aparitia algelor) o anumita perioada, de maxim 12-14 ore. Totusi, o iluminare artificiala este bine sa dureze mai putin, tot pentru prevenirea nedorita a algelor - deci 8-10 ore pe zi ar fi suficient. Foarte importanta este si calitatea luminii wink

TheoThea A scris:

Din nefericire pt mine, minunatul meu oras nu are niciun magazin de unde sa pot cumpara accesorii, pesti, plante, etc!!! parca traiesc in orasul fantoma!!! Voi fi deci o mare abonata a siteurilor de profil cu vanzare!
Ma voi duce azi la un magazin care-i dotat cu un acvariu mai mare (scop decorativ) si o voi ruga pe tanti de acolo sa-mi dea si mie un pumn, doi de pietris...

   Vei gasi aici pe forum multi colegi, poate chiar din Alexandria, care vand diverse plante / pesti / accesorii, la rubrica vanzari / cumparari a forumului.

TheoThea A scris:

Cat sa tin pompa in functiune? Si de cate ori pe zi?

   La acvariu ai nevoie de filtru pentru apa (foarte important!!), nu de pompa, filtru care trebuie tinut incontinuu in functiune.

8

Re: Thea are 2 pestisori...

K, deci in timpul zilei nu aprind neonul din dotarea acvariului (caci e suficienta lumina naturala)...si neonul il voi aprinde doar 4 ore de la amurg pana la ora de culcare a fica-mii!
Pompa cat o tin activa?Cat fusei in concediu (deci acasa,teoretic, toata ziua), am bagat pompa in priza de 4-5 ori pe zi, cate 15 min...
Vai, ce prost ma simt ca nu stiu nimic.... Sunt ca blonda din bancul acela cu castile in care i se spune in permanenta "inspira-expira"!:)

9

Re: Thea are 2 pestisori...

Gata! Oficial declar ca am iesit la "pescuit" de cunoscatori\detinatori de acvarii si pesti din Alexandria!:))) Deci filtru...recomandati ceva? Sa dau comanda pi net, ca la noi, n-am de unde lua...:(

10 Editat de Ancistrus (2011-08-29 15:02)

Re: Thea are 2 pestisori...

TheoThea A scris:

K, deci in timpul zilei nu aprind neonul din dotarea acvariului (caci e suficienta lumina naturala)...si neonul il voi aprinde doar 4 ore de la amurg pana la ora de culcare a fica-mii!

   Nu stiu ce ai inteles din ce am spus eu, dar suna cam asa:

Ancistrus A scris:

In natura, pestii si plantele au nevoie de lumina soarelui (de evitat lumina solara in acvariu, pentru a preveni aparitia algelor) o anumita perioada, de maxim 12-14 ore. Totusi, o iluminare artificiala este bine sa dureze mai putin, tot pentru prevenirea nedorita a algelor - deci 8-10 ore pe zi ar fi suficient. Foarte importanta este si calitatea luminii

:-

TheoThea A scris:

Pompa cat o tin activa?Cat fusei in concediu (deci acasa,teoretic, toata ziua), am bagat pompa in priza de 4-5 ori pe zi, cate 15 min...

   Pompa de care spui (banuiesc ca este una pentru aer) o tii in priza mereu, altfel se sufoca pestii... mai multe vorbim cand iti vei cumpara un acvariu normal pentru tine (minim 60 litri) accesorizat cu tot ce ii trebuie, inclusiv cu filtru pentru apa, nu pompa pentru aer!!!

LE: Incepatorii in acvaristica au nevoie de acvarii de minim 60 litri. Acvariile mici, 10-20 litri, raman inca la categoria "nano", si sunt acvarii recomandate avansatilor.

11

Re: Thea are 2 pestisori...

..... k...nu ma certa...momentan pentru mine toate astea sunt "chineza"... de asta am intrebat ce sa fac... cum si cat...
Stiu ca va par stupida rau, insa am fost incurajata de titlul topikului si de descrierea lui sa va spun exact ce prostii am facut...si sa cer ajutorul vostru...
Va multumesc pentru ajutor si voi reveni maine si cu pozele...Intre timp, documentare...documentare...documentare (sunt multe de aflat...)

12

Re: Thea are 2 pestisori...

Fii calma si ia-o incet,oricum la un acvariu asa micut nu prea ai ce sa faci,i-ti trebuie si noroc sa-ti traiasca ceva in el in conditii acceptabile.
Sint convins ca pe forum vei gasi absolut tot ce trebuie sa stii,doar sa cauti si sa realizezi ce anume poti obtine cu un asa recipient mic si atunci vei sti ce sa faci.

:acvCauta s-al depasesti pe cel de linga tine dar,nu uita respectul.

13

Re: Thea are 2 pestisori...

pai da, am vazut ca primul lucru pe care trebuie sa-l fac este sa iau unul mai mare! :stupid
Cat despre pesti, ei sunt bine, manaca cu pofta de fiecare data, se zbenguie toata ziua, nu sunt apatici dar nici agitati (doar uneori domnul mascul o alearga pe dansa, dar imi dau impresia ca se joaca...) Daca nu ar mirosi atat de urat apa si daca nu ar fi tulbure, nici nu mi-as fi facut griji...caci mititeii si-au acceptat soarta...au nimerit pe "maini rele" dar sunt niste invingatori...pana acum... dar nici nu vreau sa le mai testez rezistenta, asa ca trebuie sa invat ce sa fac...repede!
Ma gandeam la ciclare... Ciclarea debuteaza cu umplerea bazinului cu apa noua...Eu am pesti inauntru...pot face asta? Si inca ceva: sa ma apuc de procedeu cu toate ca inca nu am filtru? Ori mai bine astept sa-mi achizitionez unul si apoi ma apuc de ciclare? Ma gandeam ca pana cumpar filtru (am scris cuiva de pe forum sa-mi vanda si mie unul) sa schimb zilnic 25% din apa...si s-o agit bine cu pompita din dotarea acvariului...
a,inca ceva! am adus de la mare niste scoici mititele...pe care de altfel le-am si montat elegant la fundul recipientului...insa am citit prin zona ca "nu bun"...deci le scot,nu?

14

Re: Thea are 2 pestisori...

Mda,incearca sa pui ceva poze sa stim exact despre ce vorbim,nu stiu ce ai tu acolo,de ce miroase apa sau de ce e tulbure si nu stim exact ce pestisori ai.

:acvCauta s-al depasesti pe cel de linga tine dar,nu uita respectul.

15

Re: Thea are 2 pestisori...

2M A scris:

Mda,incearca sa pui ceva poze sa stim exact despre ce vorbim,nu stiu ce ai tu acolo,de ce miroase apa sau de ce e tulbure si nu stim exact ce pestisori ai.


Maine dimineata sunt cu pozele aici! Dar sa nu ma certati....

16 Editat de Ancistrus (2011-08-29 16:03)

Re: Thea are 2 pestisori...

TheoThea A scris:

Daca nu ar mirosi atat de urat apa si daca nu ar fi tulbure, nici nu mi-as fi facut griji...caci mititeii si-au acceptat soarta...au nimerit pe "maini rele" dar sunt niste invingatori...pana acum... dar nici nu vreau sa le mai testez rezistenta, asa ca trebuie sa invat ce sa fac...repede!
Ma gandeam la ciclare... Ciclarea debuteaza cu umplerea bazinului cu apa noua...Eu am pesti inauntru...pot face asta? Si inca ceva: sa ma apuc de procedeu cu toate ca inca nu am filtru? Ori mai bine astept sa-mi achizitionez unul si apoi ma apuc de ciclare? Ma gandeam ca pana cumpar filtru (am scris cuiva de pe forum sa-mi vanda si mie unul) sa schimb zilnic 25% din apa...si s-o agit bine cu pompita din dotarea acvariului...
a,inca ceva! am adus de la mare niste scoici mititele...pe care de altfel le-am si montat elegant la fundul recipientului...insa am citit prin zona ca "nu bun"...deci le scot,nu?

   Apa miroase urat pentru ca nu este filtrata. Ciclarea poate fi facuta cu pesti in acvariu... asta inseamna sa ai un acvariu in primul rand, de macar 60 litri, acvariu care sa te apuci de el ca la carte.
   Avand in vedere ca ai deja pompa de aer, ti-am gasit pe net un filtru pentru tine http://aquariumprest.bizoo.ro/vanzare/3 … te-BF-Baby, care functioneaza pe baza de pompa de aer, iar daca zici ca schimbi si 2 litri de apa pe zi, este chiar bine :fok

PS: Scoicile de la mare sunt pentru acvarii de apa sarata (de recif), deci 100% nu au ce cauta in acvariul tau.

17 Editat de TheoThea (2011-08-29 16:31)

Re: Thea are 2 pestisori...

OK!! Multumesc! Nu uita, sunt ca blonda careia trebuie sa-i spui si cum sa respire ("inspira-expira" :stupid ), deci oricat de banal /firesc /natural ar fi pentru tine fiecare pas, mie imi trebuie si "desen tehnic"!:)
Acum intru pe lincul de la tine si fac comanda... Dupa ce pozez micul univers de care mi-am batut joc, schimb jumatate de apa...si maine la fel...si tot asa pana vine filtrul...Intre timp am studiat oferta de acvarii de aici, de la anunturi...Astept sa-mi reglez conturile, ca de, venim din concediu si am  ochit unul complet utilat, 112 l la 300 roni...si pe asta micul il fac carantina, oficial!

Gata si comanda...luai 2 bucati, sa fie!ma uitai si am gasit si acvariu de 50 l...o sa sun si o sa intreb daca mai e valabil anuntul...

18

Re: Thea are 2 pestisori...

Ma uitai la niste poze pe net... Masculul meu seamana cu Betta splendens.... Femela lui nu are aripioarele asa, ci arata ca un pestisor normal...

Re: Thea are 2 pestisori...

TheoThea A scris:

Ma uitai la niste poze pe net... Masculul meu seamana cu Betta splendens.... Femela lui nu are aripioarele asa, ci arata ca un pestisor normal...

Femele, ca la mai toate speciile  lol  lol , sunt mai urate ca masculii, si nu sunt asa impunatoare. El are nevoie de cozi, (un fel de bmw decapotabil) pentru a atrage femelele, pentru a se impune in fata inamicilor (un fel de "a mea e mai mare!") si pentru a-i tine de cald femelei smile) in noptile racoroase. Si, evident, pentru inot, dar la cat e de lenes  lol  lol ...

20

Re: Thea are 2 pestisori...

Buna dimineata!:)
Asa cum am promis, iata ca am venit cu niste poze. Ce parere aveti? Aseara am schimbat 50% din apa (apa invechita de 5-6 zile)...Situatia nu s-a schimbat...Am scos scoicile de la mare si cu aceasta ocazie am observat ca pe fundul bazinasului este depusa o pojghita de ... ceva! Ar putea fi ca si cauza mancarea in exces? Ma gandesc si la asta,cu toate ca le dau f. putin la o repriza de halit... Hai, astept sa vad ce-mi spuneti!