Subiect: Macrobrachium assamense

Macrobrachium assamense (Crevetele Gheara Rosie)
Familia: Palaemonidae
Distributie: Macrobrachium assamense este de origine din apele din Himalaia de est, Chota Nagpur si Satpura, si din partile muntoase ale Burmei.
PH: 7.0 – 7.5
Temperatura: 20 – 30°C (68 – 86°F)
Duritate: 3 (gH); 1.5 (kH)
Descriere: Masculul de Crevete Gheara Rosie poate atinge 8 cm lungime; femelele sunt mai scurte la 6 cm. Aceasta specie are un aspect maroniu – care poate varia de la o culoare maroniu-galbui deschis pana la maroniu inchis – si o carcasa transparenta; masculii au clesti lungi si rosii cu dungi negre. Femelele sunt de obicei de un verde deschis; ouale sunt o culoare verde inchis.
Dieta: Crevetele Gheara Rosie mananca orice – melci, mancare aproaspata sau congelata, animale moarte, etc. Dati-i bobite de pesti, fulgi, alge si bio-film, chiar si legume proaspete uneori.

Inmultire: Macrobrachium assamense curteaza foarte interesant, masculul isi foloseste clestii pentru a imbratisa femela. Femela poarta 20-60 de oua timp de cateva saptamni pana sa le depuna. Aceasta este o specie usor de crescut.

Comentarii: Puteti creste un cuplu de Macrobrachium assamense intrun rezervor de 50 de litri. Pentru a creste un numar mai mare aveti nevoie de cel putin 100 de litri. Folositi din abundenta decoratii pentru ca crevetele sa isi creeeze teritorii si ascunzisuri. Asigurati-va ca nu exista locuri de iesire accesibile din acvariul dvs., deoarece aceasta specie adora sa se catere si daca i se ofera o sansa probabil ar putea sa scape. E o idée buna sa va acoperiti acvariul.

Specii compatibile recomandate: Macrobrachium assamense mananca mici creveti, melci si pesti. Este o specie aggresiva care ar trebui probail tinuta intr-un acvariu separat. Crevetele Gheara Rosie se simte bine in grupuri mici daca acvariul este destul de incapator.


Aici gasiti poze foarte interesante, mascul alfa, femela gestanta etc

http://www.petshrimp.com/redclawmacro.php

Aici alte poze frumoase in detaliu:

http://www.theshrimptank.com/dwarf-shrimp-species/red-claw-macro-shrimp.html

Desi multe din speciile de Macrobrachium pot fi tinute doar singure din cauza agresivitatii lor, aceasta specie permite grupuri tip harem formate dintr-un mascul si mai multe femele. Desi femelel in astfel de grupuri se pot bate, acest lucru nu se intampla foarte des si de obicei ele convietuiesc pasnic. Masculul de crevete face legea printre femele.Acesti creveti mananca alge mici si creveti, pesti mici si pot chiar sa taie bucati din aripioarele pestilor cand acesti dorm noaptea. Nu sunt pradatori ci doar profita de oportunitati.  Acesti creveti se vor ocupa de orice forma de infestare cu melci spiralati sau alte tipuri de meci daunatori. Ei vor pescui pur si simplu melcul din cochilie si il vor manca. Desi se spune ca ar manca si tipul de melc Melanoides tuberculata (Malaysian Trumpet Snails) nu am aobsevat sa se intample acest lucru deoarece M. tuberculata este capabil sa isi sigileze cochilia. Crevetele Gheara Rosie va va rasplati cu comportamnetul lui fascinant, care include faptul ca ia mancarea din mana, curatandu-va mana in timp ce sta pe ea, sau felul in care se repede dupa hrana dupa ce i-a adulmecat locatia. Este un crevete rezistent, care se reproduce usor in captivitate.

http://img829.imageshack.us/img829/7420/img4805d.jpg




Cei tineri mananca cu placere puii de melci:

http://img41.imageshack.us/img41/5417/img4625so.jpg




http://img269.imageshack.us/img269/486/img4621is.jpg



http://img838.imageshack.us/img838/455/img4622v.jpg