1 Editat de Antoniotony (2011-12-21 03:22)

Subiect: Triops cancriformis

Triops cancriformis
filmulet:

http://www.youtube.com/watch?v=4quPALV24Ww


poze
http://www.fischbar.de/triops/index.htm

http://www.ub.edu/crba/practiques/zo...ca6/part1a.htm


Triops cancriformis (Schäffer, 1766)
Clasa Crustacea
Crustacee
Ordinul Phyllopoda
Filopode
Aspectul exterior.
Dorsal, corpul este acoperit cu un scut chitinos. La capatul anterior sunt dispusi doi ochi compusi si între ei un ochi nauplian. Antenele mici, mandibulele mari, cu multi dinti. Între mandibule, gura cu doua perechi de maxile mici în forma de placi. Spre capatul din urma carapacea se îngusteaza, la marginea sa posterioara având o scobitura adânca, de sub care se distinge abdomenul în forma de supliment cilindric segmentat, care se termina cu doi peri lungi caudali, articulati. Corpul galben-cafeniu cu nuanta verzuie, format din mai multe segmente. Cele toracice si primele segmente ale abdomenului poarta câte o pereche de membre cu functie de locomotie, respiratie ti de aductie a hranei spre gura. Urmatoarele segmente, începând cu al 13-lea, sunt înzestrate cu câte 4-6 perechi de picioare, al caror numar atinge 70.

Raspândirea.
În Republica Moldova este înregistrata în diverse eco-sisteme acvatice. Specie cosmopolita, raspândita în toate regiunile geografice.

Habitatul.
Prefera bazine temporare, statatoare sau lin curgatoare, lacuri, helesteie, lunci inundabile, gârle, canale, balti.

Particularitatile biologice si ecologice.
Specie euriterma, eurihalina, beta-mezosaproba. Se înmulteste si se dezvolta în mare numar în perioada de vegetatie. Reproducerea prin partenogeneza, mai rar sexuata. Masculii se întâlnesc rar, în exemplare unice. Femela formeaza camera ovigera din lobii exteriori perechii a unsprezecea de picioare, în care sunt plasate ouale fecundate si cele nefecundate. Aici ele sunt acumulate si, dupa un scurt timp, depuse pe fundul bazinului de apa. Ouale sunt extrem de rezistente la temperaturi ridicate de pâna la 80°C, se usuca deplin si, luate de vânt, se raspândesc în habitate noi. Suporta si temperaturi joase de pâna la 0°C. Ouale îsi pastreaza vitalitatea timp de 7-9 ani. Dezvoltarea embrionara începe la temperaturi de 3-4°C. Primavara din ou iese larva-nauplius, care în procesul dezvoltarii napârleste de cca 40 de ori. Primele napârliri au loc în timp de câteva ore, urmatoarele dup? 8-10 zile. Ciclul de dezvoltare se extinde pâna la doua saptamâni, în functie de temperatura apei.
Temperatura optima este de 15-25°C. Durata vietii active 85-90 de zile. Fiind polifag, se hrsnette cu alge, crustacee, detritus, larve de chironomide, oua si mormoloci de amfibieni, icre, alevini si puiet de peste. Consumând alevini si puiet de peste cauzeaza pagube sensibile gospodariilor piscicole si celor cultivatoare de orez.

În conditii favorabile de mediu, densitatea numerica poate atinge câteva mii ex./m². Se impune limitarea efectivului în helesteiele piscicole în lunile iunie-iulie.

Fisa biologica
Denumirea speciei: Triops cancriformis
Dimensiuni, masa corporala: 3-5 cm; 2-3 g
Nutritie: Alge, nevertebrate, detritus etc.
Maturitate sexuala: La 14-16 zile
Perioada de reproducere: Martie-aprilie
Prolificitate: Necunoscuta

http://img85.imageshack.us/img85/9930/triops1.jpg


Durata vietii: Pâna la 3 luni