1

Subiect: Calitatea apei

Tocmai ce am avut un pic de timp sa-mi testez complet apa din acvariu folosind trusa de teste Testlab de la JBL.

Cam astea sunt valorile rezultate:

Kh  = 4,5-5
Ph  = 7
Gh  = 7,5-8
NO3 = 5mg/l
NO2 = 0,1mg/l
NH4 = 0,05mg/l
Po4 = 0
Fe  = 0,2
CO2 = 16mg/l

Intrebarea mea e legata de valoarea lui NO2 care mi se pare mare. Suspiciunea mea e din cauza ca am avut o ciuperca pe un Molly. L-am tratat in carantina cu Fungol si s-a vindecat, acum e in acvariul comun. Dar am pus putin Fungol 4ml/120L si in acvariul comun. Asta pentru a reduce riscul aparitiei si pe alti pesti.

Este posibil ca acest Fungol chiar si in cantitate mica sa-mi fi afectat echilibrul florei bacteriene si de aici sa fi crescut NO2?

O alta suspiciune este filtrul extern recent achizitionat care trebuie sa se cicleze.

Voi ce credeti ca am gresit?

2 Editat de MariusMinu (2012-01-02 13:57)

Re: Calitatea apei

Salut .Daca ai respectat indicatiile scrise de producator nu cred ca asta e cauza ca doar nu or fi nebuni sa recomande  sa pui in acvariu o substanta care sa-l decicleze , mai degraba filtrul nou pus ,vreun shimb de apa  care mai avea ceva clor in ea sau prea multa mancare la pesti ,mancarea neconsumata si excretiile in exces produc amoniac mult in acvariu ceea ce duce la repornirea ciclului azotului , adica la deciclarea acvariului .Valorile scrise de tine sunt tolerate de pesti dar nu si de creveti care sunt mai sensibili la amoniac  . Astepta si alte comentarii .

3

Re: Calitatea apei

Am uitat sa precizez, la amoniac scala mea arata <0,05mg/l pentru ca nu poate masura mai jos de valoarea asta. Amoniacul nu ma ingrijoreaza dar NO2-ul da.

In prospectul medicamentului nu precizeaza nimic despre flora bacteriana. Din ce scriu ei contine Oxalat din verde de Malahit si Cristal violet.

Nu am hranit pestii in exces, am mai facut si pauze in unele zile. De hranit se hranesc partial si din acvariu cu resturi de plante si alte cele. Am vazut ca ciugulesc de pe frunze cand e foamete mare smile

Re: Calitatea apei

Raman la parerea ca nu medicamentul este cauza , deci ramane filtrul cel nou , pestii rezista pana la maxim 0,3 NO2 , la tine nu e chiar asa grav , personal am facut teste la un alt acvarist din Giurgiu si avea no2 0,3 si nu i-a murit niciun peste .Nu spun ca e bine asa dar se intampla si la altii ,asta e , mergem inainte .

5

Re: Calitatea apei

Multumesc comunitatii pentru sfaturi. O sa apelez la cele straine de acum incolo sau o sa-mi postez putinele intrebari in subiectul de prezentare al acvariului.

6

Re: Calitatea apei

danielt A scris:

Multumesc comunitatii pentru sfaturi. O sa apelez la cele straine de acum incolo sau o sa-mi postez putinele intrebari in subiectul de prezentare al acvariului.

   Daniel, ce rost au aceste mici rautati si ce motivatie au ele? Ca si in cadrul altui post (unde ai negat ca ai fost malitios), aici "multumesti comunitatii", ca nu ti-a sarit in ajutor, asa cum ai fi vrut tu. Cu alte ocazii, ai purtat dialoguri consistente dar le-ai dat uitarii, din cauza acestui subiect, ce-i drept slab populat?
   Cineva (MariusMinu), dupa perea mea un acvarist valoros, ti-a spus parerea lui, nu i-ai multumit, in schimb ii ironizezi pe cei care nu au facut-o?
   Rezolvarea unei probleme nu este neaparat legata de numarul sfaturilor, ci de valoarea acestora.
   Nu toate subiectele trezesc acelasi interes; nu toti ne numim Pop Remus si repetam cu alte cuvinte, ce spun altii, de dragul de a parea interesanti; suntem unii care citim, apreciem raspunsul la o problema, ca fiind corect si nu mai intervenim, daca nu avem nimic nou de adaugat; nu-mi vine sa cred ca ti-ai facut atitia "prieteni" pe forum, incit s-a format o coalitie impotriva ta.
   Avind in vedere cele de mai sus, porneste in orice evaluare, de la "prezumtia de nevinovatie" si-ti va fi mult mai usor! Oricum, mai ai putina rabdare, mai este timp si pentru alte raspunsuri!

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

7

Re: Calitatea apei

Interesant punct de vedere.

Am constatat si in trecut, daca e vorba de un acvariu prezentat, se gaseste cineva destul de repede sa zica un bine ai venit. Sau cel putin sa "carcoteasca" (cu intentie buna).

Cand e vorba de sfaturi punctuale sau ajutor, nu ne putem baga nici macar sa ne dam cu parerea. Comunitatea asta a voastra, in care nu prea reusesc sa intru e bazata pe batai pe umar in legatura cu acvariul. In rest, studiu individual, functia de cautare, citeste manualul asta care contine 80% continut irelevant fata de intrebarea pusa.

Daca nu i-am multumit lui Marius asta nu inseamna ca nu apreciez raspunsul lui. Nu e un concurs aici, cine are cea mai mare dreptate sau cine este cel mai expert. Este ca la o sedinta, vine fiecare cu experienta proprie. Lucrul asta nu se intampla chiar asa des, poate de asta tot intru in discutii cu Ancistrus cand ma apuc sa-mi dau cu parerea prin diverse subiecte despre care am mai mult sau mai putin habar.

Cu totii mai avem si alte treburi, nu putem sta mereu pe forum sa vanam subiecte, dar observ ca exista un interes mare pentru anumite subiecte unde se posteaza zilnic cand peste altele e praful gros de doua degete.

Decat sa se numeasca forum mai bine i se spunea "Gala laureatilor". Cam asta e in esenta.

Mai am un topic realizat pe vremea cand nu eram in tara si visam la un nano sarat. Am facut studiu individual si am ajuns la concluzia ca trebuie sa mai imi fac mana pana sa ma gandesc la un sarat. Subiectul ala nu a avut nici un raspuns.

Nu vad rostul de a posta altceva decat in subiectul meu poze cu acvariul meu din cand in cand si cam atat. Asta e concluzia la care am ajuns si am sintetizat-o intr-un mesaj scurt, usor ironic.

8

Re: Calitatea apei

Prezenta pe un forum oarecare, ca o fi el de acvaristica sau de produse culinare este pur benevola. Daca vrei intri, daca nu , nu. Nu inteleg de unde provine nemultumirea ta, ca nu a intervenit nici un alt user cu milioane de posturi care sa-ti spuna la fel ca si Marius, ca filtrul cel nou este de vina pentru repornirea ciclului azotului?

Fara nici un fel de ironie, nu stiu care sunt asteptarile tale de la aceasta comunitate pe care tu o numesti "a voastra", dar in care tu ai cont...sa vin eu sa-ti hranesc pestii?..Acvaristica nu are o reteta de succes, comunitatea "noastra" nu poate decit sa-ti furnizeze anumite idei generale, nu ceva care se aplica punctiform cazului tau.

"Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii"

9

Re: Calitatea apei

Salut bobi,

Nu te contrazic dar crezi ca rezolv ceva daca ma apuc sa intreb de ce mi se topeste bacopa, de ce althernantera se topeste la fel. De ce unele plante merg bine sau lastarii mai exact cand restul pierde frunze? De ce plantele au inceput sa-si revina imediat dupa ce am pus potasiu... si tot asa daca nu primesc raspunsuri in general?

Nu cred ca am cerut mura-n gura sau am intrebat de 100 de ori care-i macro sau care-i micro. Mno, asa se intampla cu toti incepatorii. Cu totii punem intrebari penibile din lipsa de interes, chef sau personalitate. Daca ii ignoram scopul comunitatii este nul. Si nu, nu vorbesc ca un habarnist. Nu e singurul forum pe care activez, pe unele am fost si moderator.

Este doar frustarea personala pe care am transformat-o in randurile de mai sus. Nu ma astept ca de acum incolo lucrurile sa fie roz si toata lumea fericita. Doar faceam o observatie. Nu este o critica si nici nu am asteptari sau pretentii. Cred ca se poate observa asta si din activitatea mea in cadrul ac estei comunitati.

Ca ultima nota, a fi membru intr-o comunitate nu inseamna sa ai cont pe forum/site. Inseamna sa dai si sa primesti. Sa faci schimb. Cand dai click pe "Mesaje noi" nu vezi altceva decat vanzari/schimb/cumparari si prezentarea acvariului.

Am si precizat, nu ma astept sa am sute de raspunsuri la intrebarea de ce am apa albicioasa sau daca e bun Manado sau nu. Unele subiecte sunt mai active decat altele, de asta am si exemplificat. Ca sa se inteleaga mai bine de unde vine nemultumirea mea.

Poate nu e subiectul potrivit pentru aceasta discutie, asta vor decide moderatorii sau Baracuda avand in vedere ca este mai activ pe forum decat ceilalti.

O seara buna!

10

Re: Calitatea apei

Ba da Daniel, trebuie sa pui intrebari ori cit de stupide ar parea ele, dar nu cred ca daca ai pus intrebarea, ea nu si-a gasit raspunsul dorit in paginile acestui forum. Iar pentru ca le-ai pus, ca sa vezi ca aproape toti utilizatorii acestui forum sunt de buna crredinta, o sa incerc si eu un raspuns:

1. Althernathera si bacopa se gauresc si la mine. Eu fertilizez macro kno3 si kh2po4, deci 2 solutii care au k. Nu am test de potasiu ca sa pot masura valoarea (exista pe piata dar e super scump), de aceea banuiesc ca in cazul meu e lumina de vina sau micro. Pe viitor o sa schimb micro, trec pe tropica, si vreau sa-mi cumpar si reflectoare la tuburi.

2.Exista 8 microelemente importante : cupru, bor, mangan, molibden, zinc, fier, nichel si clor. De asemenea, exista 9 macroelemente importante: carbon, oxigen, hidrogen, azot, fosfor, potasiu, calciu, sulf si magneziu.

3.APa o ai albicioasa datorita bacteriilor care inca nu au aderat la nici o suprafata.

4. manado nu e cea mai buna alegere pentru ca nu este inert chimic. in prezenta co2 are prostul obicei de a "se descompune" si a mari astfel kh-ul apei, un lucru nedorit in acvariile plantate.

Am incercat sa-ti raspund cit de bine m-am priceput, poate altii o pot face mai bine.

"Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii"

11

Re: Calitatea apei

Multumesc pentru raspunsuri. Unele le aveam deja. Am un acvariu intr-un fel de echilibru. Adica este ciclat desi am facut eu niste modificari care au avut efecte neasteptate.

Cu ciclul azotului mi-e clar, manado nu folosesc. Au fost doar exemple. Cazul Bacopei este in continuare in atentia mea.

Ca si istoric, am achizitionat de la Horia, un membru care nu prea frecventeaza forumul, un pachet de mai multe plante. Unele le-am pierdut pentru ca n-am stiut cum sa le abordez. Am luat prea multe deodata si le-am pus intr-un acvariu nepregatit pentru asa ceva.

Bacopa se topeste de la baza. Face frunze proaspete dar cresc greu. Am doar doua fire. Unul l-am taiat si am replantat varful, de la taietura au iesit 2 muguri. Althernantera era cam tavalita de la transport iar frunzele erau oricum gaurite si cu alge pe ele de la proprietar. La mine a mers bine o perioada, cred eu ca pana si-a epuizat depozitele de substante nutritive, dupa care a inceput sa moara de foame. Cred. Acum am taiat varful si am replantat, a inceput sa inmugureasca de la taietura. Am adaugat un pic de fosfat si potasiu pe langa ferropol24 si easy carbo care le puneam zilnic.

Astept sa vad cum evolueaza lucrurile de cand am inceput sa dozez macro elemente care pana acum nu stiam cat de importante sunt. Mai ales ca in pet-shop nu gasesti mix-uri decat de micro elemente.

Althernantera, un varf de Bacopa si HC le am plantate intr-un nano de 10L folosit pe post de pepiniera. Asa pot sa tratez planta cu orice fara sa afectez acvariul mare.

12 Editat de bobi (2012-01-07 01:44)

Re: Calitatea apei

Nu o sa afectezi niciodata un acvariu introducind plante noi in el, chiar daca ar avea alge. VAd ca esti din Bucuresti, incearca sa vorbesti cu Cristi Ionescu sa-ti prepare niste fertilizanti macro. Daca ai posibiliatatea de a achizitiona teste iti recomand macro separat (kno3 si kh2po4) si micro feropol. Daca nu, baga macro PPS-pro, dar stie Cristi si te va lamuri el. Ce lumina ai? Cum bagi co2?

"Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii"

13 Editat de danielt (2012-01-07 02:07)

Re: Calitatea apei

Cu Cristi ma vad maine sa iau PPS-Pro :0

Lumina este compusa din 2XT8 18W. Un tub este Sylvania 765 iar celalalt este JBL Tropic Solar 4000K

CO2 Bag din bomba cu drojdie can 3-4 bule/sec. Este o estimare, nu am numarator de bule dar am de gand sa-mi fac, ca sa stiu exact cat imi iese din bomba. Reactor este JBL Taifun. Spirala de plastic.

LE: Acvariul nu e afectat de plante ci invers smile Daca bag deodata mai multe plante si nu ofer si nutrienti suficienti cred ca plantele vor avea de suferit. Asta incercam sa zic.

Maine ii dau reset acvariului mare cu un schimb de apa 50% ca tot era timpul si incep dozarea de PPS-Pro.

Deocamdata, la schimbul de apa pun Easy Life profito si ferropol24 zilnic pt. trace

14

Re: Calitatea apei

765 este un neon slab pentru acvaristica. asa cum intuiam stai prost la capitolul lumina. recunosc ca atunci cind mi-am cumparat neoanele am fost influentat si de parerea lui Cristi care mi-a recomandat Giesemann.

acum din ciclul "esti frumoasa, dar nu prea'  :)zic si eu: e buna bomba, dar nu prea. incearca sa te orientezi spre butelie cu controler, ca sa observi diferenta.

"Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii"

15

Re: Calitatea apei

Eh, la concluzia cu butelia am ajuns demult. Trebuie sa astept si finantele pentru ea big_smile

Lumina este si ea in plan. Am luat tuburile 2X24W T5 si astept sa pot comanda lampa. Am pus ochii pe Hagen GLOT5HO care se prezinta bine si e bun si pretul.

16

Re: Calitatea apei

fa-ti capac. mie unul nu-mi place lampa dintr-un singur motiv: condesul. un capac din lambriu pvc frumos lucrat si imbracat in autocolant negru arata super ok.  ce tuburi ti-ai luat?

"Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii"

17

Re: Calitatea apei

Am mers tot pe JBL. Am luat Solar ultra tropic: 4000k 1400lumeni CRI 90+

Cam asta am gasit in Hornbach. Am ars bonusul de sarbatori asa ca urmatoarea investitie in lumina va fi pe mai incolo. Am ales lampa pentru ca nu gasesc subansamble pentru lumina sad

Ma gandeam la un capac din plexiglas pt. a frana condensul.

Balast gasesc dar socluri nu prea. Sa bricolez eu un capac mi-e frica c-o sa iasa o lucrare demna de Picasso la cat de indemanatic sunt cu sculele  lol

Momentan am capacul acvariului care este un set Eheim MP80 luat tot din Hornbach. Doar ca nu suporta imbunatatiri la lumina. Nici macar loc de tuburi suplimentare nu are sad

18

Re: Calitatea apei

ai ales gresit, dupa parerea mea. jbl la fel ca si juwel au prostul obicei de a imparti spectrul luminii necesar plantelor in 3. nu stiu exact denumierea tuburilor jbl, dar la juwel se numesc day, color si nature. acum, ideea e ca ai nevoie de toate cele 3 pentru a avea spectru complet. spun ca ai ales gresit pentru ca spre exemplu Giesemann are 2 tuburi (midday si aquaflora), Aquamedic tot 2 tuburi (Plant grow si Reef white)...m-ai inteles?

cit despre capac, eu impreuna cu un prieten suntem mari experti  lol am construit deja pentru noi si inca citiva prieteni de prin oras. nu e mare brinza si iese super frumos. ai nevoie de lambriu pvc, flex, hirtie abraziva, cutter, suruburi, cleme in L folosite la mobila..

"Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii"

19

Re: Calitatea apei

Pe ambalaj zice ca e spectru complet, optimizat pentru plante. Nu pare sa specifice ca este dedicat sau acopera un anumit spectru de unda.

Asta e tubul: http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/2383/jbl-solar-tropic-ultra

Inteleg ce zici cu capacul, as putea incerca dar gasesc greu subansamble pt. tuburi sad

Culmea e ca nu sunt piese chiar atat de complexe, niste socluri mi se par banale.

In toate supermarket-urile de Bricolaj nu am gasit decat lampi pt. baie sau bucatarie la set complet. Ceea ce nu prea corespunde cu ce caut eu sad

Maine o sa dau batalia finala cu aceste accesorii si daca nu reusesc, raman pe varinata lampii. Altfel imi fac capac si pun toate tuburile in el cu program diferentiat. Le aprind pe rand, mai intai T8 si la pranz T5+T8 si inchei seara cu T8 smile

20

Re: Calitatea apei

Spectrul nu e complet, crede-ma pe cuvint, pentru ca daca ar fi un tub cu spectrul complet, gen osram 865. ce rol ar mai avea celelalte 2? Daca tubul tau ar avea tot spectrul, celelalte 2 ce spectru mai au?......

Nu stiu ce componente nu gasesti? Ai nevoie de tub, drosser, cleme de curent pe post de socluri pe care le acoperi cu silicon pentru a fi izolate, cablu de 0.75 cu 2 fire si stecher. care dintre ele nu le gasesti?

ps: sper ca discutia asta purtata pe teme acvaristice te va satisface intr-un final :noroc

"Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii"