Subiect: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

Salutare comunitate! Ma bucur ca m-ati primit in randul vostru.
Nu sunt chiar dependent cum am afirmat dar intotdeauna mi-a placut modul cum se prezinta americanii la AA . Oricum pot s-o numesc obsesie...

Istoric: Am pornit de la un acvariu de tip bol (8litri, 5litrii volum net) in urma cu vreo 17-18 ani cand aveam vreo 9-10 ani. Impreuna cu bolul respectiv am primit o pereche de Xifo si o femela beta.
Apoi mi-am dorit de "Craciun" o planta...
Urmatorul pas a fost un upgrade la un acvariu de 24l inclus in mobila... Acesta a fost dotat cu pompa de aer dubla (piatra + burete bolborositor), incalzitor, plante, decor... Am citit cam tot ce se putea gasi pe la magazine pe acea vreme si am luat cu banii din puscuita multe accesorii pe rand.
Totusi modul de schimbare al apei era urmatorul: dus in vana si clatit sub dus vreo jumate de ora odata pe saptamana, pus apa din sticle dupa ce acestea au stat la declorinat+ 2-3 litrii de apa calda proaspata pentru a ajunge la temperatura de confort din acvariul tip bol unde pastram pestii pe durata schimbului de apa.
In ciuda acestor informatii limitate despre acvaristica si resurse limitate am reusit sa cresc multe specii de pesti in acest acvariu pe o perioada de aproximativ 5 ani printre care :
-prima pereche de xifo mi-a trait 2-3 ani, femela s-a inmultit in bol (maternitate) dar puii i-am pus pe pervaz si odata cu mutarea soarelui de la est la sud lumina a cazut chiar pe bol... am plans dupa ei
-pestisorul beta cam tot atata dar ultimul an din viata la izolare (pentru proasta purtare: a omorat catziva guppi si a facut franjuri coada caraseilor mei negrii telescopici)
-cori 2-3 bucati -- nici unul nu a supravietuit mai mult de cateva luni
-2-3 carasi aurii negrii cu ochi telescopici deosebit de frumosi care au trait in medie un an si care saracii au cazut pe jos la schimburi de apa, au fost ciupiti de beta, s-au lovit de decor pana au facut catarata, etc. Niste pesti minunati cam cat palma mea de atunci 10-12 ani
-un scalar solitar -- cateva luni a murit la dezastru
-5-6 guppi care au trait in medie 5-6 luni
am mai avut si alte specii de care nu m-am atasat pentru ca au murit la dezastru
Dezastru: dintr-un motiv de ordin economic am luat plante de lac pe care le-am spalat timp de cateva zile mult mult si apoi le-am plantat -->> a urmat genocidul, intreaga populatie mi-a murit.
Am fost tare suparat dar am repopulat acvariu... Apropo pestii xifo (cuplu initial) + Betta erau la izolare (impreuna pentru ca erau singurii pesti cu care beta era obisnuita si imi era mila sa o las singura) si au supravietuit.
In mod ciudat nu-mi amintesc cand m-am plictisit de acvaristica dar din cate imi amitesc mi-a durat vre-o 5-6 ani pasiunea.

In prezent:

Sunt medic rezident in Cluj , casatorit, astept o fetita.
Mi s-a retrezit pasiune pentru acvaristica odata cu venirea frigului si imposibilitatea de a mai merge la pescuit. (de vreo 2-3 luni)
Am inceput tot cu bolul respectiv (5l net) pentru ca acvariul s-a spart in garaj in aceasta perioada si cu 3 pesti: 2xifo si un caras auriu de Orada (Costel)
Dupa ce m-am documentrat pe internet mi-am revizuit toate cunosintele si parerea despre acvaristica si am facut un upgrade:

Acvariu 58/38/40 cm -- 88 litri capac din pal home-made, iluminare osram 865 t5 24 w , sylvania Grolux t5 24w (fara metode de reflexie in afara de pal alb pe interior)
Filtru in tetratec 600 plus
Incalzitor confort zone 100w setat 24grade C
15 kg substrat (pietris de la pet shop granulatie 1-3 mm)
radacina mangrove a fost in forma de T inversata vreo 30x10x25 cm radacina mangrove culcata pe substrat ca un arc de cerc cu convexitatea in sus de 20x4x7-8 cm
pietre din gradina+ scoici de la mare (nu multe)
Fertilizare Sera pastile
Plante Cabomba 10-15 fire (devin tot mai golase si nu prid radacini deloc), Valisneria giganteea 30-40 fire grupate in manunchiuri, am taiat partial cateva din interconexiunile lor dintre radacini pentru a le grupa dupa lungimi (sper sa nu fi gresit)
Planta micuta pe care am luat-o din bol si care ete asa de mancata de Costel ca nu-mi dau seama ce specie este...
Un anubias frumusel cu 3 frunze late 10-12/ 4-5 cm, petiol de vreo 15 cm nu stiu cum sa-l plantez... am nevoie de ajutor aici (am citit ca anubiasilor nu le place sa aibe radacinile ingropate in pietris)
Jawa moss care nu reusesc sa-l prind de nimic datorita carasului
2-3 plante artificiale plantate asa incat sa nu sara in ochi (am redus din ele initial am luat vreo 6-7)
Pesti: 1 caras auriu , 3 xifo 1 mascul 2 femele, 4 gupii 1 masculi 3 femele
Intentionez sa mai pun 2-3 cory si 6-8 neoni (pentru a acoperi celelate straturi: de fund , mediu), momentan Costel este singurul care rezolva resturile de mancare desi nu e sanatos ptr el...

Urmeaza sa gasesc o solutie rezonabila pentru CO2 (m-am gandit la easy life easy carbo), urmeaza sa primesc fertilizator PPS-PRO, Trace mix
Astept sfaturi , critica si polemica din partea comunitatii
Doresc sa multumesc acestui forum pentru ca mi-a facilitat obtinerea plantelor si a fertilizantilor.
Sper ca nu am sarit calul si ca nu v-am plictisit.

2 Editat de MariusMinu (2012-01-02 12:27)

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

Salut si bine ai venit ! Din prezentare suna destul de bine (mai putin partea cu plantele de pe lac ) . Anubiasul poti sa il legi cu o sfoara ceva de o piatra sau mopan si sa il pui intr-un loc cu mai putina lumina .Verifica piatra sa nu fie calcaroasa (pune otet pe ea si vezi daca are loc vreo reactie sau daca sfaraie trebuie sa iei alta ) Sa  auzim de bine . :sok

3 Editat de mirceajifcu (2012-01-02 17:59)

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

Salut si bine ai venit. Frumoasa si completa prezentare.
Mi se pare mie sau ai cam umplut acvariul ala cu pietris si cu lemne de nu mai are loc grasanul de Costica in el?  lol.
O metoda ieftina de reflexie pt neon e staniolul, dar avand in vedere ca esti medic ... poti sugera vre-unui pacient sa apara cu un reflector  lol .
Acvariul l-ai ciclat sau ai sarit peste etapa asta?
Ai grija cand te apuci sa fertilizezi, sa nu incepi cu doza maxima, o iei usurel sa nu te umplii de alge. Puteai sa mai cumperi un JBL Aqua basis sub pietrisul ala ca substrat fertilizant. Acum va trebui sa faci o fertilizare destul de temeinica in apa.
Scoica aia alba ar cam trebui sa o scoti ca se potriveste ca nuca in perete in acvariul tau si in plus poate iti creste duritatea apei.
In rest mult succes cu Costica pt ca e tare simpatic.

4

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

Salut!
Apa mi se pare cam colorata. Pui ceva in ea?
Un colant albastru inchis sau negru pe spatele acvariului si va arata si mai bine.
Restul tine de gustul si preferintele fiecaruia. Eventual, poate ar trebui sa ingropi perdeaua de aer in pietris.

5

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

Salut si bine ai venit!

6

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

macaz A scris:

Salut!
Apa mi se pare cam colorata. Pui ceva in ea?

Responsabil de culoarea apei e taninul eliminat de buturugile din acvariu.

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

Multumesc tuturor pentru suport

Nu am pus colant pentru ca se afla in mijlocul sufrageriei pe un mini bar care separa sufrageria de bucatarie...
A fost ciclat insuficient, dar nu cred ca au aparut probleme majore, deja merge de vreo aproape 2 luni
Sper sa fac curand rost si de cateva teste sa vad ce si cum sa nu mergem asa pe "orbeste"...
Scoica aia incerca sa ancoreze putin java mosul dar o sa renunt la ea si la unele pietre nefolositoare...
Despre reflexie am optat deocamdata sa nu o pun ca sa nu am o explozie de alge, ma gandeam sa mai iau ceva java fern/ anubias (sau daca aveti alte sugestii de plante rezistente la carasi)
Urmeaza sa ingrop perdeaua la urmatoarea curatenie a acvariului si sa incerc sa camuflez mai bine furunele si altele

Pe viitor pe langa teste, plantare mai buna, cand am putin timp liber o sa fac si un sistem de CO2 poate si un filtru extern... dar momentan cam rau cu finatele

Tata uremaza sa-si faca si el un set-up ptr ca l-am inbolnavit.... dar mai dureaza 2-3 luni... poate cu aceasta ocazie donez sau imprumut pestii mei sa fac un set-up nou
Imi surade ideea unui acvariu cu 10 neoni, un betta, 3-4 cory sau 2-3 kuhli (aici mi-ar prinde bine niste sfaturi daca a incercat cineva)
pentru ca filtrul meu nu face deoacamdata fata... si ma vad nevoit sa schimb 20% la 3 zile si sa curat filtru... desi sunt un mare fan al carasilor si mi se pare mai mult o pasare a responsabilitatii...
Asta nu e inca batut in cuie... poate ii fac eu un set-up de 50 de litri numai lui cu putine elemente de decor si filtrare buna... nu stiu inca.

P.S. Bine v-am gasit si un an nou care sa va aduca ape limpezi si cat mai multe satisfactii.

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

Din nu stiu ce motiv nu prea imi iasa poze reusite... Probabil e si camera f proasta

Am schimbat 15 l de apa recent, acum nu mai este chiar asha de maronie... in vedere directa se vede aproape ca apa de la robinet si am pus siphorax in filtru intern + 3 echinodorusi

Va rog sa scuzati mizeria de pe geam... nu am vazut-o fara flash-ul de la camera

Cati Pomaceea sa pun la un asemenea acvariu 6-7 sau ceva mai multi?

9 Editat de MariusMinu (2012-01-04 00:34)

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

Pozele ies mai bine fara blitz ,incearca sa nu misti mana cand faci poza. Mai umbla prin meniul aparatului , daca vezi primele mele poze  :omfg  si sunt facute cu acelasi aparat cu care le-am facut pe cele mai noi . Poti sa pui vreo 3 melci , vezi ca se cam dedulcesc cu plantele .

10

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

Salut si bine ai venit, frumusel acvariu :sok  :apl  smile

11

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

Sunt invadat de alge!!! sad((
De cand am pus lumina 48w am observat aparitia algelor de tip fuzz / stragethorn , GSA pe echinodorus bleheri, anubias, pereti...
Am facut o bomba sa mai fac putin damage control dar functioneaza numa de cateva ore si inca face doar 1 bula la 10 sec sper sa mai creasca (am urmat o reteta ptr 1bula / sec) avand in vedere ca am un acvariu cu 60l net slab-mediu plantat)
de 3 zile am redus lumina de la 12h la 10h (ca mi-am dat seama de aceasta greseala)
Mentionez ca schimb 20-40% din apa de 2 ori / saptamana
Antialgic Easy carbo 2,4 ml zilnic difuz in masa apei
Teste primesc vineri,

Va rog frumos colegi acvaristi sa ma sfatuiti ce sa mai fac?
Ce plante cu crestere rapida si care sa consume nutrientii pt achizitiona?
Chiar daca mi-le manaca carasul nu e o problema imensa ca urmeaza sa-i fac set-up separat...
Ce sa mai fac?

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

Salut

atb333atb A scris:

Antialgic Easy carbo 2,4 ml zilnic difuz in masa apei
..

Easy carbo - se pune 1 ml la 50 l apa, deci 2.4 ml este mult prea mult pentru un
acvariu cu 60l net

Nimic nu este atat de greu, incat sa nu poata fi clarificat prin cercetare.

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

Atb, trebuie inlaturata cauza pentru care au aparut algele, nu doar tratate efectele, ca nu functioneaza. Dani se refera la dozarea in cazul in care totul merge bine, intr-un acvariu plantat mediu. In cazul algelor poti pentru cateva zile sa supradozezi Easy Carbo, dar trebuie neaparat sa faci teste ale apei sa vezi care e problema.
Eu iti recomand calduros Lemna minor si pistia stratiotes. La mine si-au facut treaba foarte bine, alaturi de sifonarea substratului, scaderea timpului de iluminare si pe langa am soprit doua neoane, am curatat filtrele samd. Nu stiu daca cu bomba aia care merge zi si noapte nu vei face mai rau. Dar aici ii las pe colegii mai batrani in domeniu sa isi dea cu parerea.

14 Editat de atb333atb (2012-01-22 18:52)

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

am mai adaugat niste Limnobium Laevigatum

am efectuat un test kh care a zis ca am o duritate de 2 la apa de la robinet si de 5 in acvariu
testul permanet de CO2-Ph de la JBL arata un nivel de CO2 corespunzator , ph undeva pe la 6,9

am  redus programul de iluminare de la 10 la 13, 17 la 20

am cumparat si dozat easy life algexit

PS. schimb intre 40 si 50% din volumul apei odata la 3 sau 4 zile, si atunci aspir substratul, curat algele mecanic, curat bureletele de la filtru in apa care o scot din acvariu (am si un sertar cu siphorax pe care il las in pace)

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

Cum cureti buretele de la filtru? Ma refer in ce apa? NO3 e interesant de stiut.

16

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

s-a mai rezolvat problema cu algele dupa ce am redus programul la 6-7 ore pe zi si am umplut acvariu de pistia si limnobium
algele filiforme s-au topit sub injectii locale cu easy carbo

As dorii sa va intreb ce parere aveti merita sa schimb tetratec intern de 600l/h cu eheim clasic 2211 (300 l/h) va filtra mai eficient? Adica eu acuma curat foarte des filtru 2xsaptamana si nu o sa pot dupa ce mi se naste fetita
Pls help...

17 Editat de Ancistrus (2012-02-03 12:49)

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

Bine ai venit Flaviu!
   Neaparat sa citesti ce inseamna ciclarea, si mai lasa fertilizantii aia in pace, acum ai doar cateva fire de Vallisneria Pistia si Limnobium, care reprezinta doar papica buna pt Costel, si o buturuga al carei tanin nu este periculos.

PS: Ai renuntat la cochiliile alea de melci de plaja?

18

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

un anceput bunicel si cu potential dar scoate cochiliile alea, an rest numai bine ape limpezi

19 Editat de atb333atb (2012-02-03 15:08)

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

am scos tot ce poate infuenta kh-ul (pietre scoici etc)
tanin nu mai iese de loc din buturuga a iesit numai in perioada care era temp 31 grade celsius ptr tratamentul grisului
o sa revin cu poze cand o sa mai pot
am donat xifo + gupi
singura problema o am cu filtrarea mecanica ca nu face fata filtru in tetratc 600l/h un compatriment cu burete + unu cu siphorax am posibilitatea sa cumpar f iftin un filtru second 2211 extern eheim ar rezolva oarea probleama mea?  Sau un filtru eheim 2224 (undeva in afara bugetului permis de nevastamea smile) dar tot la un pret rezonabil )
PS: multumesc frumos ptr sfaturi m-au ajutat f mult si m-au scutit de cateva costuri aiurea gen antialgice, solutii de tratament si prostii
acum daca reusesc sa rezolv filtrarea cred ca o sa fie totul ok

20

Re: Ma numesc Flaviu si sunt dependent de acvaristica

camera foto ceva mai buna... imbunatatiri si la acvariu tongue