Subiect: Pui Scalari

Acum vreo 10-11 zile mi-au depus scalari vreo 200-230 icre,si acum dupa 11 zile am pui de scalari cam 150, de ieri incep sa inoate,in acest moment inoata cam 95% din puisori restul vor inota si ei, mai incolo hug acm pus artemia ieri dimineata la eclozat si acum a eclozat,in primele zile le voi da artemia,iar dupa aceea galbenus de ou fiert, si First Bites de la Hihikari,pot sa le dau mancare azitazi sa deabea maine? smoke puisorii ii tin intrun acvariu de 12l in care am pui de vivipari,dar acum vreo 10-20 zile pana mai cresc ii tin intr-o caserola gaurita si bagata in acvariul de 12l,am la el filtru bolbositor,incalzitor pus pe 25 C,si niste java moss,orcice sfat referitor la cresterea puisorilor de scalari este bine venit shark-smile  shark-smile  fish-thumbsup  shark-smile  shark-smile

2 Editat de pasi_une (2012-01-19 22:27)

Re: Pui Scalari

odata iesiti la zbor le poti da sa manance  shark-thumbsup
cu galbenusul de ou ai grija..... galbenusul de ou in cantitate mare strica apa
eu diluam jumatate din galbenus cu apa sa rezulte o crema pe care o puteam trage in seringa iar dozajul il administram doar prin introducerea seringii in apa fara sa apas (au nevoie de jumatate de picatura la o masa de 3x pe zi)
cauta o solutie si schimba locul scalarilor din caserola, eventual baga viviparii in caserola si lasa scalarii liberi in acvariu pentru ca sunt multi si au nevoie de spatiu si de apa foarte curata pentru a se dezvolta normal

Re: Pui Scalari

Multumesc de sfaturi,daca mai stie si altcineva alte sfaturi utile pt. cresterea puilor de scalari este bine benit fish-thumbsup  shark-smile  fish-thumbsup

Re: Pui Scalari

Bravo !  applause   Esti tare ! 150 de pesti mici , e foarte bine ,cred ca o sa fii cam ocupat cu mancaciosii aia .Bafta in continuare !

Re: Pui Scalari

Multumesc Marius,alte sfaturi........................ hug  plecaciuni  fish-biggrin

6

Re: Pui Scalari

mai vrei ?  lol  stai ca iti dau sa citesti pana maine

7 Editat de pasi_une (2012-01-20 01:14)

Re: Pui Scalari

sa tot citesti   lol

    * Capitolul 1 : Conditiile apei
    * Capitolul 2 : Hranirea
    * Capitolul 3 : Calendarul hranirii
    * Capitolul 4 : Echipamentul
    * Capitolul 5 : Boli si tratamente

Conditiile apei

Sifonarea resturilor de pe fundul acvariului este dintre cei mai importanti factori in cresterea cu succes a pestilor. Schimbari zilnice ale apei au loc in fiecare acvariu. Aceasta sectiune explica calitatea apei necesara de-a lungul diferitelor stadii ale vietii scalarilor.

Acvariul pentru depunere

Acvariul pentru depunere este tinut la un nivel al pH-ului usor acid (intre 6,6 - 6,8). Am avut pesti care au depus la un pH normal de 8,0, dar am observat ca pestii tind sa depuna mai usor la pH-ul mai scazut mentionat anterior. Este foarte important sa mentinem aciditatea apei daca dorim sa pastram icrele cu parintii.
Apa folosita de mine pentru acvariul de eclozare este apa proaspata de la robinet. Am o unitate de tratare a apei atasata la robinet care elimina clorul si metalele grele. inainte de a intra in acvariu, apa este tratata cu un conditioner de scadere a pH-ului. Unul din 10 galoane de apa este inlocuit zilnic.

Acvariul de crestere (de la icra la 2 saptamani)

Eu folosesc apa distilata pentru eclozarea icrelor. Apa trebuie cumparata in ziua depunerii pentru a asigura prospetimea. Nu sunt necesare ajustari ale pH-ului. Apa distilata este perfecta deoarece are Ph-ul scazut deja si de asemenea este o apa usoara (ca in raul Amazon de unde sunt originari scalarii). Apa folosita de mine are Ph-ul 6,2 si duritatea dH 1. Pentru primele trei zile, cel putin 75% din apa este schimbata zilnic tot cu apa distilata. Cantitatea mare de apa schimbata nu va dauna puilor si, de fapt, o schimbare de 100% (sau mutarea puilor intr-un alt acvariu) va fi mult mai utila. Dupa doua zile, puii au iesit din icre iar dupa ziua a patra folosesc apa de la robinet tratata cu unitatea mentionata mai sus. Combaterea ciupercii(mucegaiului) nu mai este necesara dupa ce icrele eclozeaza daca vom separa puii de icrele albe. Doua galoane din 10 sunt schimbate zilnic pana la varsta de 2 saptamani.

Acvariul de crestere (dupa primele 2 saptamani)

Acvariile de crestere pentru puii de scalari care au peste doua saptamani contin apa proaspata de la robinet (dar declorinata). Un galon din 10 de apa sunt schimbate zilnic (apa se trage odata cu reziduurile adunate in partea de jos a acvariului). Acvariile de crestere nu sunt tratate pentru scaderea aciditatii.

sus
Hranirea

Tipuri de hrana

Wardleys Total Tropical  fulgi foarte nutritivi foarte similari cu Wardleys Angel Flake. Contine ingrediente din plante si nevertebrate pentru culoare, vitamina C pentru repararea tesuturilor si pentru mentinerea rezistentei la boli, si un supliment de vitamine. Acesti fulgi sunt considerati o hrana de mare calitate.

Wardleys Angel Flake  cea mai buna hrana pentru pestii de apa dulce. Contin ingredientele de la Total Tropical impreuna cu alte ingrediente de foarte mare calitate cum ar fi crevetii si scoicile.

Tetra Min Flake  o foarte nutritiva si apetisanta hrana.

Amestec de inima de vita  se iau inima si ficat de vita, se congeleaza si se taie in cuburi mici. Ratia generala este 2/3 inima si 1/3 ficat. Pot fi introduse si alte ingrediente in cantitate mica (galbenus de ou fiert bine, spanac). Aceasta este cea mai nutritiva, cea mai sigura si cea mai economica hrana pe care o putem oferi scalarilor. De la aceasta hrana se poate tulbura usor apa (pentru turburare mai mica se reduce sau se elimina ficatul) dar cu o filtrare eficienta se poate rezolva aceasta problema.

Artemia Salina  artemia abia eclozata poate constitui prima hrana pentru puii de scalari.
Creveti congelati  sunt dati ca hrana suplimentara la inima de vita.
Tubifex congelati  sunt dati tot ca supliment la inima de vita.

sus
Calendarul hranirii

Hranirea pana la trei saptamani

Puii nu au nevoie de hranire pana cand acestia nu inoata liber (aproximativ 7 zile). in primele 6 zile puii se hranesc cu galbenusul din sacul atasat pe burta.
Dupa ce toti puii au plecat prin apa (ziua a 7-a) putem incepe sa-i hranim cu artemia nou eclozata.Trei sau patru hraniri pe zi sunt suficiente. Daca dupa 20 de minute mai vedem artemia prin apa inseamna ca am hranit prea mult. Trebuie tinut cont ca o hranire prea abundenta duce la imbolnaviri si la acumulari de amoniac in apa.

Hranirea de la 3 la 5 saptamani

Dupa trei saptamani puii au atins o marime la care vor accepta fulgi bine striviti. Fulgii vor fi dati totusi ca supliment la artemia.

Hranirea de la 5 la 7 saptamani

De la varsta de 5 saptamani puii pot fi hraniti cu hrana uscata. Sunt hraniti in cantitate mica de doua ori pe zi pana la 7 saptamani. Pana in saptamana a 7-a puii vor accepta hrana uscata. De la 6 saptamani pana la stadiul de adult. Pe la aproximativ 6 saptamani puii ating o marime la care accepta inima de vita. Artemia poate fi data pana la varsta de trei luni dar amestecul de inima de vita si fulgii contin tot ce este necesar pentru o crestere rapida.

Stadiul de reproducatori

Cu o hranire corespunzatoare, spatiu adecvat si conditiile ideale ale apei scalarii pot atinge marimea maxima in mai putin de un an. in acest stadiu scalarii sunt hraniti dimineata cu inima de vita si cu fulgi de calitate (Tetra Min) de 4 ori pe zi.

Scalarii care se reproduc eu ii hranesc cu creveti inghetati si tubi inghetati in loc de inima de vita. Acest lucru este facut pentru a pastra apa cat mai limpede in acvariul de reproducere stiut fiind ca inima de vita poate tulbura apa pentru un numar de ore. Fulgi de calitate vor fi dati de 4 ori pe zi.

Pesti batrani (peste 3 ani)

Trebuie mentionat ca mai multe mese pe zi sunt necesare pentru o crestere rapida si pentru a mentine in bune conditii reproducatorii. Scalarii pot traii pana la 10 ani. Dupa 4 ani scalarii nu trebuie sa depuna prea des deoarece aceasta duce la un metabolism ridicat si deci la o viata mai scurta.
Ca si la oameni, metabolismul pestilor incetineste odata cu virsta si prin urmare multe mese zilnice care includ inima de vita vor duce la ingrasarea pestilor. ingrasarea duce la scaderea rezistentei la boli si prin urmare la scurtarea vietii.
Eu hranesc scalarii a aceasta varsta de doua ori pe zi cu fulgi de buna calitate laolalta cu creveti congelati sau vii si tubi congelati. Crevetii sunt o hrana excelenta pentru pestii batrani deoarece au mai putine grasimi si colesterol mai scazut decat inima de vita.

sus
Echipamentul necesar

Acvariile

Acvariul pentru depunere: acvariul pentru depunere este unul de 20 galoane doar pentru perechea depunatoare. Acvariul este prevazut cu placute pe care vor fi depuse icrele.

Acvariul pentru icre : eu folosesc un borcan de un sfert sau o jumatate de galon. Tot ce avem de facut in continuare este sa atarnam borcanul pe o latura a acvariului si sa introducem o piatra pentru aerare. Borcanul va ramane la temperatura acvariului.

Acvariul pentru crestere (7 zile la 3 saptamani) : se foloseste un acvariu de 10 galoane. Acest acvariu tine aproape nauplii de Artemia de puii de scalari.

Acvariul pentru crestere (3 la 5 saptamani) : se foloseste un acvariu de 30 galoane care nu va inhiba cresterea puilor.

Acvariul pentru crestere (5 saptamani la 3 luni) : puii vor fi mutati intr-un acvariu de 40 galoane cu sau fara substrat.

Suprafata pentru depunere. Scalarii vor depune in general pe o suprafata plata. Trebuie deci gasita o suprafata pe care pot fi fertilizate eficient icrele si care poate fi usor scoasa din acvariu. O placa de 10/2 inch este ideala.

Diverse

pH LOWER : o solutie pentru scaderea pH-ului. Pestii depun mult mai usor intr-un acvariu cu un nivel corespunzator al pH-ului.

sus
Boli si tratamente

Cauza cea mai frecventa a imbolnavirilor este aglomerarea ce duce la un nivel ridicat de amoniac. Filtrele sub pietris mentin un nivel de amoniac scazut. Schimbarile de apa mentin de asemenea sanatatea. Atunci cand depunem un numar mare de pesti creste riscul imbolnavirilor daca nu luam masurile necesare. Atunci cand loveste pentru prima data epidemia vom separa pestii bolnavi si vom trata intregul acvariu pentru a preveni o noua izbucnire. Mai jos vom descrie cele mai comune boli ale scalarilor. Majoritatea sunt cauzate de aglomerare.

Boala scalarilor
    cunoscuta si ca SIDA scalarilor, se pare ca afecteaza scalarii in particular, in timp ce majoritatea celorlalte specii de pesti tropicali se pare ca nu sunt afectati. Un invelis fin (nu este mucegai) este principalul indicator care este asociat cu inotul la suprafata acvariului pentru aer in ultima parte a vietii. Se pare ca boala rezista la toate medicamentele si pestele va muri in curand. Deoarece este atat de dificil de tratat cu antibiotice, multi cred ca este vorba de un virus. Medicamentele sugerate sunt Oxytetracycline, Tetracycline sau Gentamicin.
Boala burtii umflate
    aceasta boala este cea mai raspandita in acvariile mele de crestere. Caracteristica acestei boli este stomacul umflat al scalarilor. La puii foarte mici, de 4 saptamani sau mai mici, boala poate ataca si omor puiul in cateva ore. Eu recomand Nala Gram de la Aquarium Pharmaceuticals. Nala Gram este cel mai rapid dintre toate medicamentele pe care le-am folosit pentru a trata aceasta boala.
Ciuperca (mucegaiul)
    este cauzata de calitatea proasta a apei. Se pare ca anumite specii ca cele negre si multe din cele voalate sunt mai predispuse acestei boli. in mod obisnuit acvariul este supraaglomerat si are o filtrare ineficienta. Mar Oxy este folosit pentru tratare dar cel mai bun tratament este combaterea bolii prin evitarea aglomerarii si o filtrare eficienta.
Boala aripioarei rosii
    atunci cand baza aripioarelor incepe sa se inroseasca folosesc Nala Gram. De obicei acesta este un semnal ca in acvariu exista o mare cantitate de amoniac.
Putrezirea aripioarelor
    este de asemenea tratata cu Nala Gram. Aceasta boala a aparut rar in acvariile mele. Ca si in cazul ciupercii (mucegaiului), putrezirea aripioarelor este un semn al proastei calitati a apei. in acvariile de crestere, pestii infectati sunt scosi iar acvariile sunt tratate pentru a preveni viitoarele imbolnaviri.

Observatii :

    * Schimbarea regulata a apei este importanta in mentinerea sanatatii oricarui tip de peste tropical. Majoritatea oamenilor si amintesc sa-si hraneasca pestii dar uita sa schimbe apa. Cu cat dai mai multa hrana pestilor cu atat mai des trebuie sa faci schimbari partiale de apa. Calitatea proasta a apei duce la imbolnaviri.
    * Un tip de hrana gresit poate face ca pestii sa nu se mai reproduca sau sa nu ajunga la marimea lor maxima. incearca sa suplimentezi din cand in cand hrana uscata cu creveti sau alte tipuri de hrana congelata.
    * Stiai ca scalarii pot trai peste 10 ani? Cu o dieta si o apa propice scalarii tai pot sa-ti ofere ani de amuzament. Dar dupa 4 ani apare un declin in capabilitatea de reproducere a pestilor.
    * Majoritatea bolilor sunt prevenite prin schimbari (partiale) regulate ale apei si prin evitarea hranirii excesive a pestilor. Hranirea excesiva duce la o proasta calitate a apei. Proasta calitate a apei duce la scaderea imunitatii pestilor. O imunitate scazuta duce la imbolnavire.
    * Cele mai rezistente varietati sunt : argintiu, auriu si marmorat. Cele mai slabe includ : negru, albinos si jumatate negru.

suficiente detalii ?   noroc

8

Re: Pui Scalari

Buna
temperatura mi se pare scazuta, dar daca au eclozat la 25 grade mentine temperatura actuala
P.S. un multumesc pt. PM ar fii fost suficient

Re: Pui Scalari

O da multumesc domnule imi dar nu am avut ocazia sa va spun big_smile
@pasi_une multumesc pt informatii shark-thumbsup