1

Subiect: Inca o intrebare despre substrat

Salut,

Am si eu o problema in alegerea substratului si sper sa obtin niste pareri care sa ajute in alegerea mea.

Ca si prefata la intrebarea propriu-zisa precizez ca am inteles conceptul de:

- Substrat inert (pietris din cuart ce nu modifica proprietatile apei)
- Fertilizant de substrat (dennerle deponitmix, jbl florapol, jbl aquabasis, tropica plant substrate, etc)
- Substrat fertil (Seachem Flourite)
- Substrat poros (JBL Manado, ADA Aqua Soil, Aqua Medic Volcanit)

Intrebarea este legata de un nou proiect de acvariu plantat. Vreau sa stiu ce substrat pot sa amestec si sa folosesc cu succes.

Un inceput este metoda lui Lup Cosmin:

"Volcanit-ul a fost pus în partea de jos primul rând,după care  am venit cu substratul de la Tropica peste el iar peste substratul de la tropica am acoperit cu Manado 25 litri"

Am vazut ca este popular amestecul JBL Aqua Basis + Manado. Dar vad ca exista pareri pro si contra. Una e ca substratul isi pierde proprietatile nutritive dupa 6 luni alta ca manado e usor si trebuie sa-l aranjezi la loc des.

Alte pareri zic ca ADA Aqua Soil se topeste si devine pasta.

As dori sa-mi fac o idee un pic mai precisa despre o combinatie care a mers la voi si ce experiente aveti cu diferite marci.

P.S.: Nu vreau mura-n gura. M-am documentat pana la nivelul in care aceasta intrebare nu-si gaseste un raspuns clar. Ma intereseaza sa-mi fac o colectie de pareri pro sau contra substratului cu care ati avut de-a face pana acum.

Va multumesc!

Re: Inca o intrebare despre substrat

[imagine forum acvarii de vis][imagine forum acvarii de vis]

Eu nu am folosit nici unul din cele de mai sus, doar am vrut sa spun ca exista Aqua Medic Volcanit (poza stanga) despre care se spune asa "Volcanit-ul este amestecal cu 10% Ferrolit, un fertilizator natural de lunga durata pe baza de fier, derivat din Laterite." si Hobby Vulcanit (poza dreapta) despre care se spune ca este "Bogat in oligoelemente si nutrienti vitali", deci ambele sunt substraturi fertile, si de design.
   Nu stiu de ce Lup Cosmin a folosit Volcanitul ca prim strat, poate pentru continutul de Ferrolit... dar cred ca ne va spune el smile

Cine nu aude, nu vede si tace, traieste 1000 de ani în pace!

3

Citind despre diverse feluri de substrat am aflat si despre vermiculita. Pare sa aiba capacitatea de a retine nutrienti cea mai mare dar unii zic ca-i mit.

Editat de danielt (2012-02-07 00:31)

4

Nu mai are nimeni experiente pozitive/negative cu substratul lui?

Pana acum m-am decis la un amestec de Aqua-Medic Volcanit cu Terralit ca si strat de baza.

Deasupra pus Aquatic Nature Fertiplant sau JBL Aquabasis iar stratul de suprafata completat cu Aquatic Nature Ferti Soil Black Medium 3-5 mm si Ferti Soil Black Small 1-2 mm pentru plantele tip gazon.

[imagine forum acvarii de vis][imagine forum acvarii de vis]

Personal imi pare un amestec prea mare de soluri fertile (prea multi nutrienti in sol)... si pacat de culoarea Volcanit-ului, ala este un substrat care arata foarte bine (poza stanga). Odata amestecate vor fi si greu de refolosit substraturile astea la o urmatoare reamenajare a acvariului.
   Citeste si despre Stoffels GranuPor (poza dreapta) un substrat fertil, care poate fi folosit ca strat unic.

6

Imi place cum arata Volcanitul dar are o granulatie prea mare.

De aia m-am gandit la acelasi fel de substrat de suprafata dar in granulatie diferita. Plantele gazon au probleme in a se dezvolta repede in granulatie mare ca le ia mult timp sa-si dezvolte radacinile. HC-ul si Parvula au radacini mici si nu stau de buna voie sau sunt dificil de plantat.

Ideea e ca vreau sa fac covor verde smile

Despre Granupor, cei de la Nevertebrate zic ca-i mai usor decat manado: http://despre.nevertebrate.ro/forum/topic?id=233

E gresita abordarea unui substrat poate exagerat de nutritiv? Observ ca multi in acvarii plantate masiv folosesc adaosuri de fertilizanti.

Pentru plantele care se hranesc mai bine prin sistemul radicular, din substrat, este suficient un singur substrat fertil sau un incalzitor de substrat, care:
"Pune in miscare apa din substrat prin formarea curentilor de convectie (apa calda iese, intra apa rece), astfel gazele toxice formate prin descompunerea resturilor sunt eliminate, in pietris se intoarce apa oxigenata si cu nutrienti pentru plante. Stimuleaza cresterea radacinilor."
   Deci ma gandesc ca un amestec prea mare de fertilizanti in substrat ar putea sufoca radacinile plantelor, mai ales daca nu sunt si oxigenate cum trebuie (e doar o teorie).

Editat de Ancistrus (2012-02-08 11:28)

8

Pai da, e o teorie chiar buna. Am explorat si subiectul asta. Dar n-am prea inteles vara ce fac.

Pun chiller ca sa racesc apa si sa existe in continuare curent de convectie?

Tu vrei sa spui ca ai pune doar volcanit (cel bazat pe ferralit) cu incalzitor de substrat?

Aquatic Nature Ferti Soil  am si eu si este foarte foarte usor. O sa ai probleme cu el si HC-ul se prinde cu greu. Eu deja regret..... si am mai dat si o gramada de bani pe el...

Nu fura! Guvernul nu vrea concurenta....

10

danielt A scris:

Tu vrei sa spui ca ai pune doar volcanit (cel bazat pe ferralit) cu incalzitor de substrat?

Eu asa as face, sau cu filtru de substrat daca zici ca vara este destul de cald wink

Editat de Ancistrus (2012-02-08 14:07)

11

@wizard, mersi de avertizare.

@ancistrus, volcanit-ul nu prea se preteaza la plante de gazon. Am vazut un clip pe youtube, are granule variate dar prea mari. Posibil sa mearga ceva daca il dau prin sita.

Acum sa verific daca am inteles corect partea cu filtrul de substrat. Pun gratarul de filtru de substrat, pe el incalzitorul. Iarna dau drumul la incalzitor, vara la filtru?

Editat de danielt (2012-02-08 14:44)

12

Nu, doar filtrul de substrat fara incalzitor.
   Filtrele de substrat sunt considerate de unii ca cele mai bune, ieftine si durabile filtre. Practic construiesti o retea de tevi (de instalatii) in forma de "S" sau "pieptene":
http://img851.imageshack.us/img851/1655/05032011862.jpg
gauresti tevile in multe locuri, asezi ansamblul cu gaurile in jos (spre geamul de fund) ca sa nu se infunde (eventual le ridici un pic de pe geam cu niste distantiere), conectezi ansamblul printr-o teava care se monteaza la mijloc sau intr-o parte (in stanga in poza) iar teava asta o conectezi la o pompa de apa. Peste ansamblu asterni o sita deasa, sau un burete cu porii mai mari, ca sa nu se colmateze, si peste astea pui substratul... si ai facut filtru. In felul asta oxigenezi si fertilizezi radacinile plantelor.
   Conteaza si sensul de intrare/iesire al apei, in cazul in care pompa trage apa prin substrat trebuie sa sifonezi des substratul, dar in cazul tau ca vrei gazon poti pune pompa sa impinga apa prin substrat, si daca in loc de pompa folosesti un filtru extern este mult mai bine, avand in vedere ca apa vine curata.

PS: Poza este de pe un forum romanesc de acvaristica, daca cel care a facut poza va fi deranjat de afisarea ei, o voi sterge.

LE: La un filtru de genul asta trebuie ales cu grija substratul, sa fie greu si poros, ca sa permita colonizarea lui cu bacterii nitrificatoare.

Editat de Ancistrus (2012-02-08 15:42)

13

Acum am inteles perfect despre ce este vorba. Miroase a proiect de bricolaj big_smile

Acvariul va avea 2 filtre externe. Unul din ele cred ca va fi umplut cu Siporax si alocat filtrarii substratului. Doar ca trebuie testat cata presiune poate furniza si daca distribuie peste tot la fel.

14

Tocmai editasem si am scris si de filtrarea biologica big_smile

15

A propos de dilema ta cu hc... posesorul acvariului a carui poza a fost postata de Ancistrus foloseste AM Volcanit si creste hc fara probleme.

Editat de visiniu (2012-02-08 17:06)

16

Va multumesc pentru interventii. Volcanitul pare candidatul cel mai bun pana acum  plecaciuni

Ancistrus A scris:

Eu nu am folosit nici unul din cele de mai sus, doar am vrut sa spun ca exista Aqua Medic Volcanit (poza stanga) despre care se spune asa "Volcanit-ul este amestecal cu 10% Ferrolit, un fertilizator natural de lunga durata pe baza de fier, derivat din Laterite." si Hobby Vulcanit (poza dreapta) despre care se spune ca este "Bogat in oligoelemente si nutrienti vitali", deci ambele sunt substraturi fertile, si de design.
   Nu stiu de ce Lup Cosmin a folosit Volcanitul ca prim strat, poate pentru continutul de Ferrolit... dar cred ca ne va spune el smile

Volcanitul l-am pus ca prim substrat deoarece este poros bacteriile se vor aduna foarte bine pe acesta.Intrade-var până se vor aduna bacteriile va dura puțin mai mult doua,trei luni iar după acea acvariul va fi mult mai stabil.
In alta ordine de idei rădăcinile plantelor vor fi și ele mai aerisite puțin și se vor dezvolta mai binișor și nu vor fi sufocate.
Daca mai pot ajuta cu mare placere  shark-thumbsup

"Atinge steaua de neatins si nu-i uita pe cei care au crezut in tine..."

18

AM Volcanit asezat ca prim strat nu va fi colonizat de bacteriile nitrificatoare Nitrosomonas/Nitrobacter decat daca aerisesti bine substratul (filtru sau incalzitor de substrat). Sunt bacterii aerobe si vor coloniza substratul doar in zonele oxigenate (la suprafata).

Editat de Ancistrus (2012-02-09 12:49)