1

Subiect: Acvariu 54 l, incepatoare

Buna,

Ma numesc Andrea si sunt din Timisoara. Cam de 6 saptamani mi-am luat si eu pentru prima data un acvariu, care e de 54 l. Din pacate nu am avut prea mare noroc pana acum.
Sunt incepatoare si nu ma pricem la detalii tehnice, dar am nevoie de ajutor, asa ca o sa ma stradui sa le prezint.
Acvariul are un neon, incalzitor, un tub pentru bulele de aer si separat am luat un filtru Tetra Ex 600. Substratul e un pietris mai marisor si alb, plantele sunt artificiale , in afara de doua ghemuri de muschi de apa.
Pesti: 2 xipho, 2 molly, 2 scalari, 5 zebre, 8 guppy(4 masculi  si 4 femele), 6 neoni, 1 femela betta, 3 ventuze si 4 sanitari micuti.
Pietrisul si plantele au fost spalate initial cu apa sarata si fierbinte. Apa e de la robinet amestecata cu solutia AquaSafe de la Tetra. Filtrul si aerul pornesc dimineata la 9 si se sting seara la 9 automat. Temperatura initial fara incalzitor a fost de 27 grade, apoi a venit si la Timisoara frigul si a scazut pe la 23-24 grade, si acum ca imi mor pestii am ridicat inapoi temperatura la 27-28 grade.
Din pacate teste pentru apa nu ma facut si inca nici nu le am in dotare.
Pesti am pus in acvariu cam dupa 7-8 zile si am populat pe rand. Am avut si un mascul betta, pe care dupa doua zile in care mi-a fugarit restul pestilor l-am scos si l-am pus intr-un mini acvariu de 2 litri special pentru betta.
Si acum problemele:
-stiu ca am multi pesti dar n-am putut sa ma abtin la inceput sa nu le cumpar. Am avut mai multi. Pe langa cele de mai sus, mi-au murit 4 femele guppy, un neon si masculul de betta.(Si-am avut si un puiut care la fel de brusc cum a aparut, a si disparut). Nu stiu de ce imi mor si ce pot sa fac? Am pus saptamana trecuta General Tonic de la TetraMedica, dupa 7 zile in care mi-au mai murit 2 pesti, am schimbat 20% din apa si am pus acum o lingura de sare neiodata. 
-nu stiu cum sa curat substratul de resturile de mancare. Am luat un aspirator de acvariu JBL Aqua Ex 20-45, dar nu stiu sa-l folosesc. Desigur porneste groaznic de greu si streseaza pestii la maxim, in 5 minute a scos aproape o treime din apa, iar cand am scos tubul din apa a cazut toata mizeria inapoi in acvariu. Acum folosesc un furtun subtirel ca pe vremuri dar nu reusesc sa curat cum ar trebui. Cum as putea sa fac asta alt fel?
-apa e tulbure (desi nu atat de tare ca la alti incepatori de pe acest forum), dar totusi ma supara ca nu stiu de ce si cum sa evit.
-se depune ceva ca o pielita maro pe pietre, pe piatra din care iasa bulele de aer, pe tubul de la filtru(din care iasa apa filtrata) si pe plante. Nu stiu ce e, si nici nu am gasit nici o informatie despre asta nici unde.
-si nu stiu cum sa demontez ditamai filtrul fara sa inund casa cu apa din tuburi(nu stiu nici la cat timp se curata)
Am tot citi ca sa ma informez, si am fost si la petshopuri, si sotul a mai avut acvariu, dar fiecare zice altceva. Va rog sa ma ajutati si pe mine sa-mi salvez pestisorii.

2 Editat de Ancistrus (2012-02-09 04:09)

Re: Acvariu 54 l, incepatoare

Bine ai venit Andreea!
   In primul rand trebuie sa citesti articolul asta, in al doilea rand ai ales niste decoratiuni pentru acvariu foarte artificiale, multe nefiind recomandate in acvariile de apa dulce (coralii). Nisipul pare calcaros, deci nu se potriveste unui acvariu de apa dulce populat cu pestii care i-ai ales (creste duritatea), iar plantele de plastic nu te vor ajuta sa ai un acvariu echilibrat din punct de vedere biologic... nici macar pestii nu sunt compatibili.
   Incet incet, si cu rabdare, pe forumul asta poti face un acvariu de vis daca asculti de sfaturile colegilor.
   Ai putea sa mai dai cateva detalii legate de schimburile de apa care le faci, si cum ai curatat pana acum filtrul intern al acvariului. Filtrul extern deocamdata nu ai treaba cu el, lasa-l in pace daca functioneaza bine, la astea se umbla foarte rar. Filtrele de acvariu (interne sau externe) trebuiesc lasate sa functioneze non-stop, nu se opresc decat daca trebuie sa le cureti materialul filtrant (cand le scade debitul).
   Pestii nu au murit din cauza temperaturii (25°C este temperatura optima), au murit din cauza ca acvariul tau nu este filtrat corespunzator, si din cauza asta ai niste compusi chimici foarte toxici in apa.
   
LE: Ce poti face acum sa nu mai moara pestii sunt schimburile de apa, 30% odata la maxim 3 zile. Apa o pregatesti sa fie gata de schimb direct de la robinet cu JBL Biotopol (este bun si Aqua Safe), si pentru chimicalele toxice adauga si JBL Denitrol conform specificatiilor de pe recipient.

3

Re: Acvariu 54 l, incepatoare

Buna, Mersi pentru raspuns si sfaturi. Le-am studiat, dar acum cred ca sunt si mai nedumerita.
In orice caz am facut cateva schimbari, in afara de faptul ca mi-au mai murit de atunci 6 pesti (4 neoni, unul dupa celelalt, regina, adica femela de betta si ce ma socat si un sanitar sad  ), si mi-au facut doua femele guppy puiuti din care doar unul singur a scapat nemancat (n-am stiut ca sunt atat de mici incat sa iasa din fatatoare  sad  ).
Ieri am lucrat la greu, am schimbat substratul cu pietris maro de marime 0.8 - 2mm, am luat doua cioate imense in loc de poduletul din mijloc, am luat o planta naturala(deja de o saptamana si inca traieste   big_smile ) am schimbat cam 20% din apa in care am pus Aqua Safe de la Tetra si un linguroi de sare, am mai scos din plantele artificiale si un coral (ce a ramas a fost alegerea sotului care aproba cumparaturile, deci trebuia sa ramana  tongue ).
Am luat si teste dar le-am luat pe cele de la JBL la care sincer dupa culori eu vad total diferit de ce vede sotul, care vede doar culori care indica totul ok. Dupa parerea mea avem nivelul de nitriti la 25, nitrati 2 si ph-ul e intre 7.2 si 7.6, poate chiar peste (dar dupa cum am zis testerul nu ne poate arata mai exact).
Am luat si Denitrol de la JBL, dar am bagat abia azi prima zi.
Acum am cam dat tot ciclul azotului peste cap, si nu stiu ce si cum ar trebui sa procedez mai departe. Daca mai aveti sfaturi?

Alta problema pe care se pre ca o sa o avem la noi vara e teribil de cald, si racitoarele de care am citit ca sunt mai bune incep de la 20 de milioane(e o investitie cam mare pentru un acvariu atat de mic  sad ) Alta metoda de racire oare nu se poate crea?

4

Re: Acvariu 54 l, incepatoare

Convinge-ti sotul sa scoateti si acel coral din acvariu, PH e mare si acel coral poate fi cauza.
Mai cumpara plante cu crestere rapida.
Nitratii sunt foarte mari la 2, schimba apa mai des pana mai scade sub1.
Daca ati respectat instructiunile, testele sunt f precise.
Racirea apei o poti face cu ventilatoare montate in capac pe timpul verii.

Re: Acvariu 54 l, incepatoare

Andrea A scris:

Dupa parerea mea avem nivelul de nitriti la 25, nitrati 2 si ph-ul e intre 7.2 si 7.6, poate chiar peste (dar dupa cum am zis testerul nu ne poate arata mai exact).

Dorucdm A scris:

Nitratii sunt foarte mari la 2, schimba apa mai des pana mai scade sub1.

   Ati confundat nitritii cu nitratii. Oricum, nitriti 2 este enorm :omfg, iar nitrat 25 este bine avand in vedere ca acvariul este in curs de ciclare.

Re: Acvariu 54 l, incepatoare

Andrea A scris:

Alta problema pe care se pre ca o sa o avem la noi vara e teribil de cald, si racitoarele de care am citit ca sunt mai bune incep de la 20 de milioane(e o investitie cam mare pentru un acvariu atat de mic  sad ) Alta metoda de racire oare nu se poate crea?

Clasicul si ieftinul ventilator. Exista special pentru acvarii cu suport de prindere, dar cred ca face treaba si un ventilator micut de camera.