Subiect: lumina acvariu aquapro 80

Am o problema cu acvariul meu aquapro 80 plantat, iar aceasta consta in faptul ca nu imi rezista plantele .Parca se topesc(aspect de planta mancata), putrezesc, etc. Si nu vorbesc despre plante grele. Ma refer la bine cunoscuta valisneria. Pana acum ma gandeam ca este setup-ul nou si pana se formeaza substratul, mai dureaza. Insa are deja 2 luni si ceva si nu vad imbunatatiri.Am incercat deja fertilizant de la jbl (feropol) si la fel +ceva mai multe alge.
       La capitolul teste de apa, spre rusinea mea, am numai un test de PH. Iar acesta are valoarea intre 6,5-6,8.
       Locatarii acvariului sunt: cativa pui melci pomaceea, 5 cory, 10 neoni si un ancistrus(in caz ca vreunu este vinovat).Mentionez ca aceeiasi pesti si aceleasi plante le-am avut initial intr-un acvariu de 60l si au mers fara probleme.
       Am discutat pe aceasta tema cu un membru acvariidevis.ro, care mi-a spus ca doar ce a renuntat la un acvariu la fel pentru ca avea aceeasi problema. Ca este o problema de constructie si ca ar trebui sa ii schimb lumina daca vreau sa fac ceva constructiv cu el.
       Intrebarea finala este ce imi recomandati sa fac, sau ce ar trebuii inbunatatit???
       Accept orice sugestie.
       Multumesc anticipat.

2 Editat de MariusMinu (2012-03-17 01:20)

Re: lumina acvariu aquapro 80

Cauzele pot fi multiple trebuie sa dai mai multe detalii despre lumina cati watti ai si ce fel de neoane , cum faci schimburile de apa , ce fertilizanti folosesti in afara de feropol ca asta se pune o data pe saptamana, feropol 24 trebuie pus zilnic , ai in apa pietre calcaroase ? Trebuie sa existe o explicatie fish-thumbsup
PS La un  acvariu de 80 l pentru a creste plante acvatice trebuiesc aproximativ 54 w (3x t8 de 18 w) combinate 865 cu 830 .Am dat un exemplu combinatii pot fi multe .
Se pare ca am dat-o in bara cu litrii  lol Sa inteleg ca 80 vine de la lungimea acvariului . Eu am cumparat numai acvarii fara capac si nu prea stiu denumirile la astea cu capac , acvaruiul meu este de 160 si cifra nu reprezinta lungimea  acvariului ci litri acestuia dang-dang .  Cate case atatea obiceiuri . Poti folosi 2xt5 39w un 865 si un 830 si daca nici atunci nu cresc plantele lumina nu mai poate fi cauza , stiu ca neoanele nu vor intra in capac trebuie modificat , constructorul nu s-a gandit ca noi mai punem si plante in acvariile astea sau daca s-a gandit a gandit fara cap  yikes

Re: lumina acvariu aquapro 80

Titlul tau suna asa: "lumina acvariu aquapro 80' , dar din cate vad nu spui absolut nimic despre neoanele din dotare. Daca e vorba de Aqua Pro80 Eheim 126l, cu 2x18W standard, pot sa-ti spun ca lumina e intradevar insuficienta chiar si pentru plante mai putin pretentioase, dar nu cred ca numai lumina e de vina.
Oricum ca si sfat in domeniul iluminarii eu iti recomand sa scoti droserul din dotare si sa il inlocuiesti cu unul 4x18W, pentru patru neoane, sau macar sa mai adaugi un droser si un neon. Uita-te daca nu cumva ai neoane Sylvania 765 T8 Daylight, iar in cazul asta inlocuiestele imediat cu altele 865 sau combina unul 865 cu 965.

Oricine ai fi, intotdeauna cineva stie mai multe decat tine. Dar intotdeauna acel cineva
nu stie chiar tot ce sti tu

Re: lumina acvariu aquapro 80

Avand in vedere detaliile care le-ai oferit, cred ca AquaPro 80 sunt niste acvarii blestemate...

Re: lumina acvariu aquapro 80

V-am ascultat sfatul (insa doar pe jumatate big_smile). Dupa o documentatie mai atenta asupra luminii in acvariu, spectru, si restul aspectelor ei, am decis ca nu imi permit(financiar) momentan schimbari prea dramatice si am optat pentru 2 neoane t8 18W.
Primul(spate) este un Neon Sylvania Grolux T8 - 18W ce merge pe frecventa calda predominanta iar al doilea, (fata) Tub Neon T8 Osram BioLux 965 - 18W, care din cate am inteles, "probabil, cel mai bun tub de mare definitie din gama comerciala folosit in acvaristica, handicapul sau fiind randamentul mic."
Acestea au fost montate ieri iar acum va trebuii sa astept sa vad daca schimbarea este una prielnica, intrucat ma doare sufletul de plantele superbe pe care le-am achizitionat cu ajutorul acestui forum.

6

Re: lumina acvariu aquapro 80

Nu e destula lumina. Bazinul e prea inalt pentru tuburi de 18W T8.

Daca ai plante mai pretentioase trebuie sa iei in considerare schimbarea capacului sau adaptarea unui tub suplimentar. De preferat de putere mai mare.

7 Editat de tzonedude (2012-03-23 16:46)

Re: lumina acvariu aquapro 80

danielt A scris:

Nu e destula lumina. Bazinul e prea inalt pentru tuburi de 18W T8.

Daca ai plante mai pretentioase trebuie sa iei in considerare schimbarea capacului sau adaptarea unui tub suplimentar. De preferat de putere mai mare.

in mare parte am plante de incepator si m-as multumi sa imi mearga astea pt inceput si in timp, voi mai atasa un neon si abia dupa voi trece la plante pretentioase. Momentan sper sa existe inbunatatiri si mai astept. Idei pt amenajare am si doar cu Valisneria G. macar aia sa mearga ca imaginatie este din plin.

si am observat pe site-ul de unde le-am comandat ca la lungimea aceea t8 este doar de 18w iar capacul este prestabilit si ar trebui sa fac schimbari foarte mari in privinta acestuia. asa ca momentan.... am rabdare.