1 Editat de Seachem (2012-03-28 12:08)

Subiect: Ep 2: Lumina, curenti, caldura, racire

Buna dimineata,

Azi avem in program hardware-ul necesar unei bune functionari. voi incerca sa trec in revista echipamentele si sa fac recomandari/clasificari legate de pret si calitate/performante.


Iluminat:

Probabil ca printre cele mai importante echipamente, mai ales daca se doreste un acvariu in care sa tinem corali. Datorita sarii in apa de mare, lumina isi pierde din componenta, astfel incat de pe la 2-3m in jos lumina este foarte albastra. In incercarea de a “copia” aceasta culoare, in acvariile marine se utilizeaza lumina speciala, actinica, in limbaj de specialitate au temperatura de culoare de la 10.000K in sus.

http://kizie.com/blog/wp-content/uploads/2009/08/Hawaii-diving-waterlife.jpg


Directiile principale in care a evoluat tehnologia sunt: tuburi T5, lampi MH, LED. Preferatele mele sunt cele din urma, dar asta e doar subiectiv. Timp de cateva decenii acvaristii au obtinut rezultate spectaculoase cu MH si de ceva vreme T5 au atins maturitatea, fiind inclusiv capabile de dimming.
Pentru ca discutam de acvariul recif low cost, probabil ca solutia este o lampa cu T5. in ultima vreme lampile T5 sunt dotate si cu moonlight pe LED, practic e vorba de o lumina albastra care imita lumina lunii in timpul noptii.

Pe masura ce pretentiile acvaristului si ale coralilor cresc se va face trecerea catre lampi mai performante( tuburile ATI sunt senzationale, dar sunt si altele), sau chiar pe LED-uri. Din experienta va pot spune ca ce se poate obtine cu multe incercari si combinatii de tuburi T5 se poate rezolva in cateva ore de reglaje cu o lampa pe leduri. De departe campionul lampilor DIY pe led este userul dorin, un exemplu mai jos:

http://img37.imagefra.me/i53h/grq5_8a3_u0.jpg

Curenti:

Scopul pompelor de curenti este generarea unei miscari permanente si “dezordonate” in acvariul, pentru a transporta nutrientii la corali si pentru a nu permite depunerea resturilor pe substrat, pentru o mai buna filtrare. De asemenea, schimbul de gaze care se petrece la suprafata apei este puternic stimulat de curentii generati de pompele de valuri. De cele mai multe ori, acvariile marine nu au piatra de aer, acesta fiind, probabil, unul dintre motive smile ( altul ar fi de ordin estetic).

Cel mai simplu e sa utilizati o pompa de curenti. Ceva low cost gen sun-sun, le gasiti si pe accesorii-acvariu.ro. Asta pentru inceput. Urmeaza a doua pompa si ulterior un controller, pentru alternarea pompelor si pentru evitarea zonelor stationare. Etapa finala este combinatia Tunze+ controller sau Vortech. Dar cand o pompa Vortech costa de la 400 euro in sus, nu face obiectul acestui articol smile

Atentie, pompa de curent e fundamental diferita de un powerhead, designul special va evita formarea de curenti unidirectionali.

http://www.hydor.it/uploads/immagini/gallerie/2f96c92c26b3dc2a43ee5638cd980e2b.jpg

Temperatura

In general, acvariile marine se simt bine pe la 24-27 grade Celsius. Variatiile nu sunt bune, si nici temperatura prea ridicata sau prea scazuta, de aceea se recomanda utilizarea unor solutii de mentinere a temperaturii in acest interval. Pentru zilele reci, incalzitorul, pentru zilele calde o solutie de racire.

Pentru ca toata lumea stie clasicul incalzitor, voi povesti putin despre racitor. Acesta este cu atat mai necesar cu cat toate echipamentele( lumina, pompe, filtrare, etc) incalzesc mai mult sau mai putin apa. Ca si la lumina, racirea a evoluat in diverse directii, de la un simplu ventilator care bate razant cu suprafata apei si prin evaporare fortata raceste 2-3 grade pana la avansatele chillere termostatate, care au si functie de incalzire.

http://www.gambashop.com/bilder/produkte/gross/Boyu-Cooling-Fan-FS-120A.jpg

In functie de buget si necesarul real de putere de racire se poate alege una dintre solutii. In cazul in care exista posibilitea, simpla plasare sub o instalatie de aer conditionat poate rezolva problema zilelor calduroase de vara.

Atat pentru azi, ii astept pe cei care utilizeaza in acest moment diverse echipamente sa intervina cu diverse completari/ comentarii.

va urma...

Just add water. Seachem will do the rest.

2 Editat de ionutlatcan (2012-03-28 11:55)

Re: Ep 2: Lumina, curenti, caldura, racire

Domne se vede intr-un mare fel cu lampa facuta de Dorin. Nu degeaba l-am numit eu "Regili la toate ledurili din Romania".  :scool

Dar bazinul al cui este?  :sbr

Bune articolele.....pot curge intrebarile de aici inainte.

Bag si un detaliu al lampii....

http://img252.imageshack.us/img252/8902/dscf8558.jpg
By ionutlatcan at 2012-03-17

3

Re: Ep 2: Lumina, curenti, caldura, racire

Un plus de la mine pentru filtrarea folosind canistra/hang on, combinata cu iluminatul pe leduri. Canistrele/filtrele hang on, avand pompa montata in exterior, nu incalesc apa. Acelasi lucru pot spune si despre iluminatul pe leduri, care nu genereaza atat de multa caldura precum T5, nu mai vorbesc de MH, astfel pe perioada verii nu vor mai fi probleme cu temperatura apei.  Diferenta intre filtrele exterioare si compartimentele de filtrare interne cu pompe in acvariu am observat-o la 2 acvarii ale mele, situate unul langa celalalt. In acvariul cu compartimente interne de filtrare mi-a sarit temperatura de 27 grade inca din primavara, pe cand la cel cu filtru hang on mi s-a mentinut cu temperatura la maxim 27 grade toata vara. Ambele erau iluminate cu leduri.

4 Editat de mariusgeorge52@yahoo.ro (2013-03-18 16:18)

Re: Ep 2: Lumina, curenti, caldura, racire

:apl  Foarte bine facut topicul.

[
Multumesc
O zi buna.