1

Subiect: Echipare acvariu 63 l

Buna ziua. De ieri sunt posesorul unui acvariu  de 63 l, cu dimensiunile L=60 cm x l=30 cm x h=35 cm. Mentoinez ca acvariul nu este nou, a fost luat de la cineva care nu mai putea sa il intretina. Acvariul a venit echipat cu: capac cu neon ( un neon simplu ), filtru Aquael fan 2plus(debit 450 l/h), incalzitor 75W, una bucata radacina si cateva pietricele folosite de primul proprietar(pe post de decor ...sper). OK...L-am spalat, l-am curatat, i-am luat pietris - 10kg(asa mi-a recomandat cel de la pet-shop), am spalat filtrul (l-am clatit in apa fara detergent) , am spalat bine pietrisul (granulatie 2-3 mm) , l-am "decorat", am pus apa si l-am "pornit", cu temperatura setata la 25 C, dupa care am pus in apa 30 ml "Aqua safe" si 15 ml "Easy Balance"(tot la recomandarea celui de la pet-shop-citez:"...puteti pune dupa 3 zile pestii in acvariu, cu substantele astea.") . Am uitat sa spun ca am si un acvariu mai mic (20 l) in care am urmatorii chiriasi: 1 carasel auriu; 1 xipho; 2 zebre(1alb-roz,unul alb-negru), 2 sanitari mici. Acum vine partea la care am nevoie de ajutor:

1. Ce neon imi recomandati( la un pret rezonabil), avand in vedere ca doresc achizitionarea unor plante?

2.Ce plante as putea acomoda in acvariu(unele mai usor de intretinut si mai rezistente?

3.Este suficient de puternic filtrul / incalzitorul pentru volumul acvariului?

4.Ce pesti imi recomandati sa mai adaug pe langa cei pe care ii an deja(numar, specie, combinatii,etc)?

5.Pot adauga pestii asa repede(3 zile) in acvariu?

Va multumesc pentru rabdarea avuta pentru a citi post-ul meu si pentru viitoarele raspunsuri! Atasez si doua poze facute cam la 6 ore dupa "pornire"(apa prezinta unele particule -destul de multe... e bine? nu e bine?)

P.S. Orice alt sfat este binevenit!!!

Re: Echipare acvariu 63 l

Salut si bine ai venit !
O sa incerc sa-ti raspund la cateva dintre intrebarile tale .Referitor la lumina daca doresti sa ai plante naturale in acvariu ar trebui puse cel putin doua neoane de 18w ( eventual trebuie modificat capacul ) eu unul ti-as recomanda osram t8 unul 830 si unul 865 dar aici parerile sunt impartite asa ca vezi ce mai spun si colegii.
Ciclarea dureaza aproximativ o luna , perioada in care nu trebuie facute schimburi de apa . Pestii sa-i pui dupa ce acvariul s-a ciclat , pentru a afla acest lucru poti folosi teste de apa , iar cand valoarea no2(nitriti) este zero si no3 (nitrati)este peste 20 ppm inseamna ca acvariul este ciclat.
Plante mai easy egeria densa , cabomba .
Filtrul daca are debit de 450l/h cred ca este suficient , incalzitor de 75 w am si eu la acvariu de 160 l si n-am avut probleme asta iarna ,acum l-am scos ca deja am 25  de grade de vreo 2 saptamani si fara incalzitor , acum o sa vina caldura si o sa avem probleme cu temperatura prea mare (peste 28 de grade)
Pesti nu cred ca trebuie sa mai adaugi ca deja sunt suficienti (sau prea multi) pentru un acvariu de 60 l
Particulele din apa pot fi de la substantele care le-ai pus pentru a porni ciclarea , aici nu ma pricep prea bine ca nu folosesc acele substante.
Daca poti pune pestii in bazin doar dupa 3 zile ?raspunsul meu este nu
Succes in continuare ! :fok

Re: Echipare acvariu 63 l

Salutare  wink

Sa-mi dau si eu cu parerea:
1. Eu iti recomand un Osram 865 sau Sylvania Aquastar
2. Plante easy gen Valisneria,Cryptocoryne,Hygrophila Polysperma, etc...
3.Filtrul este suficient poate o idee cam tare, dar la modelul acesta o sa poti sa reglezi jetul de apa ...incalzitorul este si el suficient la volumul de apa pe care il ai tu
4.Eu iti recomand sa renunti la carasel pentru ca va creste destul de mare si s-ar putea sa te mai lase fara cate un xipho sau vreo planta..eu as merge pe niste pesti de banc gen neoni, rasbora, barbus titteya sau poti sa alegi pesti si mai putin pretentiosi cum ar fi xipho din care ai deja un exemplar, guppy, molly, platy, etc...
5.Nu prea e bine, ar trebui sa mai lasi putin acvariul sa se cicleze, despre ciclarea corecta a acvariului o sa gasesti destule informatii chiar aici pe forum

In mare cam asta e, spor la informat!  :sok

4

Re: Echipare acvariu 63 l

Bine ai venit!
1. Osram 15 w 965
2. Cryptocoryne, cabomba, egeria densa, elodeea densa, sagitaria... etc
3. Ar fi bun un filtru de cel putin 500L/h
4. Pestii îi alegi tu, dar la un volum brut de 64 l pe care îl doresti si plantat, carasul nu prea are ce cauta acolo
5.NU FACE PROSTIA DE A BAGA PESTII ACUM. Vanzatorul de la petshop îti poate spune orice doar ptr a vinde marfa.
Documenteaza-te inainte de pornirea acvariului, altfel vei face multe victime...
Îti doresc ape limpezi si multa rabdare!

My advice is free and worth every penny.

5

Re: Echipare acvariu 63 l

:apl  big_smile  :apl
Am postat in acelasi timp cu colegul... :noroc

My advice is free and worth every penny.

6

Re: Echipare acvariu 63 l

Multumesc pentru raspunsuri! Astept si alte opinii. Oseara buna!