1 Editat de mariuseugen80 (2012-05-17 13:48)

Subiect: Coltul meu de verdeata

Salutare tuturor ! Eu sunt Marius si m-am hotarat sa-mi fac cont pe acest forum pentru a mai invata cate ceva si poate chiar putina socializare in plus .
Am un acvariu de 53 de litri de la Eheim , un neon de 18 Wati Osram 865 , i-am pus si o oglinda de la Sera , un filtru intern Eheim si un incalzitor stock de 50W .
Am incercat in trecut si alte surse de lumina , in prezent sunt multumit de lumina , nu prea am parte de alge si oricum nu se compara cu alte neoane pe care le-am incercat , asa ca am ajuns la concluzia KIS ( keep it simple ) , mai ales la bani , cand am observat ca un neon de 22 ron e mai bun pentru mine decat unul de 70 ron .
In acvariu am peste 50 de creveti si vre-o 14 neoni . Am reusit sa scap de melcii comunitari cu multa agitatie anul trecut si in prezent mai sunt locatari discreti si vre-o 3-4 melci de substrat si vre-o 4-5 asasini .
Plante am incercat in timp mai multe , pana cand mi-am dat seama ca trebuie sa ma limitez la conditiile care le pot oferi si de atunci am fost mult mai multumit de rezultate , multe plante care la altii mult mai rasariti mureau , in timp ce la mine se inmulteau fara nici o problema . Am incercat in timp si notiunea de gazon, dar la mine s-a transformat in padure ... asa ca am renuntat . In prezent am ca o mica problema niste viermisori de care nu prea reusesc sa scap , ca nu stiu cum . Asasinii nu-i papa si in afara de situatia in care spal filtrul , altfel nu am cum sa scap de ei .
Azi negociez cu o colega mai impatimita decat mine sa ma apuc si de un cube de vre-o 20 de litri si in viitor poate o sa aleg dintre cele doua , pentru ca timpul chiar nu-mi permite sa ma ocup de ambele .
In trecut am avut si acvariu de 160 de litri si alti pesti mai frumosi , ceva perechi de scalari si multi altii .
Pasiunea o am inca din generala , dar am trecut de la ciorba de peste la acvarii mai placute la vedere si chiar mici colturi de verdeata . Incerc sa-mi fac timp pentru toate hobby-urile , dar este destul de greu .
La acvariul existent imi place ca nu este pretentios sau cel putin asa imi place mie sa cred . Rezista si cateva zile fara hrana sau lumina , apa o mai schimb cam odata pe luna , chiar la 2 luni cand nu e timp .

Re: Coltul meu de verdeata

Bine ai venit Marius!

mariuseugen80 A scris:

Azi negociez cu o colega mai impatimita decat mine sa ma apuc si de un cube de vre-o 20 de litri si in viitor poate o sa aleg dintre cele doua , pentru ca timpul chiar nu-mi permite sa ma ocup de ambele .

   Eu zic sa alegi colega, in felul asta vei avea mai multe acvarii lol

mariuseugen80 A scris:

Rezista si cateva zile fara hrana sau lumina , apa o mai schimb cam odata pe luna , chiar la 2 luni cand nu e timp .

   Avand in vedere ca ai doar 14 neoni si in rest creveti nu ar trebui sa schimbi mai mult de 20% apa saptamanal... dar odata pe luna, sau la doua luni... este foarte rar; ce cantitate schimbi? Si mai am o curiozitate, cum "speli" filtrul si cat de rar?

PS: Astept si poze cu acvariul :fok

3

Re: Coltul meu de verdeata

Bine ai venit!
Frumoasa prezentarea, dar niste imagini o vor intregi.

Life is better with animals... Life is better with friends

Acvariu: 115x45x50h, Prietenii mei: 2 voalati callico, Sirena & Nemo; un red cap oranda, Jimmy; un waikin, Mimi ; Toti carassius auratus.

Re: Coltul meu de verdeata

Vreau sa ma apuc si de cube si in cateva luni vad cum se prezinta si daca imi permit sa-l mentin intr-o stare buna fara mari batai de cap . Daca nu ma descurc cu el , il dau exact cum il iau . Cu doua nu cred ca voi sta , ca mi-e mila de ele .
Schimb cam 2 galeti de 10 litri , mai mult pentru sifonat , nu neaparat pt ca apa ar fi murdara . Pe viitor stiu ca trebuie sa-mi rezerv timp sa schimb mai des ... dar sunt unele zile in care nu am timp de nimic .
Filtrul il spal cam la 3-4 luni , de obicei cand vad ca nu mai are o presiune buna si cand nu mai baga si bule mici de aer , el avandun mic furtunet cu o ciuperca in varf care regleaza si cat aer sa bage odata cu apa filtrata . Filtrul stiu ca e bine sa-l il spal in apa scoasa sa nu omor coloniile de bacterii , dar chiar si la chiuveta nu se intampla nimic , nu se decicleaza buretele , nu am patit niciodata asta .
Sa nu uit , am avut pana in toamna si un dozator de CO2 de la JBL - Taifunm cu o spirala mare si tot atunci am mai pus si ceva picaturi pt plante . Pana in prezent am renuntat , pt ca am destule plante si voi baga probabil sistemul in cube , altfel peste cateva luni poate mai apuc un kit de reincarcare CO2 .
Poze ... greu ca sunt pe telefon cateva , voi incerca sa mai fac , dar dupa o mica despadurire , altfel va speriati . Sper ca pe weekend sa reusesc ...
Dupa ce ma apuc de cube am sa va mai intreb cate ceva .
Am si o buturuga mare , dar am scos-o din acvariu , atunci avand probleme cu algele , ca foloseam o lumina nasola . Facuse pe ea un fel de bale si m-a enervat , dar cred ca era alga si nu buturuga de vina , fiind cumparata din Hornbach si tratata . Intrebare : ar face bine intr-un cube de 20l , sau mai bine caut pietre ? Stiam ca buturugile sunt placute de creveti ... Daca nu am alge in acvariu , ar putea ca doar buturuga sa aiba vre-o problema ?
Intr-un cube de 20l , ar merge cativa neoni sau imi recomandati alti pesti ? Sincer as incerca cu o pereche de scalari sau discusi , dar imi dau seama ca este posibil sa fie prea mic . Dupa 1 an ... e chinuiala . Scalari am avut pana la marimea unei maini , depusesera chiar de vre-o 2 ori , luasem si o cresa , dar nu am reusit sa-i fac sa traiasca dupa o saptamana de la eclozare . Scalarii cu crevetii nu se inteleg dupa ce cresc , am patit-o in trecut , desi la inceput nu erau interesati , dupa 4 luni si inca 2 cm de crestere , au inceput sa-i alerge .

Re: Coltul meu de verdeata

mariuseugen80 A scris:

Intr-un cube de 20l , ar merge cativa neoni sau imi recomandati alti pesti ? Sincer as incerca cu o pereche de scalari sau discusi , dar imi dau seama ca este posibil sa fie prea mic .

   Pentru discusi sau scalari este enorm de mic, poti baga cativa neoni sau endleri, dar endlerii iti invadeaza acvariul si vei avea probleme cu suprapopularea.

Re: Coltul meu de verdeata

Ok , atunci raman la 4-5 neoni si restul creveti . Vreau sa caut si alte feluri de creveti si cu alb si albastri ...
Cu neoanele am precizat special "pentru mine" , tocmai pentru a se intelege ca pt conditiile din acvariul meu si banii de care dispun . Am incercat mai multe feluri de neoane pe acest acvariu si pe cele dinainte si pana la urma acest Osram este ideal . Cele ultra-super sunt ok pentru cei care au 2 - 4 neoane si le pot combina , dar ori tin destul de putin ( mai putin de 4 luni ) , ori mi se umple acvariul de alge , ori sunt slabe si nu este destula lumina si imi lesina plantele . Pe viitor voi fi interesat de o instalatie de CO2 cu butelie mica , ca mai bine fac o investitie la inceput si apoi aproape deloc , decat sa dau la 2-3 luni cate 40 ron pe un praf .
Va dura cu pozele si restul ... azi mi-am rezervat putin timp , fiind pe la serviciu .  :-

7

Re: Coltul meu de verdeata

Bine ai venit!
POZE, POZE !!!!  :sok

"Rabdarea este....pasiune imblanzita."

Re: Coltul meu de verdeata

Bun venit asteptam poze big_smile

Re: Coltul meu de verdeata

Salut si bine ai venit !

Re: Coltul meu de verdeata

Abia am reusit sa gasesc cateva poze pe laptop . Am reusit sa mai schimb apa o data , am scos doua pungi din jungla din acvariu si maine le dau unor prieteni care sunt mai saraci decat maine la plante .
Am mai pastrat cateva pt a muta in cube cand voi intra in posesia lui . Cand am timp o sa fac cate o poza , dar nu capodopere ... Sper sa nu va speriati .

11 Editat de Gupanu (2012-05-18 01:09)

Re: Coltul meu de verdeata

Salutare si bine ai venit...o adevarata jungla...sa ne ti la curent cu schimbarile   :sok

http://www.youtube.com/watch?v=sjnCj_FelIE

Re: Coltul meu de verdeata

Dupa ce pornesc cube-ul si mut tot ce se poate in el , s-ar putea sa-l "repornesc" pe fratiorul mai mare cu alt strat si substrat , de alta culoare ... Deocamdata am scos cam jumate din jungla care se vede acolo , incalzitorul si difuzorul de CO2 ( ca oricum era gol ) si astept mai departe sa vad cum se comporta . Voi cauta si plante de genul tufa , dar care sa nu-mi creasca prea repede ca m-am saturat sa fac jungla .
Mi-am adus aminte ca acum o sapt. si ceva am pus si vre-o 5 midii in acvariu , 4 sunt fugite/mancate si era doar cochilia goala si deschisa la maxim si una e inca ok in acvariu , inchisa . In cube cu siguranta am sa pun cel putin 2-3 , dar sunt trist de constatare si nu prea inteleg de ce s-a intamplat asa .

Re: Coltul meu de verdeata

Am pornit azi si cubul Denerle , ca am uitat sa precizez asta , pentru ca nu-mi venise inca . Are 20 de litri , filtru Denerle si lampa de 11 W .
Am folosit un substrat special pt creveti , negru si ca bonus in substrat 4 bile JBL si un pumn de JBL sticks.
Pe un lemn mai marisor , ca nu am gasit crengute tratate , am pus din acvariul mare doua feluri de moss si am mai cumparat un fel din HB . Aceste 3 feluri le-am "montat"pe lemn cu guta de pescuit , verde . Arata ca porcu' , dar sper ca in timp va va fi mai ok .
Pe jos am pus cateva plante si incerc sa fac un mic gazon cu HEMIANTUS CUBA . Am bagat si un ANUBIAS NANA , iar moss-ul cumparat este FONTINALIS ANTIPYRETICA.

14 Editat de mariuseugen80 (2012-05-28 11:46)

Re: Coltul meu de verdeata

pana repar reductorul , am pornit o bomba CO2 , dar o zi intreaga am pierdut incercand sa fac Taifun-ul mai eficient. Am incercat mai multe metode , dar pe bomba nu merg ok ,pt ca nu e presiune destula . Nici macar de la difuzorul de la Dupla nu se comporta ok .

Am reusit sa il fac sa functioneze corect difuzorul Dupla , abia dupa ce l-am fortat putin la presiune . Acum merge super ok , bule foarte mici si presiunea este de ajuns de la bomba . Deasupra lui , la 7-8 cm am pus un etaj din taifon cu prinderea taifunului , astfel incat bulele sa nu se duca direct sus si functioneaza destul de ok , mai ales ajutat si de fluxul de apa filtrat . Mai putin de 5-7% ajung la suprafata.