1 Editat de ciprian01 (2009-11-25 04:47)

Subiect: Discus - Hrana

Ori eu nu am vazut, ori nu exista o sectiune ,,hrana,,! Il rog pe Florin sa mute topicul acolo unde trebuie! Stiu ca s-a deschis in urma cu putina vreme o discutie despre discus! Nu gasesc nici acea parte...!

Am promis cu ceva vreme in urma ca voi scrie un articol despre hrana discusilor, bazat pe propria mea experienta! Daca ar fi sa scriu in intregime ceea ce cred, as umple multe pagini! Voi incerca sa fac un rezumat si apoi voi raspunde cu placere oricarei intrebari!
In ordine descrescatoare a valorii calitative, eu impart hrana pentru discus (si pt alti pesti) in:
1.    HRANA VIE
2.    Hrana congelata
3.    Mixtura
4.    Hrana uscata
Voi incerca sa argumentez!
De departe consider hrana vie cea mai completa hrana din toate punctele de vedere! Si aici includ tubii, larvele de tantar, etc! Este hrana care asigura o dezvoltare optima, un ciclu reproductiv foarte bun, o coloratie si o sanatate ale pestilor aproape perfecte.
Stiu ca circula tot felul de zvonuri in legatura cu riscurile si nocivitatea administrarii de tubii! Din experienta personala pot contrazice oricand aceste zvonuri! Nu am vazut nicaieri un studiu care sa arate explicit cat de nocivi sunt acesti viermi! Doar lucruri auzite din gura in gura…! Este adevarat, sunt departe de a fi sterili! Din contra! Dar un peste sanatos, cu un sistem imunitar in regula, face fata fara nicio problema teoreticelor agresiuni ale parazitilor! Mai mult decat atat isi dezvolta in permanenta sistemul imunitar! Personal, de multi ani, tubii alaturi de chironomide reprezinta principala sursa de hrana pe care eu o administrez discusilor! Se dezvolta mai mult decat ok din toate punctele de vedere!
A incerca sa ferim pestele de contactul cu germeni (hrana uscata, UV, etc) in opinia mea reprezinta una dintre marile erori pe care la facem! In acest fel vom avea mereu pesti sensibili la boli, indivizi care ,,au sarit,, peste selectia naturala!
Am auzit de multe ori: ,,Am dat odata tubii si mi-au murit 2 pesti! Nu mai dau niciodata!,,
Care este legatura de cauzalitate? Ce anume, in baza carei analize a dus la  concluzia ca pestii au mutrit din cauza administrarii hranei vii?! Momentul?! Eu cred ca etse cel mult o coincidenta!
Un alt mare avantaj al hranei vii este acela ca nu murdareste apa! Mixtura sau orice alt tip de hrana, neconsumate, se altereaza si modifica mult in rau proprietatile apei!
Un alt argumet ar fi acela ca pestele elimina mult mai putine excremente raportat la cantitatea de hrana atunci cand acea hrana este vie! Adica ramdamentul este foarte bun, utilizand o mare parte din ea (hrana)!
Un alt argumet pe care din nefericre il aud frecvent este acela al continutului de proteina (mic din hrana vie comparativ cu alte tipuri de hrana! NU este cel mai important cata proteina are un aliment (larve~7%, mixtura~20-50%, tetra~47%)! Sunt doar simple valori! Si teoretic adevarate! Dar cu mult mai important este cat anume din acea parte de principii alimentare (proteine, lipide, carbohidrati) poate fi utilizata de catre peste! Ce biodisponibilitate si biodigerabilitate are hrana respectiva!? Ca un singur exemplu: lemnul (celuloza) dezvolta prin ardere o mare cantitate de energie (caldura); teoretic  poate fi un excelent aliment; practic, eficienta lui pentru organismul uman este 0!!! Pentru ca nu avem capacitatea de a digera celuloza!
Acelasi lucru se petrece si in cazul hranirii cu hrana preparata! Desi are un continut caloric mare, el nu este utilizat decat intr-o f mica masura de organismul pestelui! Restul se elimina sau in cel mai neferict caz se depune in organism si produce multe tulburari ale metabolismului (boli de nutritie)!
Oricat de mult am incerca sa ne apropiem, nu vom putea sa producem o hrana cu valoare asemanatoare hranei vii! Este evident ca trebuie sa ne asiguram ca este curata (pamant si mal eliminate)!
Exista si perioade, scurte, in care imi lipseste hrana vie! Folosesc atunci hrana congelata! Teoretic ar trebui sa isi pastreze intacte caracteristicile! Mai mult decat atat, prin congelare la temperaturi scazute, germenii patogeni sunt omorati! Practic se pare ca se pierd pana la 20% din valorile nutritive! Oricum ramane o hrana buna si de preferat in acesta situatie!
Cand si hrana congelata lipseste, utilizez mixtura! Dupa urmatoarea reteta si pregatita din timp!
Incerc ca si in aceast situatie sa fiu cat mai aproape de o hranire naturala! Reteta este una proprie, dar care s-a dovedit a fi una foarte buna!

1. 500g - inima de vita
2. 500g - tubi (curatati si congelati la -30 grade)
3. 200g - creveti (Auchan)
4. melci (culesi dupa ultima ploaie; 2,5 kg in viu; scos doar carnea)
5. spanac (...din ochi).
6. 100g hrana concentrata pentru cresterea puietului de pastrav
7. boia dulce (din ochi)
8. 3 galbenusuri (oua de la gaini de casa)
9. 2 fiole complex vitaminic B de uz uman
10. 2 plicuri gelatina praf )

Pentru maruntire si tocare folosesc un blender care transforma toata hrana intr-o pasta. Folosesc gelatina praf deorece se poate introduce in amestec de la inceput si se omogenizeaza odata cu prepararea in blender. Leaga mancarea foarte bine in acest fel.

Este o mixtura f completa din punct de vedere calitativ. Are avantajul ca fiind foare fina poate fi administrata si altor specii de pesti. Mai mult decat atat, se preteaza foarte bine pentru hranirea puietului.
Mixtura ma ajuta sa adimistrez pestilor ceea ce am nevoie (medicamente, suplimente, etc...)
In legatura cu hrana uscata (granule) personal consider ca este un foarte bun…marketing! Este utila eventual atunci cand plecam in concediu! Personal nu folosesc decat extrem de rar! Un discus sanatos rezista fara mancare cateva luni, fara sa aibe probleme majore!
Ca o concluzie a celor exprimate, consider ca importanta este calitatea hranei! Biodisponibilitate si biodigerabilitatea! De aceea, voi sustine intotdeauna ca optimul in alimentatia discusului este HRANA VIE!
Ca si numar de mese pe zi…! Tot din experienta personala! Cat de mult se poate! Daca este posibil (si hrana vie imi permite lucrul acesta) permanent! Nu exista riscul de ingrasare cu tubii sau cu larve!
Ca o recomandare: pentru a evita eventualele probleme digestive aparute la trecerea pestelui de la o hrana uscata sau preparata la una vie, este bine ca aceasta sa se administreze treptat la inceput!
Ceea ce am scris reprezinta experinta personala, fara a avea pretentia unui postulat! Ar fi fost cu mult mai mult de scris dar…! Daca cineva doreste, voi raspunde cu placere oricarei intrebari!

2 Editat de ciprian01 (2009-11-25 23:46)

Re: Discus - Hrana

Deocamdata ma voi limita la ce am scris mai devreme...!

Ph, duritate (de mai multe feluri), testere, apa neagra, turba, instalatie UV, osmoza inversa, lumina (day light, light moon), genetica, metronidazol, rombendazol, 7 mg/l, flagelate, paraziti branhiali, si multe altele...! Sunt notiuni care tind usor spre sfera ,,academica,,! In realitate, pentru cei care acum doresc si incearca sa creasca discusi, nu sunt altceva decat un ,,ghiveci,, ce are rolul de a descuraja orice tentativa de acest fel!
In realitate lucrurile sunt mult mai simple! Este ca la scoala! Se incepe cu o baza si apoi chestiunile de amanunt se adauga pe masura ce experienta si timpul le permit!
Pt ca cineva sa creasca discusi si sa invete cat mai multe despre ei, este necesara o conditie de baza: sa ii aibe in acvariu! Si pentu asta este suficient sa le asigure conditiile de baza: apa, hrana, spatiu.!
Apa de retea, in cele mai multe zone ale tarii, permite cresterea fara nicio problema a discusului! Este sufient sa fie permanent inlocuita o parte si si temperatura sa fie intre 28-30 grade! Despre mancare am scris, iar spatiul trebuie sa fie unul suficient pentru ca pestii sa se simta confortabil! Filtrarea este una obisnuita (mecanica, biologica si chimica).

Acesta este basic-ul! Apoi, pe parcurs se insusesc notiuni in functie de necesitatile fiecaruia!
Doar ca noi ne-am invatat sa facem sa fie complicat orice este simplu...!

Legat de ceea ce am scris in partea cu ,,Hrana,, administratorul decide daca sa intre sau nu la sectiunea articole!

Re: Discus - Hrana

As creste si eu discusi dar ma retine pretul de vanzare.Mai astept...pana atunci sunt si alte categori de pesti pe care nu i-am avut.

4 Editat de Tudor (2010-01-06 16:17)

Re: Discus - Hrana

ciprian01 A scris:

A incerca sa ferim pestele de contactul cu germeni (hrana uscata, UV, etc) in opinia mea reprezinta una dintre marile erori pe care la facem! In acest fel vom avea mereu pesti sensibili la boli, indivizi care ,,au sarit,, peste selectia naturala!
Am auzit de multe ori: ,,Am dat odata tubii si mi-au murit 2 pesti! Nu mai dau niciodata!,,
Care este legatura de cauzalitate? Ce anume, in baza carei analize a dus la  concluzia ca pestii au mutrit din cauza administrarii hranei vii?! Momentul?! Eu cred ca etse cel mult o coincidenta!

In completare daca imi permite dnl @ciprian01 doresc sa scriu si cum este stimulata imunitatea pestilor prin administrarea de hrana vie.
Ramele, tubii sau alte vietati au ca orice animal au o microflora si microfauna proprie pe exteriorul si interiorul corpului.
Aceasta microflora si microfauna nu este patogena pentru pesti dar stimuleaza in mod continuu imunitatea acestora.
Pestii care sunt hraniti doar cu hrana artificiala concentrata si in acvarii "sterile" nu intra in contact cu diferite bacterii, protozoare, virusuri etc nepatogene(dar care stimuleaza imunitatea) si atunci imunitatea nu este stimulata.
O alta cauza a imunitatii scazute la pesti este perfectionarea unei rase.
Cu cat un peste este mai mult selectionat si perfectionat fata de forma salbatica cu atat devine mai sensibil.(exemplu: linii perfectionate de guppy, dicus, etc)
La fel se intampla si la mamifere o rasa de vaca foarte perfectionata este cu mult mai sensibila fata de o rasa mai apropiata de forma salbatica.
Legat de concentratia de proteina din hrana:

Hrana concentrata granulata sau extrudata are un continut de proteina nejustificat de mare(40-50% proteina) in raport cu cerintele pestilor din acvaristica.(25-35% proteina, parere personala)
In general doar pestii de apa rece, la care temperatura optima de crestre este de 14 – 20 gr (sturion, pastrav) au nevoie de un continut ridicat de protenina (35 – 45 %) iar cei la care optimum este de 23-28 grade au nevoie de 25 – 35% proteina. Aceasta diferenta se datoreaza metabolismului diferit al pestilor datorat mediului in care traiesc, dar si datorita ca proteina la pesti are rol plastic dar si energetic.
Deci continutul ridicat din hrana granulata nu face decat sa duca la crestere/imbatranire prematura la pesti si o gramada de afectiuni ale ficatului in general. Un alt dezavantaj al acestui procent ridicat de proteina este ca prin fecale si branhii se elimina o cantitate mult mai mare se azotati fata de hrana naturala, lucru care duce mai repede la deprecierea apei.
Acest exces de protenina se foloseste doar in hrana destinata cresterii intensive, a productiilor in timp record de peste…folosite in piscicultura, nu in acvaristica. Pe noi acvaristii nu ne intereseaza productia de peste, ne intereseaza sa avem niste pesti sanatosi, coloratie buna si cu un grad de imunitate ridicat.

In concluzie, in acvaristica este cu mult superioara hrana naturala fata de cea concentrata din comert, a carei reteta este „imprumutata” si neimbunatatita de la cea destinata speciilor din piscicultura.

5 Editat de ciprian01 (2010-01-06 15:47)

Re: Discus - Hrana

1. Salut! smile
2. Cum sa iti dau sau nu, eu, voie sa scrii!?!
3. Eu personal sunt total de acord cu ce ai scris! Ar mai fi mult dar ar ocupa si mult spatiu, devenind o problema de ,,amanunt,, care peste o anumita limita isi pierde rostul!
4. Discus...?!

6

Re: Discus - Hrana

4. Discus  - aici chiar doresc sa-ti cer ajutorul dar pe mail sau messenger daca se poate.

Re: Discus - Hrana

ciprian.stanescu@gmail.com
YM: cip_stanescu

Sa stii ca sunt multi cu mult mai buni decat sunt eu! Personal incerc sa simplific pe cat posibil cresterea discusului. Nu folosesc UV, chimicale, etc! Ma rezum la a le asigura o hrana buna, o apa curata si in rest isi fac ei treaba! Nu am acvarii sterile! Si nici nu detin pesti ,,colorati,, cu exceptia a 3 bucati (nevasta din dotare smile) dar as vrea sa ii dau si pe ei! Imi plac varietatile pe brun si albastru!
Deocamdata nu am avut probleme de sanatate colectiva niciodata. Nu stiu daca a fost norocul sau faptul ca am intervenit cat se poate de putin in viata lor!
Cred in selectia naturala si accept ca pentru aceasta selectie este necesar si decesul anumitor indivizi!
Mai cred si faptul ca avem preturi prohibitive pentru discus! Sun de acord cu un pret marit pentru un exemplar deosebit, o varietate rara sau ceva de acest fel! Dar atat timp cat unul dintre criteriile de baza cand se stabileste valoarea unui discus este dat de marime...cred ca avem o problema!

8

Re: Discus - Hrana

Tudor A scris:

O alta cauza a imunitatii scazute la pesti este perfectionarea unei rase.
Cu cat un peste este mai mult selectionat si perfectionat fata de forma salbatica cu atat devine mai sensibil.(exemplu: linii perfectionate de guppy, dicus, etc).

Aici sunt total de acord cu tine.

Tudor A scris:

Hrana concentrata granulata sau extrudata are un continut de proteina nejustificat de mare(40-50% proteina) in raport cu cerintele pestilor din acvaristica.(25-35% proteina, parere personala)
In general doar pestii de apa rece, la care temperatura optima de crestre este de 14 – 20 gr (sturion, pastrav) au nevoie de un continut ridicat de protenina (35 – 45 %) iar cei la care optimum este de 23-28 grade au nevoie de 25 – 35% proteina. Aceasta diferenta se datoreaza metabolismului diferit al pestilor datorat mediului in care traiesc, dar si datorita ca proteina la pesti are rol plastic dar si energetic.
Deci continutul ridicat din hrana granulata nu face decat sa duca la crestere/imbatranire prematura la pesti si o gramada de afectiuni ale ficatului in general. Un alt dezavantaj al acestui procent ridicat de proteina este ca prin fecale si branhii se elimina o cantitate mult mai mare se azotati fata de hrana naturala, lucru care duce mai repede la deprecierea apei.

Afirmatia aceasta o sustii cu ceva?De exemplu rezultate personale sau studii confirmate?
Te intreb asta nu pentru ca vand eu hrana granulata, ci dintr-o logica destul de simpla:
Crezi ca producatorii de hrana granulata cu zeci de ani de experienta ar fabrica granulat cu 45% proteine daca nu ar fi buna pentru pesti?
Daca ar fi mai buna avand doar 25%, fii sigur ca asa ar face-o! E mai RENTABIL pentru ei, nu?

Plus ca NU SE RECOMANDA hranirea exclusiva cu hrana uscata la nicio specie de pesti.
Dar asta e parerea mea, daca poti sa o combati, sunt nerabdator sa aflu.
Numai bine!

9 Editat de ciprian01 (2010-01-07 00:36)

Re: Discus - Hrana

puiutu:
din cele 45% de proteina din substanta uscata a granulatului, partea folosita concret de catre peste este mult mai mica! Restul sunt pierderi sau nu poate fi folosita, fiind doar eliminata! Imagineaza-ti ce s-ar intampla daca ar folosi 45% proteina in conditiile in care ei cresc ok cu larve cu 7% proteina!.
Dc ar face granulat cu o concentratie mai mica, nu ar mai ramane practic prea mult de folosit! Oricum, in cazul oricarui produs sunt date valorile calculate pt masa uscata!

Este cert faptul ca hrana granulata e buna!
Dar indiferent de marca, nu poate fii mai buna decat hrana vie!

Ai dreptate si cu excluderea hranirii excesive cu granulat!

P.S.
Mai ai granulat? 1 L! Am acei discusi care il consuma cu placere, chiar daca nu le dau eu f mult odata! E f bun si in mixtura!

10

Re: Discus - Hrana

ciprian01 A scris:

Dar indiferent de marca, nu poate fii mai buna decat hrana vie!

Aceasta afirmatie e CLARA si INDUBITABILA!

ciprian01 A scris:

Mai ai granulat? 1 L! Am acei discusi care il consuma cu placere, chiar daca nu le dau eu f mult odata! E f bun si in mixtura!

Da, bineinteles!
Mai am.

11 Editat de Tudor (2010-01-07 14:44)

Re: Discus - Hrana

puiutu A scris:

Afirmatia aceasta o sustii cu ceva?De exemplu rezultate personale sau studii confirmate?
Te intreb asta nu pentru ca vand eu hrana granulata, ci dintr-o logica destul de simpla:
Crezi ca producatorii de hrana granulata cu zeci de ani de experienta ar fabrica granulat cu 45% proteine daca nu ar fi buna pentru pesti?
Daca ar fi mai buna avand doar 25%, fii sigur ca asa ar face-o! E mai RENTABIL pentru ei, nu?

Plus ca NU SE RECOMANDA hranirea exclusiva cu hrana uscata la nicio specie de pesti.
Dar asta e parerea mea, daca poti sa o combati, sunt nerabdator sa aflu.
Numai bine!

De meserie sunt inginer piscicol deci crede-ma ca stiu ce vorbesc.
Acum sa-ti explic cat de cat:
In natura peste se hraneste cu diferite vietati din care proteinna este de maxim 25 % (este o medie)
Fata de alte animale proteina la peste are rol dublu, plastic, cu rol in formarea celulelor, fibrei musculare, a unor hormoni si energetic ( o arde pentru energia care-i asigura functiile vitale, energie care este completata si de glucide si lipide. Din acest motiv pestele are nevoie de un aport de proteina mai mare fata de alte animale. Aceasta nevoie de protenina depinde de metabolismul fiecarui peste, de exemplu pastravul fiind un peste care inoata foarte mult (consuma energie) si pentru ca traieste in ape reci 4 -18 grade are nevoie de 30-35% proteina deoarece o buna parte din ea o consuma pentru energie iar al doilea motiv este ca din cauza temperaturii la care traieste metabolismul este mai lent.
Un peste care nu traieste in ape curgatoare repezi, iar temperatura apei este de 22-30 grade nu consuma asa multa energie, deci are nevoie de mai putina protenina.
Excesul de proteina se asimileaza dar accelereaza si metabolismul pestele ajungand la o anumita greutate si dimensiune prematur (imbatranire prematura)

Un exemplu practic il dau din domeniul pisciculturii si anume pe doua loturi de pastrav:
Lotul 1 crescut cu grana naturala a ajuns la greutatea de 200 grame in doi ani.
Lotul 2 crescut cu hrana granulata (45% proteina) a ajuns la greutatea de 200 grame in 10 luni.

Funtioneaza cumva ca la culturism big_smile

Pentru crescatorii de peste este foarte bun acest furaj
Pentru acvaristii care nu cresc pestii in scop de vanzare mai sanatos pentru pestii lor este hrana naturala cu mai putina proteina.
De ce este mai bine?
Pentru ca proiena metabolizata de peste se elimina brin branhii ca amoniac, deci cu cat metabolizeaza un procent mai mare de proteina cu atat se elimina mai mult amoniac in apa lucru care in acvaristica deranjeaza.
In piscicultura nu deranjeaza deoarece noi lucram cu debite mari de apa care primenesc bazinul de crestere (volumul apei este schimbat pana la 3 ori in 24 ore in unele cazuri).

Referitor la producatorii de furaje:
Nu cred ca cei care produc si vand in acvaristica.
Cei care produc au retete bine stabilite pentru productia de peste, iar firmele ca x,y,z din domeniul acvaristicii cumpara de la producator isi pune eticheta si o povestioara si apoi vand acvaristilor.
Profitul lor fiind enorm deoarece ei cumpara de la producator 1000 grame furaj cu 1 euro si apoi ambaleaza si pun o eticheta frumoasa si vand mai departe 100 grame cu 2-3 euro.

12

Re: Discus - Hrana

Sunt total de acord!

Re: Discus - Hrana

Un alt plus ar fi acela ca hrana vie poate fi colectata gratis sau cumparata la un pret mult mai mic spre deosebire de un produs "brand"! (Cum pot tine chironomida vie pt o perioada mai lunga? spre ex 2 saptamani.)

Fii natural !

14

Re: Discus - Hrana

se pastreaza intre carpe sau intre ziare umede! Imagineaza-ti o ciocolata impachetata in staniol! ciocolata este stratul de chironomide iar staniolul este hartia umeda!
2. cel mai convenabil este sa le congelezi pt ca spre deosebire de tubii, se pastreaza in stare foarte buna, nu se dezintegreaza in apa si raman la fel de atragatoare pt pesti. si este si mult mai comod!