1 Editat de dinu alina (2012-08-30 00:51)

Subiect: vreau sa invat, sa imi salvez pestisori

Acum trei saptamani am primit un acvariu (aquatlantis)  60 l dotat cu:
-filtru pt max 310 l
-aerator
-capac cu led alb
-incalzitor
-termometru
-pietris alb
Nu pot sa dau detalii tehnice deoarece toate au fost desfacute si puse in acvariu... totul legat cu o mare funda ,  plantele si pestisorii in pungute.
Asa am intrat in bucluc.
  Am inceput prin a pune bieti pesti intr-un borcan de15 lcu aeratorul si apa pe care o aveau plus ceva apa plata .  A doua zi am mers si am cumparat ingrasamant pt plante  FLORAPOL ( JBL), FLUID FILTER MEDIUM (EASY-LIFE) , si hrana AQUA TROPICAL (PADOVAN).Tot ce am cumparat a fost la recomandarea unui domn de la petshop.Din ce am vazut pe net am inceput amenajarea:
-am schimbat pietrisul cu nisip pe care l-am spalat , am pus un strat de ingasaminte apoi nisip plantele si am pus apa fiara si racita apoi solutia fluid filter, am pornit filtrul si am lasat 16 ore acvariul fara pesti. In ziua urmatoare am pus pesti care erau  2 galbeni cu o bulina neagra pe coada,7 zebre,2 arginti rotunzi cu jumatate din corp negri, 3 sanitari negru cu galben cu mustati, 4 neoni , 10 guppy (sper sa intelegeti ca nu stiu cum se numesc... inca).  Totul parea sa mearga bine mai ales ca mi-am cumparat si un tarc din plasa pt cei 9 pui de guppy pe care i-am pescuit din acvariu.Cam in a cincea zi au inceput sa-mi moara guppy maturi, intai femelele si apoi masculii si dupa alte 4 zile si un neon . Nu inteleg de ce, mai ales ca am citit pe net ca guppy sunt foarte rezistenti, am ramas cu 3 guppy plus 9 pui. Din nefericire am primit alti guppy de la o prietena careia i-am spus ce am patit si ma tem ca si acestia vor avea aceiasi soarta mai ales ca am vazut ca au pe corp niste pete albicioase si deja mi-au murit 3 din cei noi.
  Sunt foarte necajit pt ca nu vreau sa devin "asasina" fara voie.
  Astazi am mers la petshop  si mi-au dat AquaSafe (tetra) pt limpezirea apei ,si mi-au spus sa pun apa de la chiuveta cand schimb acea treime din apa.
  Nu mai stiu ce sa fac , fiecare imi spune cate ceva si nimic nu merge cum trebuie . Vreau sa invat ce trebuie facut si asta repede pt ca nu vreau sa imi moara pestisori.
Am nevoie de ajutor.

Re: vreau sa invat, sa imi salvez pestisori

Bine ai venit Alina!
   Cei cu bulina neagra la coada sunt cumva Barbus conchonius? Iar cei argintii Gymnocorymbus ternetzi? Mai multe detalii, filtrare, schimburi de apa etc! Eventual si cateva poze!

dinu alina A scris:

Sunt foarte necajit pt ca nu vreau sa devin "asasina" fara voie.

   Conform vorbelor tale: Necajit, sau necajita? Asasin sau asasina? Nu ca ar conta, dar imi pare o greseala "ciudata" big_smile

3 Editat de MariusMinu (2012-08-30 11:20)

Re: vreau sa invat, sa imi salvez pestisori

Bine ai venit ! Cred ca acvariul tau nu este ciclat si din cauza asta iti mor pestii.
Ce trebuie facut in cazul tau (deja ai pestii si acvariul este neciclat) :
Apa de schimb nu trebuie fiarta, trebuie tratata cu biotopol sau alt conditioner de apa, acesta are rolul de a elimina instantaneu clorul din apa (clorul este fff periculos pentru pesti), respecta dozajul scris de producator. Pentru a elimina o posibila crestere a amoniacului si nitritilor in zona periculoasa trebuie sa schimbi apa 25% o data la 3 zile. Filtrul de apa daca ai trebuie sa mearga non-stop, daca nu ai trebuie sa-ti iei unul. Pana atunci este suficienta si pompa de aer (tot non-stop). Pestii trebuie hraniti o data pe zi doar cat mananca in 3-4 minute, mancarea nu trebuie sa cada jos, daca a cazut trebuie aspirata pentru ca mancarea neconsumata creste brusc valoarea amoniacului. Pentru o ciclare mai rapida poti folosi easystart de la easylife, oricum va dura aproximativ o luna.
O alternativa la folosirea conditionerului este sa pui apa de schimb intr-o galeata, bagi piatra de la pompa de aer, pornesti pompa si o lasi 48 ore non-stop, in felul asta elimini clorul din apa.
PS: Am vazut acum ca spui ca ai filtru de apa. Spor !

Re: vreau sa invat, sa imi salvez pestisori

Salutare si bine ai venit! Pestii tai, desi Marius doar crede, eu sunt sigur ca au murit din cauza faptului ca acvariul tau este neciclat. Exista cateva articole pe forum legate de ciclare, amenajarea unui acvariu, alge si cam tot ce iti trebuie sa te pui la punct din punct de vedere informational, trebuie doar sa iti dai interesul (fapt pentru are nici nu am pus linkurile  cu acele articole cum fac alti colegi) si sa pui in aplicare ce scrie acolo.
Greseala, chiar daca probabil s-a intamplat din cauza prietenilor, care ti-au luat un acvariu nou si o amestecatura de pesti,  o poti remedia in doua feluri:
1. Duci pestii la prietena ta sau ii pui intr-o galeata cu pompa de aer si schimbi apa zilnic pana se cicleaza acvariu sau
2. Continui cu asasinarile pana se cicleaza acvariul.
Eu am aplicat prima metoda lol.
Oricum, pentru viitorul tau ca acvarist, va trebui sa iti cumperi teste de apa, incepand de la no3, no2, ph si cand incepi cu plantele alte teste.