Subiect: cateva intrebari

Am un acvariu de 100 litri.
- contine doua neoane de 18 W T8, vreau sa stiu daca e suficient in conditiile in crae vreau sa am un acvariu plantat
- JBL ProFlora bio160  e bun pentru a obtine plante vrzi si frumoase ?
- am un filtru intern tetratec si din cate vad eu apa are mici impuritati care plutesc, oare de ce ? poat sa fie de la debitul prea mare ?

2 Editat de Vcristi94 (2012-08-30 23:34)

Re: cateva intrebari

cu bomba de co2 , am facut una in trecut dar mirosea mult a drojdie si mi-a fost frica sa o pun in acvariu.
si daca mai adaug un neon, nu o sa fie suparator pentru creveti?, in conditiile in care eu au nevoie de lumina nu prea puternica

Re: cateva intrebari

Crevetii nu sunt stresati nici la 1W/l daca ai si ceva plante in acvariu. Pentru a scapa de micile impuritati din apa este recomandat perlon in filtru. Co2 de la bomba nu afecteaza fauna/flora din acvariu din punct de vedere olfactiv  lol CO2 scade valoarea ph-ului si asigura plantelor carbonul de care au nevoie pentru a se dezvolta.
Daca nu ai ce face cu banii poti sa inlocuiesti bomba DIY cu una de firma ( jbl proflora) dar pe termen lung este nerentabil.

Re: cateva intrebari

Ar trebui sa specifici ce experienta ai ca acvarist (referitor la plante in cazul de fata), ca sa ti se raspunda daca intr-adevar doar lumina a mai ramas un obstacol pentru tine, ca sa ai niste plante "verzi si frumoase"!

5

Re: cateva intrebari

Calculul la iluminarea unui acvariu se face in felul urmator:
-Capacitatea acvariului - in cazul tau 100l
-Cat pietris (nisip) ai folosit ca substrat calculat in litri, care se scad din volumul acvariului...Sa zicem 20 de litri de substrat
-Cat ocupa filtrul, incalzitorul, plantele si pestii (da asta conteaza ceva mai putin, sa zicem undeva la 3 litri)
-si mai ramai cu 75-80 de litri
-75 de litri inseamna 75 de W pentru o iluminare buna
Acum vezi ce neoane ai si cu ce mai treuie sa completezi in functie de wati, ar trebui sa ai 1w/l de apa !!!
Iluminarea se face in mai multe feluri, de preferat e sa-ti achzitionezi doua prize programaile (electronice) si pui doua neoane pe o priza si doua pe cealalta priza. Eu merg cu iluminat la 10 ore pe zi in felul urmator: doua neoane pornesc la 8 dimineata si se opresc la 18, iar al doilea set de neoane pornesc la 10 si se opresc la 20, in felul asta imiti rasaritul si apusul...
Din ce zici tu ai numai 36W... Daca mai pui inca doua tuburi si ar fi bine sa cauti doua tuburi T5 daca tot dai un ban (duc pana la un an, un an jumate fata de tuburile T8 care dureaza in jur de 8-9 luni)
Incearca sa inlocuiesti filtrul intern cu unul extern, preferabil un JBL e900(incarcat cu siporax si ceva perlon) si ori faci un skimmer acasa, gasesti modele pe net, ori cumperi unul, asta are rolul de a curata suprafata apei.
Trebuie sa ai grija la fertilizare, gasesti pe net, chiar si aici pe site micro si macro nutrienti pe care ii cumperi si fertilizezi cat iti explica tipul care iti vinde.
Mancare la pestisori sa dai de doua ori pe zi si nu foarte multa, iar apa sa o schimbi in fiecare saptamana cam o treime din acvariu, adica scoti din ea cam 30 de litri si completezi cu apa de la robinet(nu o lasi la decantat sau alte prostii)care are un PH de 7-7,5, iar clor e foarte putin si iese din apa in cateva zile(2-3zile), eu de obicei o schimb duminica. Temperatura sa nu-ti depaseasca 24 de grade, dar cum a fost vara asta se duce si in 28-30 de grade, depinde si unde stai si conditii ai in casa(aer conditionat, etc). Unii folosesc racitoare de apa care sunt foarte scumpe(1500-2000 ron) si nu se merita, altii monteaza ventilatoare gen celor de la calculator cu o sursa de 12v mascata undeva, altii pun sticle de apa la congelator si dupa ce ingheata le pun in acvariu.
CO2-ul e benefic plantelor cat timp ai lumina in acvariu, ele respira CO2 si elibereaza oxigen (efectul de pearling), pe timp de noapte, plantele elimina CO2 si nu mai asimileaza, asa ca aditia de CO2 pe timp de noapte e inutila.
Ideal ar fi ca sa iei o butelie de co2 (reancarcabila)macar de jumatate de kg cu un reductor, te ajunge undeva la 250 ron fara transport, iar reactorul ar trebui sa fie unul extern, asta in cazul in care ai filtru extern. Acesta se face din filtru de apa care il gasesti sub chiuveta si detaliile le gasesti tot pe net (reactor extern DIY pe Google.ro)

Sfaturi sunt, acum depinde de bugetul tau si de cat de pasionat esti ca sa investesti banuti intr-un hobby placut...Eu am cheltuit recent in jur de 7000 ron pe multe dracii... :scool  Cu toate ca nevasta-mea e cam asa  mad

Ce simpla mi se parea acvaristica pana sa dau de voi......

6

Re: cateva intrebari

Materialul de mai sus, citit la repezeala, ar parea util, ar putea fi considerat chiar un indrumar al acvaristului incepator (deci nestiutor).
   Din pacate, contine citeva greseli, care ii scad drastic valoarea si induc in eroare tocmai acvaristii incepatori, care sunt tentati sa "inghita totul pe nemestecate".
   1. Calculul iluminarii unui acvariu, nu se face in raport de cantitatea de apa ramasa dupa scaderea maselor dislocate de decor, accesorii, etc. Daca ar fi asa ar trebui sa scadem si volumul dislocat de pesti si plante si mai mult, sa scadem cantitatea de lumina, daca in loc de 5 cm de substrat, avem 10 cm?
   2. Raportul de 1W/litru este recomandat in cazuri speciale, pentru plante deosebit de pretentioase si in cazul unor acvaristi experimentati, care stiu sa mentina un echilibru intre aceasta cantitate de lumina, fertilizare, aditie de CO2. Atentie, un calcul mai apropiat de realitate este lumeni/litru, avind in vedere diferentele mari de randament intre tuburi cu acelasi numar de Wati.
   3. Folosirea unui skimmer de suprafata rezolva efectul, nu si cauza aparitiei biofilmului.
   4. Cantitatea de clor (foarte daunatoare vietuitoarelor din acvariu) difera foarte mult de la o zi la alta, in raport de analizele statiilor de epurare, care hotarasc cantitatea adaugata in apa, in raport de puritatea apei furnizate in retea. In 2-3 zile, daca clorul este la un nivel ridicat, acvariul va ramine pustiu.
   5. Despre metoda racirii apei, cu ajutorul sticlelor inghetate, s-a mai discutat si concluzia a fost ca este cea mai proasta metoda.
   6. CO2-ul nu are numai rolul de a facilita dezvoltarea plantelor, aditia constanta a acestui gaz, mentine pH-ul la un nivel constant.
   7. Confectionarea unui reactor extern pentru CO2 este descrisa pe larg, aici pe acest forum, nu este nevoie sa caute pe Google.
   In concluzie, initiativa de a da informatii (sfaturi), este laudabila, cu conditia ca aceste sfaturi sa fie pertinente.

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

7

Re: cateva intrebari

Eu i-am dat cateva sfaturi ca pentru inceput...De la a pune apa intr-un lighean si o pompa pana la ce i-am descris eu acolo e destul de lung drumul... Dupa problemele care le are el, eu i-am oferit cele mai practice si la indemana(mai ieftine dar bune) idei, daca vrea sa le foloseasca bine, daca nu...Nu !!!

Cat despre clorul din apa, statia de epurare nu pune clor dupa cum crede cineva, iar teste la apa nu sta nimeni sa faca zilnic, dar oricum nu e daunator clorul din apa de la robinet, altfel nu ar fi potabila. Si acum sa o luam si pe partea cu volumul de apa, daca ar fi avut un acvariu de 500-1000litri, ce ar fi facut? cate bidoane si cat spatiu ar ocupa din casa ca sa decanteze apa? cati dintre noi fac lucrul asta?
Despre iluminare eu zic ca asa se face calculul, pentru ca lumina trece prin apa, nu trece prin substrat, pompa, pesti, plante...etc... doar prin apa si de aceea se face calculul de wat/litru de apa. Cel putin asta e parerea mea... Ce te faci daca la un bazin de 100 de litri il umplu jumate cu Manado ca vreau eu sa fac nu stiu ce dealuri sau ce idei imi vin? iluminez la fel? tot cu 100w/litru? nu crezi ca ar fi foarte multa lumina pentru plante? De ce? pentru ca planta ar ajunge mai aproape de sursa de lumina si nu se mai disperseaza lumina in masa apei la fel de mult ca atunci cand ai nisip doar 5 cm....
Dar parerile sunt inpartite...eu vorbesc doar de chestii care cred eu ca sunt logice...
Cat despre confectionarea reactorului, daca el cauta pe google, gasea a 6-a afisare cu acest site, dar poate vrea sa se informeze mai mult decat poate oferi acest site, el trage concluzii nu altcineva...Nu vreau sa fiu rau, dar puteai sa vii cu alte idei care il puteau ajuta, in loc sa critici articolul meu, scris asa cum mi-a venit prin minte pe moment si intr-o mare graba...Dar mai bine ar fi sa-mi vad de treaba mea ca daca zic ceva, se gaseste cate unu care e mai destept decat altu...Si asta o zic chiar daca esti administratorul acestui site, tot om esti si poate ca meriti sa vezi si texte de astea...Nimeni nu sa nascut INVATAT !!! Toti am trecut cu nasu prin aia a mamei si ne-am nascut la fel de prosti, numai ca unii avanseaza in desteptaciune, altii ajung la un anume nivel si stagneaza, iar unii sunt prea lenesi sa stie ce inseamna ce e sa fii destept !!!
Ape limpezi !!!

Ce simpla mi se parea acvaristica pana sa dau de voi......

8

Re: cateva intrebari

smile pacat... pacat de limba romana.

Mai bine ca nu s-a calculat lumina la un acvariu de 200X80X30  :sbr

Re: cateva intrebari

mersi pentru sfaturi.
M-am apucat de acvaristica in primăvară fără să știu nimic. mi-am luat un acvariu de 20 l, apoi unul mai mare care s-a sprt si mi-a inundat casa.
Am inceput sa ma documentez si mi-am luat unul de 100 de l. Acum trebuie să găesc o solutie încat să mai pun un neon in capacul de plastic.

10

Re: cateva intrebari

Solutii sunt foarte multe de a pune neoane, eu am luat neoane T5 si le-am montat in capac fara ca sa dau gauri pentru fiecare neon in parte, e foarte simplu, pune o poza cu acvariul si gasim o modalitate de completare cu neoane.

PS: Asa a inceput toata lumea, cu 10, 20, 60, 100, 500....Nu stiu pe cineva care sa inceapa acvaristica direct cu un acvariu de cel putin 500 de litri !!! Vei ajunge si la volume mai mari daca esti destul de pasionat !!!

Ce simpla mi se parea acvaristica pana sa dau de voi......

11

Re: cateva intrebari

NunuMic A scris:

Eu i-am dat cateva sfaturi ca pentru inceput...De la a pune apa intr-un lighean si o pompa pana la ce i-am descris eu acolo e destul de lung drumul... Dupa problemele care le are el, eu i-am oferit cele mai practice si la indemana(mai ieftine dar bune) idei, daca vrea sa le foloseasca bine, daca nu...Nu !!!

Cat despre clorul din apa, statia de epurare nu pune clor dupa cum crede cineva, iar teste la apa nu sta nimeni sa faca zilnic, dar oricum nu e daunator clorul din apa de la robinet, altfel nu ar fi potabila. Si acum sa o luam si pe partea cu volumul de apa, daca ar fi avut un acvariu de 500-1000litri, ce ar fi facut? cate bidoane si cat spatiu ar ocupa din casa ca sa decanteze apa? cati dintre noi fac lucrul asta?
Despre iluminare eu zic ca asa se face calculul, pentru ca lumina trece prin apa, nu trece prin substrat, pompa, pesti, plante...etc... doar prin apa si de aceea se face calculul de wat/litru de apa. Cel putin asta e parerea mea... Ce te faci daca la un bazin de 100 de litri il umplu jumate cu Manado ca vreau eu sa fac nu stiu ce dealuri sau ce idei imi vin? iluminez la fel? tot cu 100w/litru? nu crezi ca ar fi foarte multa lumina pentru plante? De ce? pentru ca planta ar ajunge mai aproape de sursa de lumina si nu se mai disperseaza lumina in masa apei la fel de mult ca atunci cand ai nisip doar 5 cm....
Dar parerile sunt inpartite...eu vorbesc doar de chestii care cred eu ca sunt logice...
Cat despre confectionarea reactorului, daca el cauta pe google, gasea a 6-a afisare cu acest site, dar poate vrea sa se informeze mai mult decat poate oferi acest site, el trage concluzii nu altcineva...Nu vreau sa fiu rau, dar puteai sa vii cu alte idei care il puteau ajuta, in loc sa critici articolul meu, scris asa cum mi-a venit prin minte pe moment si intr-o mare graba...Dar mai bine ar fi sa-mi vad de treaba mea ca daca zic ceva, se gaseste cate unu care e mai destept decat altu...Si asta o zic chiar daca esti administratorul acestui site, tot om esti si poate ca meriti sa vezi si texte de astea...Nimeni nu sa nascut INVATAT !!! Toti am trecut cu nasu prin aia a mamei si ne-am nascut la fel de prosti, numai ca unii avanseaza in desteptaciune, altii ajung la un anume nivel si stagneaza, iar unii sunt prea lenesi sa stie ce inseamna ce e sa fii destept !!!
Ape limpezi !!!

Calitatea apei potabile este controlată continuu şi permanent, cu analizoare automate şi prin analize complexe fizico-chimice, biologice şi microbiologice în laboratoare, iar decizia de a mari sau nu cantitatea de clor si lichid floculant din apa se face in urma analizelor si a altor indici externi.
Totusi pentru a putea folosi apa in acvariu si fara a o lasa la decantat (aceasta fiind o metoda veche si nu foarte eficienta), si ca un plus de siguranta o poti trece inainte de a o adauga in bazin prin cateva medii filtrante    de genul : carbune activ si filtru sedimente 1/5/10 microni.
La partea cu iluminatul mai bine ai spuneai de spectre, intensitate, randament, lumeni/litru wink
Devenind membru al acestui forum, presupunand ca a venit aici ca sa invete si sa cunoasca alti pasionati, poate citi linistit articolele acestui forum si cu siguranta va invata foarte multe lucruri, urmand sa puna in practica si sa testeze pe propria piele cele invatate.
Despre restul de randuri scrise de tine ... NO COMMENT !!!

Multi vad, putini cunosc !

12

Re: cateva intrebari

NunuMic, nimeni nu te-a contrazis in ceea ce ai spus, doar te-a corectat! Ar trebui sa te bucuri ca "citatele" tale au fost corectate (de cine stie) in masura de 99% wink

13

Re: cateva intrebari

Hai sa o lasam asa cum a picat si sa vedem ce a inteles colegul nostru din tot ce sa discutat aici. Asa poate vine cu ceva poze...

Ce simpla mi se parea acvaristica pana sa dau de voi......

14

Re: cateva intrebari

Evident ca o lasam balta, altfel ne trezim ca schimbam regulile si mai ales profilul forumului, il transformam in ceva de genul "cine da cele mai anapoda sfaturi".
   In calitatea pe care o am (remarcata intr-un tirziu), am datoria de a mentine acest forum, la un nivel cel putin acceptabil, prin amendarea greselilor care apar in afirmatiile userilor. Ii invit pe cei nou-afiliati sa citeasca citeva din posturile mele si sa traga concluzia, daca prin intermediul lor am dat si sfaturi utile...!
   Speram ca mesajul anterior sa fie bine inteles, nu m-am adresat cuiva anume, am corectat doar citeva erori, aparute in afirmatiile cuiva. Sper ca acel cineva va intelege si sa nu mi se mai adreseze personal, eu nu am facut-o.

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

15

Re: cateva intrebari

asta e poza cu capacul de la acvariu, 2 neoane t8 de 18 w fiecare. poate imi mai dati voi vreo idee cum sa mai pun cel astfel incat sa indeplinesc conditia 0.5 w/litru.

16 Editat de niku (2012-09-06 04:15)

Re: cateva intrebari

poti sa schimbi instalatia  de iluminat  pe care o ai acum cu una 2x 24w

17 Editat de Vcristi94 (2012-09-06 15:31)

Re: cateva intrebari

atunci trebuie sa pun neone t5, care sunt mai groase, si nu se potrivesc soclurile, trebuie sa le schimb. sau t5 sunt alea mai subtiri?, ca nu stiu.

18

Re: cateva intrebari

Neoanele T5 sunt mai subtiri de cat T8. Va trebui sa te gandesti la a schimba cu totul instalatia electrica... balast, socluri, cleme, etc. La acel acvariu banuiesc ca ai lungimea de 80 cm. Daca te hotarasti sa treci pe T5, poti pune neoane de 24W (549 mm) sau neoane (atipice) de 35W (742 mm).

19 Editat de Vcristi94 (2012-09-06 23:28)

Re: cateva intrebari

fara sa schimb instalatia nu merge? mie mi-ar trebuie neoane de 590 mm ca sa se potriveasca , si as putea sa pun de 28 w   :smoke

20

Re: cateva intrebari

smile