1

Subiect: Lampa LED DIY - pas cu pas.

buna,

Urmare unei discutii cu sensei @Baracuda, am ajuns la concluzia ca fix aici nu am postat povestea lampii mele cu LED-uri. remediez ce se mai poate, cat se mai poate smile


in principiu, e vorba de o lampa cu 12 leduri de cate 10W, controlate cu un controller arduino, programat sa modifice PWM intensitatea luminoasa a lanturilor de leduri, separat, alb si albastru, in functie de ora. Practic, acum face cam ce face o lampa de peste 800 -1000 euro, insa costurile au fost mult mai jos. ceva similar se vinde pe aquariumled.eu...:)

Partea frumoasa e ca acest sistem este unul extrem de flexibil, putand adauga oricate lanturi sursa-leduri, pretul pe 50W aditional fiind in limita a circa 100 euro smile la o durata de viata de circa 50.000 ore, ledurile astea chiar sunt o inventie buna!

Materiale folosite:

1) controller arduino - luat din Romania
2) interfata specializata PWM si temperature controller, lipita de la zero de subsemnatul! am fost tare mandru cand a pornit si a dimmat ledurile, fara incercari esuate!
3) 5 buc led 10W cool white( cca 6000K) si 5 buc led 10W blue, produse pe comanda de nenea chinezu'
4) 2 surse controlabile meanwell ELN-60-12p, super scule, mai ales dupa ce am incercat o mie de combinatii...:), destul de complicat de importat, da pana la urma le-am primit!
5) cooler aluminiu, asta e ultima piesa, il achizitionez azi( am gasit greu un model care sa incapa in lampa si sa fie si eficient...
6) o lampa din aluminiu, dezafectata, in care voi monta coolerul si ledurile
7) diverse materiale, ventilatoare, cabluri, o cutie pentru surse si controller, etc.

cateva poze, urmeaza si altele pe masura ce voi finaliza proiectul, tot ce pot spune e ca pana acum lumina arata exceptional si faptul ca pot regla luminile independent imi va permite sa fac si efectul de moonlight tot din programare. e chiar funny sa te legi pe USB la controller si sa ii spui la ce ora sa iti aprinda luminile, pana cand sa le creasca si cand sa le inchida...:)

Programul folosit pentru arduino, desi free, e conceput initial de un nene din Anglia, da a fost modificat mult si de mine( cu ocazia asta am invatat putina programare in cod Arduino), astfel ca la ora asta poate fi folosit cu oricate surse meanwell. cu toate astea, ideea proiectului ii apartine, si desi sunt sanse mici sa vada ce scriu aici( ca nu stie romaneste ), ii multumesc si eu pe aceasta cale.

Ultima incercare reusita a fost sa fac sa mearga si ventilatoarele in acelasi ritm cu ledurile, pentru a nu avea zgomot inutil daca nu se incalzeste coolerul ...aici intervine si senzorul de temperatura, o alta chestie misto a sistemului.

la momentul asta, ledurile sunt montate, de test, pe doua bucati de bara aluminiu, insa in masura timpului, ma apuc de dat gaurile si in coolerul mare smile

2

Re: Lampa LED DIY - pas cu pas.

si pentru ca am promis un mic update, revin cu cateva poze cu ce am mai facut/achizitionat pentru proiectul meu:

https://lh3.googleusercontent.com/-KyvCxhJsYFU/TEc7PowlgyI/AAAAAAAAGgg/5zEBHVFJeRs/s640/IMG00103-20100721-2112.jpg
profilul de radiator pe care voi monta ledurile! pe aripioarele de sus voi prinde ventilatoare de 12V, in tandem cu ledurile! are 80 cm lungime!


https://lh5.googleusercontent.com/-CuI_KLnEtWk/TEc7PtzfxXI/AAAAAAAAGgg/5LYxbPUgssg/s640/IMG00104-20100721-2113.jpg
cea mai desteapta sursa! si e exact ce imi trebuie pentru ledurile astea!


http://lh4.ggpht.com/_A3fs5_pYgX8/TEc7PyKdjRI/AAAAAAAAFco/8eo4Zr4dtzE/s640/IMG00105-20100721-2113.jpg
ledurile cu sistemul de prindere si conexiuni


cateva poze cu controllerul "explodat" si in "stare etajata":
http://lh3.ggpht.com/_A3fs5_pYgX8/TEc7XuPBVzI/AAAAAAAAFc0/8tvxd27_Xdc/s640/IMG00108-20100721-2115.jpg
http://lh4.ggpht.com/_A3fs5_pYgX8/TEc7Qa8ToFI/AAAAAAAAFcw/Rs6z92AVCAc/s640/IMG00107-20100721-2115.jpg
http://lh3.ggpht.com/_A3fs5_pYgX8/TEc7QOFD-PI/AAAAAAAAFcs/ggqVvqEttKw/s640/IMG00106-20100721-2114.jpg


in cateva zile a fost gata tot, acum mai am de lucru la carcasa care va ascunde toate sursele si controllerul, precum si la carcasa lampii propriuzise. in acest moment oscilez intre 2 solutii tehnice, o voi alege pe cea mai simpla!

3

Re: Lampa LED DIY - pas cu pas.

Azi lampa este sa finalizata in proportie de 99% lampa( mai mult partea estetica, functionala e de 1 an)

Ca o singura concluzie: LED-urile sunt cea mai tare chestie de la inghetata de fistic cu ciocolata incoace!

facilitati implementate:

1) controlul deplin pe temperatura de culoare pe parcursul intregii zile! rasaritul meu de soare dureaza circa 1 ora, timp in care vezi pur si simplu cum se dezmortesc pestii, ciupercile incep sa se hidrateze, zoasii se deschid timid...
2) in timpul zilei pot programa controllerul sa simuleze nori, soare puternic, furtuna, you name it!
3) ventilatoarele merg proportional cu luminile( 2 ventilatoare sunt legate la ledurile albe, 1 la cele albastre), drept urmare senzorul de temperatura din lampa nu a indicat pana acum nici la cea mai mare intensitate peste 60grade... \:D/
4) de la ora 11 incolo aprind pur si simplu 2 leduri de cate 10W , 20.000K, pe care le inchid seara, dupa ce se inchid cele albe si mai raman doar albastrele( multam lui Razvan pentru sugestie, intr-adevar e mai spectaculos asa!)

avantaje observate:

1) stau deschisi toti coralii( cele 3 colonii de plate montipora, rosu, verde si grena, cateva specii SPS neidentificate, toti zoasii, toate ciupercile, mai putin una...) si cresc intr-un mare fel! cel putin, mult peste ce eram eu obisnuit!
2) a disparut invazia de ciano! aveam de la un moonlight prost o banda de 25cm latime de ciano, care s-a vaporizat in 3 zile de lumina corecta!
3) pestii sunt foarte multumiti, s-au speriat in prima seara cand nu stiam cum sa reglez albastrele si au inceput sa palpaie...:) s-a rezolvat in 2 min si nu s-a mai repetat! am senzatia ca s-au obisnuit cu orarul, am observat, de exemplu, ca pe la 7 dragonetul se pregateste de culcare...:)

dezavantaje:

sincer, nu am observat. as putea mentiona insa doua posibilitati:

1) pentru cine nu e cat de cat priceput la DIY, e un proiect de care nu te apuci, asa ca trebuie sa scoti de la 1500 USD pentru 70W, si fara controller.
2) pentru cine incearca, asa ca mine, e necesara o investitie mare de timp in invatare( programare arduino, electronica, caracteristici de iluminare leduri, etc), o perioada de cautare materiale, si un intreg sir de incercari, esecuri si reusite! insa pentru mine asta a fost provocarea, deci e la pozitive!

sumarizand, cei 120W lumina sunt suficienti acum, insa voi suplimenta tot pe reglabile( mai pot comanda un canal PWM, deci o sa pun o combinatie de royal blue, alb cald si rosu, pentru colorare!).


in concluzie, pentru moment, recomand cu toata caldura, mai ales ca lampa merge de cca 2 ani, si pana acum fara nicio problema tehnica. chiar si daca doar la nivele de proiect, tot merita sa te apuci de mesterit!

de asta imi place mie hobby-ul asta: inveti si poti experimenta permanent chestii noi, doar din zona stricta a acvaristicii.

in ultimul capitol, o sa va pun si masuratori profi pentru tot ce inseamna cantitatea si proprietatile lumii produse!

4

Re: Lampa LED DIY - pas cu pas.

revin cu un scurt update:

mi-am testat lampa cu un device din asta si am multumirea ca am facut o treaba buna:

premise:

lampa are 5 leduri royal blue 10W, 2 leduri 20.000k 10W si 5 leduri dailight 10W, controlate PWM de arduino.

testarea pe PAR, LUX si K facuta cu asta:

http://reefbuilders.com/files/2011/06/seneye.png

rezultate:

1) PAR: variaza intre 1200 chiar sub lampa, 8-900 la suprafata apei, cca 5-600 in masa apei si cel putin cam 300 la substrat( coloana apa cca 55 cm).

am facut si un grafic, in functie de factorul de umplere la care sunt "conduse" ledurile, cifrele de mai sus sunt pentru 5 royal blue +2 purple, la cca 80%. sper sa ma ajute la predictia momentului in care trebuie sa schimb ledurile. deocamdata, dupa aproape 2 ani, se tin bine!!!
2) LUX: tot in functie de gradul de umplere, avem:

5 leduri dailight: pana la 9500lux
5 leduri daylight + 2 purple = pana la 12000lux
surprinzator sau nu, cele 5 leduri royal blue nu prea contribuie la LUX, aspect testat independent si in paralel si cu un LUX-metru profi.

3) KELVIN: aici m-am reindragostit de lampa! un functie de combinatia daylight+royal blue + 20.000K( in diverse proportii), variaza temperatura de culoare de la cca 5800K( doar cu daylilght, normal) trecem prin cca 17000-18000K , cu toate la maxim si ne oprim la cca 19.000- 20.000K , in combinatia royal blue + 20.000K la maxim.

plecand de la ultimul punct, in urmatoarea perioada voi incerca un nou program de lumina la acvariu( acum lucrez la scrierea functiei K=f(dailyght+blue+actinic)), ca sa luminez in functie de temperatura de culoare, nu neaparat in functie de estetica.

revin, pe masura ce adun un istoric, si cu ceva capturi de ecran cu aplicatia de monitorizare.

pana atunci, va urez tuturor ape clare!

Re: Lampa LED DIY - pas cu pas.

Ne poti spune mai multe despre acest controlor?
De unde l-ai achizitionat?
Cate leduri poate sa duca?
Pentru a putea fi folosit este nevoie de o sursa speciala?
Se poate lega la internet pt. a fi controlat?

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

6

Re: Lampa LED DIY - pas cu pas.

acvariidevis A scris:

Ne poti spune mai multe despre acest controlor?
De unde l-ai achizitionat?
Cate leduri poate sa duca?
Pentru a putea fi folosit este nevoie de o sursa speciala?
Se poate lega la internet pt. a fi controlat?


controller-ul are 3 componente:
1) arduino=ul, care e inima programabila
2) controller-ul propriuzis, asta l-am lipit eu
3) afisajul si interfata de programare, cumparat de asemenea

primul din Romania, piesele pentru al doilea din UK, al treilea din India smile

e configurabil, numarul de leduri depinde de numarul de surse, probabil ca cel putin de 10 ori mai mult, singura limita o vad la numarul de canale( adica cate grupuri individuale de leduri/surse pot controla: 1 set albastru, 1 set alb daylight, 1 set 20000k, de exemplu)

da, e nevoie de surse speciale, care sa stie control PWM, gen ELN de la Meanwell

daca ii cumpar si modulul de wireless, o sa il pot controla si de pe net. acum il controlez/programez doar de pe USB. Mi-ai dat o idee buna, cred ca asta e urmatoarea etapa smile

Re: Lampa LED DIY - pas cu pas.

merci pentru raspuns, ai pm

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

Re: Lampa LED DIY - pas cu pas.

lampa arata foarte bine dar poate ne prezinti si acvariul tau, asa putem sa vedem de ce este capabila.  lol  lol  lol
iar zenzorul cu care ai testa lampa este foarte ok, am si eu unul si sunt foarte multumit de el, mai ales ca iti prezinta pe zile parametri si poti sa vezi cat de stabil este acvariul.

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

9 Editat de danielt (2012-10-12 22:57)

Re: Lampa LED DIY - pas cu pas.

Salut,

Eu nu am treaba cu saratele dar am cu Arduino si led-urile. Sursa ta e controlabila PWM banuiesc. PDF-ul linkuit trece functia ca optionala.

Vad ca are si potentionetru pentru limitare in curent. Nu stiu acum reglajul PWM ce ajusteaza. Tensiunea, curentul sau ambele? Se ambaleaza termic led-urile cand sunt date la maxim sau nu ajungi cu ele la maxim niciodata?

As vrea sa aflu din PWM daca poti sa faci limitare in curent.

Eu vreau sa-mi fac un motaj mic folosind doar un CREE XP-G pentru un acvariu de ~40L. Ca sa fie investitia mica pentru un experiment. Am un Arduino Mega si un shield ethernet dar deocamdata nu fac nimic cu el. Invat sa-l programez planul fiind sa se transforme intr-un controller.

Shield-ul cu RTC-ul ce mai ofera in plus? Vad header-ele alea albe. Au un rol sau asa era modulul?

LE: Taticu', subiectul asta cred ca ar trebui fixat big_smile

10 Editat de lukaboy (2012-10-13 22:41)

Re: Lampa LED DIY - pas cu pas.

danielt A scris:

Salut,

Eu nu am treaba cu saratele dar am cu Arduino si led-urile. Sursa ta e controlabila PWM banuiesc. PDF-ul linkuit trece functia ca optionala.

Vad ca are si potentionetru pentru limitare in curent. Nu stiu acum reglajul PWM ce ajusteaza. Tensiunea, curentul sau ambele? Se ambaleaza termic led-urile cand sunt date la maxim sau nu ajungi cu ele la maxim niciodata?

As vrea sa aflu din PWM daca poti sa faci limitare in curent.

Eu vreau sa-mi fac un motaj mic folosind doar un CREE XP-G pentru un acvariu de ~40L. Ca sa fie investitia mica pentru un experiment. Am un Arduino Mega si un shield ethernet dar deocamdata nu fac nimic cu el. Invat sa-l programez planul fiind sa se transforme intr-un controller.

Shield-ul cu RTC-ul ce mai ofera in plus? Vad header-ele alea albe. Au un rol sau asa era modulul?

LE: Taticu', subiectul asta cred ca ar trebui fixat big_smile

salutare, incerc sa raspund punct cu punct, ca la licitatie smile

modelul de lampa( cel care se termina cu p), exact asta face, accepta modulare puls. ce inseamna PWM, e destul de complicat, in cateva cuvinte inchide si deschide sursa pe iesire, de cateva sute/mii de ori pe secunda, pentru intervale de timp bine delmitate.

astfel, presupunem ca avem 1000 intervale de timp, daca tinem lampa deschisa 200 intervale din cele 1000( adica o deschidem 1 interval si o tinem inchisa 4 si tot asa), practic, din calcularea factorului de umplere obtii ca ledul tau lumineaza la 1/5 din maxim.

http://4.bp.blogspot.com/_lzKI9MyRPy4/SY2GNXVPx0I/AAAAAAAAADw/-QnjTQe9zjU/s400/pwm_duty.png

arduino face exact asta, pe 2-3 canale, la care corespund cele 2-3 surse/baterii de surse.

sursa e mega inteligenta, stie sa faca limitare de tensiune si de curent( o reglezi in sarcina, sa iti dea exact cat spune producatorul ledului), insa aici PWM nu are nici o importanta. daca e deschisa da exact tensiunea la care ai reglat-o si maxim curentul de care ai nevoie!


cat priveste incalzirea ledurilor, cred ca am spus ca am pus si un senzor de temperatura, ca sa stiu ce si cum( in programul arduino-ului este o rutina de siguranta, daca am peste 65 grade scade gradul de umplere, deci si consumul ledului, deci si temperatura. pana acum nu a intrat niciodata in functiune, ca nu mi-a trecut niciodata de 45grade, ca am 3 ventilatoare, care sunt turate variabil, tot PWM)

Shield ethernet e etapa urmatoare pentru mine, vreau sa imi leg la net lampa si seneye-ul, fara sa am un calculator pornit in casa! probabil ca imi va ocupa urmatorii 2 ani! smile

headere albe: cred ca te referi la fisele de contact, pe acolo fac in si out catre arduino si catre shield-ul pwm. adica in senzorul de temperatura, out PWM.

ma bucura mult interesul pe acest subiect. vorba lui Florin, incerc sa pun si niste poze, sa ma si laud putin cu SPS-ii. dar cu usoare modificari( leduri daylight , verzi, galbene si rosii) se poate face o lampa de plantate de moare lumea!

11

Re: Lampa LED DIY - pas cu pas.

Am revenit la acest topic.

Nu m-am aruncat din prima la leduri mari. Am luat 4 "noname" de 1W ca am acvariu mic pe care sa le probez. Am cumparat o sursa MeanWell de 12v/2A din necunostinta de cauza, cred ca gaseam si modelul tau dar n-am cautat indeajuns de mult.

Din pacate ledurile astea de le-am luat eu se alimenteaza la 3,3v sa vad cum ii tai din avant sursei. Din ce am citit nu voltajul le omoara ci curentul. Mi-am luat niste tranzistori Darlington TIP122 pe care o sa-i comand prin PWM de la Arduino si poate reusesc sa fac ceva. O sa postez rezultatele, mi-am rezervat week-end-ul asta pentru experimente.

Seneye-ul ala cum e vazut de calculator? Daca iti instaleaza un driver USB-to-Serial cred ca-l poti lega la Arduino printr-un shield sau breakout board de USB-Serial. Cei de la Sparkfun au un modul de genul asta si cred ca-l poti citi/scrie din Arduino prin interfata seriala.

Re: Lampa LED DIY - pas cu pas.

Salut lukaboy, si sincere felicitari pentru ce ai facut, stiu cata munca, nervi dar si satisfactii iti aduc aceste chesti. Si eu am facut ceva asemanator, in urma cu mai bine de un an, cu un controler PIC 16F84A si o sursa sa spunem obisnuita, tot DIY stabilizata la 12V/3A. Proiectul tau e mai tare, avand mai multe canale si folosind LED-uri de putere. Proiectul meu a pornit dintr-o ''Provocare Tenica'' asa vei gasi si subiectul aici, si se dorea un ''rasarit de soare'' pe care l-am facut sa dureze cateva minute. Programarea se face tot pe PC in data hexa si se bazeaza tot pe efectul de umplere.
Oricum nu se compara cu ce-ai facut tu dar mi-ai dat idei de ce-asi putea face cu niste surse adevarate, si un controler mai mare cu care asi putea comanda mai multe canale, si toate astea la un pret, sper mai mic.
Bafta in continuare si sper sa ne mai uimesti cu realizarile tale.

Oricine ai fi, intotdeauna cineva stie mai multe decat tine. Dar intotdeauna acel cineva
nu stie chiar tot ce sti tu

13

Re: Lampa LED DIY - pas cu pas.

@paul:

multumesc de aprecieri, insa mare parte se datoreaza altora smile eu doar le-am pus cap la cap si am riscat niste piese smile putea sa iasa fum, a iesit ceva bun.

insa principalul scop al acestui articolas este sa incurajam cat mai multi sa incerce! e primul pas spre lampi din ce in ce mai bune, si cred ca e o cale buna spre evolutia hobby-ului in Romania.

Am uitat sa precizez, eu am ales leduri albastre pentru ca de astea am nevoie pentru corali. Insa se poate proiecta, cu multa usurinta, o lampa de apa dulce, cu led-uri daylight si cateva( 15-20% din total putere) rosii si verzi!

daca cineva vrea sa incerce, oricand! Spor tuturor. la mine urmatoarea lampa sper sa fie asta:

http://ecotechmarine.com/wp-content/uploads/2012/09/Radion_Pro_specifications.png . va tin la curent!

14 Editat de xr1140 (2013-10-14 01:52)

Re: Lampa LED DIY - pas cu pas.

dezgrop eu mortu`...

te-ai gandit sa inlocuiesti arduino cu un raspeberry pi ?