1 Editat de munir (2012-11-02 21:49)

Subiect: Primul meu acvariu

Astazi am terminat de facut primul meu acvariu .Stiu ca sunt destule deficiente de ordin estetic dar ....este primul si executat !00% de mine . Nu i-am pus inca plantele si apa (am pus-o la declorniat de 2 zile ) .Postez o imagine cu el si astept parerile si sugestiile dumneavoastra .Acvariul are 25 de litri si din cite am citit pe forum este foarte greu de mentinut echilibrul ecosistemului in asemenea acvarii ,de aceea va adresez intrebarea - este bine sa il plantez cu o combinatie de plante naturale dar si citeva plante artificiale?

Re: Primul meu acvariu

munir A scris:

Nu i-am pus inca plantele si apa (am pus-o la declorniat de 2 zile ) .

   Pai nu se putea declorina in acvariu? :-

3 Editat de munir (2012-11-02 23:15)

Re: Primul meu acvariu

In primul rind va multumesc pentru bunavointa de a-mi citi mesajul si de a-mi raspunde .Ba da ,puteam sa procedez si asa dar ,cum nu aveam inca plantele, am ezitat sa pun apa in acvariu si abia dupa aceea sa trec la plantare. Sau poate am facut asta doar asa ca sa fiu un pic ..mai catolic decit papa" desi stiam ca este un lucru aproape inutil !! .
Ce parere aveti de chestia cu plantele?! Miine ma duc sa le achizitionez si nu as vrea sa arunc banii degeaba pe un lucru  care se va dovedi ulterior inutil. Parerea dumneavoastra ca specialist in acest domeniu este foarte importanta pentru mine .

Re: Primul meu acvariu

Plantele artificiale vor suferi cel mai putin, asta referitor la clor big_smile Parerea mea este sa renunti la plantele artificiale, nu-ti aduc nici o satisfactie... dar oricum nu se face acvaristica in 20 litri... deci este cu dus si intors smile
   "Specialistii" in domeniul asta, ca de fiecare data, tac... eu nu sunt specialist wink

Re: Primul meu acvariu

@Bradu, daca nu ai observat, @munir spune ca este primul lui acvariu, facut de mana lui... deci se pot face, si intretine, acvarii si de 5 litri, dar nu de incepatori!
   @munir, inca nu au aparut "specialistii", mai asteptam big_smile

PS:

Bradu A scris:

Dar daca vrei sa mergi si ti-as sugera sa te bazezi pe plante ti-ar trebuii un filtru intern fiindca cel din poza sin cate stiu eu se conecteaza la o pompa de aer ceea ce nu ar fi prea bine ca ar scoate CO2 din apa foarte esential pentru plante.

   Filtrul prezentat de @munir este unul intern :sok Oricum, "sfaturile" tale pana la final imi va lua ceva timp sa le descifrez lol

6 Editat de munir (2012-11-03 15:57)

Re: Primul meu acvariu

Va multumesc tuturor pentru sfaturi .Aveti mare dreptate cu privire la faptul ca ,,nu in 20 de litrii se face acvaristica "dar pensia mea de handicap nu imi permite sa ma ,,aventurez" mai mult ...deocamdata.Si asa a cam trebuit sa rup din banii de mincare ca sa ajung cu el in stadiul acesta.
Da domnule ,,Ancistrus" aveti dreptate referitor la bucuria de a avea plante naturale in acvariu si eu simteam o oarecare indoiala in privinta celor artificiale dar pretul plantelor naturale in petshopuri imi provoaca frisoane cind ma gindesc cit vor costa si cit voi suferii daca ceva le va afecta si vor muri.. Din aceeasi cauza (al costului utilarii )am refuzat oferta unui prieten care voia sa imi dea un bazin de 180 de litri- gratis .Dupa ce am citit articolele de pe forum mi-a parut rau ca am construit un bazin atit de mic dar il ,,incleiasem"deja.Trebuia sa fac unul de 60 de litrii chiar daca asta insemna sa mai dureze o luna sau doua pina aveam tot ce-mi trebuia.
Va multumec domnule Bradu pentru sfaturi .Asa am sa fac .Cind va veni momentul(dupa ciclare) voi popula acvariul cu 5-6 neoni si poate 3-4 Rasbora heteromorpha (in functie de cost) Ca orice incepator(care se respecta) as fi vrut sa cumpar si 3-4 gupi dar si astia costa de zici ca-s de mincare.
PS .Va multumesc tuturor pentru incurajare .
As mai avea 2 intrebari ,daca nu va suparati.
-Nu am inteles foarte clar -In perioada de ciclare trebui sa merga si filtrul si duza de aer sau pot merge doar cu filtrul fara duza de aerare?
-Cam cit timp trebuie sa dureze perioada de ciclare(pentru ca am citit mai multe teorii in aceasta privinta)

7

Re: Primul meu acvariu

Doar filtrul. Aerarea nu e chiar necesara,nici atunci cand populezi acvariul,daca nu depasesti considerabil nr de vietuitoare. Perioada de ciclare e discutabila ,intradevar,dar grosso modo pot spune ca discutam de o luna oarecum. Mai dificil pt vietuitoare este oarecum in ultima perioada a acestei "ciclarii". Asta nu inseaman ca nu poti avea si vietuitoare in acvariu in aceasta perioada,cu schimburile necesare de apa,se poate,ba chiar vei ajunge ceva mai repede la acel moment. Practic momentul ciclarii este doar un mic punct atins in evolutia acvariului tau, stabil ,in schimb, va mai trece ceva vreme pana sa poti spune asa ceva,iar mai apoi ,vei pastra acvariul stabil daca nu vei deranja substratul prea mult si interventiile tale vor fi minime in acvariu, iar spalarea filtrului sa fie si ea asemeni corespunzatoareEu spun totusi sa incerci si cu ceva plantute naturale...

Re: Primul meu acvariu

munir A scris:

Va multumesc tuturor pentru sfaturi .Aveti mare dreptate cu privire la faptul ca ,,nu in 20 de litrii se face acvaristica "dar pensia mea de handicap nu imi permite sa ma ,,aventurez" mai mult ...deocamdata.Si asa a cam trebuit sa rup din banii de mincare ca sa ajung cu el in stadiul acesta.
Da domnule ,,Ancistrus" aveti dreptate referitor la bucuria de a avea plante naturale in acvariu si eu simteam o oarecare indoiala in privinta celor artificiale dar pretul plantelor naturale in petshopuri imi provoaca frisoane cind ma gindesc cit vor costa si cit voi suferii daca ceva le va afecta si vor muri..

   Avem rubrica de vanzari aici pe forum, unde plantele sunt departe de preturile din magazine, ba chiar unele se si doneaza wink

Re: Primul meu acvariu

cel mai bine ar fi sa urmaresti forumul pentru cateva zile sau o saptamana....si sigur o sa gasesti pe cineva care sa doneze ceva plante.
Saptamana trecuta am donat si eu cateva dar momentan nu mai am.
Daca ai ceva noroc s-ar putea sa gasesti si cativa pestisori....ideea e sa ai rabdare....din cate am bagat de seama rabdarea este esentiala in acvaristica

10

Re: Primul meu acvariu

Am vazut acea sectiune a forumului si am citit-o.Problema mea este ca cei care doneaza sau vind pesti sau plante nu prea stau prin zona (Dristor) iar eu am handicap locomotor si nu ma pot deplasa decit pe distante foarte scurte si cu mare greutate . Dar asa cum m-ati sfatuit voi avea rabdare si voi urmarii zilnic acea sectiune ...cine stie...poate apare ceva ..Oricum la cit de mic este acvariul (cam cit un borcan de muraturi) cred ca ,cu doua- trei plante am rezolvat problema .
Oricum va multumesc pentru sfat.Sper din toata inima sa reusesc si poate intr-un viitor nu prea indepartat sa merg mai departe .
Deocamdata cu micul meu acvariu (uscat ) am reusit sa stirnesc  curiozitatea si dorinta a doi vecini care l-au vazut si acum au inceput negocierile cu nevestele  .Deci chiar si micile acvarii pot face prozeliti (mai ales cind acestia nu stiu ce-i astepta  lol )

11 Editat de munir (2012-11-07 13:32)

Re: Primul meu acvariu

Asa cum bine m-ati sfatuit am urmarit sectiunea de vinzari si donatii a forumului ba mai mult am dat si un anunt pentru cumpararea unor plante .Mi-au raspuns citiva forumisti- carora le multumesc si pe aceasta cale -dar mai ales unuia dintre acestia ce posteaza sub nick name ..tabaks" si care cu multa getilete mi-a oferit citeva fire de Vallisneria nana- aducindumi-le personal .Desi nu sunt un melancolic va spun cinstit ca acele fire cu verdele lor crud mi s-au parut cele mai minunate plante din viata mea si le-am mingiiat cu multa gingasie inainte de a le planta in acavariu. Dumnezeu sa te binecuvinteze domnule ,,tabaks" si sa iti daruiasca sanatate si o viata plina de bucurii.
Deci aseara am plantat acele minunate fire de plante (dupa ce le-am taiat virfurile radacinilor si le-am mai scurtat un picut)iar azi dimineata m-am trezit cu apa un pic tulbure .Este ca o ceata usoara .Sa fie oare datorita faptului ca am umblat la substrat si sunt in a treia zi de cind am inceput ciclarea-fara pesti--?? . Astept raspunsul dumneavoastra .Chiar daca unele dintre intrebarile mele vi se par puerile va rog sa aveti mizericordie si indelunga rabdare caci sunt un biet incepator .Cu totii ati batatorit acest drum odata !

12 Editat de munir (2012-11-11 17:06)

Re: Primul meu acvariu

Cu ajutorul a doi oameni cu inima mare dar si al celor care fac cinste acestui minunat forum prin postarile  pline de invataminte ,am reusit sa plantez micul meu acvariu .Atasez o poza cu el- Imaginea nu este foatre clara datorita camerei tel.care este doar de 2 MP.
Cam asa ceva a iesit .Va rog sa faceti abstractie de planta aceea de plastic .O voi schimba foarte curind cu una naturala dar o tin doar ca sa rup monotonia verdelui din ansamblu.Acum am si eu o intrebare la care va rog  mult sa imi raspundeti.
As vrea sa schimb buretele acela bolborositor (filtrul ) cu un filtru intern ,,Resun mini 103 " si  vreau sa cunosc si parerea voastra .Este buna acesta schimbare sau nu? Mentionez ca ma aflu in a doua saptamina de ciclare si nu stiu daca este bine sa il schimb acum sau dupa ce termin ciclarea ?
Daca puteti va rog sa imi raspundeti .
Multumesc

13

Re: Primul meu acvariu

eu acum in locul tau as incepe  in felul urmator: nisip granulatie mica pe fund 2-3 cm, o buturuga car de cat maricica sa mearga pe toata lungimea acvariului si inalta pana la aproximativ jumatatea inaltimii acvariului si doua trei plante in spate dupa buturuga! este simplist dar asa vei putea vedea si cum se comporta acest mic ''ecosistem''. dupa aceeea poti sa avansezi usor usor!!

Ps. esti din bucuresti vorbeste cu cineva din apropierea ta sa vina la tine sa te ajute. sunt sigur ca nu vei fi refuzat!

14 Editat de munir (2012-11-12 21:35)

Re: Primul meu acvariu

Multumesc mult pentru sugestii .Am sa incerc sa le pun in practica .Am vazut ca este destul de complicata chestia cu burturuga sau radacina de vita .Sincer imi este un pic teama .
.Astazi mi-am confectionat,, bomba" aceea artizanala de CO2  cu doua sticle si furtunurile aferente .Astept sa se usuce siliconul sa vedem cum merge.

15 Editat de munir (2012-11-17 19:03)

Re: Primul meu acvariu

Alalataieri (a 10 zi de cind am inceput ciclarea)  am introdus primii doi pesti in micul meu acvariu ,un Betta si un Coridoras.Deocamdata vad ca sunt bine ,cauta permanent mincare si dupa cite ma pricep eu par fericiti .Si plantele sunt bine .Vallsineria creste vazind cu ochii iar celelalte par ok si ele..Decamdata acvariul arata cam asa: As fi vreut sa-l prind in poza si pe cel mic(Coridorasul ) dar s-a ascuns

16 Editat de munir (2012-11-21 14:59)

Re: Primul meu acvariu

Prin bunavointa si  cu ajutorul dezinteresat a celui care scrie cu id ,,catalos" mi-am refacut acvariul .Ce parere aveti de acesta noua fata ? Merge? Astept cu mare interes opiniile si sugestiile dumneavoastra si va multumesc pentru ajutor .

17 Editat de munir (2012-11-22 16:21)

Re: Primul meu acvariu

Astazi am marit numarul de locuitori in micul meu acvariu

18 Editat de munir (2012-12-13 22:00)

Re: Primul meu acvariu

Am schimbat astazi difuzorul la bomba cu CO2 .Am confectionat unul nou .Am introdus o bucatica de lemn de tei (de la un nut de mobila) la capatul furtunului de perfuzor.Merge super bine asa cum se poate observa (poate un pic cam greu)  in imaginea postata.

19

Re: Primul meu acvariu

Am observat astazi ca unul dintre neoni are pe el ca un gris fin ( nu mult dar ...este )si am marit temperatura la 30 de grade .Am procedat bine? Credeti ca  ar trebui sa iau si alte masuri?