1

Subiect: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Intr-un topic de pe acest forum, un coleg acvarist scrie: Vorbim de pH aici? Sau de duritate? Ca-s doua chestii total diferite si n-au legatura una cu alta.
   Pornind de la aceasta afirmatie, va invit sa cititi urmatorul articol, aparut si pe alte forumuri de specialitate, din Romania, fiind tradus din sursa "http://www.drhelm.com/aquarium/chemistry.html" si sa trageti concluziile care se impun.
   

   Fiind acvaristi ni se spune de multe ori sa masuram valorile pH, kH si gH ale acvariului nostru si sursei de apa pe care o folosim. Compatibilitatea pestilor cu acesti parametri se face in functie de pH-ul si gH-ul habitatului lor natural. Multi acvaristi, desi masoara acesti parametri, nu ii inteleg complet, nu stiu cum acestia interactioneaza, sau nu cunosc efectul pe care il produc asupra pestilor.
   
   pH-ul   
   Defineste cat de acida sau alcalina este apa. "pH" vine de la cuvantul frantuzesc hydrogène si inseamna “puterea hidrogenului”. Inseamna cantitatea de ioni de hidrogen (H+) si hidroxid (OH-) care sunt dizolvati intr-o solutie. Cu cat ionii de hydrogen sunt mai multi, cu atat apa este mai acida, iar ph-ul este mai mic. O solutie cu concentratie egala de hidroxid si hidrogen este catalogata neutra, iar valoarea pH-ului este 7. O concentratie mai mare de ioni de hidroxid indica o valoare mai mare de 7 a pH-ului si o apa alcalina. O concentratie mai mare de ioni de hidrogen indica un pH mai mic de 7 si o apa acida.
   Scala pH-ului este logaritmica, cu alte cuvinte, fiecare pas in jos sau in sus este de 10 ori mai mic sau mai mare decat precedentul. Un pH de 6 este de 10 ori mai acid decat un pH de 7. Un pH de 5 este de 100 de ori mai acid decat unul de 7 si asa mai departe.
   Majoritatea pestilor de apa dulce traiesc in marja unui pH de 5.5 si 7.5 (Cichlidele Africane pot suporta si un pH de 8.4). Deoarece scala este logaritmica aceasta reprezinta o variatie de peste 1000 de ori. Chiar si o schimbare a pH-ului aparent mica poate afecta pestii, cauzand stresul sau moartea.
   Consecintele pentru pesti sunt multe si variate. Afecteaza capacitatea de respiratie, aciditatea sau alcalinitatea ridicata pot provoca daune fizice directe pielii, branhiilor si ochilor. Expunerea indelungata la nivele sub-letale de pH pot cauza stres, productie de mucus excesiva si incurajarea hiperplaziei epiteliale (ingrosarea epiteliului pielii si al branhiilor) uneori cu consecinte fatale.
   Exista si consecinte indirecte care pot afecta pestii. Schimbari ale pH-ului vor cauza toxicitatea multor compusi dizolvati. De exemplu amoniacul devine mai toxic pe masura ce creste pH-ul. Fluctuatii ale pH-ului, desi sunt mentinute in marja preferata, pot fi stresante si periculoase pentru sanatatea pestilor. Bacteriile nitrifiante, esentiale in conversia amoniacului in nitrati au de asemenea o marja a pH-ului care se cuprinde intre 7.5 si 8.6. Variatii ale pH-ului afecteaza si unele tratamente medicamentoase. Chloramina-T este mai toxica la un nivel scazut al pH-ului, in vreme ce permanganatul de potasiu este mai periculos la nivele mai inalte ale pH-ului.
   Monitorizarea pH-ului intr-un acvariu stabil ne indica momentul in care trebuie schimbata apa sau cand substratul trebuie sifonat. Mizeria excesiva produce acid carbonic, care acidifiaza apa si scade valoarea pH-ului.
   Desi selectarea pestilor in concordanta cu valoarea pH-ului sursei de apa pentru umplerea acvariului este cea mai buna metoda pentru a evita schimbarea voita a pH-ului, multi acvaristi vor sa tina pesti ce necesita alterarea pH-ului. Multi pesti pot accepta o marja limita de variatie a pH-ului, totusi reproducerea este mai dificila daca nu imposibila. Exista metode pentru alterarea pH-ului din acvariu:
   Metode de reducere a pH-ului
      Filtrarea apei folosind turba
      Adaugarea lemnului in acvariu
      Injectarea cu dioxid de carbon
      Folosirea produselor din comert pentru scaderea pH-ului
      Schimbari de apa cu una mai moale sau una cu osmoza inversa
   Metode de ridicare a pH-ului
      Aerarea apei, prin eliminarea dioxidului de carbon
      Filtrare prin coral sau calcar
      Adaugarea de pietre ce contin calcar sau folosirea coralilor
      Folosirea produselor din comert pentru ridicarea pH-ului
   Atentie! Orice schimbari de pH se fac treptat!!!
   Apa care este amortizata slab (kH scazut sau duritate temporara) va determina fluctuatii mai inalte ale pH-ului decat apa bine amortizata. Ca o regula generala, apa dura este de obicei mai alcalina si mai bine amortizata, in timp ce apa mai moale este de obicei mai acida si slab amortizata. Duritatea permanenta are si ea un efect asupra pH-ului si de aceea, pentru a intelege perfect pH-ul, trebuie sa intelegem si duritatea apei.

   Duritatea apei
   Apa acumuleaza multe substante dizolvate inainte de a ajunge la chiuvetele noastre. Duritatea este o masura a concentratiei de ioni metalici cum e calciul, magneziul, fierul, si zincul. Majoritatea acestor concentratii provin din trecerea apei de ploaie prin diferite roci. In majoritatea surselor de apa intalnim in mare saruri de calciu si magneziu si in cantitati foarte mici alte metale.
   Sunt doua feluri de duritate care trebuie luate in considerare. Duritate permanenta si alcalinitate (numita in mod curent duritate carbonica sau temporara - kH). Ambele constituie duritatea totala (gH). Alcalinitatea sau duritatea temporara (carbonica - kH) se refera la duritatea derivata in mare parte din ionii de carbonat si bicarbonat si reflecta direct capacitatea de amortizare a apei. Poate fi precipitata sau exterminata prin fierberea apei. De aceea gasim calcar depus la garnituri si la capul de dus. Duritatea permanenta masoara ioni de nitrati, sulfati si clorura, etc. si nu poate fi eliminata prin fierbere. In timp ce exista o conexiune intre duritatea apei si amortizare, duritatea este un produs in mare parte al ionilor de calciu si magneziu, iar amortizarea este produsa de ioni de bicarbonat si carbonat. Cum este mentionat mai sus, apa dura este de obicei mai bine amortizata iar apa moale mai putin. Este posibil totusi, in functie de compozitia apei, sa avem apa dura care este amortizata slab sau invers. Pentru a identifica felul apei folosite, avem nevoie de un echipament de testare pentru gH si kH.

   kH-ul
   Duritatea carbonica este duritatea temporara. Masoara capacitatea de amortizare si cea de absorbtie si neutralizare a acizilor fara schimbari majore de pH. Ganditi-va la capacitatea de amortizare ca fiind un burete, cu cat mai mare capacitatea de amortizare cu atat mai mare buretele. Cata amortizare are nevoie acvariul dumneavoastra? Cu cat mai inalta valoarea kH (cu cat mai mare buretele), cu atat mai rezistenta va fi apa din acvariu la schimbarile de pH. kH-ul unui acvariu ar trebui sa fie intr-atat de mare incat sa previna fluctuatii mari ale pH-ului in timp. Daca valoarea kH-ului este sub 4.5 OdH, ar trebui sa dati atentie pH-ului (testare periodica) pana cand ajungeti sa cunoasteti cat de stabil este pH-ul din acvariu.
   Amortizarea are doua taisuri insa. Latura pozitiva este ca, ciclul nitrogenului din acvariu produce nitrati. Daca nu avem o amortizare buna (kH), pH-ul va scadea in timp. Capacitate de amortizare stabila va mentine stabil si pH-ul. Cea negativa este ca apa dura are aproape intotdeauna o capacitate de amortizare mare si daca pH-ul din acvariu este prea inalt va putea fi scazut mult mai greu. Amortizarea este numita si ‘alcalinitate’ dar nu trebuie confundata cu termenul ‘alcalin’. Acvariile cu un kH scazut necesita o atentie sporita la schimburile de apa pentru a controla nivelul nitratilor astfel incat pH-ul sa nu scada. Ca si in cazul pH-ului, exista metode de a creste sau descreste puterea de amortizare a apei:
   Metode de a creste kH:
      Adaugarea de bicarbonat de sodiu. O lingurita de bicarbonat la 50 litri poare ridica nivelul kH-ului cu aproximativ 4 OdH fara efecte majore asupra pH-ului.
      Adaugarea unei pietre de aer pentru a intensifica miscarile apei la suprafata eliminand dioxidul de carbon.
      Folosirea produselor din comert destinate acestu lucru.
   Metode de a micsora kH
      Injectarea de dioxid de carbon.
      Folosirea apei cu osmoza inversa in combinatie cu apa de la robinet.
      Folosirea produselor din comert.
   Nu este o idee buna folosirea apei distilate in acvariu. Prin definitie, apa distilata nu are kH. Asta inseamna ca daca adaugati chiar si foarte putin acid, pH-ul se va schimba si va stresa pestii. Din cauza acestei instabilitati, apa distilata (sau orice apa pura) nu se foloseste direct niciodata. Apa de robinet sau alte saruri trebuiesc adaugate inainte pentru a creste gH-ul si kH-ul.

   gH-ul
   Duritatea generala (gH) se refera la concentratia de ioni de calciu si magneziu dizolvati. Si alti ioni pot contribui la duritatea generala dar sunt nesemnificativi si dificil de masurat. Atunci cand se spune ca pestii prefera o apa moale sau dura, se face referire la gH nu la kH. gH nu afecteaza in mod direct pH-ul desi apa dura este de obicei alcalina datorita unor reactii intre gH si kH. Un gH necorespunzator va afecta transferul de nutrienti prin membranele celulei si poate afecta fertilitatea icrelor, functionarea adecvata a organelor interne cum ar fi rinichii si de asemenea si cresterea. De obicei majoritatea pestilor si plantelor se pot adapta la un anumit gH dar reproducerea va fi mai greu de realizat.
   Majoritatea testelor masoara gH-ul in grade de duritate germane sau OdH, care reprezinta egalitatea cu 17.9 mg/L. De vreme ce mg/L este egal cu ppm (parti per milion) inmultiti gradele OdH de 17.9 daca preferati sa lucrati cu ppm. Urmatorul tabel va da o idee despre cat de dura este apa voastra dupa citirea testelor:
   0-4 dH sau 0-70ppm Foarte moale
   4-8 dH sau 70-140ppm Moale
   8- 18dH sau 140-210ppm Duritate medie
   12-18dH sau 210-320ppm Duritate semnificativa
   18-30dH sau 330-520ppm Dura
   peste 30dH sau 520ppm Foarte dura
   Metode de crestere a gH
      Adaugarea de calcar in acvariu (va creste si kH care va creste si pH)
      Adaugarea de carbonat de calciu va creste valorile gH si kH
   Metode de a reduce gH
      Adaugarea muschiului de turba in filtru.
      Folosirea produselor din comert pentru a ‘inmuia’ apa (aceasta extermina ionii de calciu si magneziu si ii inlocuieste cu ioni de sodiu. Multi cred ca nu este acceptabila aceasta metoda deoarece majoritatea pestilor care prefera apa moale nu prefera sodiu.
      Amestecarea apei cu una cu osmoza inversa.
      Dupa cum vedeti este mai dificil sa schimbam gH fara sa schimbam si kH decat invers.

   Concluzii:
      Desi distincte, pH, kH si gH interactoneaza si afecteaza una pe cealalta. Daca schimbati un parametru este cazul sa monitorizati si ceilalti parametrii pentru a observa schimbarile.
      Este cel mai usor si cel mai recomandat sa alegeti pesti care sa fie compatibili cu parametrii sursei de apa pe care o folositi.
      Faceti schimbarile in mod treptat.
      Cand faceti schimbarile este de preferat sa le faceti intr-un recipient inafara acvariului si apoi sa amestecati cu apa din acvariu.
      Daca aveti un kH scazut, faceti schimburi de apa mai dese in concordanta si monitorizati pH-ul mai fregvent.
      Decorurile precum lemnul, elemente ce contin calcar, filtratul cu turba, etc. vor afecta kH-ul si pH-ul din acvariul dumneavoastra.

      Mult succes!

      Traducere de pe http://www.drhelm.com/aquarium/chemistry.html

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

2

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Articolul, desi plin cu informatii incomplete lasand loc de interpretari gresite, nu explica relatia dintre pH, kH si gH.

Relatia kH si gH nu exista. Amandoua descriu lucruri total diferite.

kH-ul exprima concentratia de carbonati si bicarbonati, gH-ul concentratia de ioni liberi a diferitelor minerale. Unii fac greseala sa zica tH = gH+kH unde tH este duritatea totala cand de fapt doar kH-ul modifica pH-ul. gH-ul nu-l misca nici cu 0,1 grade.

Relatia kH-pH exista deoarece carbonatii si bicarbonatii din apa neutralizeaza acidul carbonic, cel care scade de regula pH-ul in acvariu.

Relatia pH-gH nu exista in acceptiunea ca una o schimba pe cealalta. Asta pentru ca numarul de ioni liberi de hidrion si hidroxid in apa este finit. De aceea avem gH-ul care tine evidenta celorlalti ioni prezenti in apa

TOTUSI in functie de pH (si temperatura), va fi mai greu sa dizolvam minerale in apa cand pH-ul este alcalin. Asta este SINGURA "relatie" sa-i zicem, intre pH si gH.

Se pare ca exista o nevoie mai mare decat credeam initial de un articol despre apa corect si mai ales COMPLET scris  :sbr

3

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Cine a spus mai sus: "Relatia kH-pH exista deoarece carbonatii si bicarbonatii din apa neutralizeaza acidul carbonic, cel care scade de regula pH-ul in acvariu?"
   Tu, cind ai afirmat ca nu exista nicio legatura intre duritate si pH, nu ai precizat la ce duritate te referi. La fel ca in cazul celor care vorbesc generic despre ciclide, lasind cititorii sa ghiceasca, despre ce ciclide este vorba (africane, americane). Acum, vad ca recunosti relatia intre kH (unul din parametri care se refera la duritate) si pH.
   Materialele postate pe acest forum cu titlu informativ, nu au valoarea de manual, ele pot fi oricind completate, corectate, respinse sau acceptate.
   Poti fi tu insuti un emanator al unor astfel de materiale/lucrari informative, cu o singura conditie: aceste materiale sa poarte girul unor entitati recunoscute in materie si care sa dea credibilitate celor afirmate.

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

4

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Ok, spunem acelasi lucru in limbi diferite  :pp

Duritatea este universal acceptata ca fiind suma ionilor de Ca si Mg din apa. Adica ne referim la gH cand spunem apa moale/dura.

kH-ul este alcalinitatea, deoarece se joaca cu pH-ul prin relatia explicata de mine mai sus facand apa acida sau alcalina. Putem indica impropriu concentratia carbonatilor, prin analogia gradelor germane, cu duritatea ionica a apei dar nu sunt acelasi lucru.

Asta e o confuzie des intalnita in urma documentarii mele. Cred ca aceasta confuzie ii incurca pe multi si de aici incep problemele. Cand incep sa umble la butoane si schimba kH-ul in loc de gH sau invers.

5

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Nu-i adevarat de loc!!! Ambii vorbim aceeasi limba (romana), singura diferenta fiind ca tu nu vrei sa recunosti ca ai facut o afirmatie gresita, aruncata la repezeala si ma freci de ma dor buricele degetelor de atita tastat! lol
   Atita timp cit tu, te-ai referit la duritate, neprecizind care din ele si ai spus ca nu exista nicio legatura intre duritate si pH, ai dezgropat securea razboiului lol
   Cei care ti-au citit afirmatia si stiu ca kH-ului i se mai spune si duritate carbonica sau duritate temporara, au fost indraptatiti sa se considere confuzionati.
   Am mai spus de nenumarate ori, dorinta mea este, ca pe acest forum/site sa apara numai informatii de valoare, transmise cu precizie si responsabilitate, pentru a fi usor intelese si folosite de cei care au nevoie. Lejeritatea si superficialitatea nu au nimic comun cu acvaristica, care inca odata si in urma acestei discutii, se dovedeste a fi o stiinta.

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

6 Editat de danielt (2012-11-16 20:17)

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Eu ma tot chinui sa explic, kH-ul este gresit referit ca duritate. Gresit pe toate nivelurile.

Orice articol care foloseste termenul definit de nemti ca suma carbonatilor si bicarbonatilor din apa sub forma de duritate carbonica este in eroare. Asta creeaza confuzia cu care ne confruntam aici.

Ei (nemtii) au facut analogia prin unitatile de masura folosite:

Ei pleaca de la premiza ca 1dkH = 1dgH cantitativ si le-au zis amandurora duritate pentru ca oricum exprimau o concentratie pentru gH. Au convenit sa faca acelasi lucru si cu kH.

Asta e o greseala perpetuata in multe articole. De ce? Pentru ca se foloseste analogia carbonatului de calciu. Toate articolele care perpetueaza aceasta greseala considera ca singura sursa de carbonati in calculele lor e carbonatul de calciu si noteaza kH-ul ca fiind dkH per CaCO3. Dar omit sa precizeze asta si continua cu greseala si spun ca un kH crescut va creste pH-ul si implicit gH-ul. Ceea ce este adevarat numai in prezenta carbonatului de calciu

Aceasta substanta este o legatura directa in kH si gH pentru ca aditia ei in apa le creste pe amandoua. Dar ce facem cand punem bicarbonat de sodiu in apa? gH ramane la fel, kH-ul va creste, deoarece adaugam carbonat. Sodiul influentand foarte putin gH-ul deoarece nu persista mult timp in apa, fata de Ca si Mg care necesita absorbtie, precipitare sau osmozare ca sa iasa din apa.

Nu mai bine ii spunem noi kH-ului alcalinitate? Ca sa stim sigur la ce foloseste?

Imi cer scuze oficial pentru stress-ul cauzat buricelor  de degete. Sper ca la final sa mai adaug ceva informatii la articolul pe care-l scriu  :frog

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Multumesc pentru articol domnule Radu  ^:)^ Se pare ca am avut dreptate cand am spus ca o apa cu GH mare are un ph nativ mai mare (apa este mai alcalina).

8

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

MariusMinu A scris:

Multumesc pentru articol domnule Radu  ^:)^ Se pare ca am avut dreptate cand am spus ca o apa cu GH mare are un ph nativ mai mare (apa este mai alcalina).

   Pai eu stiu ce sa zic, Marius? Vorbeste cu Daniel si daca el zice ca se poate (adica le da voie celor doua, pH-ului si gH-ului sa interactioneze...), inseamna ca asa este! lol

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

9

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Pai nu le dau smile

Eu am un pH 6,2 si gH 10

Regula dupa care pH-ul interactioneaza cu gH-ul ce spune?

Se pare ca voi stiti ceva dar nu vreti sa spuneti, care-i logica din spatele afirmatiei ca gH-ul creste pH-ul sau invers? Cum functioneaza?

10

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

danielt A scris:

Pai nu le dau smile

Eu am un pH 6,2 si gH 10

Regula dupa care pH-ul interactioneaza cu gH-ul ce spune?

Se pare ca voi stiti ceva dar nu vreti sa spuneti, care-i logica din spatele afirmatiei ca gH-ul creste pH-ul sau invers? Cum functioneaza?

Incepe prin a-ti pune intrebarea de ce apa ciclidelor sud-americane, in special cele din Amazon, are un pH nativ mic si totodata un gH mic si apa ciclidelor africane exact invers, in special cele din Tanganika...! wink Daca raspunzi la intrebarea asta, cu siguranta vei sti cine pe cine se influenteaza, atit in natura, cit si in acvariile noastre.

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

11

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Intrebarea mea ramase neraspunsa:

"Care-i logica din spatele afirmatiei ca gH-ul creste pH-ul sau invers? Cum functioneaza?"

Nu am idee despre habitatul descris, daca vrei, pot sa-mi dau cu parerea dar mentionez ca e posibil sa spun baliverne smile

In Amazon apa are ca sursa multe izvoare de apa dulce de suprafata, adica la adancimi mici iar apa nu trece prin roca sa o mineralizeze deci gH-ul ramane aproape de zero sau la valori mici 3-4dgH.
pH-ul este acidic pentru ca sunt multe resturi organice in descompunere care elimina tanini si alti acizi organici in apa fapt ce ii scade pH-ul.

In Africa avem situatia marilor lacuri de rift care s-au creat prin miscarile placilor tectonice, acest lucru a dus la ridicarea la suprafata a rocilor bogate in minerale, temperatura ridicata a favorizat dizolvarea intr-o proportie mare a acestor minerale, impingand gH-ul in sus catre valori greu de atins in conditiile normale cand apa spala roci minerale.

pH-ul in aceste lacuri este ridicat datorita continutului ridicat de carbonati SI, posibil, datorita emanatiilor de hidroxizi din vulcani subacvatici.

12

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Cred ca ai reusit sa-ti raspunzi singur la intrebarea "neraspunsa"... wink
Nu ai spus deloc baliverne!

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

13

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Nu, nu am raspuns la intrebarea mea. Nu exista nici o legatura chimica intre pH si gH. De asta sunt explicate defalcat smile De ce gH-ul e mic, si pH-ul e mic, respectiv gH-ul e mare pH-ul mare.

CHIMIC nu sunt legate!

Poti creste gH-ul pana se usuca calcar pe geam si pH-ul sa fie acid. Si invers, sa ai un gH de 3-4 si pH 8 smile

P.S: Succes in a reproduce in acvariu procesele naturale din bazinul Amazon sau Marile Lacuri de rift big_smile

14 Editat de MariusMinu (2012-11-19 19:02)

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Eu ma aflu in situatia sa-mi ramana calcar pe sticla dar nu reusesc sa fac apa acida sub nici o forma. Am bagat co2 pana am omorat ceva creveti si degeaba...limita ramane 40 ppm (reali). Pun si o poza cu indicatorul de co2 (noul test de la jbl, ala cu 35 de picaturi) vechiul test fiind considerat oarecum imprecis.
Raman la ideea ca ph-ul este legat de GH, fac insa precizarea ca ma refer strict la acvaristica, bun poate sunt situatii create in laborator(sau chiar in natura ) unde se poate obtine ph mic si in apa mai dura, de pilda am vazut la televizor ca apa unor gheizere are ph 1, practic este mai acida decat acidul de baterie lol .

15 Editat de MariusMinu (2012-11-19 19:14)

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Am uitat sa pun poza smile
In poza cred ca este undeva la 30 ppm. co2
Ph-ul ramane 7,4 la GH aproximativ 20. Daca sunt colegi care au reusit sa obtina un ph acid in apa mai dura (20 sau mai mare) ii rog sa posteze, excud insa variantele cu mopani, turba sau substante speciale. De ce ? pentru ca varianta cu mopan este de scurta durata (insa este reala, mie mi-a scazut ph la 7,2 insa in cateva saptamani s-a dus efectul, turba coloreaza apa si trebuie inlocuita periodic, si de chimicale vreau sa stau de-o parte.

16

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Marius, pH-ul tau e mare din cauza kH-ului, nu a gH-ului. Tu ai apa cu un continut de carbonati ridicat. Carbonatii neutralizeaza efectele acide ale CO2-ului. De asta pompezi mult CO2 in apa si nu se intampla nimic cu pH-ul

Ca sa poti scoate kH-ul ala aditia de CO2 nu este de ajuns poti suplimenta efortul cu turba, concentrat de black-water, frunze de stejar uscate. Mai poti incerca diluarea cu apa distilata. Fierberea reduce si ea kH-ul.

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Stiu ca din cauza kh-ului am cea mai mare problema dar kh este strans legat de gh.
In trecut am avut un kh mai mic tocmai datorita faptului ca foloseam o apa mai moale (avea si kh mic si gh mic ) combinata cu apa de la robinet.
Din testele facute de mine la peste 10 surse de apa diferite am constatat ca nu exista o apa cu gh mare si kh mic. Varianta pentru mine ar putea fi un filtru de osmoza, insa eu incerc sa fac o setare cu apa la parametrii de care vorbeam. Inainte sa dau gata setarea vreau sa cumpar teste pe picaturi (kh, gh) pentru a sti mai bine unde ma situez cu duritatea.

18 Editat de danielt (2012-11-19 19:42)

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

kH-ul n-are treaba cu gH-ul decat in cazul in care ai apa care trece prin calcar deoarece calcarul este carbonat de calciu.

Carbonatul iti creste kH-ul si Calciul gH-ul. In rest nu au treaba una cu cealalta. A face o legatura intre cele doua este ca si cum ai spune ca ti-a murit hamsterul c-a sunat postasul la usa. Daca infigi un cutit in hamster cand suna postasul la usa nu inseamna ca o vei face de fiecare data cand suna postasul big_smile

Scuze de exemplul morbid dar sunt racit si nu ma pot gandi la altceva decat sa mor odata ca nu mai suport  :scry

La mine apa de la robinet avea kH 4 si gH 10 la ultima masuratoare.

LE: Explica si mie cum e strans legat kH-ul de gH ca vad ca toti ma tineti in suspans dar nimeni nu argumenteaza. Chiar sunt curios sa aflu daca ai un alt raspuns in afara de carbonatul de calciu smile

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Nu ma pricep la chimie, ti-am mai spus :fmad eu iau lucrurile ca atare. Apa din Bucuresti are si gh si kh mic.
Iti doresc insanatosire cat mai grabnica !

20

Re: Parametrii apei (pH, gH, kH) si interdependenta lor

Mersi, e cam parsiva raceala asta. O zi ma simt bine, in alta ma dor toate alea si imi bubuie capul  mad