1

Subiect: Va salut iubitori de natura!

Ciprian Boaca ma numesc, sunt din Slobozia ,Ialomita si sunt incepator in ale acestui hobby.
Am primit de curand un acvariu 60x30x30 hand made dar destul de aratos dpdv estetic, are rama din cornier de inox ingust (2cm), capac metalic imbracat in autocolant negru cu spatiu suficient pentru eventuale neoane, si un filtru intern nou model Hailea RP-200.
Mai departe am nevoie de sfaturile celor ce au intradevar experienta necesara asa ca vin cu cateva intrebari:
1. pot folosi ca substrat pietris selectat din balast pentru constructii? Acest balast este excavat de pe diverse albii de rauri.
2. e corect sa populez acest acvariu cu 9 neoni, 1m+2f xifo, 1m+2f moly, 2 ancistrus
3. tinand cont ca la mine in oras nu exista decat un singur pet shop cu "jucarele" de acvariu, preturile sunt destul de piperate asa ca am rugamintea daca vreunul din voi are de vanzare un incalzitor, corp de iluminat ce se preteaza pt acvariul meu, ceva plante si poate ceva melci, la preturi mai omenesti decat la jepcarii de aici , sunt dispus sa gasim o solutie sa le cumpar
4. am citit ca pentru xifo trebuie pus la 10l apa 1 lingurita de sare, iar la moli la 4 l de apa o lingura de sare, ce sfat imi dati..cata sare sa pun tinend cont ce specii am postat mai sus
5. folosesc apa de la robinet si fac ciclarea exact cum am citit pe site fara adaos de bacterii. Intrebarea este: incep ciclarea dupa ce fac rost de plante sau o pot face inca de pe acum?
5. am cateva lemne de tei ce prezinta un estetic placut, Pot folosi metoda fierberii lor in saramura si apoi desalinizarea in 2-3 saptamani, sau nu sunt recomandate pt acvariu?
Toate acestea fiind spuse astept raspunsurile voastre!
Respect!

Re: Va salut iubitori de natura!

Bine ai venit Ciprian!
   Poti folosi nisipul de care spui atata timp cat il speli bine si pastrezi o granulatie de 2-3 mm.
   Sarea merge cu viviparii dar nu merge cu neonii, plantele, si ancistrusii. Chiar este recomandat sa pornesti ciclarea cu plante (naturale), chiar mai multe, nu doar "ceva".
   Ce inseamna ca "faci ciclarea", adica ce ai facut pana acum si ce ai de gand mai departe.

3

Re: Va salut iubitori de natura!

salutare,
mutam discutia la rubrica Incepatori (apa dulce) cred ca e mai potrivit sa postez acolo

Re: Va salut iubitori de natura!

Salut si bine ai venit! Avand in vedere ca e postul tau, poti discuta ce vrei tu aici lol legat de acvariul tau... Viviparii despre care vorbeai teoretic au nevoie de acea sare in apa, practic multa lume ii tine fara si nu au nici o problema, se inmultesc samd. Avand in vedere ca vrei sa ai si plante si celelelalte specii de pesti, eu zic sa renunti la ideea cu sarea.
Cat despre achizitiile pe care vrei sa le faci, fa un post separat la sectiunea cumparari si intre timp citeste si anunturile de la sectiunea vanzari , poate gasesti ceva interesant. Toate acele lucruri se pot trimite cu posta, de la accesorii la plante si pesti vii...
Pune niste poze cu acvariu, si pentru noi si pentru tine sa iti poti urmari mai usor evolutia sau in unele cazuri, involutia.

5

Re: Va salut iubitori de natura!

Salut,
Multumesc pentru sfaturile domnului mircea, si ma conformez postand o prima poza cu acvariul. Deocamdata este in starea asta pana poimaine cand voi merge sa aduc apa e la o fantana dintr-o localitate vecina pentru c apa noastra de la robinet pe langa o gramada de calcar mai contine si o mare cantitate de oxizi de fier. Dupa ce aduc apa si o tin la aerat ceva timp, am o promisiune de vreo 3 plantute de la un amic si voi incepe vestita ciclare. Promit sa revin cu poze pe tot parcursul pana la mult asteptata populare.
Acum nelipsitele intrebari:
1. ce plante recomandati sa folosesc - nu foarte pretentioase tinand cont de lipsa mea de experienta si de buget.
2. ce tip de neon(neoane) sa folosesc tinand cont ca dimensiunile acvariului sunt 60x30x35
3. mai e necesar un vibrator de aer pe langa filtrul hailea sau e suficient sa atasez un furtun pe una din gaurile dispersorului filtrului si sa-l scot afara din apa?

6 Editat de Corydoras (2012-12-03 23:15)

Re: Va salut iubitori de natura!

2. Un 865 de 15W zic ca-i suficient. Daca vrei plante mai pretentioase iti trebuie lumina mai multa, adica inca un neon.
3.Daca jetul filtrului valureste apa nu ai nevoie de pompa de aer.

Re: Va salut iubitori de natura!

Salut si bine ai venit ! Substrat obtinut din balastru pentru costructii am folosit si eu in trecut si chiar am reusit cateva gazoane de-a lungul timpului. Spui ca astepti apa de la o fantana. Daca este vorba de un foraj de mica adancime (15-20m) las-o balta big_smile apa este mult mai dura decat cea din foraje de medie -mare adancime (200m) si in plus este incarcata cu azot si fosfor.
Plante mai usoare : egeria densa, vallisneria  spiralis, ceratopthera cornuta.
Neoane as pune doua osram, unul 865 si unul 830 de 18 W.

8 Editat de ciph3r (2012-12-06 00:02)

Re: Va salut iubitori de natura!

Intreband in stanga si in dreapta posesorii de acvarii din Slobozia, am ajuns la concluzia ca se poate face treaba buna si cu apa de robinet. Asa ca am inceput ciclarea. Am montat pe capac un neon philips 830 de 18 w cel 865 nu l-am gasit dar mai bine asa ca nu imi incape in capac inca unul de 60cm.
Am sa incerc sa folosesc un neon 865 de 15 w ca este mai scurt, banuiescca nu e o mare problema.
Tubul de evacuare  al pompei se monteaza cu gaurile catre suprafata apei sau catre fund? mentionez ca in ambele cazuri apa este valurita.
Daca adaug o cantitate mica de sare si progresiv timp de cateva luni din ce in ce mai multa pana ajung la 1 lingura /10l apa e vreo sansa ca sanitarii si neonii sa se adapteze sau le fac mai mult rau? E de preferat sa adaptez viviparii la apa fara sare?
Maine revin cu foto! O seara buna tuturor.

9

Re: Va salut iubitori de natura!

Parerea mea si a altor persoane de pe acest forum ar fi sa nu pui sare nici macar progresiv in apa... Tinand cont ca esti in Slobozia, stiam ca acolo e o mare problema cu apa potabila, cea de la robinet... Daca nu e potabila, cum crezi ca ar fi buna pentru pesti? Incearca sa cumperi de pe net pietris de granulatie 2-3 mm, secretul ar fi ca il poti sifona foarte usor, resturile de mancare cat si dejectiile de la pesti nu se ascund dupa BALAST-UL din acvariul tau... Cauta sa-i dai o forma, incearca sa citesti mai mult si sa ai rabdare ca sa iasa un lucru frumos...
Ciclarea incepe din momentul in care pui apa in bazin, de fapt se numeste "ciclul azotului", poti cauta pe forum sa citesti despre el...
Apa contine deja saruri in compozitia ei, astea cu pus sare in bazine e chestie "babeasca", eu ma duc la un mosh de unde mai iau una alta din an in paste, si-mi place sa fac pe prostul, pe incepatorul, si el cauta sa-mi dea solutii la toate, numai ca sa poata vinde... si asta ma distreaza, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i asculti. Acvaristi sunt multi, de multe tipuri, acum depinde peste care dai, daca mai sunt si vanzatori in pet shop, atunci sa nu ai nici o baza in ce zic ei... Citeste mult inainte de a chinui plantele si animalele, acvaristica nu e o pasiune chiar ushoara si deloc ieftina...daca ai sti cat am cheltuit anul asta pe tot ce am ai zice ca nu-i adevarat, dar sunt altii cu muuuult mai nebuni ca mine... Ape limpezi...

Ce simpla mi se parea acvaristica pana sa dau de voi......

10

Re: Va salut iubitori de natura!

Daca e o problema cu apa poate cumpara dinaia la bidon de 10 litri, costa 5 lei un bidon.