1

Subiect: Importanta hranei naturale asupra pestilor!

Se manifesta o interrelatie stransa intre intensitatea hranirii si dezvoltarea tubului digestiv. Evolutia intestinului depinde in primul rand de calitatea si cantitatea hranei digerate. Peretele intestinal capata o structura specifica prin aparitia unor cute sau pliuri dispuse in zig-zag, mai indesite si evidente in partea anterioara a intestinului cu rol de a mari suprafata de asimilare a hranei. Lipsa hranei specifice acestei perioade determina pe de o parte reducerea hranirii endogene si persistenta sacului vitelin pana in a 7-a sau a 8-a zi ca raspuns de aparare a organismului, dar si cauza a debilizarii larvei si pe de alta parte intestinul se dezvolta insuficient, cu modificari in ce priveste suprafata interna (numarul si marimea pliurilor) si chiar cu modificari ale celulelor care formeaza epiteliul intestinal.
Studiile privind fiziologia nutritiei alevinilor au evidentiat importanta deosebita a nivelului de dezvoltare si accesibilitate a biomasei planctonice specifice, a carei insuficienta pe perioade mai mari de 3 - 4 zile determina o dezvoltare insuficienta a structurii tubului digestiv cu repercursiuni evidente asupra ritmului de crestere si a dezvoltarii ulterioare.
Pana la varsta de 17 - 18 zile, in general alevinul este preponderent zooplanctonofag, chiar daca mai consuma si alge unicelulare.
In functie de natura hranei se deosebesc doua etape importante in dezvoltarea postlarvara a pestelui :
- alevinii sunt preponderent planctonofagi(alge unicelulare si infuzori – parameci) in perioada nutritiei mixte si in urmatoarele 2 - 3 zile
- alevinii sunt preponderent zooplanctonofagi in perioada 6 - 15 zile(dafnia, microviermi, rotifere etc) Administrarea hranei naturale in perioada de crestere a pestilor mai are si avantajul ca stimuleaza si regleaza secretia enzimelor specifice tubului digestiv, in plus microflora si microfauna (microfauna si flora care nu este patogena pentru pesti – cu exceptia melcilor care pot fi gazada intermediara a unor agenti patogeni) pe care o detin viermii sau alte vietati cu care hranim pestii, stimuleaza sistemul imunitar.
Continutul hranei vii este echilibrat in ce priveste raportul dintre proteina si aminoacizii esentiali si neesentiali, al complexului de vitamine B, fara de care asimilarea proteinei nu ar fi posibila. Deci este recomandat macar o data pe saptamana sa administram pestilor hrana vie (grindal, rame, artemia etc)