1

Subiect: Importanta spirulinei in hranirea pestilor

Taxonomia acestei alge este urmatoarea: Regnul : Procaryotae
Clasa : Cyanophyceae
Ordinul : Oscillatoriales
Familia : Oscillatoriacea
Genul : Arthrospira platensis
Specia : Spirulina Arthrospira platensis
Denumirea populara: Spirulina
Structura spirulinei Intre membranele celulare (Tilacoizi) se afla vacuole de gaze transparente din proteina de forma cilindrica, care dau posibilitatea de mobilitate prin alunecare lenta.
Peretele celular la microalge este pluristratificat, cu patru pereti, al doilea perete continand lipo-polizaharide, ceea ce induce urmatoarele caractere:
- Spirulina Arthrospira platensis este usor digerabila (80-95%);
- clorofila, compus din pigmentul albastru verzui clorofila(a) si cel galben verzui, se leaga de fotosisteme ficobilisome si ficocianina, pigment antioxidant, care cu complexe de pigmenti-antena (receptori) absoarbe energia luminii solare necesara fotosintezei.
Compozitia aproximativa a spirulinei in elemente nutritionale Spirulina este considerata o sursa suplimentara de energie, deosebit de pretioasa atat pentru cei care desfasoara o activitate fizica intensa (sportivi) cat si pentru intelectuali. Spirulina contribuie la optimizarea capacitatii de munca mai ales in perioadele de eforturi mari.
Cantitatea de proteine continuta in spirulina este de 2 ori mai mare decat in soia. Proteinele sunt digerate si absorbite de 4 – 5 ori mai rapid decat cele din carne si legume. Digestibilitatea foarte mare a spirulinei o recomanda in tulburarile de nutritie (malnutritie, tulburari de absorbtie). Compozitia spirulinei in elemente nutritionale*
NR.CRT. SPECIFICARE VALORI (%)
1 Proteine 65
2 Glucide 15
3 Minerale 7
4 Lipide 6
5 Fibre 2 Spirulina este un complex de vitamine (A, B, D, E, ca), minerale (calciu, potasiu, sodiu, fosfor, magneziu, fier), aminoacizi, acizi grasi esentiali, ficobiliproteine (ficocianine si aloficocianine), necesare unei alimentatii echilibrate.
Spirulina este sursa naturala ce ofera organismului uman toti aminoacizii esentiali. Continutul in vitamine al Spirulinei platensis*
NR.CRT. VITAMINE VALORI (mg/kg)
1 beta-caroten 1400
2 E (tiamina) 100
3 B1 (tiamina) 35
4 B2 (ribovlavina) 40
5 PP (niacina) 140
6 B5 (acid pantotenic) 1
7 H (biotina) 0,05
8 B12 (cobalamina) 3,2
9 Inositol 640
10 ca 20 Continutul in aminoacizi al Spirulinei platensis*
NR.CRT. AMINOACIZI VALORI (g/kg)
1 alanina 47
2 arginina 43
3 acid aspartic 61
4 cistina 6
5 acid glutamic 91
6 glicina 32
7 histidina 10
8 isoleucina 35
9 leucina 54
10 lizina 29
11 metionina 14
12 fenilalanina 28
13 prolina 27
14 serina 32
15 treonina 32
16 triptofan 9
17 tirozina 30
18 valina 40 Continutul in acizi grasi esentiali al Spirulinei platensis*
NR.CRT. ACIZI GRASI ESENTIALI VALORI (g/kg)
1 acid linoleic 8
2 acid gamma linolenic 10 Continutul in minerale al Spirulinei platensis*
NR.CRT. MINERALE VALORI (mg/kg)
1 crom 3
2 calciu 10000
3 cupru 12
4 fier 1800
5 magneziu 4000
6 mangan 50
7 fosfor 8000
8 potasiu 14000
9 sodiu 9000
10 zinc 30 in concluzie este ideala in hranirea pestilor Wink BIBLIOGRAFIE ing. Macovei Tudor Paul, lucrare de diploma " Cresterea algei Spirulina platensis in mediu controlat"(2007)
Jean-Paul JOURDAN (2006), “Manuel de culture artisanale pour la production de spiruline”, Montpellier, France; Ayala F.A. et Benavente R.B. (1982) "An improved cheap culture medium for the blue-green microalga Spirulina", European J. of Appl. Microbiology and Biotechnology;