1 Editat de nelutu_vi (2013-02-02 02:59)

Subiect: Probleme scalar

Am in acvariu 4 scalari cam de aceasi dimensiune. Dupa ce i-am cumapart si i-am bagat in acavariu totul a fost ok timp de 2-3 saptamani. Ulterior 1 din ei (care este si cel mai mic) s-a retras intr-un colt al acvariului sub frunzele unei plante si sta acolo ... nu mananca, sau mai are momente cand se ridica si ramane tot in colt. In schimb am obeservat ca in momentul cand sting lumina- noaptea devine activ sa se plimbe prin acvariu.
Care ar fi motivul de sta asa apatic si " cu fata la perete" fata de celalti scalari.

A mai fost un topic cu aceleasi discutii - http://www.acvariidevis.ro/forum/topic/8396/ajutor-scalar-care-nu-mananca-nu-mai-mananca-nimic/ -dar fara a se ajunge la un rezultat.

Ar putea fi o problema de apa, gen prea mult amoniac?

Re: Probleme scalar

Ma poate ajuta si pe mine cineva in legatura cu scalarul bolnav?
Nu stiu ce sa ii fac...  sad

Re: Probleme scalar

Daca era de la amoniac ii afecta pe toti. Nu mai are nici coada sau mi se pare mie...Poate sunt ceva rafuieli in acvariu, sau un parazit...

4 Editat de nelutu_vi (2013-02-08 14:43)

Re: Probleme scalar

Am fost la doctor veterina si i-am arat pozele si mi-a zis ca e de la o bacterie ... nu mai retin numele si ca de regula se trateaza cu verde de malachit, sare si temperatura ridicata 29-30 C , dar in cazul meu e cam prea afectat pestisorul sad

Re: Probleme scalar

Daca vrei sa-i mai dai o sansa de supravietuire poti sa-i bagi in alimentatie vitamine lichide Jbl Atvitol sau Sera Fishtamin (cateva picaturi in mancare cu 10 min.inainte de hranire), sau sa mai introduci alta hrana in alimentatie( hrana congelata, daphnia , artemia, larve tantari, etc. sau Tetra Discus care este f. buna pt. pesti mai pretentiosi la mancare). Cred ca acest scalar a fost bumbacit de ceilalti si este veriga slaba! Succes!Daca nu-i aplici un tratament o sa il pierzi mai devreme sau mai tarziu.
:noroc

6 Editat de nelutu_vi (2013-02-08 23:20)

Re: Probleme scalar

bumbacit de neoni, ca doar atat mai am? asa se manifesta boala care o are.... " mananca din el"
in 24 ore asa a ajuns. Iar... mancare nu mananca, sper sa nu ia si celalti scalari... pana acum vad ca unu din ei avea si el un inceput. in prima faza se face ca un puf alb la varful aripioarei superioare  si pe urma dispare coada. Este inclusiv pe antibiotic... asa ca are tratament.
Sper sa isi revina desi nu prea da semne... sad

Re: Probleme scalar

Dupa cum spui se pare ca are fin rot. Daca este avansat nu mai scapa dar ai grija cu ceilalti pesti din acvariu care se pot imbolnavi si mai ales de igiena din acvariu. Fin rot este una dintre cele mai comune boli care pot aparea la pestii de acvariu. Boala poate fi cauxata de mai multe organisme, dar mai ales de catre bacteria gram-negativa. Aeromonas, Pseudomonas sau Myxobacteria sunt principalele purtatoare. Daca este tratata din vreme, de obicei poate fi vindecata usor, dar daca nu se face nimic pestii pot sa moara, iar alti pesti din acvariu se imbolnavesc.

Cauza:
Fin rot e cauzata, ca multe dintre boli, de factori de stres cum ar fi apa poluata, care slabeste pestii. Dar si de un acvariu suprapopulat, mancare necorespunzatoare sau “colocatari” agresivi. Stresul face pestii sa fie vulnerabili la bacteriile care sunt mereu prezente in apa.

Simptome:
Inotatoarele pestilor incep sa prezinte margini albe, sau sa devina zdrentuite, si devin din ce in ce mai scurte. Uneori poate aparea si o infectie secundara, datorata Flexibacter sau fungilor. Cele doua sunt greu de deosebit una de alta. Pe masura ce boala progreseaza, vor aparea pete colorate singerii, iar inotatoarele pot fi complet “mancate”, infectia raspandindu-se la corpul pestelui.

Tratament:
- Identificati si solutionati radacina problemei.
- Adaugati in apa un antibiotic specific pentru bacteriile gram-negative, asigurati-va sa faceti un tratament complet, pentru a evita sa obtineti bacterii rezistente.
- In acest caz nu e o idée buna sa cresteti temperature prea mult, pentru ca este in avantajul bacteriei care a cauzat infectia mai mult decat in cel al pestilor (ridicarea temperaturii accelereaza metabolismul pestelui, astfel ca sistemul imunitar poate lucra cu mai mare dificultate).
- Adaugati putina sare in apa pentru a ajuta pestii si a preveni infectia secundara cu fungi.
Eu foloseam cu succes eritromicina care are un spectru mai larg de actiune si nu decicleaza acvariul (1 pastila la 40-50 l doza normala, iar 1 pastila la 20-30l doza de soc).

Re: Probleme scalar

Bebe ai prezentata foarte bine tot - este exact simptomatologia prezentata de tine. Pestii i-am separat, unde am gresit a fost cu temeperatura ... am ridicat la 28-29 C, Pestisorul din poza a murit sad  pentru ca nu mai avea codita(care incepuse sa nu mai fie rosie si inflamata, ce mai ramasese din ea) si dadea mult din aripioarele din fata ca sa se mentina in pozitia normala si l-a ostenit.
Celalti 2 scalari sunt ok acum la aspect dar ... nu mananca cum trebuie ... cam putin - probabil ca sunt sub tratament. Eritromicina am pus si eu in acvariu 1 pastila, mi-a zis dr. veterinar ca mai bine pun o pastila la 2 zile.
Mai am inca 3 probleme care nu stiu sa le rezolv si anume:
1. Cat timp trebuie sa fac tratamentul ( unu din cei 2 scalari cand l-am bagat prezenta si el un inceput de boala si acum nu mai are nimic) ?
2. Cand pot sa ii bag in acvariul mare?
3. Cum dezinfectez avcariul in care au stat?

Re: Probleme scalar

Tratamentul cu eritromicina dureaza cateva zile (4-5 zile), apoi scimb de apa. Acvariul mare trebuie golit si dezinfectat bine. Sunt diferite solutii de dezinfectat. Cele mai ieftine sunt albastru de metil de la farmacie sau Metfish echvalet dar mai slab (5lei). Poti folosi cu succes si apa oxigenata concentrata (perhidrol), dar ai grija sa scoti toti locatarii din acvariu, inclusiv plantele. Curata si filtrele de apa. pestii ii ti separat si incearca sa le dai vitamine.

10 Editat de nelutu_vi (2013-02-09 04:04)

Re: Probleme scalar

Daca scot toata apa din acvariul mare nu se decicleaza acvariu? Nu risc vreo imbolnavire si cu pestii care sunt in acvariul mare din cauza deciclarii?
Toata povestea de fata s-a intamplat dupa ce am cumparat un scalar de la un petshop si prezenta un inceput de simptomatologie a bolii,iar eu nestiind despre ce este vorba ... in 2 zile a murit.
Pe urma s-au imbolnavit si scalarii care ii aveam si m-am trezit si pe coada unui ancistrus cu un parizit (vierme), ancistrus care l-am bagat si pe el separat in alt acvariu cu verde de malachet.
Frumoasa achizitie am avut parte.
Merci pentru ajutor Bebe.

Re: Probleme scalar

Parerea mea este ca trebuie sa igienizezi acvariul si toate componentele din el, apoi sa repornesti de la zero. plantele le tii in apa cu verde de malachit sau mai bine le arunci si iti procuri altele noi. Pestii trebuie separati si tratati ca altfel ii pierzi unul cate unul si risti sa-i imbolnaveasca si pe ceilalti pe care poate o sa vrei sa-i adaugi ulterior. Cred ca ai invatat pe propria piele cat de importanta este carantina cand cumperi un peste, acesta trebuie tinut separat o perioada de timp(cam o luna) si doar daca este sanatos sa-l introduci in acvariu alaturi de ceilalti pesti. Chiar daca pestele pe care-l cumperi este sanatos el trece printr-o perioada de acomodare ( se schimba conditiile, parametrii apei, populatia de pesti, etc.) :noroc

12

Re: Probleme scalar

buna ziua
sunt noua pe aici  big_smile
si am o problema.. am un acvariu de 100l , PH 7.0 , dH 14si temperatura 26 . am 4 scalari , 3 xipho voalati , 2 gurami si 3 guppy. scalari au 3 ani, am avut noroc fiindca am avut perechi. vineri mi-a murit femela unuia dintre scalari, si am primit de a un prieten expert o femela scalar adut. problema este ca masculul caruia i-a murit femela nici nu o baga in seama .. nu stiu ce sa fac imi e umpic mila de el. si cand ea se apropie de el , el o alunga... idei?