1 Editat de munir (2013-02-28 18:15)

Subiect: Un sfat va rog.

Dupa ce au trecut cca 70 de zile decind cu ajutorul  postarilor dumneavoastra dar si al citerva donatii am reusit sa  materializez acest frumos si interesant hobby dar acum ma confrunt cu o problema careia nu-i gasesc rezolvarea .Am un bazin de cca 20-23 litri net .pe care l-am plantat cu 10 fire Vallsineria,citeva fire(4-5)de cabomba ,5 fire de Hidrofila Polisperma ,si 3 fire mici de Elodeea (au fost mai multe dar au disparut in timp habar nu am unde).La suprafata am 10 plate de lemna miror.Ca plante de planul doi am primit doua fire de criptocorine care la inceput erau doar o radacina cu doua tije goale si care mai apoi au devenit niste plantute de toata frumusetea.Daca pina zilele trecute totul parea ok cu exceptia faptului ca firele de cabomba incepeau sa-si cam piarda incet incet frunzele ,de trei zile am observat cum intr-un ritm foarte alert frunzele de criptocorine isi pierd culoare devenind transparente si mor.Din observatiile mele nici celorlalte plante nu le mai berge prea bine .Nu stiu care poate fi cauza.Bomba mea de CO2 baga cca 1 bula la 6-7 sec.Filtrul este un burete bolborositor .Schimbul de apa il fac o data la 7 zile (5-6 litri)Intre doua schimburi de apa fac si cite o sifonare superficiala  a zonei unde le dau sa manince si unde pesti stau in cea mai mare parte a timpului.Mentionez ca nu am facut nici o interventie notabila in acvariu .Dupa cele citite pe forum ar parea ca plantele sufera de o carenta de fier dar nu sunt foarte sigur fiind abia la inceput.Va rog sa imi dati un sfat cum sa procedez pentru ca nu as vrea sa pierd plantele.OAre este necesara o fertilizare cu Easy Life Pro Fito sau alt fertilizator? Credeti ca ar fi necesar sa renunt la plantele de suprafata pentru ca lumina sa ajunga mai bine in bazin?Am o lampa cu un neon T5  la 8w. Populatia este compusa din :1 betta -1 corydoras-6 neoni-4 rezbora si 5 melci asasini.
Iata citeva poze

2 Editat de munir (2013-02-28 17:52)

Re: Un sfat va rog.

[imagine forum acvarii de vis][imagine forum acvarii de vis]
[imagine forum acvarii de vis]

pozele (sper sa se incarce) aici se vad criptocorinele  acum 2 zile .Azi arata si mai rau.Va rog sa ma ajutati .Am un nepotel care peste citeva zile implineste un an si care de cite ori vine la mine se opreste siderat in fata acvariului si nu se mai da dus de acolo .Este singurul loc unde sta in picioar fara sa fie ajutat de nimeni si admira pestii si ,,vorbeste" cu ei .De aceea am si pus acvariul la inaltime mica astfel incit el sa il poata admira in voie.Mi-ar pare rau sa pierd plantele acelea .

3

Re: Un sfat va rog.

Din poze nu pot sa-mi dau seama de granulatia substratului. S-ar putea sa fie acolo o problema, daca e prea mare sau prea mic. Nu ne-ai spus citi pesti ai in acvariu, dar in 23 de litri, 4 rasbore, 1 betta si niste neoni sunt deja prea multi. 1 bula de co2 din bomba la 6-7 secunde e destul de putin. Ca si fertilizare ai nevoie atit de fertilizanti macro cit si micro. Profito e apa de ploaie.

"Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii"

Re: Un sfat va rog.

Din ce ne povestesti, ca pozele nu se prea vad deloc fiind foarte mici cel mai probabil, iti lipseste fertilizarea si e posibil sa fie si de la lumina nepotrivita si / sau prea putina! Ne-ar ajuta poze mai mari si mai clare!

Personal am incercat sa fug de cabomba in urma cu cativa ani pentru ca la fel se topea si disparea, dar atunci nici n-aveam habar de fertilizare!

Mai mult decat conteaza cate bule la cate secunde eu cred ca e dispersia dioxidului de carbon in acvariu; ce folosesti ca difuzor pentru bomba ?

Audaces fortuna juvat semper fidelis

www.acvariidevis.ro/forum/topic/14092

5

Re: Un sfat va rog.

Dupa parerea mea:
   - trebuie sa renunti la plantele de suprafata, care, pe linga obturarea luminii, consuma si multi nitrati din si asa putinii produsi pe cale naturala, de catre vietuitoarele din acvariu;
   - trebuie sa cumperi cel mai mic flacon de Ferropol cu administrare saptaminala si cel mai mic flacon de EasyCarbo, cu administrare zilnica;
   - trebuie sa dublezi numarul de bule/secunda, in cazul CO2-ului.

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

6

Re: Un sfat va rog.

Va multumesc tuturor pentru promtitudinea si bunavointa de a-mi raspunde .O sa va urmes intocmai sfaturile desi sincer ma doare ca trebui sa renunt la plantele de suprafata (singurele in afara de valsineria carora le merge fff bine si se dezvolta superb)
Domnule,,baracuda" totdeauna in postarile dumnevostra am vazut ca dati cele mai inteligente si bune sfaturi asa ca voi cauta sa cumpar cele ce m-ati sfatuit .Sper sa salvez cele doua plante aflate in suferinta maxima..MAi greu este sa ajung pina la pet shopul de la Kaufland.
Domnule sergiu dragomir ca difuzor de CO2 folosesc o bucatica rotunda de lemn de tei bagata fortat in capul unui furtun de perfuzor si pe care l-am fixat la 2 cm de substrat.In zile bune prin el ies niste bule foarte fine ce merg spre suprafata precipitind uneori pe frunzele plantelor.Initial am facut si eu un difuzor cu vata si fitu de tigare dar mi s-a parut ca acesta cu lemn de tei este mai bun
Vreau sa stiti ca ,chiar daca nu scriu prea des pe forum (si asta datorita experientei mele reduse in domeniul acesta) eu citesc zilnic tot ce se posteaza (alta treaba tot nu am ) si va admir pestii ,acvariile si va invidiez pentru inteligenta si bunavointa de care dati dovada.

7

Re: Un sfat va rog.

Mai mult ca sigur, stii cit noi toti la un loc, ce inseamna... a avea probleme. Asa ca, eventuala pierdere a plantelor, este "zero", sint sigur ca vor fi colegi, care iti vor oferi altele, in locul lor.
   Profit de ocazie si-i provoc chiar acum, aici, pe cei care au plante de donat, sa ti se adreseze!
   P.S. Ai dreptate, sint destept, frumos, priceput, agreabil, spiritual si mai ales... modest! lol

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

8

Re: Un sfat va rog.

Le multumesc anticipat tuturor .Nu vreau sa par milog.Pot da ceva bani pe acele plantute daca nu se cer prea multi.
V-ati caracterizat intr-un mod atit de realist si spiritual totodata incit nu pot decit sa ma inclin  plecaciuni in fata dumneavoastra si sa va multumesc tuturor pentru ca va sacrificati timpul si energia pentru a ne ajuta pe noi astia mai ,,inocenti" in ale acvaristicii.