Subiect: substrat

Nustiu daca sa mai discutat pe aici dar am o nelamurire acest tip http://www.youtube.com/watch?v=_wu2-tEFh3o foloseste pamant din curtea lui ca substrat in acvariu a incercat cineva asa ceva merita ??? din cate am vazut in celelante videouri ale lui aproape toate acvariile lui cu plante au acelasi substrat  si va intreb daca ati incercat asa ceva pentru ca mar tenta si pe mine sa fac asa. Ma gandeam sa folosesc pamant cu humus iar deasupra sa pun un strat de pietris

2

Re: substrat

BUNA SINCER NU SUNT EXPERTA DAR NU TE SFATUIESC. la inceput si eu am incercat sa fac o astfl de tampenie si atunci cand am pus apa era dezastru. nici dupa o zi nu sa liptezit si astfel am fost nevoita sa o iau iar de la capat Poate ca alti colegi sunt mai experimentati si iti vor putea spune mai multe.

3

Re: substrat

Baiatul cel... american prezinta procedeul ca si cum ar fi o noutate sau ceva neobisnuit? Daca da, va rog sa-i transmiteti din partea mea ca se insala, in Romania anilor premergatori lui '89, pamintul de flori si turba de la florarie, erau singurele substraturi fertilizante disponibile si in consecinta folosite in acvaristica.
   Cine are curaj si cunostinte macar medii despre acvaristica, poate incerca si in ziua de azi. Sint sigur ca ar rezulta ceva mult mai spectaculos si impresionant, decit in filmuletul baietzasului american, unde, in afara limbii engleze, vorbite foarte bine, nu m-a impresionat nimic.

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

4 Editat de Rick (2013-03-13 15:11)

Re: substrat

Pamant de gradina NU.  Ca fapt divers, te-ai speria daca ai stii cati germeni au ca habitat natural solul.

Asta cu pamantul/turba/argila/cenusa in acvariu este o problema veche echivoca si foarte contestata.

Pe net circula adevarate retete cum sa prepari un substrat de pamant, dar parerea mea este sa te bagi doar daca ai cunostinte solide de chimie. Daca nu, sfatul meu este sa nu te chinui, ca te faultezi singur, iar acvaristica o sa ti se para grea.

Probabil intrebarea ta deriva dintr-o problema pe care o ai cu plantele? Nu merg cum iti doresti? Sau cum ai ajuns la o astfel de intrebare, chiar sunt curios.
Sa nu imi zici ca din cauza filmuletului.. smile

WE ARE ALL part of the problem & part of the solution.

Re: substrat

La aceasta intrebare am ajuns cand vecinul meu vazand ce de plante am eu in acvariu si cum arata a vrut si el si a luat de la un coleg de-al lui un acvariu de 60 litri (cred) cu plante  pe care la saptamana le tunde de numa. Bine are lumina de la 2 neoane de 24w iar de fertilizat nici nu a auzit  de asa ceva doar ce are are pamant ca substrat (e negru taciune) iar peste pamant are ceva pietris granulatie foarte mica dar repet nu baga co2 nu fertilizanti nimic.  Colegul vecinului nu mia spus ce fel de pamant a pus doar a spus k e cel mai ieftin a dat pe 50l 12-13lei si ca initial il luase pentru niste ghivece si a ajuns sa puna in acvariu k sa nu il arunce. Sincer ma tenteaza si pe mine sa pun

6

Re: substrat

Buna,

Eu am cumpart ceva substrat, nu mai stiu exact pretul si tipul, a fost acum ceva vreme, apoi am adaugat pamant negru dintr-un ghiveci smile)). Am amestecat, am sterilizat putin continutul...si plantele din acvariul respectiv sunt mai frumoase ca plantele din acvarii mai vechi si preparate dupa sfaturi...acvaristice.

7

Re: substrat

Mai oameni buni, serios? In 2013 se mai gandeste cineva sa puna pamant in acvariu?

Daca e vorba de pret, te-ai uitat cat costa o amarata de pungade aquabasis? Sau o cutie de florapol? Ca astea sunt mai ieftine.

8 Editat de crisstiano (2013-03-14 01:15)

Re: substrat

eu unu spun ce vad la asta eu sincer nu am substrat fertil da bag pps-pro si trace mix si co2, lumina zic ca am destul 6 neoane 3 865 si 3 830 si nu am plantele lui asta (deasta ma oftica )

stiu aquabasis e undeva la 30 lei pt un acvariu de pana la 100 litri

9

Re: substrat

Daca tot s-a deschis subiectul, e pacat sa nu-l "stoarcem" de tot ce poate oferi lol
Propun sa incepem cu dezavantajele folosirii pamintului de flori (de gradina), apoi cu avantajele si in cele din urma, prin compararea plusurilor si minusurilor, cu substraturile fertilizanre dedicate pentru acvaristica, sa tragem o concluzie.
   Start!!!

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

10 Editat de Rick (2013-03-14 13:27)

Re: substrat

Din asta ar trebui sa iasa si un articolas ca merita subiectul.
Pamant de flori e un nume prea generic. Sunt sute de produse, dar hai sa o luam ca atare.

1. Nu stii ce bagi in acvariu. E posibil sa mergi cu un coupe`pe teren accidentat! Sunt produse special pentru un anumit lucru, nu stii cum au fost fertilizate si cu ce exact.
2. Densitate scazuta ceea ce poate reprezenta un plus probabil, dar minusul este clar, si anume ca poate sa zboare prin acvariu daca ai deranjat un pic substratul.
3. Turbiditate ridicata, materie in suspensie, putregai. Materia organica are prostul obicei sau dumnezeiescul obicei sa putrezeasca (luati-o cum vreti).
4. Teoretic ar trebui sa te umplii de alge deoarece fertilizantul din pamant va ajunge cumva in masa apei, daca nu valorile de amoniac oricum ar trebui sa fie foarte ridicate.
5. Este solutie de termen scurt deoarece substraturile de clasa au eliberare treptata!
6. Daca iti scoti o planta din acvariu cred ca ala se poate numi un acvariu deciclat si dezastru din punct de vedere vizual.


Sa zicem ca folosesti un astfel de produs in acvariu si ca functioneaza, dar o sa functioneze pe termen scurt. Nu cred ca merita riscul, dar poate merita incercat.
Eu sunt pentru cat mai estetic si mai functional, de aceea in acvariul meu nu am substrat, am decat nisip inert din orice punct de vedere ca sa nu mai am bataie de cap. Plantele cresc si in burete DACA le dai ce au nevoie, pe acest principiu se bazeaza si hidroponia.

Ajung la concluzia ca intrebarea ar trebui sa fie de ce as folosi pamant de flori cand am atatea variante!?

WE ARE ALL part of the problem & part of the solution.

11

Re: substrat

Sa presupunem ca folosim un pamint de flori "clasic", fara adaosuri de origine chimica. Acest pamint de flori este cunoscut si sub denumirea de "mranita" si are in compozitie frunze putrezite (mranita) si turba. In felul asta am raspuns si la intrebarea "din ce este compus', deci "ce bag in acvariu"?
   Consistenta/densitatea acestui substrat poate fi mai mare sau mai mica decit a unor substraturi fertilizante dedicate acvaristicii. In concluzie se poate comporta la fel cu acestea, deci mai rau sau mai bine. La capitolul turbiditate insa, va fi mai problematic, substantele lichide aflate in compozitia lui, ridicind probleme mari, o perioada mai lunga, dupa amenajarea acvariului.
   Datorita gamei de substante organice mult mai vaste, decit in cazul unui substrat dedicat, in cazul in care nu este acoperit cu un substrat inert cu o granulatie adecvata pentru schimbul de materii, va da nastere pungilor de hidrogen sulfurat, foarte daunatoare vietatilor din acvariu.
   Cresterea predispozitiei acvariului la aparitia algelor nu cred ca este mult mai mare decit in cazul unui substrat dedicat, fertilizarea suplimentara putind fi armonizata cu efectul creat de fertilizarea pamintului de flori.
   Oricit de treptat ar actiona substraturile fertilizante dedicate, mai mult de 10 - 12 luni, nu se poate vorbi de un efect important, vizibil si controlabil al acestora. La polul opus, sa ne gindim la un ghiveci, in care se afla o muscata, iar substratul este pamint de flori. Dupa cit timp este nevoie ca pamintul sa fie improspatat sau schimbat? Nu cred ca mai devreme de 10 - 12 luni...
   De ce am folosi un astfel de pamint de flori, in locul unui substrat fertilizant dedicat acvaristicii? Pentru ca este posibil...

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

12

Re: substrat

Posibil este aproape orice daca iti doresti cu adevarat smile

Discutia este extraordinar de complexa chiar si eliminand datele concrete, statistice, cifrele. De ex. echinodorusi as putea creste intr-un astfel de substrat, dar plante de foreground, plante tip "gazon" ar mai duce-o bine?!
Mai ales la start, moment foarte important in plantare, deoarece radacinile s-ar afla inca in mediul inert si in care nutrientii ar patrunde cu dificultate avand in vedere stratul fin de deasupra care ar trebui pus pentru a combate turbiditatea.

Un versus posibil:
sa ma chinui cu astfel de substrat sau sa plantez direct in nisip inert cu fertilizare lichida in masa apei plus Refresher Tabs de la Dennerle (de exemplu)?! 

Mi-ar placea mai multe raspunsuri. Nu trebuie sa va fie frica ca ati putea spune o prostie deoarece incercam sa cream o discutie constructiva.

WE ARE ALL part of the problem & part of the solution.

Re: substrat

Eu folosesc turba destinata acvaristici ca substrat fertilizant intr-un acvariu de 180l de 1an de zile, am cumparat-o de la Leroy Merlin. mari probleme nu mi-a creat singurul impediment fiind culoarea galbena a apei din acvariu in rest nicio alta problema, plantele merg foarte bine.

Modestia este calitatea celor care nu au calitati.

Re: substrat

Cum se numeste?

Re: substrat

nu mai retin(turba sau substrat pentru acvaristica) dar acolo e singurul loc unde am gasit si am dat pe 20kg 20 de lei

Modestia este calitatea celor care nu au calitati.