Subiect: am revenit

Cum spuneam, vreau si eu un acvariu marin cat de mic...cum incep? cu ce? de ce anume am nevoie?

Re: am revenit

[imagine forum acvarii de vis]

Este foarte important ce iti doresti de la un acvariu marin. Eu iti recomand sa iti iei, sau sa iti faci un acvariu. In general acvariile marine sunt recomandata a fi mai late decat cele de apa dulce. In el poti pune ca substrat: spartura de coral, spartura de scoici sau nisip fin. Apoi pt. a putea incepe acvariul avem nevoie de sare marina, cantitatea medie este de 6kg la 200 litri de apa, aici depinde un pic si de calitatea apei pe care tu o ai, recomandat ar fi sa folosesti apa de osmoza cu toate ca se poate si cu apa de chiuveta (experimentat de noi). Ca sa aprindem focul avem nevoie de cateva pietre vi. Ca aparatura minima ne trebuiesc 1-2 pompe pt. a creea valurile, iluminat special pt. acvarii marine, un spumator, un filtru care poate sa fie intern sau extern, un termometru si un incalzitor (daca va fi cazul). Dupa 2 saptamani poti pune 2-3 clovni http://www.acvariidevis.ro/pesti/pomace … onefish/56 este un peste destul de rezistent.  Acvariul va arata ceva de genul acesta, dar daca o sa ai rabdare se poate realiza un acvariu dragut. Astept in continuare intrebari.

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

Re: am revenit

Multumesc...Incep sa ies din ceata... intrebarea care imi vine acum in minte se leaga de filtrul intern: poate fi ca unul de apa dulce: carbune si alte medii filtrante?.... Pot folosi unul de apa dulce? Sau sunt specifice pentru apa marina? Iar apa de osmoza, ce este? Si spumatorul? Chiar nu stiu...  Se gasesc in comert? Sau trebuie confectionate? Acvariul poate fi unul normal, cu capac, folosind totusi iluminatul specific marin?
V-am bombardat cu atatea intrebari...Dar si visul e mare...

Re: am revenit

Hai sa o luam pe rand. Filtru pt acvariu marin trebuie sa contina: -Vata filtranta fina, sintetica fara reziduuri JBL (Se utilizeaza pentru marina si se poate spala)
-Tuburi filtrante de ceramica ( Material ceramic pentru filtrare mecanica pentru acvarii cu apa sarata. Masa prefiltranta protejeaza materialul biologic filtrant.)
-Filter Balls (Material biologic pentru toate tipurile de filtre externe, cu o durata lunga de utilizare. Contine sfere cu un diametru de 23 mm, confectionate dintr-un plastic rezistent la apa. Structura speciala a sferelor garanteaza un procent inalt de filtrare in cazul unei eliminari masive de amoniu si nitriti, ceea ce determina o optima alimentare cu oxigen.)
-Phos Ex ultra (Masa filtranta pentru eliminarea fosfatilor. Cantitati de fosfat de peste 0,25 mg/l in apa dulce si de 0,1 mg/l in apa marina determina probleme cu algele.)
-BioNitratEX CP (BL BioNitratEX este cea mai simpla metoda de incredere pentru denitrificarea biologica.
JBL BioNitratEX consta din margele mici care contin substante nutritive pentru bacterii si, deci, incurajeaza stabilizarea bacteriilor denitrificatoare care sunt prezenti in numar mare, in orice acvariu.
Plasa din jurul materiale restrictioneaza fluxul de apa si corecte astfel incat sa asigure viteza fluxului in interiorul plasei.
Rezultatul este mediul scazut in oxigen dorit.
Elimina principalele elemente fertilizante ale algelor, nitratilor din apa.
Functioneaza exclusiv prin intermediul bacteriilor care elimina nitratii, fara utilizarea de aditivi chimici.
Bacteria need no extra feeding, as substrate includes feed. Bacterii nu au nevoie suplimentara de hranire, pentru ca substratul include si hranirea.
De asemenea, potrivit pentru utilizarea in apa sarata in combinatie cu JBL Carbomec Ultra.)
-Micro Mec (Filtru biologic sub forma de bile)
-JBL Carbomec Ultra Super Activated Carbon (Carbune superactiv granulat pentru apa marina, reglat special pentru un pH = 8.)
-JBL Blue filter foam fine pore 50 x 50 x 5 cm (Filtru realizat din material neutru pentru acvarii de apa dulce cat si sarata)
-JBL Blue filter foam coarse pore 50 x 50 x 5 cm (Filtru realizat din material neutru pentru acvarii de apa dulce cat si sarata)
Asta ar fi filtrul.

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

Re: am revenit

[imagine forum acvarii de vis]

Ca filtru de osmoza o sa iti prezint unul de la jbl, din punctul meu de vedere stau destul de bine in ceea ce inseamna acvaristica marina.
JBL Osmose 120
Unitate de osmoza inversa cu filtru de carbon.

Se poate conecta la un robinet de 3/4".

Capacitate maxima: 136 litri / 24 ore la 240C si minim 3 bari presiune.

Capacitate in conditii normale de lucru: 60 - 100 litri / 24 ore la o temperatura de 100 - 150C si o presiunde de 3-6 bari. La temperaturi prea mari (max. 350C) si o presiune prea mare se obtin valori inalte si viceversa.

- elimina duritatea si substantele nocive (pesticide, metale grele, fosfati, nitrati, etc.) din apa de la robinet;

- furnizeaza o apa pura pentru acvarii;

- permite regularizarea duritatii apei in conformitate cu exigentele pestilor;

- functioneaza pe baza propriei presiuni, fara curent sau substante chimice;

- protectia impotriva clorului (filtru de carbune activ) si contra substantelor aflate in suspensie (filtru pentru sedimente), garanteaza o functionare de durata a membranei;

- rezistenta membranei necesara in descompunerea bacteriana permite o perioada lunga de inactivitate;

- prestatie: 60-100 l / 24 h la o temperatura de 100 - 200 C si o presiunne de minim 3 bari;

- rata retentie: pana la 95%.   

Instructiuni de folosire si date tehnice:

JBL Osmose 120 elimina substantele nocive, sarea si duritatea apei de robinet intr-o maniera eleganta si furnizeaza astfel o apa pura pentru pestii de acvariu. Chiar si bacteriile sunt eliminate in acest mod. Aparatul functioneaza fara curent sau substante chimice si este actionat, intr-un mod simplu, de presiunea proprie a apei de robinet. "Inima" acestui aparat este o membrana moderna de poliamida care, operand ca o sita, retine particulele prea mari din cadrul unei molecule. "Forta motrice" si presiunea apei ce iese din robinet trebuie sa fie de minim 3 bari.

Mod de aplicare:

1. Amestecati apa de robinet cu apa de osmoza. Daca apa de robinet nu contine o incarcatura relevanta de substante nocive (fara nitrati, fara fosfati), se poate amesteca apa de robinet si apa de osmoza pentru a obtine reducerea duritatii necesara pentru diferite specii de pesti. Pentru compensarea cantitatii de apa evaporata este suficienta apa pura de osmoza.

2. Daca apa de robinet este incarcata cu substante nocive, se foloseste apa pura de osmoza pentru regularizarea duritatii necesare. Duritatea poate fi mentinuta prin adaugare de JBL Aqua Dur plus, fara a aparea riscul de introducere a poluantilor, inevitabil in cazul in care se foloseste apa de robinet.

Chiar si pentru reumplerea acvariilor cu apa marina se foloseste apa pura de osmoza.

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

Re: am revenit

[imagine forum acvarii de vis]

Spumatorul
Spumatoarele cu circuit intern de aer sunt mici dar puternice. Principala lor caracteristica operationala este sistemul dublu de reactie. In interiorul cilindrului intern bulele de aer ridica si duc cantitati mari de apa in partea de sus.
Aceasta apa cade apoi intr-un alt cilindru si muta astfel bulele in partea de jos catre cupa de expansiune, unde bulele sunt oprite. Ele sunt ridicate apoi impotriva contra-curentului si duc in acest fel rezidurile catre cupa colectoare de spuma. Acest proces asigura un timp lung de contact si o extraordinara eficienta pentru astfel de spumatoare cu dimensiuni reduse.
Spumatoarele au placute de prindere puternice asigurand totodata o usoara schimbare de pozitie pe plan vertical pe corpul spumatorului pentru reglarea zonei de producere a spumei. Acestea au inclusa si o piatra de aer pentru producrea de bule foarte fine. Spumatoarele au modelul patentat de tub pentru cupa de ridicare si cupa de colectare imbunatatind astfel calitatea si productia de spuma.
Spumatorul intern poate fi utilizat pentru acvarii cu volum de pana la 500 litri

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

Re: am revenit

[imagine forum acvarii de vis]

Iluminat:
Pt. iluminat trebuie sa folosim 2 tipuri de neoane, si metal halide, dar nu este cazul.
Neon JBL Solar Marin Blue
- tub fluorescent special pentru acvarii marine cu actiune actinica a spectrum-ului
- intensifica cresterea si dezvoltarea armonioasa a coralilor si altor nevertebrate
Neon JBL Solar Marin Day
- tub cu lumina de zi pentru acvarii marine
- spectru de lumina rece-alba
- pentru acvarii reef cu corali si alte nevertebrate
- plantele si coralii din partea de sus a reef-ului sunt adaptate la lumina de zi
- furnizeaza lumina perfecta si asigura o crestere optima pentru corali si alte nevertebrate

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

Re: am revenit

Nu ar strica sa pui si un filtru UV dar acum depinde cat esti tu dispus sa investesti in acvariu.

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

Re: am revenit

multumesc frumos pentru sfaturi...Deja prea multe informatii...mai incerc sa mai invat cate ceva...voi reveni cu intrebari...

Re: am revenit

Salut. Am mai umblat pe net dupa informatii... As dori un acvariu de 90 l trigon in care sa locuiasca cativa creveti, 2-3 pestisori si poate, mai tarziu, vreo 2 caluti...care sa convietuiasca cu vreo specie de coral moale... Am sanse sa functioneze daca e trigon? Iar ca filtru, m-am gandit la urmatoarele posibilitati: Biostar Flotor (sistem extern cu spumator cu pompa cu difuzor de aer Ocean Runner PH2000 cu o roata cu ace si un sistem cu biorotor)-  -...Sau, un filtru extern aquamedic reef 500, cam scump ce-i drept... - - E suficient un astfel de filtru, ca sistem de filtrare?
       Cu privire la osmoza inversa, chiar nu inteleg... Trebuie conectat la robinet? Sau are propriul robinet pentru circularea permanenta a apei din acvariu? Sau se conecteaza la robinet doar atunci cand cand vrei sa completezi apa?
       Multumesc ...

Re: am revenit

[imagine forum acvarii de vis]

Filtrul de osmoza se conecteaza la un robinet de masina spalat, este un robinet coltar de 3/4'' si il deschizi atunci cand ai nevoie de apa.

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

Re: am revenit

multumesc...am inteles cu osmoza... alta intrebare care imi vine acum in minte... Nu am citit pe nicaieri despre plante...exista plantute in astfel de acvarii? Nu radeti...Sunt eu mic, dar voi creste...

Re: am revenit

Sunt cateva alge http://www.acvariidevis.ro/plante/alge-marine/6 insa este foarte greu sa le ti in viata in acvarii, dar poti incerca, nu poti sa sti nici o data , sti cum este cu norocul incepatorului big_smile:D:D:D

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

Re: am revenit

Multumesc. Voi incerca sigur, pentru ca am mana buna la plante si animale. Le merge din plin... Cu privire la cele doua filtre, ce parere aveti?

Re: am revenit

Sincer cred ca nu merita acesti bani. Dar asta este numai parerea mea. Nimic din ceea ce este 2 in 1 sau 3 in 1, nici una din cele 2 sau 3 nu le face cum trebuie. Sincer daca ar trebui sa iti faci tu o filtrare biologica cred ca iesi mult mai ieftin iar calitatea nu se compara, pai daca pui material filtrant de banii aia iti faci un filtru pt. un acvariu de 1000 de litri nu pt. unul de 250 asa cum spun ei, dar defapt el merge pt. un acvariu de 100-150 litri. Asa ca mai gandestete inainte de a face o investitie. Cu diferenta de bani iti poti achizitiona un UV, sau mai pui ceva banuti si iti iei un racitor ca vb. aia vine acum vara. Si vb. lu' Base iarna nu-i ca vara.

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

Re: am revenit

De acord... dar mie mi-e schita neclara in ansamblu... si atunci, cum il pot construi...

Re: am revenit

[imagine forum acvarii de vis]

Poate aceasta imagine o sa te mai scoata un pic din ceata, aceastea sunt aparaturile necesare pt. a tine un acvariu de recif, dar este o investitie destul de mare, iar acvariul este de 800 litri, pt un acvariu mai mic toata aparatura trebuie sa fie la o scara mult mai mica.

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

Re: am revenit

[imagine forum acvarii de vis]

Realizarea unui filtru de exterior pentru acvariu este un lucru simplu sau complex, functie de necesitatile si exigentele dumneavoastra. Voi incerca sa prezint mai intai cum arata si cum functioneaza in general filtrele de exterior si apoi cum se poate realiza practic un astfel de filtru.
Orice filtru exterior are un recipient (1) care contine materialul filtrant (2). Acesta este aseaza langa acvariu (3) astfel incat nivelul de sus al celor 2 bazine sa fie acelasi - pentru aceasta filtrul se poate aseza pe un suport (4). Apa va circula intre cele 2 bazine prin doua tuburi din PVC (5).
Sensul de circulare al apei este reprezentat cu sageti mov. Apa este fortata sa iasa din filtru printr-un procedeu oarecare, ceea ce creaza o scadere a nivelului apei din filtru. Datorita faptului ca cele doua bazine comunica prin o a doua teava, nivelul apei se va pastra egal prin absorbirea de apa si de particule in suspensie (6) din acvariu.
Bazinul in care este construit filtrul se va confectiona din sticla, prin lipire cu silicon, asemeni unui acvariu. Se poate folosi si plexiglass, sau chiar un bazin care avea alta destinatie dar care sa aiba dimensiuni corespunzatoare si care nu a continut substante ce ar putea sa dauneze pestilor.
Materialul filtrant (2) poate sa varieze mult, intre minimul necesar - un strat de burete pana la o combinatie completa reprezentata in desen care poate sa cuprinda:
-Filter Balls - reprezentate cu alb in figura
-doua straturi de burete reprezentate cu maron deschis
-Tuburi filtrante de ceramica reprezentate cu gri inchis in desen
-un strat de "carbune activ", un material filtrant ale carui calitati le voi prezenta in continuare, negru in desen
-Vata filtranta fina, sintetica fara reziduuri care va fi schimbat usor, gri deschis in desen
Cel mai important strat, cel de carbune activ ar trebui sa existe in orice filtru. Carbunele activ elimina in apa acid humic, o substanta coloidala care este necesara cresterii in bune conditii a plantelor. In acelasi timp carbunele retine si deci elimina din apa rezidurile organice, in principal nitratii care sunt unul din principalele cauze ale murdaririi apei si, in cazul aglomerarii excesive, ale mortii pestilor. Un calcul simplu pentru determinarea cantitatii de carbune necesar foloseste regula 1 litru carbune la 50 litri apa in acvariu dar cantitatea folosita poate fi mai mica decat cea rezultata din calcul. Din pacate in ultimul timp carbunele activ a devenit destul de greu de gasit si a ajuns la magazinele de specialitate la preturi prohibitive. Capacitatea de a retine materii organice a carbunelui scade pe masura ce este folosit, astfel ca dupa o perioada el trebuie reconditionat prin scoaterea din filtru, spalare, uscare. Se poate usca intr-un cuptor incins, degajand astfel impuritatile acumulate. Totusi este bine ca dupa cateva luni de folosire sa se inlocuiasca o parte din el cu carbune nou.
Vata care se pune peste buretele de deasupra are rolul de a usura indepartarea rezidurilor mai mari pe care le retine. Ea se va shimba saptamanal, mai rar sau mai des in functie de gradul de murdarire. Daca nu este schimbata la timp poate duce la reducerea debitului apei filtrate si chiar la oprirea circulatiei apei, intreaga cantitate de apa din filtru fiind trimisa in acvariu. Acest fenomen are loc la patrunderea de aer in teava ce egaleaza nivelul celor doua bazine, care nu isi va mai indeplini rolul.
Cele doua tevi de pvc sunt singurele care strica aspectul filtrului, dar se poate incerca mascarea lor, in interiorul acvariului in spatele unor tufe de plante, iar in exterior prin lipirea de autocolant ce imita lemnul. Capatul tevii care scoate apa din acvariu este bine sa fie prevazut cu o sita rara care sa nu permita absoarberea pestilor mai mici sau a melcilor. Capatul acestei tevi trebuie sa fie la 1 - 2 cm distanta de substratul acvariului pentru o functionare optima. Cateva mici orificii laterale pot fi incercate, dar nu fac mare diferenta.
Poate te ajuta un pic mai mult schita care ti-o prezint, sper sa iti fie de folos.

Re: am revenit

Multumesc mult, Marian. Voi vedea... ma voi stradui sa fac cum e mai bine...si pentru mine si pentru viitorii locuitori ai acvariului...

20

Re: am revenit

sump-ul ce este?  acvariul pt filtrare/ filtru extern?    ce anume ar fii necesar pt un acv. marin de 250l? inafara de cele mentionate mai sus?   lampa halogent pt ce trebuie daca pun neoane?