1

Subiect: Salutari din Suceava

Buna tuturor!
Numele meu este Daniel, sunt din Suceava si de profesie sunt inginer . Pe mine m-au fascinat de cand ma stiu pestii, cred ca de aceea m-am indragostit de pescuit, dar de curand am fost la un prieten si el avea un acvariu de 150 L cu scalari, gurami, xipho, guppy, ancistrus, bine plantat, care m-a fascinat pur si simplu. asa ca m-am gandit ca pot sa tin si eu un acvariu in casa fara probleme.
Fiind un tip dibace m-am gandit sa nu investesc prea multi bani pentru inceput intr-un acvariu cu tot ce trebuie iar in final "fereasca Dumnezeu" sa fiu dezamagit daca lucrurile nu merg cum as vrea si sa renunt astfel pierzand si bani de pomana, asa ca m-am gandit sa mi fac eu marea majoritate a lucrurilor. asa ca am fost la sticlarie mi am taiat sticla, mi-am cumparat siliconul (bison pt acvarii), tac pac gata acvariu de 52 L ( e drept ca dupa ce am pus nisipul si pietrisul si cu marginea de 3 cm de la suprafata mi-au mai intrat cam 45 L). dupa 2 zile l-am testat, am vazut ca tine apa, l-am mai lasat 3 zile sa se aeriseasca si l-am adus acasa. am cumparat un filtru de apa claro 200, am cernut niste nisip de pe malul Siretului, am mai cumparat o punga de pietris, un wallpaper si cam atat. am facut setup-ul si l-am umplut cu apa. Ca multi incepatoru am facut aceasi greseala si anume cea de a nu lasa acvariul la ciclat si dupa o zi de stat cu apa am fost la un nene cu prietenul ala al meu si am cumparat 6 guppy (2 masculi si 4 femele) 4 molly, 2 xipho si de la pet shop 4 corydors albino si 2 ancistrus, toti fiind pui poate de 2-3 luni.pe langa asta am mai cumparat o planta (anubias var nana dupa documentatie)si bonus am primit niste  valisneria. am ajuns acasa si am pus pestii in acvariu. Intre timp i-am facut capac din plexic cu autocolant si i-am pus un bec economic de 15 W, si i-am mai facut si rama de lemn, si am adaugat o buturuga de mangrove JBL. ( e drept ca produsul finit nu arata ca unul de magazin si se mai vad imperfectiuni pe ici pe colo dar si costurile au fost substantial mai mici).
Eu am pus filtrul de apa sa faca faca valuri la suprafata cu prelungirea aia cu 4 perforatii in loc sa pun acel T cu furtun la exterior care sa faca bule. sper ca am facut bine. o data la 2 zile sifonez fundul si adaug cam 10-15 litri de apa curata, las lumina aprinsa pe timpul zilei cu pauza de 4-5 ore intre 10-14, nu ii indop cu mancare ( le dau cate putin cat pot prinde intre buricele degetelor) cam de 3 ori pe zi, ideea e ca nu mai ramane apreape nimic pe fund iar de resturi se ocupa Cory dupa cum am observat.
Concluzii dupa 2 saptamani: am sacrificat un mascul guppy si un xipho pt ca erau apatici de cand i-am adus si stateau mai mult pe la suprafata si nu vroiau sa manance. stiu ca ma fost crud dar nestiind cum sa am grija de pesti am preferat pt inceput sa-i inlatur sa nu se imbolnaveasca si restu.
Acum 4 zile am mai procurat inca 3 rizomi de anubias si i-am asezat la locul cuvenit,dar din pacate cred ca am infestat si acvariul ca mi s-au grisat pestii, drept pt care am cumparat azi un incalzitor resun de 50 W si l-am setat la 30 de grade poate scap de gris.
Acum rog pe cei priceputi sa-mi zica si mie ce am facut gresit, ce am facut bine, si ce imbunatatiri sau modificari as putea face.
Va Multumesc

2

Re: Salutari din Suceava

salut si bine ai venit in primu rand la sa acvariu la ciclat cel putin 3 saptamani si dupa ace-a poti sa incepi sa adaugi 2 3 pestisori sa vezi daca se simt bine in al doilea rand schimburi de apa 10 15% saptamanal si sifoneaza si substratul

0721125652
http://www.acvariidevis.ro/forum/post/171479/#p171479

Re: Salutari din Suceava

Bine ai venit, asteptam detalii, iar daca ai intrebari le asteptam pt a primi raspunsuri.

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

Re: Salutari din Suceava

Ia bacterii din acvariul prietenului tau si punele la tine. Cu bacterii din alte acvarii, daca sunt suficiente ciclezi acvariul in 3-4 zile.Cind pui bacteri din alt acvariu pune si apa proaspata in totalitate (dupa ce in prealabil a stat minim2zile la eliminat clorul). Vezi ca la voi in Suceava este un tip care curata marea majoritate a acvarilor din zona si care ete destul de priceput sa iti aranjeze acvariul si sa nu ai probleme pina te initezi.BAFTA si fa unul adevarat(>300l)

5

Re: Salutari din Suceava

multumec pt urari si pt raspunsuri
nu am stiut treaba cu luatul bacteriilor din alt acvariu si sa le pun in al meu dar daca fac asta nu e posibil sa mai aduc si o boala? si al aproape 3 saptamani acu nu e al meu aproape de finalul ciclarii?
am vrut sa i fac test la apa dar la 50 lei setul de 25 baghete 6 in 1 mi se pare scump si nu dspun de banii astia acum.
@laur_hunter07 stai ca nu-s invatat cu asta mic daramite unul de 300+

Re: Salutari din Suceava

Bine ai venit Daniel!

pristavu A scris:

la sa acvariu la ciclat cel putin 3 saptamani si dupa ace-a poti sa incepi sa adaugi 2 3 pestisori sa vezi daca se simt bine in al doilea rand schimburi de apa 10 15% saptamanal si sifoneaza si substratul

   Un acvariu se cicleaza in mai mult de 3 saptamani, cel mai sigur afli cu ajutorul testelor NO2 si NO3!
   Recomanzi schimburi de 10%-15% apa in timpul sau dupa incheierea ciclarii?

laur_hunter07 A scris:

Ia bacterii din acvariul prietenului tau si punele la tine. Cu bacterii din alte acvarii, daca sunt suficiente ciclezi acvariul in 3-4 zile.Cind pui bacteri din alt acvariu pune si apa proaspata in totalitate (dupa ce in prealabil a stat minim2zile la eliminat clorul).

   Nu ii explici lui @dany3l cum poate introduce aceste bacterii in acvariu si la ce ajuta?
   Un acvariu nu se poate cicla in 3-4 zile "cu bacterii"... mai ales daca-i recomanzi sa bage si apa proaspata, adica fara hrana (amoniac) pentru ele!

7 Editat de dany3l (2013-05-13 12:40)

Re: Salutari din Suceava

ceva am citit eu despre introducere de bacterii in acvariu de la alt acvariu ciclat dar nu cred ca e foarte eficient.
acum imi dau seama ca poate era mai bine sa fi asteptat o luna cu acvariul gol sa se cicleze si apoi sa bag pestii, mai ales ca acum de la Gris mi-au murit 2 molly, 2 gupy, si un xipho, asta dupa ce am ridicat temperatura la 30 de grade.
la recomnadarea lui Ancistrus am introdus verde de malachit si astept sa vad ce se intampla dupa ce termin tratamentul iar pe aceasta cale vreau si sa-i multumesc pt sfaturi.
stima

8 Editat de octavian (2013-05-13 14:43)

Re: Salutari din Suceava

salut,in cat fimp ai ridicat temperatura la 30 de grade si cat era initial in acvariu.
pentru ca deja ai introdus pestii si ciclarea nu a avut loc eu zic sa schimbi apa de doua ori pe saptamana cate 20% din bazin,asta pentru a reduce nitritii,nitratii etc.(o sa se cicleze putin mai greu dar o sa fie mai bine pentru pesti).era bine sa fi bagat si niste sare de muraturi,dar mi se pare ca cory se impaca prea bine cu idee .
la 30 de grade nu o sa mai  ai probleme cu grisul,la peste 28 de grade acesta nu se mai imulteste si la peste 30de grade moare(parca asa era).dar asta e inca un motiv sa schimbi apa de doua ori pe spatamana la temperaturi inalte resturile de degradeaza mai repede,aerul dizolvat este mai putin,si avand in vedere ca esti in perioada ciclarii...
pestisorii nu cred ca ti-au murit de neciclare si nici de gris,probabil cresterea in timp prea scurt a temperaturii sau o suma a tuturor greselilor.(parerea mea)
oricum,capul sus,se mai intampla si din astea,numai sa sti sa treci mai departe.deci,pastreaza temperatura cam o saptaman dupa care o scazi treptat cate un grad pe zi,schimbul de apa cum ti-am zis si totul o sa fie bine(o garantez eu!).
si poate vedem si noi ceva poze :-
bafta :sok

P.S.

ceva am citit eu despre introducere de bacterii in acvariu de la alt acvariu ciclat dar nu cred ca e foarte eficient.

nu ai idee cat e de eficient.iei un burete din filtru prietenului tau(unul murdar) si il storci in acvariu tau(murdaria din filtru o sa iti murdareasca apa,dar in doua trei zile o sa ti-o limpezeasca mai bine de cum era)

Re: Salutari din Suceava

octavian A scris:

la 30 de grade nu o sa mai  ai probleme cu grisul,la peste 28 de grade acesta nu se mai imulteste si la peste 30de grade moare(parca asa era).

   Doar "parca"... la mine in acvariu grisul a aparut la 30°C!

10 Editat de octavian (2013-05-13 20:35)

Re: Salutari din Suceava

sincer chiar nu cred,probabil ca doar iti arata un termometru prost calibrat 30 grade...
"parca" este acolo pentru ca am scris dupa telefon si nu am putut sa caut exact valorile temperaturii,dar ideea era ca la peste 30 de grade scapi de gris

as da si sursa(sursa originala chiar este data) dar e impotriva regulamentului,asa ca dau doar un citat:

"Ciclul de viata al Ich. este dependent de temperatura. Temperaturile inalte grabesc fiecare stagiu al bolii iar cele joase dimpotriva. S-a descoperit ca Ich. nu infecteaza pestii la 29.4°C/85°F (Johnson, 1976), nu se mai reproduce la 30°C/86°F (Dr. Nick St. Erne, DVM, pers. comm.) si moare la 32°C/89.5°F (Meyer, 1984)."
gris=Ichthyo(prescurtat Ich.)

11

Re: Salutari din Suceava

octavian A scris:

sincer chiar nu cred,probabil ca doar iti arata un termometru prost calibrat 30 grade...

   Sunt sigur ca in ultima perioada ai inceput sa citesti si termometrele mai bine ca mine big_smile sa nu mai spun, ca-mi inchipui de cate ori te-ai lovit de gris pana acum smile
   Eu am spus ce stiu din experienta proprie, ce s-a intamplat la mine in acvariu, nu ce scrie unul sau altul pe net wink

PS: Imi voi recalibra incalzitoarele si termometrele pe viitor big_smile

12

Re: Salutari din Suceava

@ Octavian  temperatura era de 24 grade si am ridicat -o cam in 12 ore la 30.  :-  cred ca aici am gresit. desi cei care s-a dus pe copca erau cei mai afectati de gris..ca sa nu-i spunem" o tampenie majora din partea mea" hai sa-i spunem "selectie naturala"  :ang
acum pestii sunt la 26 grade si par vioi si bine, manaca pe infulecate. O intrebare am: de ce femela de Black Molly sta deasupra filtrului mai mult. langa filtru e si incalzitorul. sta acolo si cu lumina aprinsa si cu ea stinsa. mai iesie si se mai plimba prin acvariu din cand in cand dar locu preferat e acolo. o fi totusi ceva in neregula?
maine am sa fac schimb de apa de 50% la indicatiile lui Ancistrus, fiindca azi am efectuat a doua etapa a tratamentului cu verde de malachit. si pe urma schimburi de 10 sau 15% din apa o data pe saptamana.
stima

13

Re: Salutari din Suceava

dany3l A scris:

si pe urma schimburi de 10 sau 15% din apa o data pe saptamana.
stima

   Avand in vedere ca nu este ciclat acvariul si exista vietuitoare in el, personal as recomanda schimburi de 25-30% odata la maxim 3 zile!

14

Re: Salutari din Suceava

Scuze ca revin asa tarziu si cu ceva poze dar am imprumutat un aparat foto ca al meu e la reparat pe agrantie big_smile
@ Ancistrus  ok si atunci daca acvariul sta de aproape 3 saptamani asa..cat sa mai fac shimburi de 25% de apa din 3 in 3 zile? cat dureaza sa se cicleze un acvariu?
ah si nu am teste pt apa sad
imi pot da seama altfel daca e ciclat?
stima

15 Editat de octavian (2013-05-14 00:19)

Re: Salutari din Suceava

cristi,imi pare rau ca te-ai simtit jignit de mine,chiar spun foarte sincer ca termometrele de pe piata sunt foarte varza.
am un termometru etalonat de la munca si am luate termometre digitale de vreo doua ori de prin hornbach din acelea cu sonda,luat si din ala special de acvariu si am si din ala pe mercur,cel mai precis a fost ala pe mercur diferenta de vreo jumate-un grad in munus fata de realitate.la asta ma refeream cand am spus de temometru prost calibrat.
referitor la gris nu e o lauda de cate ori ai avut sa nu in acvariu ci faptul ca ai reusit sa nu ai.eu unul nu o sa cred ca se poate face gris la 30 de grade(reali) decat atunci cand o sa vad cu ochii mei pe un termometru calibrat(sa nu zic etalonat)

gabi,pestii aia ti-au murit din cauza socului termic,ei fiind deja slabiti de gris,dar cauza majora asta a fost,socul termic
nu inteleg de ce nu ti macar o saptamana temperatura ridicata,dar in fine,mai bine urmeaza sfaturile lui cristi decat sa te iei dupa amandoi si sa faci o mai mare ciorba.
bafta

16 Editat de laur_hunter07 (2013-05-14 00:20)

Re: Salutari din Suceava

Eu am avut gris de 3 ori in ultimile 6 saptamini(adica de fiecare data cind mi-au venit pesti de la nevertebrate.ro si am scapat de el ridicind apa la circa 30grade  si am pus prima data PUNKTOL, a doua oara sare iar a treia verde de malachit. Sa nu pui sare in acvariu neciclat.Treaba cu termometrele este cam asa cum a spus Octavian, eu am mai multe tipuri de termometre si nu arata doua la fel, dar nu au diferenta nai mare de 1-2 grade asa ca nu iti fa asa multe probleme. Totusi  si eu cred ca ai ridicat temperatura prea repede. Cauta-l pe Hapinceanu si cu 20-30 lei iti rezolva problemele din acvariu.

17 Editat de octavian (2013-05-14 00:25)

Re: Salutari din Suceava

laur_hunter07 A scris:

Sa nu pui sare in acvariu neciclat

de ce?!

laur_hunter07 A scris:

dar nu au diferenta nai mare de 1-2 grade asa ca nu iti fa asa multe probleme

aici e problema,ca eu spun ca grisul nu infestesteaza pestii la 29,4,cristi spune ca a avut gris la 30 de grade.daca in loc de 30 de grade,real avea in acvariu 28,8?!

18

Re: Salutari din Suceava

dany3l A scris:

@ Ancistrus  ok si atunci daca acvariul sta de aproape 3 saptamani asa..cat sa mai fac shimburi de 25% de apa din 3 in 3 zile? cat dureaza sa se cicleze un acvariu?

   Evident, mult mai mult.

octavian A scris:

cristi,imi pare rau ca te-ai simtit jignit de mine,chiar spun foarte sincer ca termometrele de pe piata sunt foarte varza.
am un termometru etalonat de la munca si am luate termometre digitale de vreo doua ori de prin hornbach din acelea cu sonda,luat si din ala special de acvariu si am si din ala pe mercur,cel mai precis a fost ala pe mercur diferenta de vreo jumate-un grad in munus fata de realitate.la asta ma refeream cand am spus de temometru prost calibrat.

   Atat termometrele cat si incalzitoarele au gradatie pe ele, la mine termometrul JBL plus incalzitorul Jager aratau fix aceeasi temperatura, respectiv 30°C in cazul acestei discutii.
   Repet: boala, "grisul", la mine a aparut la temperatura de 30°C, deci la mine in acvariu erau 30°C cand a inceput boala sa se manifeste!

octavian A scris:

referitor la gris nu e o lauda de cate ori ai avut sa nu in acvariu ci faptul ca ai reusit sa nu ai.

   Ultima data cand am avut gris in acvariu a fost cand am cumparat pesti din Hornbach si le-a aparut grisul din cauza conditiilor in care au fost tinuti plus diferenta de mediu fata de acvariul meu! Nimeni nu se lauda cu numarul bolilor din acvariu, cum nici eu nu ma laud cu diferenta anilor de acvaristica dintre mine si tine Octavian.

19

Re: Salutari din Suceava

octavian A scris:

eu unul nu o sa cred ca se poate face gris la 30 de grade(reali) decat atunci cand o sa vad cu ochii mei pe un termometru calibrat(sa nu zic etalonat)

   Crezi ce vrei, personal nu am ce sau de ce sa-ti demonstrez ceva smile

laur_hunter07 A scris:

Cauta-l pe Hapinceanu si cu 20-30 lei iti rezolva problemele din acvariu.

   Asta-i culmea, pai si noi ca forum cam ce rol mai avem? lol

20

Re: Salutari din Suceava

domnilor
va multumesc de sfaturi si va sunt recunoscator, dar hai sa nu transformam acest post de prezentare intr-unul de dezbateri si contraziceri.
sincer m-a deranjat ca desi mi-am dat silinta sa prezint acvariul in detaliu si sa pun si poze in final, nimeni nu a spus nimic de el dupa ce am adaugat pozele, ci v-ati contrazis in  continuare.
hai sa ne descretim fruntile ca eu oricum nu sunt foarte afectat de cele intamplate. asta e am pornit cu stangul dar cred ca toti putem invata din greseli.
stima