1

Subiect: Tratament CLOR - plante

Pentru ca internetul este plin de teorii si de incercari pe care daca le aplici, n ai siguranta ca ti va fi bine, m am decis, in urma unei experiente, sa scriu un mini articol referitor la tratamentul cu clor pe care, poate, ajungem cu totii sa l facem la un moment dat.

Ca idee, am avut de sterilizat mai multe tipuri de plante, pentru a scapa de frumosii nostri melci Ramshorn, si nu numai. Am tot cautat peste tot sa gasesc o solutie viabila si am ajuns sa recurg la sterilizarea cu clor, deoarece, fiind un puternic oxidant, ar face ravagii, nu numai pielii noastre dar si melcilor. Ca si raport, am folosit 1 parte clor (hipoclorit de sodiu), 19 parti apa de robinet, in baie de 1:30/2:00 min. cronometrat (aveam doua galeti cu plante pe care le-am considerat mai fragile si invers)
Totul a decurs OK, cu exceptia unui miros puternic si a unor mici arsuri, pentru ca n am purtat manusi (dar nimic grav).

-In prima faza, in galeata de 2 min am avut cryptocoryne beckettii, Anubias nana spp, Limnophilla aromatica, ludwigia repens, echinodorus argentinensis (cred), marsilea hirsuta, Hygrophila difformis, Hydrocotyle japan, Heteranthera zosterifolia si o buturuga plina cu monosolenium tenerum.

-In a doua galeata, cea cu 1:30min. am avut cabomba furcata, blyxa jap. , pogostem erectus, didiplis diandra, green lotus si inca o planta caruia nu mi aduc aminte numele(ceva din specia echinodorus) :-/

Ca si concluzie, acum, dupa 24 de ore, se vad rezultatele (am sa mentionez doar plantele afectate) :

Blyxa - transparenta si daca nu a mai ramas putin de "sange" in ea, se duce

Cabomba -  din rosu s a facut verde  neutral

monosolenium - Imediat dupa baie s a facut galbuie, transparenta :-/

Heteranthera zosterifolia - Bucati... ca si blyxa

Lotus green - Cateva frunze arata ca si cand ar fi fost uscate dar nu pot sa mi dau seama daca mai au ceva vlaga

Ca idee, plantele cu frunze moi sufera puternic, propunand un tratament de maxim 0:45 - 1:00 min pentru ele, cu conditia sa se tina si cateva fire pentru a evita orice fel de problema sau un raport de 1l cl/39l h2o apa sau 0.5/20 tongue

Acum ramane doar sa astept si sa vad daca mai au sanse de recuperare, cel putin sa ramana ceva prin radacini (App. radacinile n au avut de suferit)

Nu sunt sigur daca oualele de melci au fost topite, dar, dupa ce plantele au primit tratamentul mai sus mentionat, pietrele au fost fierte, pietrisul a fost fiert si clatit in 4-5 ape, azi de dimineata, dupa resetarea acvariului, m am trezit cu un ramshorn pe geam... in conditiile in care am numai cochilii de melc pe tot substratul.

Sper sa va fie de folos si daca sunteti sensibili, purtati manusi!

Re: Tratament CLOR - plante

AdrianB A scris:

Acum ramane doar sa astept si sa vad daca mai au sanse de recuperare, cel putin sa ramana ceva prin radacini (App. radacinile n au avut de suferit)

   Consideri buna aceasta experienta? big_smile

3

Re: Tratament CLOR - plante

Daca fratii Wright n ar fi incercat sa zboare, acum am fi traversat oceanul cu barca... Pot spune ca nu i cel mai bun experiment, dar macar pot scuti banii altora. tongue

4

Re: Tratament CLOR - plante

e si un "poate" prin propozitie  lol

Re: Tratament CLOR - plante

Am curatat si eu plantele cu clor acum ceva timp.
Eram invadat de niste alge verzi .

Nu mai tin minte concentratia si timpul de expunere al plantelor dar nu am reusit sa ard nici o planta (am avut sigur heteranthera si moss). La moss s-a mai albit cate un fir dar nu am reusit sa il omor.

Cat despre Monosolenium la cat il vezi de firav trebuia sa te gandesti ca nu e planta de bagat in clor.

6

Re: Tratament CLOR - plante

N am avut de ales, preferam sa scap de melci si dupa cum ziceam mai sus, n am gasit o concentratie sigura, pe net si nici nu stiam efectele asupra plantelor afectate, ca altfel n as mai fi scris threadul asta smile

7 Editat de AdrianB (2013-07-28 16:21)

Re: Tratament CLOR - plante

Scuzele mele pentru dublu post, scriam de pe telefon