1

Subiect: Totul despre alge

Am facut o rubrica speciala pentru alge, presupun ca multi dintre noi ne confruntam la un moment dat cu o problema legata de acestea.
Haideti sa incercam aici sa aflam cum le putem combate

2

Re: Totul despre alge

Cateva dintre alge
ALGA NOROIOASA
Este mai mult o bacterie decat o planta si este considerata cea mai rea alga care va poate infecta acvariul. Creste foarte repede si fiind toxica nu poate fi atacata de mancatorii de alge. In plus, omoara plantele prin sufocare si prin faptul ca le limiteaza accesul la lumina. Ceea ce o face in mod special periculoasa este faptul ca poate infecta chiar si acvariile foarte bine ingrijite daca acestea nu au suficienti nutriti. Cel mai bun tratament de starpire a acestui tip de alga este cel cu eritromicina, un antibiotic care este vandut sub diferite denumiri drept medicament pentru pesti.
Tratamentul standard indicat in prescriptie este suficient pentru a indeparta plaga cu aspect de noroi, chiar si in cateva zile. Dar pentru a preveni dezvoltarea rezistentei la antibiotice, va recomandam sa respectati tratamentul ca la carte chiar si in cazul in care vi se pare ca pata de namol a disparut. Daca nu respectati indicatiile, exista sanse foarte mari ca aceasta alga sa reapara dupa cateva luni iar antibioticele sa nu mai aiba nici un efect asupra ei. Daca stratul de noroi apare din nou cel mai indicat este sa schimbati conditiile de apa din acvariu de urgenta. ALGELE BRUNE
In acvariu algele brune sunt in general reprezentate de diatomice. Se mai numesc astfel deoarece formeaza pete de culoare maro chiar pe plante dar cele mai vizibile sunt cele de pe geamul acvariului. Cel mai adesea apare chiar din prima etapa de viata a unui acvariu dar poate fi alungata cu un tratament simplu. Cel mai bun mancator de alge maro este pestele pisica sau otocinclus vittatus. Acest tip de alga este cauzat de excesul de nutriti si de silicat.
Asa cum am spus se dezvolta de obicei sub forma unui strat foarte subtire pe elementele de decor sau pe geamurile bazinului. Indica lipsa luminii sau excesul de silicati. Nu uitati ca, cresterea cantitatii de lumina le face de obicei sa dispara. ALGA VERDE
Este o adevarata alga unicelulara. Apare din primele stadii de evolutie ale unui acvariu cu plante si infloreste foarte repede punand stapanire pe intreg acvariul. Daca apar in cantitati mai mici sunt considerate a fi un semn bun, mai ales in mediul bazic, dar daca se inmultesc foarte mult deja este un semnal de alarma. Algele verzi filamentoase sunt cel mai des intalnite si pot ajunge la cativa centimetri lungime. Acest tip de alge reprezinta dezvoltarea in exces a algelor microscopice care sunt determinate fie de iluminarea in exces, fie de un surplus de elemente nutritive. Alga verde nu poate fi controlata cu usurinta chiar daca schimbati apa foarte des. Trebuie sa reduceti sursa de micro nutriti care au tendinta de a le hrani floarea si deci le ajuta sa se raspandeasca foarte repede. Pentru un impact imediat, incercati o sterilizare cu ultraviolete care previne inflorirea lor chiar din prima zi. BEARD ALGAE sau algele care seamana cu o barba.
Cresc de obicei pe frunzele plantelor si au culoare verde, foarte deschisa.
Individual au o textura foarte fina dar cresc mai ales in smocuri care seamana cu o barba verde. Pot ajunge pana la 4 cm iar aspectul de barba le permite sa fie “pieptanate” de curentii de apa. Acest tip de alge face parte din categoria celor care nu pot fi starpite cu usurinta. De asemenea, cresc foarte repede si pot umple intreg acvariul daca conditiile apei le sunt favorabile. ALGELE TUFIS
Cresc in smocuri bogate de 2 – 3 mm lungime si au tendinta sa se stabileasca pe frunze precum Anubias, pe specia de plante numita Echinodorus dar si pe alte plante cu frunzele mari. De asemenea, pot acoperi si echipamentele introduse in acvariu. Mai este cunsocuta sub numele de Acrochaetium, Rhodochorton, Chantransia si este considerata a fi o alga rosie de tipul celei cunoscute sub numele de Audouinella. Nu poate fi starpita cu usurinta si de aceea va recomand sa rupeti frunzele afectate. Echipamentul din acvariu poate fi curatat cu o solutie de decolorare si ulterior frecat pentru a fi indepartate algele moarte. Cel mai drastic tratament ar fi cel pe baza de cupru. ALGELE ROSII
Sunt o specie de alge care apare, din fericire, destul de rar intr-un acvariu. Algele sunt considerate a fi o nenorocire pentru bazinul unui acvarist pasionat. O data ce te-ai decis sa amenajezi si bineinteles sa menti un acvariu, atunci nu uita ca vei avea de-a face cu aceste alge. Acestea sunt genul de plante a caror inflorire si prosperitate se datoreaza unor conditii insuficiente de ingrijire a apei din bazin. Mai precis, cauzele care influenteaza aparitia algelor sunt legate de fertilizarea in exces, de resturile de mancare ale pestilor sau de diversele combinatii specifice de nutriti. In ciuda faptului ca, conditiile care favorizeaza cresterea plantelor vor favoriza si raspandirea algelor, numai este un secret realitatea ca, acvariile mature tind sa aiba tot timpul probleme cu algele chiar daca plantele specifice si bacteriile existente se “lupta” impotriva lor.
Algele sunt mari “mancatoare” care vor utiliza si cea mai mica cantitate de hrana care nu este folosita de plantele mari din acvariu. Anumite tipuri de alge se dezvolta chiar in functie de cantitatea de nutriti care este in exces. Acesta este motivul pentru care, chiar si acvariile mature, adica cele foarte bine ingrijite, pot cunoaste perioade de criza atunci cand apare un dezechilibru temporar in cazul nutritilor. Un bun observator al acvariilor va poate spune ca fenomenul algelor poate fi stopat numai in acvariile in care plantele au un bun control al nutritilor, dispun de un tratament chimic eficient si bineinteles in acvariile in care traiesc mancatorii de alge. Pentru o mai buna intelegere, in randurile de mai jos, va oferim o detaliere a tipurilor de alge si a tehnicilor pe care pasionatii de acvaristica le-au implementat cu succes pentru a controla raspandirea algelor. Pentru acvariile care contin numai pesti, cea mai buna solutie este utilizarea sterilizatorului cu ultraviolete. Aceasta solutie nu este insa potrivita pentru bazinele care contin plante, deoarece acestea vor fi afectate. Pentru a se inmulti algele profita de orice dezechilibru nutritional din acvariu.

3

Re: Totul despre alge

Am copiat unul dintre lincurile postate anterior in alte locuri aici
http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm

4

Re: Totul despre alge

Cea mai buna solutie pentru combaterea algelor este Ratia redfield sau in engleza Redfield Ratio. Evident exista si alte metode cu randament, dar daca iti menti apa din acvariul la ratia indicata de acel calculator, nu vei avea probleme.

Iata si linkul, pentru cei care nu stiu deja: http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium … ld_eng.htm

Desi am acvariul de nici 2 luni, pot spune ca m-a ajutat foarte mult acel calculator, ca sa dau un exemplu in campurile din dreapta calculatorului unde scrie :

Ideal
Redfield ratio        (between 10 - 22)

Buddy ratio i                  (between 7 - 13)

...intre 10-22, respectiv 7-13 eu aveaum peste 300 dupa testele de PO4 si NO3, am scazut nivelul adaugand solutie de KNO3 si KH2PO4, care au ridicat fosfatii si nitratii smile iar acum ratia este la 27 respectiv 17, cu mult mai bine decat inainte.
Aruncati un ochi peste acel site, il recomand cu incredere, dintre acvaristii cu adevarata experienta in domeniu care au si acvarii extraordinare folosesc acest calculator indispensabil as putea spune, nu doar pentru combaterea algelor ci si pentru cresterea plantelor.