1

Subiect: Problema eclozare artemia

Am cumparat oua de artemia acum cateva zile de la un magazin online (nu conteaza care, nu e vorba de publicitate), oua care ca au ajuns in 6 zile!! Trec peste aspectul asta si alaltaseara ma apuc sa dau drumu la eclozat, sperand ca azi sa am parte de nauplii, insa ... canci.
Am folosit apa de osmoza, sare grunjoasa (o lingura la 1 l de apa), temperatura constanta 27 grade, lumina artificiala si aerare non stop (direct cu furtun, fara piatra de aer). Cutia a venit sigilata, e drept ca nu scrie vreun termen de valabilitate pe ea, deci nu am conditionat-o.
Am procedat asa: am dizolvat sarea si am adaugat-o in recipient, am dat drumul la aerare, apoi am pus incalzitorul, setat pe 26 grade, dar tot timpul cand am verificat (cu un termometru plasat in recipient) aveam temperatura de 27 grade. Dupa ce a ajuns temperatura la valoarea dorita, am introdus ouale de artemia si am amestecat usor. La 24 ore am verificat sa vad daca au eclozat, astazi, la aproape 48 ore am verificat din nou, insa 90-95 % din oua se afla pe fundul recipientului, foarte putine mai plutesc iar la suprafata... nimic. E drept ca nu am adaugat bicarbonat, dar in aproape 48 ore ar fi trebuit sa eclozeze si fara, zic eu.
Care sa fie problema?
Vreau sa stiu daca am gresit eu cu ceva sau problema este la oua.
Multumesc,
Dan

2

Re: Problema eclozare artemia

Nu stiu unde ai gresit, dar eu am luat de proba un plic de oua artemia care continea si sarea+mineralele necesare - de la Sera, cred. Am folosit metoda cu pet plastic cu fundul taiat+furtun aerare in dop - fara piatra de aer, fara incalzitor, fara lumina. Experimentul l-am facut in luna septembrie cred, temperatura apei avea ceva peste 20 grade C. Rezultat: in aproximativ 30 ore au eclozat cam 80-90% (dupa ochi spun asta si dupa densitatea pe care o aveau).
Succes!

3

Re: Problema eclozare artemia

George, la mine de vina poate sa fie sarea (desi multi au scos nauplii cu sare grunjoasa) sau calitatea oualelor.
Am mai incercat o serie, cu apa de la robinet declorinata si am adaugat foarte putin bicarbonat, insa dupa 24 ore situatia era acceeasi: aproape toate ouale erau depuse pe fundul recipientului, iar la suprafata nici urma de coji. Si totul cu temperatura de 26-27 grade si lumina non stop...
Aseara am mai pus o serie, de data asta am folosit niste sare de Himalaya, aproape 3 linguri la 2 litri de apa (pana am dus pH-ul  in jurul valorii de 8), sunt curios ce o sa iasa.
Daca nici asa nu functioneaza o sa cumpar sare marina si asta o sa fie ultima incercare, daca nici asa nu vor ecloza o sa vorbesc sa trimit cutia inapoi la magazin, chiar nu stiu ce as mai putea incerca.

Re: Problema eclozare artemia

danbv A scris:

Am procedat asa: am dizolvat sarea si am adaugat-o in recipient, am dat drumul la aerare, apoi am pus incalzitorul, setat pe 26 grade, dar tot timpul cand am verificat (cu un termometru plasat in recipient) aveam temperatura de 27 grade. Dupa ce a ajuns temperatura la valoarea dorita, am introdus ouale de artemia si am amestecat usor.

   Nu am inteles, ouale erau agitate in apa sau s-au depus pe fundul recipientului? Eu mereu am folosit formula din imaginea de mai sus.

5

Re: Problema eclozare artemia

Depuse, din pacate. Daca ar fi fost in suspensie era bine.
Astazi am cumparat sare de mare si o s-o folosesc daca rezultatul la seria a treia o sa fie tot negativ.
Multumesc Ancistrus. Vad ca nici la tine nu e trecuta data ambalarii, ma gandeam si la aspectul asta...

6 Editat de Yzy (2013-12-27 20:41)

Re: Problema eclozare artemia

Eu unul te sfatuiesc sa folosesti sare de mare cu o salinitate de 30-33ppt sau sa folosesti produse cu sare si oua gata mixate.
Eu am facut cel putin 20 de plicuri de Sera artemia mix si nu am avut probleme , au avut o rata de eclozare de cam 80-90%. Deasemenea am incercat si cu JBL dar au o rata de eclozare de cam 50-60%. Nu au nevoie de lumina si nici temperatura nu a contat ... la temperatura mai mica 22-23C au eclozat mai tarziu ... cam la 48h.

"When you reach the end of your rope, tie a knot in it and hang on."

Re: Problema eclozare artemia

danbv A scris:

Depuse, din pacate. Daca ar fi fost in suspensie era bine.

   Agita incontinuu si bine ouale de Artemia in recipient, cu ajutorul pietrei de aer si vor ecloza si cu sare grunjoasa de muraturi, dar sa folosesti reteta cum trebuie.

danbv A scris:

Vad ca nici la tine nu e trecuta data ambalarii, ma gandeam si la aspectul asta...

   Poza asta este veche, de pe net, o pastrez doar pentru reteta/gramaje etc.

8

Re: Problema eclozare artemia

Am verificat acum ouale (dupa 24 ore de la pornire), din pacate acelasi rezultat... O sa le las pana dimineata, iar maine daca nu eclozeaza o sa incerc cu sare de mare.
Am citit in ultimile zile cam tot ce se putea referitor la eclozarea artemiei, printre ele o chestie interesanta: sa se lase ouale la hidratat in apa fara sare aprox. 15 minute, dupa care se adauga sarea. Cica daca se introduc direct in solutia salina nu s-ar hidrata. Si asta as mai avea de incercat, dupa care....  mad

9 Editat de george.r (2013-12-28 13:21)

Re: Problema eclozare artemia

Nu cred ca are asa mare importanta lasatul la hidratat in apa dulce atata timp cat cele de la sera sau jbl vin amestecate cu sarea si mineralele necesare.

L.E.: cred ca vin in plicuri separate, ups...

10

Re: Problema eclozare artemia

Am pornit ultima incercare, dupa o hidratare de 15 minute au ajuns in apa cu sare de mare. Daca nici acum nu eclozeaza sunt nevoit sa le returnez.

11

Re: Problema eclozare artemia

Eu tot nu am inteles, tot nu agiti ouale de Artemia intr-una in recipient cu ajutorul pietrei cu aer?

12

Re: Problema eclozare artemia

Prima postare:

danbv A scris:

...lumina artificiala si aerare non stop (direct cu furtun, fara piatra de aer)...

Ce am scris in ultima postare e legat de hidratare:

Doar in timpul hidratarii (15 minute) nu sunt amestecate ouale cu ajutorul aerului (se amesteca totusi usor cu ajutorul unei scobitori) si asta pentru ca hidratarea se face intr-un recipient separat (lingura, pahar) cu apa dulce si mai calda (pe la 30 gr), apoi ouale intra in recipient si sunt amestecate non stop de aerul introdus. Este prima data cand am incercat si varianta cu hidratarea inaintea introducerii in apa cu sare. Din ce am citit, exista si posibilitatea ca introduse direct in apa sarata, ouale sa nu se mai hidrateze, tocmai din cauza sarii. Am incercat si varianta asta, daca nici asa nu am rezultate, nu mai am ce sa mai incerc si le voi da inapoi.

Re: Problema eclozare artemia

Parerea mea e ca mai bine puneai piatra de aer,astfel aerarea e mai eficienta si conteaza...

marian37

14

Re: Problema eclozare artemia

Din ce am vazut si citit, nu se recomanda piatra de aer pentru ca face spuma, care la randul ei lipeste ouale de recipient. Nu aerarea e problema la mine.

15

Re: Problema eclozare artemia

Si in plus, daca ai piatra de aer care face bule mici, din ce am citit intr-un articol, naupli pot inghiti bule de aer si mor.
Pana la urma cred ca ouale pe care le-ai cumparat nu mai sunt viabile, probabil din cauza conditiilor de depozitare/ambalare.

16

Re: Problema eclozare artemia

Sigur ouale nu mai sunt viabile pentru ca si ultima serie a fost tot un dezastru. O sa le returnez.  mad

17

Re: Problema eclozare artemia

LA MULTI ANI!
Problema a fost de la calitatea oualelor.
Am incercat ieri cu oua de la JBL si astazi rezultatul e pozitiv, deci daca vedeti ca in MAXIM 2 serii ouale nu eclozeaza, nu mai insistati ca nu are rost, schimbati-le. Mai ales daca aveti si ceva puiet care asteapta papa...
Multam tuturor,
Dan

Re: Problema eclozare artemia

bine ca te-ai elucidat