1 Editat de KATANA (2014-07-09 13:32)

Subiect: Vand culturi (de start) hrana vie de: white worms, grindal,microviermi

Vand culturi (de start) hrana vie de: white worms, grindal, micro viermi, banana viermi.

Grindal(Enchytraeus buchholzi): 20 lei
White worms(Enchytraeus albidus): 20 lei
Microviermi: 10 lei
Bananaviermi: 10 lei

La aceste preturi se mai adauga 10 lei reprezentand costul trasnportului prin posta romana si al ambalarii.
Relatii la tel: 0733731210

Viermii Grindal
M-am apucat de cresterea acestor viermi pentru a avea o alternativa la eternii tubifex, despre care am auzit atatea povesti si de care nu poti fi sigur; Cand m-am hotarat sa incep cultura m-am lovit de o problema care la inceput nu parea de netrecut: procurarea de inoculi.
Materiale necesare
- Cutie pentru cultura
- Substrat
- Hrana pentru viermi
- Pompita de apa (pentru stropit florile)
- Inocul (viermi)
Cutie pentru cultura
Se folosesc cutii confectionate din diferite materiale: plastic, lemn. Sunt indicate cele din lemn deoarece mentin umiditatea substratului mai mult timp. Ca dimensiuni, singura cota fixa ar trebui sa fie inaltimea (nu mai mica de 6 centimetri). Se mai pot folosi casolete de inghetata sau cutii de margarina. Eu am folosit o cutie de plastic cu capac. In capac se dau gauri (acestea se acopera cu tifon sau o plasa fina) pentru a asigura aerisirea culturii deoarece lipsa aerului face ca acea cultura sa nu cresca cum trebuie, viermii sa urce pe peretii cutiei sau chiar sa moara. Capacul trebuie facut dintr-un material care nu lasa lumina sa patrunda fiindca viermii prefera intunericul. Trebuie sa se inchida bine si sa nu lase diferitii pradatori (furnici, paienjeni etc) sa patrunda in cultura.
Substrat
Grosimea substratului ar trebui sa fie cam de 5 cm. Daca substratul va fi mai subtire acesta se va usca mai repede, iar daca va fi mai gros, partea de jos a substratului poate deveni anaeroba, ceea ce nu este bine pentru viermi. Substratul ales nu trebuie sa contina fertilizanti chimici, fungicide, pesticide si alte chimicale. Eu am ales turba pe care am adus-o din import deoarece pastraza mai bine umiditatea si mi-a fost mai usor de procurat si nu contine chimicale. Orice mediu pe care il veti alege trebuie sa fie de la inceput umed.
Daca scade umiditatea la suprafata solului, viermii vor incepe sa intre mai adanc in sol cautand umezeala si astfel ei se indeparteaza de locul unde se afla hrana. Se uda suprafata substratului cu o pompita de stropit plantele, dar trebuie sa avem grija sa nu o inundam.
Deasupra substratului se pune un geam care sa preseze usor pe substrat. Sub acest geam se da hrana viermilor si se creaza o mixtura care atrage viermii si ajuta la prinderea lor. Perimetrul geamului trebuie sa fie mai mic decat perimetrul cutiei in care s-a pus substratul.
Hranirea si atragerea viermilor la suprafata va face mai usoara colectarea lor pentru hranirea pestilor. Dupa ce am ales substratul pe care il vom folosi trecem la urmatorul pas: inceperea culturii propriu-zise.
Dupa asezarea inoculului (in mijlocul cutiei) se administreaza putina hrana in jurul acestuia. Se acopera substratul cu geamul procurat, se aseaza capacul si se pune cutia la o temperatura intre 15-21 grade celsius. Experienta a aratat ca la temperaturi peste 30 de grade sau sub 0 grade, viermii mor. Temperatura optima de reproducere este de 18 grade celsius. Cultura se tine neperturbata pentru cateva zile pentru a permite viermilor sa se inmulteasca.

Hrana
Viermii se hranesc cu mancare pentru pisici sai mancare pt caini (uscata), cascaval ras (cat mai nesarat). Hrana cu valoare nutritiva mare duce la cresterea valorii nutritive a viermilor.
Acestia nu trebuie hraniti mult de la inceput, deoarece surplusul de hrana tinde sa atraga diverse insecte sau sa provoace aparitia fungilor sau contaminare bacteriala. Trebuie reglata cantitatea de hrana oferita pe parcursul primei luni, pana la stabilizarea culturii. Hranirea se face (de preferat) la 3-4 zile si se administreaza sub geamul cu care este acoperit substratul.
O cultura se stabilizeaza in 3-5 zile. Deci trebuie rabdare fiindca viermii se disperseaza destul de greu in cutie.
Dupa ce cultura devine matura, putem recolta viemii, luand geamul de deasupra substratului si spalandu-l intr-un vas cu apa. Viermii cazuti in vas se administreaza pestilor, dar trebuie avut in vedere ca acestia (viermii) contin multe grasimi si o hranire abundenta a pestilor duce la obezitate.
Ar fi bine ca la 1 luna (maxim 2 luni,sau functie de gradul in care s-a imbacsit cultura) sa se mai adauge un rand de turba. Substartul incepe sa se deprecieze dupa o perioada de 3 luni, devenind acid. Asta duce la incetarea reproducerii viermilor, ramanand doar adultii in cultura. Pentru a mentine cultura, trebuie schimbat substratul.


Enchytraeus Albidus - White Worms (viermi albi)
Denumire populara White Worms (vierme alb), este un vierme oligochet cu o lungime de 2-3 cm si un diametru de 0.2-0.5 mm. Are o valoare nutritiva foarte mare, calitate pentru care nu este recomandat pentru reproducatori decat o data - de doua ori pe saptamana, in schimb puietului si tineretului le poate asigura un aport nutritiv excelent.
Culturile se formeaza in ladite, desi este recomandat ca acestea sa fie de lemn, multi prefera cutiile de plastic pentru o mai facila igienizare si rezistenta in timp. In aceste ladite se pune turba pe care am adus-o din import deoarece pastraza mai bine umiditatea si mi-a fost mai usor de procurat si nu contine chimicale Se mai poate folosi si pamantul de flori din comert, dar trebuie acordata maxima atentie pentru ca acesta sa nu contina fertilizanti sau toxine, care pot omora viermii sau se pot transmite prin intermediul lor pestilor, la hranirea cu acestia (eu personal a incercat si am avut mortalitate foarte mare in randul pestilor asa ca nu recomand). In mod optim, pH-ul substratului trebuie sa fie in jur de 7. Pe masura ce populatia creste se vor acumula mai multe excremente in substrat, acesta devenind tot mai acid, pentru corectarea acestui aspect se recomanda schimbarea regulata a unei cantitati de pamant sau adaugarea de zeolit. Daca nu se procedeaza in acest fel cultura se va deprecia si viermii vor muri cu rapiditate (de obicei in cateva ore acestia mor iar cultura incepe sa miroasa foarte urat).
Dimensiunea laditelor variaza in functie de necesitatile fiecarui crescator, o ladita mai mare rezultand intr-o productie zilnica mai mare, insa un aspect care ar putea fi standardizat este inaltimea cutiei, aceasta ar trebui sa fie de 10-15 cm pentru a asigura suficient spatiu. Deoarece viermii Enchytraeus Albidus au nevoie de aer pentru a respira este obligatorie practicarea unor gauri de aerisire in capac. Recomand practicarea unor gauri de aproximativ 1 cm diametru si lipirea peste ele a unor bucati de material textil dintr-o tesatura deasa, gen perdea, care sa nu permita musculitelor sau altor insecte sa contamineze cultura, sa consume hrana administrata viermilor sau mergand, dupa caz, pana la distrugerea culturi. Daca sa intamplat insa ca cultura sa fie contaminata se poate proceda la recoltarea unui numar cat mai mare posibil de viermi din cultura actuala, spalarea lor in apa apa curata si pornirea unei noi culturi. Pentru o exploatare continua si pentru a evita pierderea prin depreciere a culturi de Enchytraeus Albidus recomand mentinerea in permanenta a cel putin doua culturi, acestea fiind exploatate prin rotatie, astfel lasand timp de refacere culturilor.
Amestecul de turba mai sus amintit, denumit in continuare substrat se va aseza intr-un strat de 5-6 cm inaltime. Un factor extrem de important este umiditatea solului, aceasta trebuie sa fie de 20%, o verificare facila a umiditatii se face luand un pumn de pamant din substrat si strangandu-l in pumn, daca nu curge nici un pic de apa atunci umiditatea este insuficienta, daca, in schimb, curge relativ mai multa apa, atunci umiditatea este prea mare, in mod optim ar trebui sa curga numai cateva picaturi de apa. Trebuie stiut ca umiditatea solului influenteaza comportamentul viermilor Enchytraeus Albidus, un sol cu o umiditate scazuta ii determina sa se scufunde in profunzime, in cautarea umiditatii optime, pe cand un sol cu o umiditate prea mare ii determina sa se ridice pe peretii recipientului. In ambele cazuri anterior descrise, viermii nu stau in zona cu hrana prin urmare valoarea lor nutritiva scade sau o serie de viermi pot muri de inanitie.
Odata pregatit terenul pentru inceperea unei culturi, in modul descris anterior (cutie, substrat, umiditate), se poate proceda la procurarea unei culturi de pornire, daca acest lucru a fost facut in prealabil, acum aceasta se poate folosi.
O cultura de pornire este o cantitate de pamant luata dintr-o cultura deja stabilizata, in care pe langa viermii adulti propriu-zisi mai sunt si numeroase oua microscopice.
In mijlocul cutiei care va gazdui cultura, in substrat se face o gaura in care se pune cultura de pornire si se acopera cu un geam.
Pentru hranire se foloseste paine inmuiata in lapte, cartofi fierti sfaramati, fulgi de ovaz, biscuiti inmuiati in apa, orez fiert foarte bina, hrana de pesti uscata sau orice alte alimente pe care le aveti la indemana, care pot absorbi umiditatea si au un nivel rezonabil de proteine si de alti nutrienti. Personal folosesc cu succes miezul de paine inmuiat in iaurt sau smantana ; ocazional peste acestea presar spirulina, se mai pot adauga si alte vitamine administrabile pestilor. Hrana nu se pune toata la un loc ci se formeaza 5-6 cuiburi si se completeaza pe masura ce este consumata. La inceput se administreaza foarte putina mancare, atat cat pot sa consume in 2-3 zile, altfel aceasta se strica si apar ciupercile si mucegaiul, conducand la deprecierea culturii. Hrana neconsumata in 2-3 zile se arunca si se administreaza, in cantitate mai redusa, alta cantitate de hrana, in felul acesta stabilindu-se cantitatea optima de administrare in functie de maturitatea culturii si de alti factori.
Un alt factor important este temperatura aceasta trebuie sa fie :
•    ideal intre 10-21 °C;
•    optim intre 15-21 °C
•    peste 29 °C si sub 0 °C inceteaza reproducerea si mor.
Cultura se va tine la loc intunecos, in prezenta luminii viermii Enchytraeus Albidus se vor ascunde cu rapiditate in sol si nu vor iesi la suprafata pentru hranire, sau daca este posibil se pot folosi recipienti negri.
Viermii Enchytraeus Albidus sunt o specie hermafrodita. Viermii se fertilizeaza reciproc in timpul copularii. Ei se inmultesc prin oua, pe care le depun in coconi transparenti. Coconii produsi de exemplarele tinere contin 9-10 oua fiecare, pe cand cele produse de exemplarele mature contin 20-35 de oua. La extrema, exemplarele batrane produc coconi cu 2-3 oua fiecare. Media estimata pe toate exemplarele din cultura este de 10 oua per cocon. Ouale de Enchytraeus Albidus eclozeaza in 12 zile (la o temperatura de 20 °C) iar viermii rezultati din ele vor incepe sa se reproduca in 20 de zile, la aceeasi temperatura. Fiecare individ poate produce aproximativ 1000 de oua pe durata sa de viata.
Observatie : asteptativa ca 10 viermi adulti sa devina 100 in 30 de zile, daca nu, verificati pH-ul solului, temperatura, umiditatea, verificati daca mancarea este permanent prezenta. Temperatura prea mica sau prea mare sau umiditate la extreme reduce rata de reproductie.

Microviermii



Microviermii sunt viermi nematozi din specia Anguillula silusiae, acestia au intre 0.5 si 1.5 mm in lungime ceea ce inseamna ca reprezinta o sursa de hrana ideala pentru puii care au deposit stadiul in care se hranesc cu infuzorii sau care sunt oricum prea mari pentru a se hrani cu acestea. Pot fi folositi si ca sursa de hrana suplimentara pentru exemplarele mici, subadulte sau chiar adultii unor specii mici de pesti. Un mare avantaj al microviermilor este acela ca reprezinta o sursa de hrana bogata in proteine, foarte ieftina si accesibila tuturor.

Pentru a se realiza o cultura de microviermi se pot folosi fulgii de ovaz, acestia sunt amenstecati cu apa in cantitati egale si introdusi intr-o casoleta de dimensiuni potrivite, in functie de cantitati. Apa, cand este amestecata cu fulgii de ovaz trebuie sa fie putin calduta, pentru ca acestia sa se poata inmuia, apoi se lasa la racit si se adauga cativa microviermi dintr-o alta cultura. Dupa insamantarea cu viermi, se poate pune capacul si se lasa intr-un loc intunecat, la temperatura camerei.

Acesti viermi se vor inmulti rapid iar dupa cateva saptamani, sau chiar mai putin in functie de temperatura, apoi acestia vor incepe sa se urce pe peretii recipientului. In acest moment, acestia pot fi recoltati de pe peretii recipientului folosind o spatula, o lungurita sau chiar degetul si se vor introduce in apa acvariului, agitand putin pentru a se imprastia. Pe masura ce acestia se vor scufunda in acvariu vor fi mancati de catre pesti, deoarece pentru acestia, microviermii sunt irezistibili tocmai din cauza faptului ca se vor zvarcoli si vor atrage atentia pestilor. Dupa recoltarea viermilor se poate amesteca putin amestecul din recipient pentru a permite acestora sa se hraneasca si cu fulgii de ovaz din partea de jos si pentru a favoriza inmultirea acestora. Recoltarea viermilor se poate face zilnic insa, dupa cateva saptamani, in functie de temperatura (cu cat este mai cald cu atat acestia se vor dezvolta mai rapid) cultura trebuie improspatata deoarece aceasta isi va schimba culoarea, va prinde un miros urat si va fi foarte inestetica. Pentru a se improspata cultura, se inlatura continutul vechi, si se va introduce unul proaspat pastrand insa cativa viermi pentru insamantarea noii culturi. Astfel de culturi se pot folosi cu mare succes in hranirea puilor iar pentru asigurarea unui aport constant se pot folosi doua sau chiar trei astfel de culturi concomitent.

0730697654

APE LIMPEZI TUTUROR VA DORESC

2

Re: Vand culturi (de start) hrana vie de: white worms, grindal,microviermi

valabil

0730697654

APE LIMPEZI TUTUROR VA DORESC

3

Re: Vand culturi (de start) hrana vie de: white worms, grindal,microviermi

:apl

0730697654

APE LIMPEZI TUTUROR VA DORESC

4

Re: Vand culturi (de start) hrana vie de: white worms, grindal,microviermi

UP

0730697654

APE LIMPEZI TUTUROR VA DORESC