1 Editat de carmenutza84 (2014-08-30 01:19)

Subiect: Salut !

Ma numesc Carmen si cam de o luna incerc sa ii ofer fiului meu un mic colt de natura in locuinta noastra. Fiul meu vrea un rechin  :sbr  in acvariu  wink , dar avand in vedere ca nu avem atata spatiu ne-am limitat la unul mai mic cu ceva pestisori. :crap .
Acvaruiul cu capac  de 120l
Filtrul de la Jbl 401
Substrat de pietris 1-3mm amestecat cu nisip
Lumina: 2 neoane de 18W
Pestisori: 12 Guppy, 6 Neoni, 2 Ancistrusi
Plante: 2  Vallisneria, 2 Microsorum si 3 Anubias

Totul a decurs bine cu ciclarea, pestisorii sunt  :fbr  :apl  :fok , dar se pare ca la plante nu le merge foarte bine.
Daca ma puteti ajuta sa imi spune-ti ce nu fac bine sau ce nu e in regula ca plantele mele au facut niste puncte negre pe ele si se maronesc in varf(cam asa arata ca in poza)

Re: Salut !

din ce am citit pana acum ,lumina e prea slaba. Sa fie asta cauza? Luni ma duc sa cumpar neoane mai mari. Cam de cat ar trebui sa fie?

3

Re: Salut !

Bun venit!
Din pacate neoanele nu pot fi schimbate pur si simplu, trebuie schimbat/e si droserul/ele.
Despre plante se gasesc informatii aici si nu numai... vor interveni cei cu experienta mai multa pentru alte informatii.
Cateva poze ar fi binevenite...

Re: Salut !

Bine ai venit Carmen!

carmenutza84 A scris:

Fiul meu vrea un rechin  :sbr  in acvariu  wink , dar avand in vedere ca nu avem atata spatiu ne-am limitat la unul mai mic cu ceva pestisori. :crap .

   Exista "rechini" de acvariu dar tot cresc mari - 30-35 cm. In poza Balantiocheilos melanopterus.

carmenutza84 A scris:

Totul a decurs bine cu ciclarea

   Ce inseamna ca "totul a decurs bine"? Cum ai facut "ciclarea"?

Re: Salut !

Pai cam asa: am spalat bine acvariu fara detergenti, am pus substratul pe care l-am spalat inainte, am pus radacina, piatra, filtrul  si apa pana la jumatate. Dupa care am bagat plantele si apa pana sus la capac. Radacina a inceput sa pluteasca asa ca am pus piatra peste ea.Am pornit filtrul. Apa a fost 1 zi alba(am citit ca de la clor). Dupa trei saptamani in care am pus cate un pic de mancare de pestisori am facut test de apa 6 in 1  ( Cl2: 0, ph: 6,8, KH: 3°d, GH: 4°d, NO2: 0, NO3:0) siam cumparat cei 2 Ancistrusi care s-au ascuns repede sub radacina.(nu mai pluteste acum). Dupa alte doua zile,vazand ca Ancistrusilor le merge bine am mai cumparat Neoni si Guppy.
Aaaaaa....o data pe saptamana pun in apa un fertilizant universal dupa cum scrie pe eticheta , are ceva mai mult Fier.
Acum sunt 4 saptamani de cand am inceput acvariu. Testul de apa: Cl: 0, Ph: 6,8,KH: 6, GH: 4, No2: 1, NO3: 25. Ma gandeam sa schimb o parte din apa ca pana acum nu am facut nimic.

Re: Salut !

Apropo ce nu stiu exact e cu programul de iluminat acvariul eu il las in jur de 12 ore.
Incerc sa pun si poze.

Re: Salut !

Astept pareri  :acv  si frunzele mele sunt tot mai punctate , ce nu e bine, ce nu am facut sau ce nu fac bine??????????????

8

Re: Salut !

carmenutza84 A scris:

Ma gandeam sa schimb o parte din apa ca pana acum nu am facut nimic.

Ar fi o idee chiar buna... schimburi saptamanale de aproximativ 35% din volumul total de apa.

9 Editat de MariusMinu (2014-09-01 00:54)

Re: Salut !

Bine ai venit!
Rezultatul testelor NO2-0, NO3-0 la doar 3 saptamani de la pornirea acvariului indica faptul ca acvariul NU este ciclat (lucru confirmat ulterior de cresterea NO2 la 1 ppm). As zice ca peste vreo luna putem vorbi despre acvariu ciclat...Pana la ciclarea acvariului plantele sunt considerate de sacrificiu...Chiar daca anubiasii sunt mai "rezistenti" este posibil sa fie afectati de anumite dezechilibre care apar intr-un acvariu neciclat. Anubiasii nu trebuie sa aiba rizomul infipt in substrat (nu-mi dau seama exact din poze)

Re: Salut !

Apa am schimbat aproximativ 30%, iar anubiasul in prima sptamana a avut rizomul ingropat ,dar dupa ce am mai citit l-am scos.
Acum ce ar trebui sa fac, ca nu am nici o idee, ma gandesc la faptul ca : Se pot imbolnavii pestisorii de la negreala de pe plante ?
Cum sa procedez mai departe..??? :pls

Re: Salut !

Apropo eu nu sunt incepator pot sa spun ca sunt la minus inepator. Nu am mai facut asta niciodata si nici nu am vazut la cineva. Dar sper cu ajutorul vostru sa reusesc. :apl

12 Editat de MariusMinu (2014-09-01 10:40)

Re: Salut !

Pestii nu se imbolnavesc de la negreala de pe plante (este o alga), cea mai frecventa cauza a imbolnavirii (si chiar a mortalitatii) este valoarea mare a amoniacului/nitritilor, deja nitritii (NO2) 1ppm sunt la nivel periculos de mare pentru multe specii de pesti. Momentan mentine schimburi de apa 25% de doua ori pe saptamana (sa scazi nivelul amoniacului/nitritilor), mancare sa le dai cu zgarcenie, sa zicem o data la doua zile (sa previi cresterea in exces a valorilor amoniacului/nitritilor intre schimburile de apa). In felul asta ciclarea va dura cam doua luni, dar va fi "safe" pentru vietuitoare. Citeste ciclul azotului. Anubiasii isi vor reveni singuri dupa ce se vor mai indrepta conditiile din bazin (dupa ciclare).

Re: Salut !

Multumesc frumos de raspuns.  :hug

Re: Salut !

Ajutor !!!!!  Cred ca sunt batuta in cap  :stupid   ca nu pricep nimic. Ieri am cumparat un aspirator de substrat, azi am schimbat 30% din apa si apa sa tulburat foarte foarte tare. Am tot citit si m-am tot uitat la tot felul de filmulete si nu pricep  :stupid  :stupid  :stupid , trebuie scos tot din acvariu sau nu. Eu am scos doar radacina si piatra. Apa ce am bagat-o e de la robinet, dar tinuta 3 zile in galeata. Acum am facut test de apa: NO3= 10, NO2= 0, GH=8, KH=6, Ph=6,8, Cl=0. Dupa parerea mea cred ca parametrii sunt OK. Va rog poate cineva sa imi explice ca la prosti cum se face o aspirare de substrat corecta? E normal ca sa tulburat apa? Deci numai prostiiiiiiii fac,   sad  . :pls  :pls  :pls

15

Re: Salut !

Daca n-ai aspirat deloc pana acum, inseamna ca e foarta multa mizerie adunata in substrat si agitand-o cu aspiratul s-a ridicat in masa apei. In cateva ore isi revine. Eu aspir de doua ori pe satamana, niciodata tot substratul, ci partial.
Cam asa se aspira:(in principiu, eu tin cilindrul acela pe un loc, pana nu se mai ridica mizerie)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FHp-xHDhb14[/youtube]

Re: Salut !

:apl  :apl   :hug   :fbr  Salutare din nou ! Am facut mai multe schimbrui de apa la 3-4 zile 30% din apa.Acvariul arata din ce in ce mai bine (ma refer la plante). Am schimbat neoanele.... dar tot cu unele de 18W, dar care sunt mult mai luminoase decat ceea ce am avut inainte. Se pare ca la plante le place, vad ca incet incet isi revin, nu mai fac puncte negre, darrr....acum au altfel de alge, unele subtiri si care se ramifica, arata ca o ramurica de pom dar mult mai mica si mai subtire.
Vreau in curand sa fac niste teste de minerale (Fe, Ca....) si ce nu stiu????? Daca testul de apa e OK  (NO3 10 si NO2 -0) cand sa schimb iarasi apa. Schimb mai departe la 4 zile sau pot la o saptamana ???. Ce sa fac cu algele cele noi???
Si inca o intrebare, cat timp trebuie lasata lumina aprinsa?(momentan o las 11 ore) ??

17

Re: Salut !

In legatura cu lumina, ai putea aa faci in felul urmator:4/3/4 adica 4 ore lumina 3 ore pauza 4 ore lumina. Faci lucrul asta sa nu te umpli de alge. Iti recomand si adaos de carbon adica easycarbo sau in functie de conditia financiara co2. In felul asta algele nu te vor invada. Bafta

CAINELE MOARE DE DRUM LUNG SI PROSTUL DE GRIJA ALTUIA

18

Re: Salut !

Eu asa am lumina programata si functioneaza super bine

CAINELE MOARE DE DRUM LUNG SI PROSTUL DE GRIJA ALTUIA

Re: Salut !

Salutare din nou. Când credeam ca merge totul bine ......acum nu mai cred si sunt asa de suparata ca sunt pe punctul de a renunta. Asa ca m-am gandit ca nu e stilul meu sa renunt asa usor asa ca vreau sa ma sfatuiti in continuare. Mi-au murit 3 pesti in trei zile: 1 neon tot se ascundea pe fundul acvariului printre plante---a doua zi mort, a treia zi un guppy nu mai inota cel putin cu coada statea vertical si incerca sa inoate spre suprafata iar celalalt guppy avea coloana stramba in sensul ca de la jumatate era indoit in jos. Cel cu coada indoita o murit in ziua urmatoare iar cel care nu mai misca coada o murit a treia zi.
Apa o schimb o data pe saptamana cca 30%. Parametrii au fost totdeauna in regula ca ii masor inainte sa schimb apa. Dupa teste nu ar trebui sa schimb apa, dar totusi o schimbam. Cu plantele am crezut ca o scot la capat, dar tot mai multe alge apar. Iluminatul il fac 4ore-3 pauza-4 ore. Filtrul este curat ca ma uit la el de fiecare data când schimb apa. Acum imi apar si alge verzi pe geamurile acvariului. Nu multe, cateva puncte, dar asta ma inerveaza rau. Am scos plantele si le-am aruncat ca erau pline de alge si cateva incepeau sa se macereze. Am citit ca asta poate sa duca la moartea pestilor. Schimb apa la 3 zile cam 20%. Ceilalti pesti nu par sa aiba nimic, sunt vioi, mananca si inoata bine. Azi inca un guppy sa umflat la propriu si inoata mai la suprafata apei, are o burta oooooooooo. Am numai masculi in acvariu. Deci ce ma fac??????????????
Clar ca este o problema, dar care ce sa fac. Nu mai am nici o idee.

Re: Salut !

Cam asa arata pestisoru