1

Subiect: Moarte ciudata la pangasius

L-am luat cam de o luna. Am inteles ca e un peste mai ciudat, nocturn care sta mai mult pe fundul bazinului in tot felul de pozitii contorsionate.( asa am inteles de la un detinator de multiple exemplare). De asta poate nici nu m-am alarmat cand am vazut ca era activ mai mult noaptea iar ziua statea printre plante,uneori in pozitie verticala. Intr-o zi l-am vazut cu burta in sus pe fundul acvariului si am crezut ca a murit insa cand sa incerc sa il scot ne-an speriat unul de altul >El a inceput sa o ia la goana printre plante de am spus ca sare din acvariu iar eu am crezut ca imi sare inima. Manca normal, se invatase si cu ceilalti pesti si nu se mai speria de ei( am inteles ca e fff sensibil si sperios). Toate bune pana acum o saptamana cand am observat ca nu prea mai mananca si mi se parea ca are probleme de echilibru. Adica statea pe nisip si avea tendinta sa se ridice dintr-o laterala....incerc sa fiu cat mai exacta. M-am gandit ca poate mananca noaptea si l-am lasat in pace.pe intuneric era la fel de activ. Acum cateva zile observ ca i-a aparut pe o laterala ceva ca un cos cu varful alb. mult iesit din piele. E prima data cand vad aca ceva la viata mea. M-am speriat, am spus ca e gris si l-am scos imediat intr-un alt acvariu. i-am crescut temperatura la 28, am pus  verde de malachit si ceva sare. Am mai observat si abdomenul umflat doar intr-o parte. A doua zi dimineata statea mai mult la suprafata acvariului cu toate ca spitalul era aerat din belsug. Dupa cateva ore - cu  burta in sus dar respira. A mai dus-o asa pana seara cand a murit. Si aici soc. Dupa ce a murit din cosul acela alb a iesit la suprafata alei un vierme alb mare si gros, in forma de potcoava care cred ca s-a si rupt cand a iesit din el. Mentionez ca era ultimul peste introdus in acvariu, ceilalti nu au nici un fel de probleme. Imi e groaza insa sa nu fie ceva extrem de contagios sai sa nu ii pierd pe toti. Habar nu am ce poate sa fie, poate exista cineva care stie ce poate sa fie. Eu spun ca l-am scos destul de repede din acvariu  pt  ca m-am gandit ca daca nu e gris si chestia aia erupe, infecteaza tot acvariul. Mi-a fost si frica sa pun mana pe el, mi-am pus manusi ac sa spal acvariul spital. In cel mare am pus cam o lingurita de sare la 10l/apa si ceva mai mult albastru de metil. Sper sa nu fie nevoie sa scot iar toti pestii si sa o iau de la capat sa ma urc pe pereti. ceva sugestii?

2

Re: Moarte ciudata la pangasius

Imi place ce ai scris despre pestele tau. Este o informatie foarte buna. Multumesc de avertizare.

3 Editat de merlin21 (2011-06-17 02:33)

Re: Moarte ciudata la pangasius

:fmad

4

Re: Moarte ciudata la pangasius

Pestele a fost infestat de LERNAEA (viermele ancora).

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

5

Re: Moarte ciudata la pangasius

bradraqua A scris:

Pestele a fost infestat de LERNAEA (viermele ancora).

Pt ca exista cineva care stie despre ce e vorba,il rugam sa ii dea mai multe informatii,ca sa stie ce are de facut mai departe:ceilalti pesti sunt in pericol?
Trebuie tratament in acvariul comunitar?

6

Re: Moarte ciudata la pangasius

JBL Argudol (Aradol)

   Un nou tratament impotriva viermilor si a paduchilor
   JBL Argudol este un medicament nou ce are in compozitie ingredientul activ  Diflubenzuron.
   Nu schimba valoarea KH daca se respecta valoarea corecta a dozajului!
   Recomandat atat pentru apa dulce, apa sarata sau pond.
   JBL Argudol este eficient împotriva viermilor plati (Trematoda), paduchi (Argulus) si viermi ancora (Lernaea).
   Dupa tratament este recomandabil sa folositi JBL Aclimol astfel încât sa vindece ranile si pentru a proteja împotriva infectiilor bacteriene.
   A nu se utiliza la temperaturi sub 18° C.
100 ml pentru 400 L.

   INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE:
   Argudol
   Ingredient efectiv: Diflubenzuron
   Suspensie 100 ml ca aditiv pentru 400 l apă de acvariu
   Tratament împotriva Dactylogyrus, Gyrodactylus, păduchilor de crapi (Argulus), viermilor ancoră (Lernaea) şi a altor paraziţi ai peştilor de acvariu din apa dulce şi sărată.
   Respiraţia crescută, fricţionarea de obiecte, mişcările de înot spasmodice împreună cu întunecarea colorării corpului sau „trândăveala” apatică sunt toate simptome ale infecţiei cu calcani cu branhii. Petele de aspect roşu pe piele sunt simptome suplimentare ale calcanilor de piele.
   La peştii mai mari, infecţia branhiilor poate fi diagnosticată folosind metode simple: îndepărtaţi peştii infectaţi din apă, aşezaţi-i pe o suprafaţă umedă şi folosind cleşti, ridicaţi cu grijă o membrană a branhiei. Parazitii albicioşi pot fi uşor recunoscuţi folosind o lupă (10x).
   Peştii infectaţi cu păduchi de crapi devin timizi, prezintă un comportament anormal – în special, sar noaptea – şi încearcă să se frece de pietre. Muşcăturile păduchilor pot cauza zone inflamate pe piele. Păduchii de crap pot fi văzuţi cu ochiul liber fiind lungi de 4 – 12 mm, paraziţi în forma unei unghii.
   Viermii ancoră sunt recunoscuţi uşor, fiind albicioşi, lungi în formă de băţ sau ramură cu doi saci lungi de ouă. Capul se adăposteşte în buzunarul crustei, cauzând inflamaţie.
   Trichodina are loc în mod normal ca o infecţie secundară, atunci când peştii sunt deja infectaţi cu alţi paraziţi. În cazurile de infecţii puternice, pielea poate dezvolta un înveliş alb, iar peştii se comportă anormal, aripioarele se înţepenesc, peştii se freacă de obiecte etc.
   Contra-indicaţii: nu se cunosc.
   Atenţie: Argudol nu este eficient la temperaturi mai joase de 18°C, aşadar folosiţi-l numai la temperaturi de peste 18°C. A nu se folosi la nevertebrate (corali, melci, bi-valve, crustacee etc) în apa sărată sau la toate crustaceele în apa dulce.
   Tratamentul împotriva viermilor ancoră este recomandat numai dacă se observă unul sau doi viermi la fiecare peşte. Peştii foarte infectaţi trebuie omorâţi în mod corect. În cazurile de infecţie puternică, secţiunea viermilor ancoră omorâţi de tratament, care este profund înfiptă în pielea peştilor, va cauza otrăvirea secundară şi va omorî peştii.       
   Interacţiunea cu alte medicamente: Folosirea tratamentelor de apă, inclusiv a sării, în acelaşi timp, poate cauza ca Argudol să fie mai puţin eficient. Folosirea altor tratamente în acelaşi timp poate cauza efecte nedorite şi de neprevăzut şi, prin urmare, trebuie evitată.
   Aplicare: Înainte de aplicare orice carbon activ trebuie îndepărtat din filtru, dispozitivele UV-C şi fertilizatorii CO2 trebuie opriţi şi, în apa sărată, ozonizatorii trebuie opriţi.
   Doză: 10 ml la 40 l de apă. Durata în apă: 1 săptămână. După aceea schimbaţi 30% din apă.
   Notă cu privire la durata tratamentului: Pentru cparazitii de piele, parazitii de branhii care supravieţuiesc, păduchii de crapi şi viermii ancoră, o aplicare este în mod normal suficientă. Pentru parazitii de branhii care depun ouă, tratamentul trebuie facut de două ori la intervale de 1 săptămână intre tratamente. Filtrarea şi hrănirea în timpul tratamentului: Filtrele extrem active din punct de vedere biologic, care nu au fost curăţate pentru o perioadă lungă de timp, pot face tratamentul parţial inactiv. Prin urmare, recomandăm ca filtrul să fie curăţat înainte de a fi folosit (nu prea tare, pentru a reţine câteva dintre bacteriile de curăţare). Continuaţi să hrăniţi cumpătat în timpul tratamentului.
   Notă în cazul supradozajului, tratament întrerupt sau prematur terminat: În cazul unei supradoze, jumătatea din apă trebuie schimbată.
   După aplicare: După tratament, apa trebuie filtrată pentru 24 de ore prin carbon activ (JBL Carbomec activ/Carbomec ultra) pentru a îndepărta toate reziduurile medicaţiei. După aceea, aruncaţi carbonul. Apoi adăugaţi o doză zilnică de JBL Aclimol (numai în apă dulce) pentru a fortifica sistemul imunitar al peştilor şi pentru a promova vindecarea daunelor produse de paraziţi.
   Adăugarea de JBL FilterStart la filtru sau de JBL Denitrol la apa de acvariu ajută înlocuirea oricăror bacterii de curăţare distruse.
   • A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
   • Numai pentru tratamentul animalelor.
   • A nu se folosi la animale destinate consumului alimentar.
   • Protejaţi de lumină, căldură şi umezeală, păstraţi în ambalajul original.
   • Păstrarea după ce ambalajul a fost deschis imediat pentru prima dată: 12 luni.
   •Înlăturaţi ambalajele goale şi orice produs rămas în gunoiul din gospodărie. Nu murdăriţi mediul cu produsul sau conţinutul lui.
   • Medicamentul veterinar este vândut în conformitate cu Schema de Dispensare a Animalelor Mici.
   • SAM0012
   • Pentru întrebări suplimentare în ceea ce priveşte utilizarea, vă rugăm să întrebaţi veterinarul sau farmacistul.

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

7

Re: Moarte ciudata la pangasius

Merlin nu ma certa te rog:(. Stiu cat de mare poate sa ajunga.Urma sa il tin doar o perioada, cand crestea il plasam la cineva care are/avea loc pentu el. Din pacate acum e prea tarziu, a trecut mai bine de un an de la postarea respectiva. Oricum nu am mai avut probleme cu ceilalti pestisori,cred ca m-am miscat suficient de repede ca sa nu ii afecteze.Acum singura mea problema este cu ancistrusii care se puiesc intr-o veselie.Cred ca si asta tot boala e,se numeste nimfomanie. Ceva tratament pentru ea?:)))) :pls

8 Editat de TweeTy (2011-04-23 18:24)

Re: Moarte ciudata la pangasius

Acum singura mea problema este cu ancistrusii care se puiesc intr-o veselie.Cred ca si asta tot boala e,se numeste nimfomanie. Ceva tratament pentru ea?:))))

:apl lor
eu ma chinui sa inmultesc ancistrusii ....aveam deja 3 masc maturi 9 cm  ....am mai luat si de pe forum 2F+2M (mititei ce-i drept ..5-6 cm ) am si nuca de cocos si.... nimik ...cum ai facut de se inmultesc ?. ^:)^

Diplomatie este sa te gandesti de 2 ori inainte de a nu spune nimic

9

Re: Moarte ciudata la pangasius

TweeTy A scris:

Acum singura mea problema este cu ancistrusii care se puiesc intr-o veselie.Cred ca si asta tot boala e,se numeste nimfomanie. Ceva tratament pentru ea?:))))

:apl lor
eu ma chinui sa inmultesc ancistrusii ....aveam deja 3 masc maturi 9 cm  ....am mai luat si de pe forum 2F+2M (mititei ce-i drept ..5-6 cm ) am si nuca de cocos si.... nimik ...cum ai facut de se inmultesc ?. ^:)^

...singura solutie este sa mai adaugi încă cel putin 3 nuci de cocos! cand sunt multi, in timpul actului (intelegi ,nu?) ceilalti stau si ii privesc si sunt stresati :sok

10

Re: Moarte ciudata la pangasius

Nu am facut nimic, pur si simplu li s-a pus lor pata intr-o zi si de atunci nu se mai opresc. Le-am scos nuca de cocos, m-am gandit ca daca nu mai au intimitate o sa le fie rusine sa faca oua in vazul lumii:)) Pentru moment functioneaza cu toate ca in  primele zile masculul mi-a rascolit tot acvariul in cautarea casutei. Incearca sa ii hranesti cu castraveti si cu salata. Unii spun ca ajuta si stimuleaza femela.