1

Subiect: Incepator fiind!

Detaliile acvariului meu sunt urmatoarele: 160l, filtru extern eheim 250+, 2x18w t5,  substrat manado combinat cu altul alb plus pompa apa/aer.

Acum nelamuririle:
Am acvariul din februarie, am inceput cu 3 bala shark, un corydoras si un bicolor. Intre timp am mai primit un scalar si am mai achizitionat 2 Puntius denisonii. La o saptamana am achizitionat de la cineva 5 frenatus dintre care 2 albino. Scalarul cu bala si ceilalti au crescut de zici ca au stat prin mcdonalds, mari si sanatosi (nu grasi si lenti), chiar si cory e mic si gras smile, dar in schimb cei 5 frenatus ai crescut putin si gata stop si au cam 3cm. Ii hranesc de 2 ori pe zi, dimineata cu fulgi tetra si seara carne la gratar adica bloodworms. Nu sunt stresati, sunt foarte activi si jucausi ai si pe unde sa se ascunda, cum ma apropii de geam vin ca cersetorii, mananca foarte bine, doi dintre ei o dau in valsuri (cred ca sunt pe felie), dar nu inteleg de ce nu cresc. Parca incep sa slabeasca si se micsoreaza si urme de boli chiar nu au. Am fost odata la hornbach sa achizitionez ceva si am vazut ca adusesera frenatus si erau micuti cam cat ai mei, la 2 saptamani si ceva am fost iar sa caut ceva si m-am uitat iar acolo, deci crescusera. HOW? Daca mai are cineva asa ceva sau sa-mi explice cum sa-i hranesc mai bine sau cu ce, as vrea o propunere.

Re: Incepator fiind!

Combinatii nereusite de pesti! Cory, denisonii... chiar si scalarii, sunt pesti de grup! Adica se simt mai bine in grupuri de macar 6-7 exemplare din aceeasi specie. Pe cand frenatus, ca si "bicolorii", sunt pesti de tinut cate unul in acvariu, datorita comportamentului lor foarte teritorial, in special cu pestii din aceeasi specie.
   Cum au crescut in Hornbach? Posibil au adus o comanda noua in urma decesului restului pestilor smile
   Ce te face sa crezi ca pestii "nu sunt stresati"? Ai teste de apa facute? Acvariul este ciclat?

PS: Pestii din magazinele de profil sunt foarte stresati! In primul rand datorita suprapopularii acvariilor, transportului din tara de provenienta, intretinere etc! Deci, sa nu crezi ca ii cumperi gata sanatosi de acolo!

3

Re: Incepator fiind!

Sunt teste facute, parametrii sunt ok. Pai si mananca mananca dar nu pun nimic pe ei?

Re: Incepator fiind!

krnk A scris:

Pai si mananca mananca dar nu pun nimic pe ei?

   Depinde ce au mancat inainte sa vina la tine! La ce spui tu "bloodworms"? Eu stiam de chironomide.

krnk A scris:

Sunt teste facute, parametrii sunt ok.

   Ce inseamna "parametrii sunt ok"? Ce rezultate au aratat testele?

5

Re: Incepator fiind!

Asa mi s-a spus! Am un vecin care are o mare servieta cu teste, eprubete, lupe....chimie in toata regula si a facut el ce a facut si mi-a zis ca e ok tot. Tot d-aia vreau si eu sa-mi iau, asa valorile nu le stiu, eu am jbl easytest 6in1 dar mi-a zis ca degeaba il am ca nu arata cum trebuie.

6 Editat de MariusMinu (2015-04-30 11:39)

Re: Incepator fiind!

krnk A scris:

in schimb cei 5 frenatus ai crescut putin si gata stop si au cam 3cm. Ii hranesc de 2 ori pe zi, dimineata cu fulgi tetra si seara carne la gratar adica bloodworms. Nu sunt stresati, sunt foarte activi si jucausi ai si pe unde sa se ascunda, cum ma apropii de geam vin ca cersetorii, mananca foarte bine, doi dintre ei o dau in valsuri (cred ca sunt pe felie), dar nu inteleg de ce nu cresc.

Pai le-ai facut un ivomec? tongue Din pacate confunzi acvaristica cu indoparea pestilor, maine/poimaine o sa-i iei la suturi ca n-au crescut cat de repede ai fi vrut. Nu toate speciile de pesti cresc la fel de repede, asadar comparatile (referitor la viteza de crestere) intre diverse specii nu-si au rostul.
PS: Testele JBL 6:1 sunt foarte bune, am mers o perioada in paralel cu teste pe picaturi si aratau cam aceleasi valori.

7

Re: Incepator fiind!

Mi-a zis cineva ca ar trebui sa le fac un tratament, de aceea ar fi slabiti, asadar zis si facut. Mi-a spus in felul urmator, sa cresc temperatura 29-30 pentru o saptamana sa adaug sare neiodata 1 lingurita la 20l si sa torn sera med tremazol. Zis si facut, am pus sarea, am pus solutia, am crescut temperatura, si acum urmarile:
- Am inceput tratamentul ieri seara in jurul orei 22:00, pesti bine merci, nici o urma de probleme
- Astazi dimineata stateau intr-un colt al acvariului, am zis ca e normal poate e temperatura altfel acolo am verificat era la 27-28
- Dupa ce am dormit pe la pranz, m-am trezit la 17:30 sa-i vad absolut pe toti cu gura deasupra apei incercand sa respire printre care unul din pesti cu burta in sus mort cu gura cascata (semn ca n-ar fi avut oxigen din cate am citit).
- Imediat m-am apucat sa schimb 25% din apa, temperatura am stabilit-o la 24-25 iar acum pestii au comportament normal dar unii din ei la fel stau intr-un colt (poate speriati)

P.S. Erau pornite si filtrul extern (oricum merge permanent), pompa de aer cu 2 pietre erau pornite si pompa de circulare.

Nici nu iti vine sa mai asculti de careva, ca uite ce patesti. Care ar fi fost problema?

8 Editat de Faye (2015-05-01 22:23)

Re: Incepator fiind!

Dar tu ai avut curiozitatea sa citesti prospectul medicamentului? Ca ia uite ce zice: "Cel putin 80% din apa trebuie înlocuita la aproximativ 8 ore după tratament." Nu prea se pupa cu ce ai facut tu.
Si unde scrie ca trebuie sa cresti temperatura?

9 Editat de krnk (2015-05-01 22:39)

Re: Incepator fiind!

asa mi s-a zis...si aici cu aia 80% imi zice ca schimb doar daca mi se tulbure apa.
peprospect scrie fix asa: "dupa 6 ore sau imediat daca se tulbura apa. aceasta trebuie schimbata in proportie de minim 80%". Si apa era curata.

10

Re: Incepator fiind!

Adica sa schimbi 80% dupa 6 ore. Iar daca apa se tulbura faci schimbul imediat, nu mai astepti 6 ore(prospectul pe care l-am citit eu scrie 8 ore).
Tu ai lasat medicamentul in apa 24 de ore, ai facut schimb doar pentru ca a murit un peste, altfel l-ai mai fi lasat. 25% e departe de 80%. Si dupa ce ca acest medicament scade mult concentratia de oxigen din apa, ai mai crescut si temperatura, desi nu scrie asta nicaieri pe prospect.
Dar macar stii de ce boala i-ai tratat? Ce diagnostic le-ai pus?

11

Re: Incepator fiind!

mi-a zis cineva ceva de paraziti ca ar avea branhiile rosii, nu ma pricep la boli, si ce am facut, am facut ca mi-a zis cineva. deci daca am schimbat 25% mai trebuie sa scot si maine si poimaine? in momentul de fata ce ar trebui sa mai fac?

12

Re: Incepator fiind!

Sa schimbi mai multa apa, sa scazi temperatura, sa oxigenezi bine apa, sa gandesti singur.

13

Re: Incepator fiind!

Multumesc, o sa mai schimb si maine si poimaine!