Subiect: Demontare robinet Eheim 2071-2073

Asa cum am promis am revenit cu demontarea robinetului de la modelele Eheim 2071-2073 si al tuturor celorlalte Eheimuri la care se potriveste acest model. In principiu demontarea are loc atunci cand robinetul este blocat fie prin patrunderea unui corp strain la spalarea filtrului, fie prin depunerile de piatra pe bilele de inchidere. De asemenea se mai poate bloca robinetul prin nefolosirea filtrului o perioada mai indelungata. In principiu este bine ca atunci cand scoatem un filtru din uz pentru orice motiv, sa-l conservam. Conservarea se face prin curatarea tuturor partilor componente la care avem acces. De regula este suficienta spalarea cu apa calda si o pensula sau o periuta acolo unde avem nevoie sa frecam mai tare. Se pot adauga solutii de spalare( cele clasice de bucatarie pe care le stim), solutii cu componenta de bicarbonat de sodiu, si acolo unde s-a depus piatra putem spala cu detartrant. Aveti totusi grija sa nu fie un detartrant agresiv care poate afecta garniturile de cauciuc. Eu folosesc detartrant de la Auchan sau Carrefour(marca proprie) care sunt mai slabe. Dupa ce ati facut curatarea, urmeaza ungerea tuturor partilor cauciucate, pentru a preveni imbatranirea prematura, uscarea si apoi craparea lor in timp. De multe ori cineva vinde un filtru care nu l-a mai folosit de multa vreme, dar care atunci cand l-a oprit functiona perfect, si la punerea lui in functiune constata ca el curge pe unde nu te astepti. Asta se intampla deoarece garniturile nu au fost conservate, sau filtrul nu a fost inchis sau depozitat corespunzator. In felul asta pot apare deformari ale carcasei de plastic, deformari care supuse tensiunii printr-o pozitie incorecta  schimba forma  initiala ca canistrei. Vaselina pe care eu o folosesc este vaselina de la Eheim, sau poate fi folosita orice vaselina care NU AFECTEAZA PESTII SAU PLANTELE cand intra in contact cu apa. Aici va las pe voi sa descoperiti ce alte vaseline mai sunt pe piata.
   Si acum sa incepem demontarea robinetului. La demontarea acestuia sunt 5 parghii asupra carora trebuie sa actionati. Sunt 2 in partea de sus a robinetului, 1 in partea de jos, si mai sunt doua picioare de fixare in interiorul robinetului, pe care eu le-am evidentiat in poza nr. 14. La primele 3 parghii se baga un varf de surubenita in locas, se impinge varful in afara tragand de maner catre interior, asa cum se vede cel mai bine in poza nr.3. De fiecare data cand am deschis cate o parghie, am folosit cate o saiba pe post de distantier, altfel deschizatura proaspat facuta se inchidea la loc. Pentru deschiderea parghiilor din interiorul robinetului, trebuie bagata surubelnita ca in pozele 11,12,13 si se face parghie de jos in sus ca sa deschid piciorusele de acolo. Ma departe povestea e simpla: se constata problema blocarii robinetului, se elimina cauza, se ung foarte bine atat garniturile cat si bilele care sunt robinetii propriuzis. Montarea se face in ordine inversa demontarii.
   O intrebare care mi-am pus-o si eu a fost: robinetul(parghia , maneta de care inchidem si deschidem) poate sa actioneze si cand robinetul e scos din locasul lui din filtru? Raspunsul este: da. Daca nu puteti misca, inchide-deschide robinetul si cand acesta este scos din filtru si ramane agatat doar de furtunuri, atunci e o problema in interiorul lui. AVETI GRIJA SA NU INCERCATI VERIFICAREA ROBINETULUI CU FURTUNURILE IN EL CA VA CURGE APA DIN ACVARIU.
   Si ca un ultim sfat: inainte de a demonta robinetul, bagati-l in detartrant, cam jumatate de ora. S-ar putea sa fie piatra depusa pe bile, acesta sa se dizolve si sa rezolvati problema. Daca nu s-a rezolvat asa, puteti trece la demontarea lui. Bafta!

Re: Demontare robinet Eheim 2071-2073

continuare

Re: Demontare robinet Eheim 2071-2073

continuare 2

Re: Demontare robinet Eheim 2071-2073

ultima parte