1 Editat de adrian09 (2016-08-09 19:19)

Subiect: incepatori,start acvarii achizitionate second -hand

buna ziua

  Sper sa nu supar pe cineva cu acest subiect dar cred ca este interesant pentru ca ,sunt si incepator si tocmai asa am inceput. Pe linga greselile care le fac incepatorii mai ales cei care nu citesc cite eva inainte...adica exact cum a spus Coco in topicul  Ciclul azotului sau "sindromul acvariului nou",greseli care le-am facut,a mai aparut o problema care mi-a ridicat semne de intrebare.Am gasit o postare pe un forum de acvaristica nu stiu situl asa scrie pe acolo ....forum de acvaristica...si anume despre carbunele activ.Va redai cu copy/paste postarea:
   "11-08-2007, 15:42
M-am hotarat sa scriu acest articol pentru multele intrebari care se ridica in legatura cu folosirea carbunelui activ in acvaristica.
Acest material filtrant seamana cu un burete, avand cavitati microscopice si care prin procesul numit absorbtie are rol de filtrare chimica a apei, retinand elemente ca iond, fenol (apa galbena), amino-acizi, cupru, crom, fier, mercur, clor, cloramina, hidrogen sulfurat, verde de malachit, sufl si antibiotice. nu elimina amoniacul, azotitii si azotatii.
Este bine de stiut ca viata carbunelui activ este limitata functie de cantitatea folosita si volumul acvariului. Dupa aceasta perioada rolul lui devine nul (mai putin ca suport pentru bacteriile utile denitrificatoare) chiar periculos deoarece are obiceiul de a intoarce in apa acvariului substantele stranse pana atunci, putand duce la dezechilibre grave. Mai este bine de stiut ca pe langa elementele nocive, acesta filtreaza si elementele vitale pentru viata plantelor si vietatilor acvatice, ca minerale, fertilizanti, elemente organice si vitamine.
Carbunele activ se va folosi (o lingura cu varf pentru 20l apa si jumatate din aceasta cantitate pentru acvariile marine cu corali ) numai pentru eliminarea substantelor toxice ajunse accidental in apa cat si dupa tratamente in cazul imbolnavirii pestilor. Este contraindicata folosirea lui pe perioada tratamentelor cat si in cazul folosirii substantelor nutritive pentru plante deoarece elimina efectele dorite ale acestora.
In incheiere mai amintesc ca carbunele activ se poate regenera prin incalzire la o temperatura de 480C dar este de preferat totusi achizitionarea unuia nou din magazin deoarece pretul lui nu este mare."
  Dupa ce ca am respectat in mare parte reteta greselilor scrisa de coco,de la spalare si populare rapida in apa de la robinet,am inceput sa ai pun la ingrasat ...adica... daca mincau pe jumatate cit le-am dat intr-o saptamina cred ca gupi erau acum pastravi de riu...un sfert de cutie de fulgi intr-o saptamina,ca nebunul...sint eu scrintit dar aici cred ca am spart recordul. Cred ca si de aceea pina duminica apa a fost cu tenta galbuie
  Sa va spun si ce am...acvariul100 l dar utilizez doar 80l si unul de 20l pe care l-am bagat im imterorul celui mare...cred ca o sa renunt si o sa le separ.In cel mare 2 carasi auriisi in cel mic am cumparat 5 gupi ,initial am vrut sa ai bag pe toti in cel mare dar m-am gindit ca legea junglei e si in apa...cel puternic supravietiueste ,nu am vrut ca cei mici sa fie "hrana" celor mari .Acvariul mare si cel mic l-am achizitionat second hand cu un filtru....nu stiu ce tip dar are patru pozitii de filtrare ,un vibrator pentru oxigenare si cei 2 carasi...gupii i-am cumparat dupa cum am spus..
  no ,acum incep intrebarile
  In legatura cu ciclarea...pentru ca am populat acvariul fara sa fac ciclare,fiind populat trebuie sa faci acel schimb de25- 30%, atunci ce se intimpla cu ciclarea...cind sau cit timp ai trebuie apei sa atinga parametrii? sau ai posibilitatea sa nu schimbi apa timp de 3 saptamini macar? ma gindesc ca asa ar putea atinge stagiul minim al ciclarii
ce efect a putut avea acel exces de hrana in acvariu tinind cint ca apa inca nu era ciclata?
  In a doua saptamina a aparut o pata pe caraselu M pe partea din spate a a burtii ,si zilele acestea uitindu-ma mai atent am varut ca acel voal alb-transparent de pe aripa de pe spate ,nu mai e iar la terminatiile fibrelor puncte negre...aceste puncte sau pete au mai aparut si pe ultima aripioara de pe burta si pe partea de sus a cozii
  Ancistrus caruia ii multumesc pentru indrumarile care mi lea dat si l-am ascultat ca un copil cuminte,pentru ca nu era sigur pe ce vazuse cu acele pete si nu a vrut sa ma faca sa fac ceva gresit, m-am dus la un magazin de pesti si mi-au dat un dezinfectant general care elimina bacteriile patogene,TEMEROL de la AQUASCIENCE...si m-au avertizat sa scot carbunele activ,Nestiind ce e asta..am cautat si am dat de acea postare de mai sus, si uite asa mi-am mai tras o palma...asa am mers si am inlocuit carbunele cu un burete,pentru ca nu eram sigur daca isi mai face treaba.Intrebarea
  pina la urma cum e cu acest carbune...e bine sa ilutilizezi sau nu? m-a lasat in ceata...
  daca acel carbune activ...nu mai era bun am sanse ca acvariul sa fie invadat de bacterii?
  se poate administra acest tratament de dezinfectare generala in perioada de tranzitie pina la finalizatea ciclarii?
va postez o poza cu caraselul bolnav.. poate aveti o idee


PS cred ca acest subiect e destul de interesant  pentru incepatori care fac aceste greseli
  ieri,dupa ce am schimbat fiktru de carbune s-a limpezit apa

Re: incepatori,start acvarii achizitionate second -hand

"Boala" pestelui poate fi Melanophore Migration, adica o colorare denaturata a pigmentului in urma unui tratament chimic medicamentos in apa, sau a unei otraviri cu amoniac/nitriti din cauza problemelor apei (filtrare necorespunzatoare, schimburi rare si mici de apa, supraalimentare etc). Se trateaza (conform linkului) prin schimburi de apa si daca nu-si revine te poti astepta si la ceva bacterian... din care, personal nu cred ca mai scapa.
   Carbunele activ se foloseste pentru o filtrare chimica a apei, adica in urma unui tratament medicamentos al pestilor sau, eliminarea unor compusi chimici din apa, cum ar fi clorul. Personal nu-l recomand a fii folosit pe durata lunga, mai ales ca inlatura si fertilizantii pentru plante din apa. Pentru o filtrare biologica a apei, filtrare care ajuta ciclarea, iti trebuie un filtru extern cu capacitate mai mare decat ce ai tu acum, plin cu material filtrant biologic dedicat ex. Sera Siporax.
   In urma introducerii si hranirii pestilor in apa, acestia elimina fecale, in urma carora apare amoniacul! Din cauza asta trebuie respectati niste pasi pana la introducerea pestilor in apa. Dar, daca tot i-ai introdus, faci schimburi mai dese de apa, macar 30% odata la 3 zile si cu ocazia asta ciclul azot va fi intarziat, dar nu omori pestii!

3

Re: incepatori,start acvarii achizitionate second -hand

OK.deci am scos filtrul de carbune si am pus burete ....
tratarea apei cu temerol dezinfectant antibacterian...pentru bacterii patogene...se ppoate face fara o ciclare corecta, sau omor si bacteriile bune?

4 Editat de adrian09 (2016-08-09 21:54)

Re: incepatori,start acvarii achizitionate second -hand

se pare ca sunt si vesti bune... m-am uitat pe sit... spune ca petele apar in faza de vindecare atunci cind conditiile sunt mai bune decit cele precedente....si exact cum au spus s-a intimplat ... dupa aproximativ o saptamina si ceva....au aparut petele....ma bucur sa stiu ca apar pe faza de vindecare...si v-or disparea in @sau# saptamani si tot mai intreb odata de tratamentul bacterian... pot sa il fac...in cazul in care... poate e ceva pe acolo
despre filtre...nu stiu poate nu am scris bine ...am 2 filtre,unul l-am cumparat si anume pe cel mic despre care am dat ceva detalii, celalalt ,filtrul mare si vibratorul, mi le-a dat cu acvariile si nu stiu alte detalii decut ca are 4 stagi de filtrare si ceva dim..aprox 30x10x5 si la evacuare are cred ca 15 mm

5

Re: incepatori,start acvarii achizitionate second -hand

astazi am cumparat testepentru apa de la gbl...nu mi se par prea exacte au o marj mare de interpretatre...in fine..ltatele:
apa de la robinnet
Cl- intre 0 si 0,5
Ph- 8
KH- 15d
GH- 4,7,14,14
NO2-O
NO3- intre 50 si 100

bazin inainte de schimb

CL-0
PH-8,4
KH-10-15d
GH-4,7,14, 14
NO2-0
NO3-25-50

dupa schimb
CL- O-O,8
PH-8
KH- 15d
GH- 4,7,14,14
NO2- O
NO3- 50-100

6 Editat de MariusMinu (2016-08-11 11:38)

Re: incepatori,start acvarii achizitionate second -hand

Cam mare NO3 in apa de la robinet...folosesti fantana +hidrofor sau e de la reteaua publica? Eu as zice ca nu este potabila...pierderile din bazin ar fi ultima grija, sanatatea familiei e pe primul loc.
Apa de schimb o scoti in galeata (fara capac) cu cateva zile inainte de schimbul efectiv de apa...nu vezi cat ai clorul in bazin?! omori aproape toate bacteriile la valoare aia.

7

Re: incepatori,start acvarii achizitionate second -hand

testele nu stiu cit de relevante sunt... Easi Test de la GBL 6in1au o marja cam mare de interpretare...Saptamina viitoare vine o colega din concediu,ea se ocupa de laboratorul de chimie...nu stiu daca sau ce are prin el dar cred ca putem face testele asteas...si o veste vuna... caraselului i-au disparut petele de pe inotatoare si coada iar cea de pe burta dispare vazind cu okii

8 Editat de adrian09 (2016-08-11 12:41)

Re: incepatori,start acvarii achizitionate second -hand

apa este de la reteaua publica....am vazut ca sunt cam ciudate valorile....mi-ar fi placut sa am fintina...

9

Re: incepatori,start acvarii achizitionate second -hand

gata...nu mai are niici o pata..... big_smile