21

Re: Instalatie UV-C JBL 5w sau UV400 Tetratec ?

Mersi mult pentru raspuns.

La punctul 3 e absolut lamuritor, exact asta speram sa primesc, un raspuns venit din experienta personala  De curiozitate, ce lampa folosesti la acvariul de 550l? (ma refer la putere, marca e irelevanta) Si cu ce pompa ai cuplat-o?

La punctul 1 eu ma refeream mai degraba la eventuale probleme de compatibilitate electronica cu solutia all in one alimentator+balast electronic folosita de JBL. Intre timp insa am aflat ca becurile folosite de JBL sunt produse de chinezii de la Creator http://www.creatorlighting.com/product-show.php?id=71 , si mi se pare foarte greu de crezut ca sunt altceva decat niste becuri UV-C standard.

La punctul 2 poate ar trebui sa asteptam sa ne lamureasca un electronist smile.  Intrebarea mea a plecat si de la faptul ca pe lampile de neon de uz curent sunt intotdeauna marcate faza si nulul pe mufa in care conectezi firele de la retea. Pe de alta parte n-am vazut ca in manualul de la JBL sa se mentioneze nimic despre conectarea "orientata" la retea, asa ca e foarte posibil sa ai dreptate.

22

Adrian_ A scris:

Mersi mult pentru raspuns.

La punctul 3 e absolut lamuritor, exact asta speram sa primesc, un raspuns venit din experienta personala  De curiozitate, ce lampa folosesti la acvariul de 550l? (ma refer la putere, marca e irelevanta) Si cu ce pompa ai cuplat-o?

La punctul 1 eu ma refeream mai degraba la eventuale probleme de compatibilitate electronica cu solutia all in one alimentator+balast electronic folosita de JBL. Intre timp insa am aflat ca becurile folosite de JBL sunt produse de chinezii de la Creator http://www.creatorlighting.com/product-show.php?id=71 , si mi se pare foarte greu de crezut ca sunt altceva decat niste becuri UV-C standard.

La punctul 2 poate ar trebui sa asteptam sa ne lamureasca un electronist smile.  Intrebarea mea a plecat si de la faptul ca pe lampile de neon de uz curent sunt intotdeauna marcate faza si nulul pe mufa in care conectezi firele de la retea. Pe de alta parte n-am vazut ca in manualul de la JBL sa se mentioneze nimic despre conectarea "orientata" la retea, asa ca e foarte posibil sa ai dreptate.

- 36w
   - In decursul celor 4 ani de folosinta iti dai seama ca am scos lampa din priza de citeva zeci de ori, cu ocazia diferitelor lucrari, niciodata nu am tinut cont, cum o bag la loc, in priza. Oi fi nimerit de fiecare data pozitia corecta?

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

23

La 36W banuiesc ca ai putut-o conecta fara probleme la un head de Aquaball, nu?

Referitor la bagatul in priza nu cred ca se pune problema ca nu mai merge daca e conectata "gresit", nu e ca la centralele termice care intra pe avarie daca ai conectat faza la nul si viceversa smile.
Dar o oarece importanta ma gandesc ca are cum conectezi balastul electronic la retea, altfel nu se mai obosea nimeni sa marcheze pe neoane unde conectezi faza si unde conectezi nulul.
La tine sansele erau de fiecare data de 50% sa nimeresti faza la faza si nulul la nul, si avand in vedere ca discutam de zeci de conectari si de un timp de utilizare relativ scurt/zi e posibil sa nu se vada nici un fel de efecte nedorite.
Sau poate pur si simplu nu conteaza cum o conectezi  smile

24

Adrian_ A scris:

2. Are vreo relevanta conectarea la priza (faza si nulul) a sterilizatorului? Am desfacut partea de contacte a unui JBL 5W si balastul electronic este legat pe firul maron (corespunzator marcajului N de pe stecher)  in vreme ce firul albastru (corespunzator marfajului F de pe stecher) merge direct la lampa.

Nu ma pricep la electronica, dar mi s-ar fi parut logic ca balastul sa fie legat pe faza, nu pe nul.

Ma bag si eu, cu toate ca raspunsul este desuet, mai ales ca Adrian este restrictionat. Asta si pentru ca intrebarea este un pic hilara si m-a amuzat.
La oricare aparat electric ce vine cu alimentare pe priza, pozitia stecherului in priza nu conteaza. Aparatul functioneaza cand se inchide circuitul. Ar fi comic ca un producator precum Sony sa-ti introduca in cutie un prospect cu pozitia stecherului in priza; ar trebui sa vina in pachet si un creion de tensiune smile
Nici macar faza cu centrala termica nu sta in picioare: cand cel de la service te pune sa bagi stecherul invers in priza, o face pentru ca in sistem este o eroare care se reseteaza daca schimbi polariatea, deci daca introduci invers stecherul in priza.

Editat de macaz (2012-01-24 08:55)

25

Asta a fost unul din motivele pentru care colegul ne-a... parasit, avea impresia ca s-a inscris pe un forum de retardati! lol

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!