1

Subiect: Scriere prescurtata, incoerenta si antigramaticala

Fratilor, scrieti corect gramatical, fara prescurtari, ne-am inscris pe acest forum sa comunicam intre noi pentru ca avem aceeasi pasiune comuna unii mai inzestrati altii mai putin, cu un bagaj de cunostinte in domeniu dar scrisul este dupa cei "7 ani de acasa" cel mai elementar lucru.
Ne dam patrioti, dar uitam sa ne exprimam corect.
Sa impamantenit obiceiul de a taia cuvintele sau inlocui grupuri de litere ca astfel citite sa ajunga undeva pe aproape de intelesul real al cuvantului. Nu stiu o fi "cool" cum spun unii, eu o iau ca pe o desconsiderarea a celui caruia te adresezi.
Accesam acest foruim din mai multe motive, fiecare cu ale lui, dar nu costa nimic si de aceea prescurtarile nu i-si au rostul, nu trebuie sa ne incadram intr-un numar de cuvinte pe care daca-l depasim suntem taxati la bucata litera.
Nu va suparati de observatie dar deja a devenit deranjant si nimeni nu spune nimic...
Am postat aici desi rubrica se numeste " Reclamatii si sugestii" aceasta se refera doar la magazine de specialitate si cu neregulile depistate. Sper sa nu supar cu "off topic".

Editat de Andi66 (2010-04-22 12:18)

gheorghiu_andi@yahoo.com
+40 0742 048 775

2

Re: Scriere prescurtata, incoerenta si antigramaticala

Ma bucur ca dumneata esti primul care face aceasta remarca, desi nici mie nu-mi place ce vad. Sustine si eu "campania".

Andi66 A scris:

Accesam acest foruim din mai multe motive, fiecare cu ale lui, dar nu costa nimic si de aceea prescurtarile nu i-si au rostu".

-  "isi" se scrie fara cratima, dar banuiesc ca e de la graba. smile
Subscriu la ce a spus Andi66...haideti sa incercam sa scriem cat mai corect si cu mai putine prescurtari.

4

robertino A scris:
Andi66 A scris:

Accesam acest foruim din mai multe motive, fiecare cu ale lui, dar nu costa nimic si de aceea prescurtarile nu i-si au rostu".

-  "isi" se scrie fara cratima, dar banuiesc ca e de la graba. smile
Subscriu la ce a spus Andi66...haideti sa incercam sa scriem cat mai corect si cu mai putine prescurtari.

Ai dreptate am scris cu oarecare graba si atunci cand esti un pic suparat combinatia duce la greseli.

gheorghiu_andi@yahoo.com
+40 0742 048 775

5

Da-i Doamne romanului mintea cea de pe urma! lol Sa vedem cum vom stopa "trend-ul" posturilor care frizeaza analfabetismul. Nu-i nimeni de vina, toti sunt victimile timpurilor pe care le traim...

Editat de Baracuda (2010-04-22 14:35)

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

6

Articol scris de Andrei Plesu: Limba romana in criza Am mai spus-o, fara niciun efect: limba romana trece printr-o lunga si grea suferinta. Toti cei care asista compatimitor la aceasta agonie sunt neputinciosi. Tratamentul ar trebui sa vina de sus, de la institutii impozante, cum ar fi Ministerul Educatiei si Cercetarii sau Academia Romana. Dar o anumita eficienta ar putea avea si reprezentantii presei scrise si vorbite, profesorii, oamenii de litere si parintii. Modele de folosire ingrijita a limbii ar trebui, in principiu, sa ofere si oamenii nostri politici, de la ministri la parlamentari. In realitate, nu se intampla nimic sau se intampla exact contrariul a ceea ce ar trebui sa se intample. La toate nivelurile, se vorbeste prost romaneste: se folosesc termeni improprii, se fac greseli penibile de gramatica, se muta delirant accentele de pe o silaba pe alta, se construiesc propozitii si fraze talambe, se rosteste rudimentar, se intoneaza precipitat, sleampat, rastit. Crainicii emisiunilor de stiri imita o melodie a enuntului imprumutata, nu se stie de ce, de la CNN, adica dintr-o alta limba. La tot pasul auzi inovatii lexicale implauzibile, formule sui, nume proprii stalcite. O grija nevrotica de a evita cacofonia duce la complicatii ridicole si inutile („ca si profesor", in loc de „ca profesor", ca si cum fara „si" expresia ar suna cacofonic). Se spune tot mai frecvent „am servit" o friptura, in loc de „am mancat", cand in realitate de „servit" se ocupa chelnerul. Se prefera „am lecturat", in loc de „am citit" si „am vizionat" in loc de „am vazut".
Se crede ca „lucrativ" inseamna „care lucreaza" (si nu „care aduce castig", cum este corect), ca „fortuit" inseamna „fortat" (si nu „intamplator") sau ca daca la un dialog iau parte trei insi, dialogul devine „trialog". Nu mai vorbesc de folosirea epuizanta, identificabila si la „baieti fini", a lui „care", atunci cand trebuie spus „pe care". Accentele au intrat cu totul in deriva: se spune „furie" (accent pe „i"), „editor" (accent inexplicabil pe „i") si cate si mai cate
Numele proprii sunt pocite sistematic, tot prin mutarea accentului in pozitii barbare (Becali se pronunta cu accentul pe „e", Cinteza cu accentul pe „i") sau prin inlocuirea diftongilor prin hiat: Funeriu (trei silabe) se pronunta in patru silabe (Fu-ne-ri-u). La fel Ciubotariu, Pascariu etc. Pe cand „Nechifor Cot-ca-ri-ul"? Lista schitata mai sus s-ar putea extinde la proportiile unui volum masiv. Si nimeni nu pare cu adevarat ingrijorat. Vorbim de „criza" in toate domeniile, dar nu observam ca in materie de limba criza pare cu adevarat ireversibila. Debitam, oricand, patimase discursuri patriotice, dar siluim limba materna cu o nesimtire de venetici. Cu atat mai bine venita e ideea Editurii Humanitas e a republica trei lucrari ale lui Alexandru Graur, care reusesc miracolul de a colectiona si corija simplu, riguros si, adesea, cu un umor trist infinitele derapaje la care e constransa limba romana de raufacatorii ei. Le recomand cu insistenta, cu disperare, tuturor si, mai ales, celor pentru care vorbitul si scrisul sunt o meserie. Iata titlurile: „Capcanele limbii romane", „Mic tratat de ortografie" si „Dictionar al greselilor de limba".

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

7

corect si eu sustin ideea ( o sa mut la reclamatii si sugestii forum ca este mai sus si sare mai repede in ochi.)

8

Totusi acest forum nu este dedicat gramaticii limbii romane,sunt convins ca de multe ori sunt scapari din necunostinta persoanei,sau din graba de a scrie,in ideea ca nu toti userii sunt foarte familiarizati cu tastatura ; asemeni lui Andi toti userii pot sustine ca s-au grabit putin! lol
Daca trebuie subliniat ceva in modul de scriere pe forum ar trebui sa fie ceea ce numim limbajul de chat. Englezizmele,sau expresiile provenite din limba engleza sunt acceptate cam peste tot,nu vad nimic deosebit in asta.
In afara de asta nici titlul topicului nu mi se pare a fi "rupt din Soare" :"Scriere prescurtata, incoerenta si antigramaticala"  , asta din urma ma da pe spate,bineinteles pentru ca "emana"gramatica din toti porii,cuvant care pana si pentru DEX este o noutate

Editat de narcis.b (2010-04-22 18:28)

9

"bn ma regele limbi rom maam invatat cu limbajult de mess/mirc dar despre sfat nu zici nmk?"

Fraza asta ti se pare acceptabila, Narcis ? Sa fie copilul meu l-as pedepsi o luna de zile (fara calculator sau telefon mobil).

10

narcis.b A scris:

Totusi acest forum nu este dedicat gramaticii limbii romane,sunt convins ca de multe ori sunt scapari din necunostinta persoanei,sau din graba de a scrie,in ideea ca nu toti userii sunt foarte familiarizati cu tastatura ; asemeni lui Andi toti userii pot sustine ca s-au grabit putin! lol
Daca trebuie subliniat ceva in modul de scriere pe forum ar trebui sa fie ceea ce numim limbajul de chat. Englezizmele,sau expresiile provenite din limba engleza sunt acceptate cam peste tot,nu vad nimic deosebit in asta. wink

eu nu cred "k" e vorba de asta e vorba despre faptul ca multi folosesc prescutari pe care stam si le citim 2 minute ca sa le intelegem, iar faptul ca scrii corect dai dovada ca ai mai fost pe la scoala (nu ma adresez tie) asa ca lasati messul si chatul acasa unde ii este locul si sa vorbim pe FORUM nu CHAT intr-un limbaj pe care l-am invatat la scoala cu totii. pana acum m-am abtinut de la comentarii dar limba romana decade intr-un mod pe care nici nu m-il pot imagina.

11

bogdan666 A scris:
narcis.b A scris:

Daca trebuie subliniat ceva in modul de scriere pe forum ar trebui sa fie ceea ce numim limbajul de chat. Englezizmele,sau expresiile provenite din limba engleza sunt acceptate cam peste tot,nu vad nimic deosebit in asta. wink

eu nu cred "k" e vorba de asta e vorba despre faptul ca multi folosesc prescutari pe care stam si le citim 2 minute ca sa le intelegem, iar faptul ca scrii corect dai dovada ca ai mai fost pe la scoala (nu ma adresez tie) asa ca lasati messul si chatul acasa unde ii este locul si sa vorbim pe FORUM nu CHAT intr-un limbaj pe care l-am invatat la scoala cu totii. pana acum m-am abtinut de la comentarii dar limba romana decade intr-un mod pe care nici nu m-il pot imagina.

Asta e cu totul altceva,si sunt oarecum deacord,cand limgajul de chat este ostentativ si obositor ,ok,

12

@avatar intentionat nu ? big_smile
n-am ce face cand vine vorba de Romania e musai sa ma aprind....

13

sece4u20 A scris:

corect si eu sustin ideea ( o sa mut la reclamatii si sugestii forum ca este mai sus si sare mai repede in ochi.)

Hehe bine ca nu te-ai apucat sa-l faci sticky ca dadea bine asa agramat...si ...inedit  pot spune!  lol

14

nu e cu totul altceva. prima fraza este "Fratilor, scrieti corect gramatical, fara prescurtari"
despre asta e vorba
ca scrii gresit din graba ca si tine"cand limgajul de chat" inteleg. oricine poate gresi stai linistit despre u, k. cmf, sal.... despre astea erau vorba. iar daca romanii sunt facuti sa fure asta fac si fura din limba engleza cuvinte, asa apar englezismele. ce ma doare in schimb e ca toata lumea vorbeste cu englezisme dar nimeni nu stie engleza...

15

Andi66 A scris:

Fratilor, scrieti corect gramatical, fara prescurtari, ne-am inscris pe acest forum sa comunicam intre noi pentru ca avem aceeasi pasiune comuna unii mai inzestrati altii mai putin, cu un bagaj de cunostinte in domeniu dar scrisul este dupa cei "7 ani de acasa" cel mai elementar lucru.
Ne dam patrioti, dar uitam sa ne exprimam corect.
Sa impamantenit obiceiul de a taia cuvintele sau inlocui grupuri de litere ca astfel citite sa ajunga undeva pe aproape de intelesul real al cuvantului. Nu stiu o fi "cool" cum spun unii, eu o iau ca pe o desconsiderarea a celui caruia te adresezi.
Accesam acest foruim din mai multe motive, fiecare cu ale lui, dar nu costa nimic si de aceea prescurtarile nu i-si au rostul, nu trebuie sa ne incadram intr-un numar de cuvinte pe care daca-l depasim suntem taxati la bucata litera.
Nu va suparati de observatie dar deja a devenit deranjant si nimeni nu spune nimic...
Am postat aici desi rubrica se numeste " Reclamatii si sugestii" aceasta se refera doar la magazine de specialitate si cu neregulile depistate. Sper sa nu supar cu "off topic".

Sincer nu sunt si nu ma dau patriot,poate nationalist .
Cred ca nu ai cum sa fi "off topic" cata vreme e topicul tau si este exact ce anunta titlul!

16

Andi, "Sa impamantenit" poti scrie cu cratima ca nu se supara nimeni. Am incercat sa-ti trimit mesaj privat dar iti e casuta plina.

Si tu ai dreptate, iar am gresit, pana la urma o sa ma transform in lupul moralist...noroc ca nu am folosit si prescurtari.

PS: Mi-am golit casuta postala.

gheorghiu_andi@yahoo.com
+40 0742 048 775

17

nu am zis ca e off nici ca sunt patriot. daca citesti mai cu atentie o sa vezi ca defapt urasc Romania.

18

Cand vad abrevieri de genu': bn, nmk, dak, nm, knd etc mi se face rau.

Eu prefer sa ma abtin mereu cand vine vorba de a critica lumea, nu-mi sta in fire, am tinut si eu in mine destule si poate mai tin...dar daca tot s-a deschis un topic cu acest subiect, mi-am exprimat si eu frustrarea lol

Mitocanii, cocalarii, agramatii si alte specimene din "Atlas de Mitocanie Urbana" vor fi exemple de "ASA NU !" pentru copilul/copiii mei.

19

bogdan666 A scris:

nu am zis ca e off nici ca sunt patriot. daca citesti mai cu atentie o sa vezi ca defapt urasc Romania.

Prietene fi coerent si urmareste posturile, "off topic" si "patriot "provine din primul post al lui Andi,de aceea l-am si citat.Ce urasti tu ma lasa perfect rece si cred ca pe multi de aici asemeni.Apropos ,poti sa faci economie de "i" sunt cam multi,ca tot te simti oarecum siderat!

20

narcis.b A scris:

Totusi acest forum nu este dedicat gramaticii limbii romane,sunt convins ca de multe ori sunt scapari din necunostinta persoanei,sau din graba de a scrie,in ideea ca nu toti userii sunt foarte familiarizati cu tastatura ; asemeni lui Andi toti userii pot sustine ca s-au grabit putin! lol Daca trebuie subliniat ceva in modul de scriere pe forum ar trebui sa fie ceea ce numim limbajul de chat. Englezizmele,sau expresiile provenite din limba engleza sunt acceptate cam peste tot,nu vad nimic deosebit in asta. In afara de asta nici titlul topicului nu mi se pare a fi "rupt din Soare" :"Scriere prescurtata, incoerenta si antigramaticala" , asta din urma ma da pe spate,bineinteles pentru ca "emana"gramatica din toti porii,cuvant care pana si pentru DEX este o noutate

antigramatica filozofiilor de PrimAvarA poezie
de Vasile Munteanu e-o primavara teleleu cu flori peste LaTriNe
cand manechine roz-bombon beau ceaiuri in vitrine stau ghemuit conjug genunchi intr-un caiet de scoala
prin mine timpul A TreCuT cu zurgalai de boala din doua verbe cu picior rezulta o betie
sau amanari de vorbitor in Limba PuscaRie si imbrancit tarat de val prin carciumi si tramvaie
subiectul Fii BarbAta! simt aievea cum se-nmoaie cei rastigniti pe banci pe mese traiesc fara bilet
un licean cu chef de gluma a scris pe ei CloseEt vin porumbeii cu inel de duh sau de stapan
sa-si lase gainatul moale pe AdeVarul SpaN in nume TatA poate hAm sau poate cOtCoDaC
si daca sunt certati cu legea de dragoste sA-i fAk pe ne_ologi douamiisti si alte lifte dE cuRent
ce tin aprins un bec in gura cand moara vantura talent de-aceea stau cum ma vedeti ciuperca-ntr-un picior
si scot pe gura versuri reci ca un VentiLaTor PS: antigramatica vine de la antigramatical si mai poate fi scris corect si anti-gramatica

gheorghiu_andi@yahoo.com
+40 0742 048 775