1 Editat de lup cosmin (2010-06-24 19:36)

Subiect: Scalari.

Cam acum aprox o ora uitandu-ma la acvariu,am observat ca femela mea de scalar sa tot fataia pe langa un geam lateral al acvariului.Prima data nu am stiut ce facea dar dupa aceea am vazut ca depunea.Am citit pe net ca ei depun pe frunze si ca trebuie luat frunza dupa aceea,dar ai mei au depus pe tubul de la filtru.Dupa ce termina de depus cum este mai bine sa las acolo ambii paronti sau sa ii scot si sa las doar icrele??Astept sfaturi de la voi !Poate o sa vad si puisorii .Este prima oara cand ii vad ca depun si sunt foarte fericit.Multumesc anticipat.  applause  applause  applause

Re: Scalari.

Nu scoate nimic. Sansele sa supravietuiasca puii sunt minime. dar sunt mai mari sa creasca cu parintii decat singuri intr-un acvariu mare, plantat si cu substrat. Poate ai noroc si au grija de ei parintii. dar cazurile in care se intampla asta din prima sunt f rare. Oricum, un pas inainte sa invete si ei sa aiba grija de pui si de icre.

Re: Scalari.

Sper sa am noroc.Este prima depunere la iei.Oricum nu mai misca nimeni in acvariu toti stau pititi.Si am observat ca si cealalta perche curata de zor o frunza Echinodorus impaii.

Re: Scalari.

Ai citit pe net cum se inmultesc scalarii si de ce au nevoie?
Nu e asa simplu.
Celalata frunza ia-o si pune-o intr-un bazin / vas, de 2-4 litri. Daca ai apa curata e f bine (se spune ca trebuie apa din bazinul lor, dar nu patesc nimic cu apa curata, alta decat ce din bazin. Din contra, are mai putini germeni/bacterii). Doar temp sa fie aceeasi cu cea a apei din bazin.
Pune cateva picaturi de albastru de metilen si 1 ml apa oxigenata / 5 L apa de 3 ori / zi.
Aereaza bine icrele. Daca ai o piatra cu pori mici e f bine.

O parte dintre icre se pierd oricum. Lupat ta o sa fie sa pierzi cat mai putine. Pt asta te ajuta aerarea, albastrul de metilen si apa oxigenata.

Chiar si asa se pot pierde icrele din multiple cauze (duritate, lipsa experienta fecundare mascul, etc).

Daca dau din codite, dupa 2-3 zile, ne mai spui.

5

Re: Scalari.

o sa-ți țin pumnii! ma bucur pentru tine enorm ca ai reușit!  :apl  :apl  :apl  :apl

Re: Scalari.

Multumesc tuturor de incurajari.

7

Re: Scalari.

Partea grea viine cand ii vezi miscand! Hrana,numai microviermi si naupli proaspeti eclozati,schimburile de apa trebuie sa aibe aceeasi temp ,incepi sa bagi apa mai dura,ce ajuta la formarea rapida a sistemului osos,dupa 10 zile ii trambalezi intr-un acvariu mai mare,ca in  asta micu deja pui o noua ponta! lol ,dupa ce le iei ponta de sub nas scalarii vor depune iar in 8 9zile

8 Editat de lup cosmin (2010-06-24 23:10)

Re: Scalari.

Dar problema este alta cum scot ponta de acolo.Cum o sa scot puiuti de acolo.Asta numai daca reuseste depunerea.Am citit undeva ca va trebui sa le pun o lumina slaba pe timp de noapte ca sa isi pazeasca icrele.Oare ce trebuie sa le pun.

Re: Scalari.

Dupa ce depun rupi frunza si o scoti cu tot cu icre.
Pt cele de pe furtun ai o singura solutie...sa tai furtunul!

10

Re: Scalari.

lol  lol  lol
Cosmine,nu-ti bate capul cu ponta aceea dupa ce dispare in 8 zile vor depune iar!

11 Editat de lup cosmin (2010-06-24 23:52)

Re: Scalari.

Multumesc de sfaturi si de ajutorul acordat domnilor  ^:)^  ^:)^  ^:)^

12

Re: Scalari.

Hai că te lămuresc eu cu înmulțirea la scalari(am înmulțit timp de 6),înmulțirea la scalari este relativă ușoară,dacă am toate condițiile optime!Dar problemele apar după 72 de ore de la depunerea lor,când aceștia încep să-și miște codițele!Atunci perechea care i-au depus i vor muta în alt loc,mai curat!Acolo vor sta timp de 7 zile după care încep să înoate liber,dar acuma începe greul,după câteva ore de la ce au încep să înoate liberi,vor muri foarte mulți!!!Încă nu se știe adevăratul motiv pentru care mor!Dar în cazul tău dacă e la primele depuneri(perechea),mai mult ca sigur că vor muri cam toți!trebuie să depună de 4-5 ori până capă experiență,timp în care tu să te documentezi despre înmulțirea lor!Dacă vrei ajutor dă-mi un PM!!!

13

Re: Scalari.

Cât timp au de cât au depus icrele?Său albit dintre ele?Dacă e primele depuneri,eu zic să-i lași acolo,vă vezi cum reacționează perechea,dacă au ei grijă de icre e cel,mai bine!Dar să nu deranjezi perechea,să umbli la icre,sau să-i speri,dacă o sa faci chiar pe dos din ce am zis eu,o să își mănânce icrele!Și încă ceva,scalari nu uită dacă vei umbla cândva la icre,tot timpul te vor vâna,când vei face ordine la tine în acvariu!Acuma,vreau să îmi spui exact unde nu ști!Ai pregătit artemia pentru pui?

14 Editat de ciprian01 (2010-06-26 03:07)

Re: Scalari.

poate scoate pui de scalar si fara parinti! chiar mai simplu.
doar sa fie atent la cat de curata tine apa! am scris cum se mentine apa curata si lipsita de paraziti.

nu are de ce sa scoata artemia de acum! doar cand puii mai au o zi pana incep sa inoate grupati! degeaba o scoate acum.
poate in schimb sa pregateasca ouale de astemia!

15

Re: Scalari.

Eu chiar l-am întrebat de când au depus scalari,nu am știu că sunt așa de tineri,încă!Cât despre apa de care vorbea colegul nostru ea trebuie să fie cristal!

Re: Scalari.

Icrele sunt depuse in data de 24.06.2010.Ieri am vazut 2,3 puncte galbene doar atit astazi vad ca nu mai sunt nici una.Dar am observat ca restul de icre sau marit.Sper ca totul sa decurga bine. :pls  :pls  :pls

17

Re: Scalari.

Deja astazi ar trebui sa fie iesite coditele si sa ii vezi cum se misca! Daca nu sunt albite...!

Re: Scalari.

Nu sunt albite nici una dar ei au depus joi dupa masa.Acum tocmai mam uitat la icre si sunt ovale.Pun una sau doua poze.

19 Editat de ciprian01 (2010-06-26 16:30)

Re: Scalari.

Vor da din codite. Par ok!
Dar sansele lor de supravietuire sunt minime . Ale puilor!

20

Re: Scalari.

Și încă ceva dacă nu vor trăi mulți să nu te învinovățești pe tine pentru moartea lor!Asa se întâmplă de cele mai multe ori!!!!