1 Editat de pifu (2010-09-09 16:33)

Subiect: Nano 25L

Salutare,

    Astazi am dat drumul la primul meu acvariu orientat spre plante. Asa cum m-am prezentat, am in grija un bazin de 200L populat cu 4 specii de mbune; prin urmare nu ma pot numi chiar un incepator in ale acvaristici. Desi acvariul meu are ceva urme de plante (anubias spp.), nu ma declar deloc cunoscator acvariilor plantate. Anubiasii mei au carente de tot felul, crestere mai spre stagnare si intr-un an de zile abia daca am obtinut 2 de plante de la 4 anubiasi.
    Atat cu marele african. Sa treecem la micul plantat. Hardware:
1. Acvariu 25L Sicce Moby Dick
2. Incalzitor 25W
3. Filtru de 3.8W (nu stiu flow-ul, dar volumul de filtrare este minuscul compus din filtru burete+filtru burete+carbune+roata cu burete)
4. Lampa PL-11W - stoc (nu stiu nici lumeni si nici temperatura de culoare; ar trebui sa o desfac dar nu vreau deocamdata sa umblu la izolarea ei, fiind foarte aproape de apa; dar ii vine vremea)
5. Substrat JBL Manado 3L
6. Decor: 2 pietre lemn pietrificat + alte cateva pietricele
7. Plante: 3 Hygrophila corym. var. min
8. Vietati: 10 creveti
9. Fertilizare: Ferropol24+Ferropol
10. Schimb de apa: preconizat saptamanal 30%
11. Volum net: ~18L

    Deoarece a fost prima zi, nu am masurat nici un parametru al apei. Am efectuat aclimatizarea vietatilor (din pacate a plantelor nu) si am purces la drum. Maine masor PH, GH-ul, KH-ul si incep masuratorile zilnice ale amoniacului. Nu voi efectua deocamdata masuratori pentru micro/macro nutrienti (nu am in plan achizitia testelor) si nici nu voi doza CO2 (desi acesta este in plan). Saptamana viitoare incep dozarea cu Ferropol24, la 2 zile, si cu Ferropol saptamanal. Ca plante, imi propun sa aduc ceva vallisneria pentru background si riccia pentru gazon/decor. Deocamdata atat.

Multumesc.

PS. Va rog, imi poate spune cineva cu ce tip de neon sunt echipate acvariile Sicce Moby Dick?

2 Editat de pifu (2010-09-09 16:45)

Re: Nano 25L

Am masurat parametrii apei:

PH:   7.7
GH:   9
KH:   5
NH4: 0

Am adaugat mancare si JBL Filter Start. Plantutele au pierdut ceva frunze dar inca sunt ok. Am fertilizat cu Ferropol24, o picatura la 2 zile. Crevetii s-au inrosit si sunt activi. Toate's bune deocamdata.

Si o poza:
http://picasaweb.google.com/flooriin/Acvariu25L#

3

Re: Nano 25L

E dragut, dar putin cam incarcat, parerea mea. La cat e de micut ai mai putea renunta la o piatra, doua. In rest, arata promitator. Numai bine. shark-thumbsup

Etiamsi omnes, sed non ego.

Re: Nano 25L

Si eu cred ca is cam voluminoase acele pietre pentru marimea acvariului...

Fii natural !

Re: Nano 25L

Totusi daca ar ramane doar cele mari cu ceva plantute pe si langa ele ar fi altceva tongue  shark-thumbsup

Fii natural !

6 Editat de pifu (2010-09-14 16:12)

Re: Nano 25L

Multumesc tuturor pentru observatiile pertinente. Din pacate acvariul acesta este la munca si sunt o gramada de gura-casca care-si dau cu parerea  fish-mad ... si in plus este facut din donatii  frog-eat . Pietricele mici vor disparea atunci cand voi avea plante care sa le inlocuiasca. In spatele celor doua pietre mari vreau sa adaug niste fire de vallisneria; atunci se va atenua impresia de masivitate. O piatra vreau sa o invelesc in muschi (riccia sau acea alga care se aduna sub forma de bila, dar intinsa pe o piatra si nu sub forma de bila - e posibil?). Ramane doar sa vad ce plante asez in fata celor doua pietre (idei?!). Ca planta gazon voi folosi Marsilea hirsuta sau Staurogyne repens (in functie de ce gasesc pe piata).

Deocamdata acvariul nu vrea sa se cicleze, deoarece nu am observat cresterea masiva a amoniacului. Am daugat mancare de vreo 4 zile (care deja se descompune) si amoniacul este tot la 0.1. Oare JBL Filter Start sa functioneze, contrar asteptarilor?! Maine am sa verific si nitritul.LE. 2010-09-14. Am masurat si nitritul ... out of scale. Schimbat 25% apa. Crevetii nu arata semne ca ar fi afectati. Plantele au dezvoltat radacini noi, iar pe silicon au aparut primele alge.