1

Subiect: nelamuriri iluminat +pietre decor

Salutare,
Sa o iau pe rand am primit in grija un acvariu 180x40x40, 288 litri brut+ filtru fluval 305+ incalzitor resun 250W +pompa aer resun mica pt o singura piatra.Iluminat 2 neoane generice de 36W pe unul vad ca e trecul 6400k, pe celalalt scrie doar philips si atat In acvariu sunt asa: 10 neoni, 5 barbus tetrazona, 1 xipho(initial erau 4 dar au dat coltul, inclusiv cel ramas da semne de moarte), 12 gupy. Plante: 2 elodeea ,2 echinodorus, 1 hygrophila, 10 fire de valisneria si inca 6 de cabomba. Pietre vreo 10 bucati de o roca alba care am impresia ca e calcaroasa + 2 pietre rosii spaghetti cumparate din hornbach(arata ca niste spaghete intortocheate).Deasupra este acoperit cu geam si lasata o gaura pe unde se hranesc pestii care de asemenea se acopera cu o bucata de geam. Substrat are cam 5 cm de nisip alb 2-3 mm de la hornbach

Istorie: Acvariul a fost umplut cu apa, plantat, puse toate aparatele in functiune. Pt ciclare a fost introdus in filtrul extern de la jbl "filterstart". Dupa 48 de ore s-au introdus pestii.
Eu l-am primit in ingrijire de aprox 2 saptamani, viata totala fiind aprox 1 luna.
Apa schimb 20% la 7 zile. filtrul extern am inteles ca trebuie curatat o data la luna(nu am umblat pana acum la el). Iluminatul 8-14 pornit 14-16 oprit si 16-22 pornit. Neoanele pornesc si se opresc pe rand la diferenta de 15 minute.

Probleme: plantele in afara de cabomba cam dau semne de moarte, incep sa se maroneasca frunzele si sa putrezeasca-acest fenomen se observa in special la elodeea.Xiphorii au inceput sa moara pe rand, din 4 nu mai e dacat unul. Toti guppy stau numai si numai la suprafata apei, nici noaptea nu coboara mai jos.

Apelez si eu la cunostintele voastre sa ma ajutati sa nu moara toate vietatile din acvariu. Din cate am citit neoanele sunt praf deci ce sa cumpar? Rocile alea albe cred ca sunt calcaroase si nu fac bine apei, cum sa le testez? Dc toti guppy stau la suprafata apei, nici cand mananca nu coboara mai jos?
Precizez ca apa e limpede, nu miroase urat, nu are biofilm la suprafata si nici alge nu par sa existe ph-ul indica 7,5-8 dupa testele care le am(singurele). pestilor le dau o mancare congelata care am inteles ca e facuta din inima/ficat de vita banane  spirulina si altele.

Guppy lover

2

Re: nelamuriri iluminat +pietre decor

Esti sigur ca acel acvariu este ciclat ?
Eu spun ca nu este .
Daca ai aceasta curiozitate fa cateva teste de NO2 si NO3 , ca sa nu mai spun de restul testelor .
Nu te supara pe mine dar raspund scurt si la obiect.
Nu ai spus nimic despre substrat fertilizant sau daca adaugi ceva fertilizanti in acel acvariu .
Ce intelegi prin "Iluminat 2 neoane generice de 36W "? Mie nu-mi spune nimic sau poate ma duc cu gandul catre neoanele clasice pe care le gasesti in orice supermarket , dar care nu au nimic comun cu acvaristica.

rabdare si tutun :smoke    0722.731.565 "Cosmote"

3

Re: nelamuriri iluminat +pietre decor

nu am teste in afara de cel de ph, substrat doar nisipul, fertilizant  nu exista(cel putin nu mi-a lasat asa ceva). Neoane generice inseamna exact ceea ce ai crezut tu, de duzina (cel putin dupa ce scrie pe ele nu par a fi ceva special, unul e lohuis si unul philips)

Dupa cate pareri am citit pe forum m-am ametit de tot
Acum ce fac si in ce ordine? daca zici ca nu e ciclat sau.... Promit ca fac numai cum zici tu smile numai sa ma ajuti  ^:)^

Guppy lover

Re: nelamuriri iluminat +pietre decor

in primul rand citeste forumul....despre ciclare, despre iluminare...tot cap coada...si unde nu intelegi intreaba....asta seara daca vei citi totul despre ciclare o sa vezi la ce au fost supusi pestisorii tai....inca o data ...pe forum vei gasi toate informatiile de baza...nu trece peste ele!

“Misiunea mea este sa- mi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine.
Ne întelegem bine, ca între asasini.”
Emil Cioran

5

Re: nelamuriri iluminat +pietre decor

De ajutat te vom ajuta toti de pe acest forum.
Pune te rog o poza de ansamblu al acvariului asta pentru inceput.  smile

rabdare si tutun :smoke    0722.731.565 "Cosmote"

6 Editat de Daedalus (2010-11-09 00:16)

Re: nelamuriri iluminat +pietre decor

pai am citit despre ciclare(de vreo saptamana am cam luat totul al rand) si am inteles ca ori il lasi o luna de zile fara pesti ori pui substante ajutatoare. Si am inteles de la amicul meu ca a pus substante ajutatoare, mi-a zis si cum se numeau anume: filterstart de la jbl. O solutie pe care a pus-o in filtru peste biomax.
Acum legat de iluminare sunt atat de multe pareri.... Pe mine unul ma intereseaza cea mai economica varianta dintre toate. Care e aceea? Ce tuburi cumpar?Acum ca putere daca ne luam dupa 0,5W la fiecare litru de apa ar insemna 144 de W si eu acolo nu am decat 36*2=72W cam la jumatate, dar daca ne luam dupa 1W la litru deja se schimba treaba? Pt plantele mele ce aleg? las doar 2 sau mai pun 1,2,3,4,5, corpuri?

Imagini aici: http://picpaste.com/08-11-10_2103-8Zqk71F7.jpg
http://picpaste.com/08-11-10_2104-ie5tPcXj.jpg
http://picpaste.com/08-11-10_2105-SlKSdvY4.jpg
http://picpaste.com/08-11-10_2106-uRRc2Y7o.jpg
http://picpaste.com/08-11-10_2107-qzzy7MzB.jpg

Guppy lover

7

Re: nelamuriri iluminat +pietre decor

orly A scris:

De ajutat te vom ajuta toti de pe acest forum.
Pune te rog o poza de ansamblu al acvariului asta pentru inceput.  smile

O poza totala de ansamblu si din fata nu din diferite unghiuri  tongue

rabdare si tutun :smoke    0722.731.565 "Cosmote"

8 Editat de Daedalus (2010-11-09 00:41)

Re: nelamuriri iluminat +pietre decor

imi pare rau da e o imposibilitate tehnica sa fac o poza de ansamblu din fata. intre acvariu si perete sunt aprox 90 de cm. Ca sa iasa tot ar trebui sa stau la 3-4 metri distanta si nu am cum smile Le-am facut de aproape si pe bucati...alta idee nu am avut
Pozele 2,3 si 4 arata tot acvariul daca le "lipesti" intre ele
cam asta a iesit http://picpaste.com/ansamblu-qzSOzf5J.jpg

Guppy lover

9

Re: nelamuriri iluminat +pietre decor

Frunzele ti se usuca din cauza lipsei de: Lumina adecvata plantelor ( dedicate plantelor ) si lipsa de W, substrat pentru plante (din ce am citit nu ai) si lipsa fetilizantilor pentru plante (ex: easy carbo , Profito, Feropol etc. citeste despre ele ce fac ) iar cu pesti care iti mor, parerea mea nu ai acvariu ciclat. Sunt solutii pentru un start mai rapid al acvariului la care ajuta si pestii sa nu iti mai moara, solutia contine bacterii pe care tu nu le ai in acvariu, nu sau format. Eu am folosit si a fuctionat cu succes. Mi-au murit cativa pana am adaugat aceasta solutie !

10

Re: nelamuriri iluminat +pietre decor

am bagat bacterii am scris de vreo 2 ori pana acum, de la jbl, filter start se numea.
Xipho au murit toti nu mai e nici unul, ceilalti par a fi ok.
Ce neoane sa cumpar?

Guppy lover

Re: nelamuriri iluminat +pietre decor

numa eu nu vad pozele cu acvariul? 404 no pic here sad

12

Re: nelamuriri iluminat +pietre decor

mirceajifcu A scris:

numa eu nu vad pozele cu acvariul? 404 no pic here sad

nici eu
iar referitor la acvariu colegului nostru cred ca a intrat o boala sau ceva paraziti prin ce a modificat sau adaugat in acvariu  sad

13

Re: nelamuriri iluminat +pietre decor

da pozele nu mai merg, o sa pun altele.
Update de situatie: pietrele erau calcaroase(am turnat otet pe ele si sfaraiau) iar testele de apa erau total aiurea.Dupa ce am scos pietrele totul a revenit la normal. Am adaugat si 110 gupi care de o saptamana nu au nici un fel de problema big_smile
Plantele se dezvolta ok pana acum
Nelamurirea mea e urmatoarea: ce neoane cumpar?

Guppy lover

14 Editat de Horia (2010-11-18 14:11)

Re: nelamuriri iluminat +pietre decor

Salut Dae. Referitor la iluminat cum am mai colindat pe forum am mai adunat cate un articol, sfat si le-am pus intr-un dosarel si uite iti trimitit si tie asta:

Pentru masura w/l
Lumina de pana la 0,5 w/l, avem un bazin slab luminat;
Lumina intre 0,5 w/l – 0,7 w/l, avem un bazin mediu luminat;
Lumina peste 0,7 w/l, avem un bazin foarte bine luminat

Pentru masura lumen/l
Sub 20 lm/l vorbim de un bazin slab luminat;
Intre 20 lm/l-30 lm/l, avem un bazin luminat mediu;
Intre 30 lm/l-40 lm/l un bazin bine luminat;
Peste 40 lm/l reprezinta lumina pentru un bazin foarte bine luminat si aceasta se recomanda doar acvariilor foarte bine plantate.

Trebuie mentionat ca nici una dintre cele doua metode nu este perfecta.

Pentru a mari cantitatea de lumina poti cumpara reflectoare. Pe cutie scrie ca dubleaza lumina. Nu cred tot ce scrie dar daca primesc 50-70% cu aceleasi neoane fara consum in plus tot e ceva nu?

Iar daca te intereseaza si temperatura de culoare
Lumina calda: 2700k – 3500k
Lumina neutral: 3500k – 4500k 
Lumina diurnal: 4500k – 6000k
Lumina rece: >6000k

Referitor la economie stiu ca T8 consuma mai putin decat T5. Eu am doua T5 a cate 45 w pe 895mm de la juwel. Tot de la ei pe aceeasi dimensiune dar T8 vinea cu 30w sau 38W la 1047 mm. Am zis de Juwel ca asta am eu si am putut compara.

Nu ma pricep prea bine in ale acvaristicii si cand am cate o problema ma uit pe forum la colegii nostri si tare frumos mai graiesc ei :sok
Sper ca te-am ajutat :fbr

ERRARE HUMANUM EST SED PERSEVERARE DIABOLICUM / A gresi e omenesc, dar a persevera  este diabolic