1 Editat de Kiya (2010-12-30 08:00)

Subiect: Instalatie completa co2-ajutor

Am posibilitatea sa-mi cumpar din Berlin, direct de la fata locului, lucruri pentru acvariu. Cum tot m-am hotarat sa-mi aranjez iluminatul, filtru extern am, luat de la 0 cu substrat, plante etc se preconizeaza dupa ce termin cu toata partea hardware, am nevoie si de co2. Acvariul are 54l. Eu m-am uitat la instalatiile complete de co2 si mi-am prins urechile. Am vazut la dupla ceva care se cheama 'Dupla CO2 Set Delta 400' si vine cu tot felul de chestii, fara butelie. Eu as vrea ceva pe care sa-l poata folosi prostii, simplu, fara reactorul ala in acvariu (vreau cat mai putine plasticuri pe acolo). La ce sa ma mai uit?
   Butelia o iau din Ro? O sa se potriveasca cu sistemul? Cat de mare sa fie? Stie cineva unde se incarca in bucuresti?

   Am vazut ca mai erau mesaje despre instalatia de co2, dar n-am gasit raspunsurile. Poate facem aici un fel de lista cu plusuri si minusuri. Mersi.

2 Editat de marian4232 (2010-12-30 13:01)

Re: Instalatie completa co2-ajutor

Dupla Set 400 nu e complet si ca orice produs de firma costa ceva bani.
Reactorul e intr-adevar mare si inestetic.
Daca nu iti place aparatura in acvariu poti incerca un reactor care se conecteaza pe furtunul filtrului extern (in-line). Eu iti recomand un difuzor ceramic care este destul de mic si se poate ascunde usor intr-un colt al acvariului.

Un set complet de CO2 se compune din:

- butelie
- reductor presiune care se conecteaza la butelie
- electrovalva care se conecteaza la reductor direct sau prin furtun special CO2, si se alimenteaza din transformatorul pH controllerului
- furtun CO2
- numarator de bule
- valva unisens ca sa nu intre apa din acvariu, in numaratorul de bule
- ph controller care se conecteaza la priza
- sonda pH care sta in acvariu si citeste valorile pH si se conecteaza la pH controller

Butelia recomand sa fie de cel putin 2 KG.
Reductorul sa aiba reglaj fin ca sa poti seta debitul cu exactitate.
Electrovalva inchide sau deschide circuitul in functie de valoarea pH-ului citita de sonda pH. Este controlata automat de pH controller. Cand valoarea pH-ului urca peste valoarea setata in pH controller, se deschide circuitul si in acvariu ajunge CO2-ul iar cand valoarea scade, controller da comanda electrovalvei sa inchida circuitul.
Furtunul special CO2 este un furtun care rezista la presiuni mai mari si actiunii de coroziune a CO2-ului.
numaratorul de bule te ajuta sa reglezi debitul de CO2.
Valva unisens am explicat.
pH controllerul te ajuta sa mentii pH-ul stabil deci CO2-ul in aceeasi concentratie.
Il setezi sa dea drumu la CO2 cand pH-ul ajunge la 6.6 si sa opreasca aditia cand pH-ul ajunge la 6.5, spre exemplu. Cand se citesc valorile pH-ului cu ajutorul sondei care sta in acvariu, controllerul da comanda la electrovalva care inchide sau deschide circuitul de CO2.

Sonda trebuie calibrata o data pe luna pentru a o mentine in forma buna si sa faca citiri corecte. Altfel o ia pe aratura si in timp se duce de tot. Oricum o sonda de pH nu rezista mai mult de 1-2 ani. Exceptie fac cele de sticla care se pot reumple.

Sper ca te-am facut sa intelegi cate de cat.

In general, buteliile din EU se potrivesc cu toate reductoarele CO2 mai ales daca sunt ppentru uz acvaristic. Eu nu am intalnit probleme.

In Bucuresti se incarca la Pieptanari spre exemplu.

Daca mai ai intrebari iti las si nr meu 0728 891 106.

O zi faina

Cele mai ieftine sisteme CO2, fertilizanti, butelii, lampi la comanda, etc

3

Re: Instalatie completa co2-ajutor

Acum sa vezi cati termeni am de dat pe google. reductor, electrovalva etc, habar n-am ce-s si n-am vazut niciodata. Eu cred ca-mi fac caiet  fluier . O bucata cu notite despre instalatia asta de co2, una cu fertilizarea micro si macro (si acolo mi-am prins putin urechile, poate reusesc sa-l conving pe tata, chimist pasionat sa ma ajute. Din nefericire lui i se pare o prostie acvariul), o parte cu iluminarea (iar din cele 1000 de combinatii posibile e greu sa aleg) si una cu tehnici de aquacape. Poate daca scriu si fac scheme se face lumina si la mine.
   Mersi, m-ai ajutat mult.

4

Re: Instalatie completa co2-ajutor

n-ai nevoie de caiet. doar de pasiune, bani, timp si imaginatie.

"Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii"

5

Re: Instalatie completa co2-ajutor

bobi A scris:

n-ai nevoie de caiet. doar de pasiune, bani, timp si imaginatie.

Fiindcă Claudia dorește stocarea informațiilor într-un caiet denota multa ardoare si pasiune!!!....cât despre bani, timp și imaginație vor veni toate la timpul lor shark-thumbsup

Re: Instalatie completa co2-ajutor

Cu toate ca nu prea ma asteptam pe forum exista foarte multe fete pasionate de acvarisitica, bravo lor, chiar nu ma asteptam  blubr

Satul de Romania !!!