1

Subiect: Paracheirodon axelrodi (neonul rosu)

Familie Characide

Paracheirodon axelrodi (neonul rosu)
Origie America de sud (in Orinco  si Rivers negro),Brazilia,Columbia,Venezuela.
Acest peste foarete popular a fost descris prima data de Schultz in ANUL 1956.
Este un peste de talie mica maxim 5 cm .Prefera o temperatura de 22-28 C ,duritatea optima intre 2-8 Gh ,Ph intre 4,5 si 7 (Preferabil usor acida 6,5 Ph).
Are o durata de viata de circa 4 ani  prefera un acvariu bine plantat si cu un fundal intunecat care va scoate culorile pestelui foarte bine in evidenta .Nu este pretentios a mancare acceptind cu placere aproape pri ce fel de mancare de la granule ,fulgi si hrana congelata.
Reproducerea
Este destul de greoaie  ca sa avem succes trebuie sa avem in primul rand o pereche conpatibila  care a fost hranita corespunzator si sa asiguram conditile de care are   nevoie   adica ,Gh 0-2,Ph 5-6 .temperatura 24 c .La depunere vom folosi un acvariu de 3-5 l pentru o pereche s-au un acvariu de 20l daca punem cate 5 perechi .Depunerea icrelor are loc noaptea
Deosebire intre femela si mascul este ca femela este mai mare si cu burta  pe cand masculul este ceva mai mic si foarte suplu .O pereche poate depune pana la 500 de icre .Dupa depunere se scoate perechea deoarece isi manaca icrele dupa 24-36 de ore de la depunere iasa pui care vor inota dupa cirac 4-5 zile,trebuie avut grija la pui care sunt sensibili la lumina  dupa ce inoata toti puii incepem  alimentatia cu artemia eclozata acest lucru este posibil deoarece pui sunt destul de mari  nu ca la neonul albastru care la inceput trebuie hranit cateva zile cu infuzori.La varsta de 3 saptamani incep sa apara culorile pe ei . Ce ar mai trebui sa tine cont la acest peste este destu de sensibil la schimbarile bruste ale ph ,adica de la un Ph de 5,5 care este acid  la un Ph de 7 care este neutru

Re: Paracheirodon axelrodi (neonul rosu)

Îmi cer scuze dacă deranjez,as vrea sa scriu și eu ceva despre neonul rosu:
Boala specifica a neonului: Plistoforaza Este impropriu spus "boala neonilor", pentru ca aceasta parazitoza se intilneste la foarte multi pesti, atit dulcicoli cit si marini. Ca agent parogen, la pestii de acvariu, a fost identificata specia Plistophora hyphessobryconis. Specia Plistophora hyphessobryconis este un microsporid care se localizeaza in fibrele musculare si uneori in tesutul conjunctiv al pestilor. Pestii parazitati prezinta pe suprafata corpului pete alburii sau ulceratii. Mussculatura invadata devine palida si capata un aspect sticlos. In parazitari masive pestii se recunosc dupa inotul dezordonat in pozitie verticala si izolare fata de cird. Moartea survine prin epuizarea pestilor. Din pacate boala este fatala si nu se cunoaste nici o metoda eficienta de tratament. Pentru a stopa epidemia pestii se eutanasiaza iar bazinul se dezinfecteaza cu formalina 10%.