1

Subiect: pisu

Buna seara,
ma bucur ca in sfarsit am reusit sa ma inregistrez. (A fost cam greu).
Ma numesc Lina si sunt din Brasov.
Sunt foarte incepatoare intr-ale acvaristicii, de fapt, eu nici nu am un acvariu........ Totul a inceput acum o luna cand am gasit intr-un hypermarket un Betta Splendens micut, intr-un pahar. Era albastru inchis-mov, avea volanase superbe. Mi-a placut mult de el si mi-a si fost mila. Am cerut informatii si, dupa ce am aflat cate ceva, am decis sa-l iau. Inca din primele clipe am simtit ca s-a creat o legatura intre "noi".
Dupa cateva zile, apatic fiind, i-am luat inca doua pestoaice. Totul a decurs ok vreme de 2 saptamani cand una dintre ele a murit. In scurt timp am observat ca pestoaica cealalta il batea. I-am separat, dar el s-a imbolnavit de puf alb (saprolegnie). Am cautat disperata solutii, am intrebat peste tot........ pana la urma am reusit sa rezolvam problema si astazi am incheiat cu bine ultima zi de tratament. Problemele inca nu s-au incheiat: am observat ca fulgii roz pe care ii dau pestilor se umplu de un puf alb, ca un fung (dupa ce stau in apa), desi le schimb apa odata pe saptamana. De aceea, i-am mutat intr-un spatiu mai mic (3L), pentru a putea ingriji mai bine apa, sa pot manui recipientele mai usor si sa pot intretine pestisorii mai bine.
Nu stiu ce sa mai fac: ma lupt sa-i ajut, ma stradui sa le ofer tot ce e mai bun, dar nu mai inteleg nimic, nu mai stiu nici macar ce sa le dau de mancare.
Pentru ca nu imi dau seama daca pe acest forum am voie sa postez nume de hrana sau medicamente, n-o voi face in cadrul acestui mesaj. Sper insa ca printre voi sa gasesc solutii.
Va multumesc pentru ca m-ati primit aici si va rog sa ma ajutati sa-i ajut pe ei smile

Re: pisu

bine ai venit.
cu siguranta cei mai bine informati in domeniu te vor sfatui si vor gasi o solutie si pentru problema ta.
numai bine si apa limpede.

3

Re: pisu

buna si bine ai venit.
din sfaturile ce leam primit am aflat ca betta e cel mai bine sa nu fie tinuti impreuna decat daca sunt pusi la imperecheat. din ce am mai citit am aflat ca le trebuie o temperatura intre 24-28 grade C (28-29 pt imperechere).
puful acela alb sar putea sa se faca din cauza ca mancarea sta prea mult in apa, la betta e preferat sa le dai de mancare mai putin, dar mai des (de cateva ori pe zi)
"Ca hrana, Betta nu este un peste pretentios, atata timp cat hrana este data la intervale regulate si in cantitati suficiente. Pestelui i se pot administra ca alimente urmatoarele: daphnie vie, congelata, larve de tantari, bucati de carne de vita cruda, tubifex, Artemia salina vie si congelata, rame taiate marunt si bine spalate. Se recomanda o dieta cat mai variata. I se poate administra si hrana uscata, dar numai ca hrana suplimentara asociata cu cea vie sau congelata. Indiferent de tipul hranei, este recomandabil sa fie hranit de mai multe ori pe zi, decat o singura data din abundenta. "
acesta e un citat dintr-o pagina gasita de mine despre betta si salvata in word.
sper sa te ajute ce am zis eu si mai asteapta raspunsuri si de la alti colegi pt ca si eu sunt un incepator big_smile dar cam asta am inteles din ce am citit

4 Editat de narcis.b (2011-02-09 00:51)

Re: pisu

Bun venit. Desi aceasta sectiune este numai pentru prezentarea noului user inscris,conostinte acvaristice si criterii explicative despre acvariu/acvariile din posesie,voi incerca sa comunic cu tine si aici smile Ca sa putem discuta despre problemele tale ar trebui sa ne explici cum arata acvariul tau,ce volum are,ce vietati ai in el,ce filtrare,si ce mentenanta aplici.Odata lamurite aceste date putem incerca sa cautam o solutie,dar fara e cam greu  wink  ceva de genul cum se invart zarurile  :smoke
As fi recunoscator daca ai trece si locatia la profil

5

Re: pisu

hai sa o luam de la inceput:
1.pune poze ca sa vedem exact ceea ce ai si care este problema.
2. bettanu ar trebui sa se creasca greu.
3. mancare se da , cel putin la betta, mereu si foarte putin. eu ii dau mancare care pluteste la suprafata apei 3-5 bobite mici( jumatate cat bobul de piper sau chair mai mici)
4. la betta datorita lipsei sistemului de filtrare se va face schimb de apa la cel tarziu 2 zile asta insemnand schimb partial de apa, cu sifonarea resturilor ramase daca sunt.
sa iti zic cum fac eu: am acvariu de 10 litri la fiecare 3 zile iau aprximativ 2L si ii schimb,dar nu schimb toata apa, sifonarea substratului nu este necesara deoarece la mine nu ajunge mancarea pe fund si nici nu ii dau mai mult decat mananca ca sa ramana.
5. masculi si femelele nu se tin impreuna niciodata la aceasta rasa, doar cand se imperecheaza ceea ce acum nu cred ca este cazul. ele se tin in recipiente separate, se poate tine si apropiate unul de celallat femala introducandu-se in bazin cu masculul doar cand acesta si-a facut cuibul de spuma si sint pregatiti de reproducere, dupa reproducere femala se va scoate pentru protectia ei.
6. vezi ca este mancare speciala pentru betta, la magazinul de langa gara ( acolo langa supermarketul rapid) este cutiuta aproximativ 12 lei.
daca mai ai intrebari nu ezita sa le pui aici. insa daca ai pune ceva poze ar fi edificatoare pentru multi si altfel te putem ajuta.
chir maine merg sa cumpar un magnet pt geamuri pt un amic si totodata merg si la faculta pentru ultim exam din acesta sesiune. big_smile big_smile

6

Re: pisu

in primul rand bine ai venit Lina
uite cate cv despre beta
Betta Splendens


Betta este un peste foarte frumos originar din S-E Asiei , unde este cunoscut si apreciat de sute de ani.Sint numiti si Pesti Luptatori datorita fapului ca masculi sint foarte teritoriali si daca sint pusi doi masculi intr-un acvariu se vor lupta pina unul dintre ei moare.

Betta face parte din asa numita familie a pestilor cu labirint. Acest labirint este defap un organ care permite pestelui sa respire aer la suprafata apei.Datorita acestei abilitati pesti pot supravietuii in ape cu foarte putin oxigen.

Masculi Betta sint printre cei mai colorati si frumosi pesti din lume. Colorirul lor variaza de la rosu pina la galben, albastru, auriu,verde si combinatii spectaculoase intre aceste culori.Deasemene inotatoarele lor sint alingite creind impresia de voal. Cind un Betta se vede intr-o oglinda sau are in fata sa un rival comportamentul lui se schimba creind un
spectacol de culoare. Inotatooarele sint extinse, pestele aratindu-si toata splendoarea.


Hranirea
Betta care este omnivor,accepta in general orice fel de hrana. Pot fi hraniti cu fulgi, bloodworms, tubi, larve de tintari, larve de libelule, artemia etc. Este bine insa sa i se asigure si ceva vegetale pentru a prevenii blocajele intestinale. Se pot folosi fulgi cu spirulina, funze de salata sau spanac oparite.
Ingrijirea acestui peste este relativ usoara, nu este sensibil la conditiile chimice ale apei cum ar fii pH si dH, nu este mofturos in ceea ce priveste mincarea, singura conditie este ca temperatura apei sa fie mai mare.Betta se simte bine la temperaturi de 26-28'C, se inmulteste la cca 30'C , multi crescatori insa prefera sa-i tina la temperaturi mai mici deoarece in apa mai rece s-a observat ca pestele traieste mai mult.
Compatibilitate
    Chiar daca este considerat un peste comunitar este bine sa fie tinut cu pesti de aceeasi marime, nu impreuna cu pesti care au inotatoare lungi deoarece Betta are tendinta de a ciupi si nu se tin doi masculi in acelasi acvariu. Deasemenea, pestii mai agresivi pot ataca inotatoarele fragile ale acestul peste.

Diplomatie este sa te gandesti de 2 ori inainte de a nu spune nimic

7

Re: pisu

Va multumesc pt primirea frumoasa, chiar nu ma asteptam smile
Imi cer scuze pentru eventualele greseli sau omiteri, dar inca nu stiu cum functioneaza forumul. Am pus si locatia la profil.
Cipi, imi sunt de mare folos sfaturile despre hrana. Eu pana acum le-am dat fulgi de la o cunoscuta firma (am oare voie s-o spun)? In fine, intre timp am aflat ca acea ciuperca se facea pt ca stateau pe fundul apei. Am eliminat sursa. Astazi le-am cumparat un tub de larve de tantari si niste bobite negre, foarte mici. Mi s-a spus sa le dau 4 dimineata si 4 seara. Deocamdata atat am reusit sa iau, dar sfaturile primite aici m-au scos din ceata.
Coco, ma bucur ca mi-ai spus de acel magazin. Am auzit si eu ca in zona garii ar fi ceva, dar acum sunt lamurita. Mersi faaaain!
Poze cu "acvariul" nu pot sa pun, ca mi-e rusine. I-am tinut intr-un acvariu de aproximativ 7 L, dar dupa ce s-au batut si mai ales dupa ce am gasit ciupercile alea, i-am scos si acum ii tin ain recipiente de 3 L, separat. Aveam si filtru in acvariul cel marisor, dar acum prefer sa-i tin in spatii mai mici, pentru ca le pot schimba apa mai bine, mai usor, iar procedura e mai putin stresanta pt ei. Plus ca pot curata usor resturile pe care consider ca pesticii nu le mai folosesc.
Ei, cam atat...... as mai avea eu o nalamurire, dar mai astept cu intrebarea, sau voi incerca sa gasesc un topic adecvat. Nu as vrea sa ies din tiparele forumului smile
Oricum, sunteti niste draguti. Mersi fain de tot!

8

Re: pisu

E topicul tau, poti pune ce intrebari doresti, singurul avantaj de a posta la sectiunea potrivita este ca pe acolo vor raspunde mai rapid sau mai multi ( de obicei). Poti pune numele firmelor, din cate stiu se vorbeste liber la noi. Numai bine :sok

Etiamsi omnes, sed non ego.

9

Re: pisu

Ok, am inteles. Am deschis deja un topic la "Incepatori de apa dulce". Am primit un raspuns care m-a ajutat smile

Re: pisu

pisu A scris:

Va multumesc pt primirea frumoasa, chiar nu ma asteptam smile
Imi cer scuze pentru eventualele greseli sau omiteri, dar inca nu stiu cum functioneaza forumul. Am pus si locatia la profil.
Cipi, imi sunt de mare folos sfaturile despre hrana. Eu pana acum le-am dat fulgi de la o cunoscuta firma (am oare voie s-o spun)? In fine, intre timp am aflat ca acea ciuperca se facea pt ca stateau pe fundul apei. Am eliminat sursa. Astazi le-am cumparat un tub de larve de tantari si niste bobite negre, foarte mici. Mi s-a spus sa le dau 4 dimineata si 4 seara. Deocamdata atat am reusit sa iau, dar sfaturile primite aici m-au scos din ceata.
Coco, ma bucur ca mi-ai spus de acel magazin. Am auzit si eu ca in zona garii ar fi ceva, dar acum sunt lamurita. Mersi faaaain!
Poze cu "acvariul" nu pot sa pun, ca mi-e rusine. I-am tinut intr-un acvariu de aproximativ 7 L, dar dupa ce s-au batut si mai ales dupa ce am gasit ciupercile alea, i-am scos si acum ii tin ain recipiente de 3 L, separat. Aveam si filtru in acvariul cel marisor, dar acum prefer sa-i tin in spatii mai mici, pentru ca le pot schimba apa mai bine, mai usor, iar procedura e mai putin stresanta pt ei. Plus ca pot curata usor resturile pe care consider ca pesticii nu le mai folosesc.
Ei, cam atat...... as mai avea eu o nalamurire, dar mai astept cu intrebarea, sau voi incerca sa gasesc un topic adecvat. Nu as vrea sa ies din tiparele forumului smile
Oricum, sunteti niste draguti. Mersi fain de tot!

Buna Lina, nu trebuie sa-ti fie rusine cu "acvariul" in care iti tii pesti. Betta traiesc fara  probleme in spatii mici, fiind pesti solitari, fara mari pretentii si in al doilea rand acest forum nu judeca marimea "acvariului"  atata timp cat acesta nu e suprapopulat, curat si fara kiciuri gen castel sau epave de corabii, plante de pastic si in general tot ce este artificial. Important este sa-ti placa acvaristica si pestii de acvariu in special (nu e de ajuns sa-ti fie mila de ei) acest hoby cere mai mult decat mila... Sper sa devii o membra importanta a acestui forum, si mila ta sa se transforme in pasiune si chiar mai mult decat atat... Numai bine.

Oricine ai fi, intotdeauna cineva stie mai multe decat tine. Dar intotdeauna acel cineva
nu stie chiar tot ce sti tu

11 Editat de pisu (2011-02-11 00:26)

Re: pisu

Acesta este "acvariul" meu (6L):
- 1 peste Betta Splendens albastru;
- 1 filtru Resun Mini;
- 1 planta decorativa artificiala;
- 1 pahar mic ceramica, pe post de casuta unde sa se ascunda;
- 1 termometru.
Repet: NU sunt acvarist, am achizitionat pestisorul din intamplare, si vreau sa fac tot ce e posibil sa fie bine pt el, de fapt pt ei, ca sunt doi.
Pestoaica o tin in 3L de apa, intr-un recipient mai micut, deoarece se bateau.
Ei ii schimb apa cam la 3 zile, timp in care, curat tot ce vad ca ar fi mizerie cu lingura. Am grija sa dau mancare ce nu se mai strica, am invatat aici si cum sa administrez (putin si mai des). Cand am cumparat pestisorul, mi s-a spus sa dau odata pe zi, dar am observat ca e mai bine sa dau mai putin si mai des, asa am citit si aici.
Filtrul nu il folosesc toata ziua, pentru ca spatiul e mic si stiu ca pestelui nu-i plac curentii, plus ca nu e nevoie de atata filtrare. Apa o schimb odata pe saptamana (cam 2L apa veche si 4 apa proaspata statuta 24 ore), cu filtrare in acest interval si curatarea apei la suprafata in fiecare zi.  Filtrul il spal odata la 2 zile. Nu mi s-a parut ca apa ar trebui schimbata mai des, deoarece apa e mereu curata si limpede, cu exceptia cand am avut problema cu fulgii, dar aia a fost fiindca administram un medicament si nu aveam voie sa ma ating de apa. Acum tratamentul e gata, eu am recurs la alta hrana (larve de tantari uscate si bobite negre), dau mai putin si intretin apa mai bine. Sper sa nu mai am probleme.....
Cam atat ar fi deocamdata.
Intrebarea mea este: procedez bine?
smile
PS Eu pun mereu 6 L apa pentru a reusi sa acopar filtrul, deci, in imagine is 6 L apa.

12 Editat de cipi (2011-02-11 00:30)

Re: pisu

pt inceput e binisor, cu conditia ca apa sa nu fie shimbata in totalitate, ci partial, cam 30% din cantitea care o ai in acvariu, iar apa care o adaugi in acvariu sa fie pusa la "imbatranit" intre 24-48 de ore.
la acvariu ar fi bine si un incalzitor (pt a mentine o temperatura de 24-25 grade C), un substrat de culoare naturala (pietris cu granulatie intre 2-3mm), si niste plante naturale nu artificiale, si o sursa de lumina (un neon)

PS: am pomenit de plante naturale pt ca va arata mult mai bine acvariul tongue

13

Re: pisu

pisu A scris:

Acesta este "acvariul" meu (6L):
- 1 peste Betta Splendens albastru;
- 1 filtru Resun Mini;
- 1 planta decorativa artificiala;
- 1 pahar mic ceramica, pe post de casuta unde sa se ascunda;
- 1 termometru.
Repet: NU sunt acvarist, am achizitionat pestisorul din intamplare, si vreau sa fac tot ce e posibil sa fie bine pt el, de fapt pt ei, ca sunt doi.
Pestoaica o tin in 3L de apa, intr-un recipient mai micut, deoarece se bateau.
Ei ii schimb apa cam la 3 zile, timp in care, curat tot ce vad ca ar fi mizerie cu lingura. Am grija sa dau mancare ce nu se mai strica, am invatat aici si cum sa administrez (putin si mai des). Cand am cumparat pestisorul, mi s-a spus sa dau odata pe zi, dar am observat ca e mai bine sa dau mai putin si mai des, asa am citit si aici.
Filtrul nu il folosesc toata ziua, pentru ca spatiul e mic si stiu ca pestelui nu-i plac curentii, plus ca nu e nevoie de atata filtrare. Apa o schimb odata pe saptamana (cam 2L apa veche si 4 apa proaspata statuta 24 ore), cu filtrare in acest interval si curatarea apei la suprafata in fiecare zi.  Filtrul il spal odata la 2 zile. Nu mi s-a parut ca apa ar trebui schimbata mai des, deoarece apa e mereu curata si limpede, cu exceptia cand am avut problema cu fulgii, dar aia a fost fiindca administram un medicament si nu aveam voie sa ma ating de apa. Acum tratamentul e gata, eu am recurs la alta hrana (larve de tantari uscate si bobite negre), dau mai putin si intretin apa mai bine. Sper sa nu mai am probleme.....
Cam atat ar fi deocamdata.
Intrebarea mea este: procedez bine?
smile
PS Eu pun mereu 6 L apa pentru a reusi sa acopar filtrul, deci, in imagine is 6 L apa.

cam dese spalari de filtru in rest e aproape ok filtru se spala la 1 luna pt ca sa se formeze bacteriile necesare

   Ca sa-l poata spala o data pe luna, ar trebui ca acest filtru sa fie foarte bine calibrat, in raport cu volumul de apa din acvariu, in asa fel incit, colmatarea lui sa nu se faca foarte rapid. Un filtru intern, mai ales in cazul in care este subdimensionat, se va colmata mult mai rapid, necesitind curatarea lui, mai des decit o data pe luna. Regula curatarii unui filtru, cit mai rar posibil se aplica in cazul filtrelor externe sau in cazul celor interne care nu reprezinta singurul suport pentru coloniile de bacterii.

Diplomatie este sa te gandesti de 2 ori inainte de a nu spune nimic

14

Re: pisu

Stiu ce spui, insa pt lante naturale trebuie substrat, si deja e complicat.
Apa are cam 23 grade, atata e in casa.
Ok, o sa schimb apa mai putin (cam 30%), desi nu mi se pare ca se curata bine apa asa, dar daca asta e proportia, ok.
Mersi fain!

15

Re: pisu

Apropo de filtru, asa mi s-a spus: spalari mai dese.
Cu ocazia asta tin sa va intreb: daca spal filtrul mai rar, mizeria care stagneaza in burete nu va afecta apa?

16

Re: pisu

de la un singur pestisor nu vei avea prea multa muradarie, mai ales daca nu ii dai de mancare in exces, totusi cu spalatul filtrului 1 data pe luna mi se pare mult prea mult, dar totusi e doar un singur pestisor, cat despre bacterii daca il speli in apa care ai scoso din acvariu bacterile acelea nu vor muri

17

Re: pisu

Aaaam inteles! Ai dreptate, asa o sa fac.
Doamne, daca nu va gaseam pe aici, nu stiu ce ma faceam! lol

18

Re: pisu

Si inca ceva ,daca filtrul nu merge zi si noapte nu o sa se formeze coloniile de bacterii in buretele acestuia :fmad

Sa fii OM ii lucru mare!!!

19

Re: pisu

cyp A scris:

Si inca ceva ,daca filtrul nu merge zi si noapte nu o sa se formeze coloniile de bacterii in buretele acestuia :fmad

Perfect adevarat, problema este ca la un acvariu asa de mic, buretele din filtru este minuscul, si fiind si fara substrat nu prea vad eu ce ar putea coloniza bacteriile alea. Deci varianta buna ramane schimbul de apa recomandat de @cipi, 30% din apa, schimbata cu apa "veche" de 48 ore, o data la 3-4 zile, si fiind vorba de betta la o temperatura de 27-28 grade.

20

Re: pisu

Am inteles!