1 Editat de silvrox (2009-05-17 20:52)

Subiect: Primul nostru acvariu

Buna ziua!
Ieri am cumparat de la Hornbach primul nostru acvariu (un Aquastar60 de 53l complet ) . Am mai luat pentru inceput 2 feluri de pietris pe care le-am combinat (2-4mm) ,3 plante artificiale.
Aseara l-am montat si umplut cu apa si il lasam asa cateva apoi o sa cumparam si pestii ( cel mai probabil guppy,xipho,molly) . Legat de pesti mai asteptam sfaturi ..
Prima intrebare ar fi daca sunt ideajuns plantele sau mai trebuie populat acvariu pentru a avea pestii mai multe locuri in care sa se ascunda..
A doua este daca poate cineva sa recomande un loc de unde putem sa cumparam pestii pentru ca la Hornbach am vazut in 2 acvarii pesti morti .. ceea ce nu cred ca e tocmai OK .Mentionez ca suntem un cuplu..amandoi incepatori in ale acvaristicii..
Un link pentru poza este :  http://www.99poze.ro/Acvariu_129973592/1/

Multumim de sfaturi smile


EDIT: O alta intrebare ar fi daca ar trebui sa pui si o solutie care sa ajute la ciclarea acvariului deorece nu am plante vii in el si daca da ce imi recomandati ..

2 Editat de Schlaffen (2009-05-17 20:59)

Re: Primul nostru acvariu

Think fish! Asta este secretul.. ingredientul principal...
Baietii de aici o sa va ajute cu siguranta, eu din pacate am timp foarte limitat, dar nu am rezistat sa nu va felicit si sa va spun cateva cuvinte. Va felicit ca ati avut rabdare in a cumpara pestii si ati preferat sa asteptati si sa apelati la un forum de acvaristica pentru sfaturi! Foarte putini procedeaza asa din pacate pentru buzunarul lor si pentru animalutele care le cumpara..
Dupa cum spuneam mai sus - think fish - inseamna sa fi empatic, sa te pui in locul pestelui care iti populeaza acvariul, dar bineinteles conteaza foarte mult sa ii cunosti si cerintele, mediu de unde provine!
Sfatul meu este sa aveti folositi elemente naturale - plante, lemn, piatra si sa scapati de plantutele de plastic si nisipul acela colorat. O sa va pricopsiti cu un colt de natura in casa dumneavoastra.
Sper sa alegeti varianta corecta si sa va bucurati de acvariu!

Ciclarea nu are legatura directa cu plantele vii.. inainte de a baga pesti trebuie o perioada pentru a se forma bacteriile necesare filtrului biologic.
Magazine.. depinde in ce zona stati.. dar pentru a putea avea acces la o varietate mai bogata de specii puteti sa incercati la Coralis, nu inainte sa va hotarati specia si numarul de pesti. smile

Noi nu mostenim acest pamant, il imprumutam de la copiii nostri.

3

Re: Primul nostru acvariu

Multumim frumos pentru raspunsul promt, dar mai ales pentru maniera amabila si prietenoasa prin care ne dati sfaturi si sugestii...
Exista cumva posibilitatea de a face un mix intre nisipul colorat pe care il avem si nisip natural, dar in cazul plantelor ?(ca parca ne e greu sa "scapam" asa usor de plantele artificiale si acel nisip...care au costat ceva banuti). Ne-am orientat initial spre varianta "artificiala" gandindu-ne ca ne va fi mai comod sa ne ocupam mai degraba de ingrijirea pestilor, decat de plante, despre care am inteles ca au si ele unele dezavantaje (cele naturale) : au nevoie de multa lumina, pot fi purtatoare de paraziti.
Probabil ca intr-un final vom opta pentru elementele naturale intrucat vrem un coltisor de natura in casa.

Re: Primul nostru acvariu

Intr-adevar daca vreti rezultate cu plantele, trebuie sa va documentati destul de bine, dorinta, pasiune, intr-un cuvant destul de mult efort. Exista si un dar insa... Puteti opta pentru un acvariu cu ciclide africane.. (apa cu duritate ridicata, roci <<daca sunt calcaroase si mai bine>>, nisip). Sunt pesti cu activitate foarte ridicata, frumos colorati..  Totusi va recomand niste pesti usor de intretinut cum ar fi guppy, xifo, molly, betta, corydoras, eventual gurami. Sunt nepretentiosi, primele specii sunt vivipare (nasc pui vii) si probabil o sa aveti o satisfactie mai mare, mai ales cand o sa asistati la prima nastere. smile
Aranjamentul in acvariu poate fi si mai simplu (piatra, lemn) eventual niste plante de suprafata (mai ales la betta) care nu necesita ingrijiri foarte mari, decat de ceva lumina.
Costurile nisipului necolorat (natural) sunt destul de mici, deci nu cred ca este un impediment, iar in legatura cu granulatia - sa fie in jur de 1-4 mm, strat foarte subtire deoarece nu are functionalitate.   
Daca aveti alte intrebari, dubii, o sa va raspund cu placere.

Noi nu mostenim acest pamant, il imprumutam de la copiii nostri.

5 Editat de silvrox (2009-05-21 11:32)

Re: Primul nostru acvariu

Ieri ne-am decis sa populam acvariul cu primii pestisori si pentru ca ne-au placut f mult (erau f vioi) , am ales 4 Tetrazone (2 dungati si 2 negru-verzui) si 2 Ancistrusi si am mai luat si o buturuga. Am ajuns cu ei acasa si, dupa ritualul cu echilibrul termic si amestecul apei din punga cu cel din acvariul nostru si asteptat in total vreo ora, i-am introdus in "noua lor casa". Au fost ok, au cercetat acvariul , s-au plimbat, iar azi-dimineatza s-au bagat toti (tetrazonele)...(mai intai unul singur si treptat au venit si ceilalti) in spatele buturugii si innoata intr-un singur loc.  E un comportament normal sau e ceva in neregula cu ei ?


Edit : Ne-am gandit ca poate nu le place lumina...si am stins neonul , iar dumnealor pare-se ca isi mai revin...au iesit 2, au dat 2 ture prin acvariu...s-au intors inapoi la buturuga... Or fi fost stresati din cauza luminii?
         O sa ii lasam cu lumina stinsa o vreme si sa speram ca se relaxeaza...

6

Re: Primul nostru acvariu

Banuiesc ca este perioada de acomodare. Nu cred ca ar trebui sa le stingi lumina. Se vor obisnui imediat cu tine si cu noul mediu si vor iesi din ascunzatoare.
Bafta cu ei.;)

7

Re: Primul nostru acvariu

Am urmat sfatul cu lumina... sta aprinsa acum, dar astia micii tot la ascunzatoare stau (dupa buturuga)...e unul dungat mai curajos un pic...care mai iese din cand in cand si da cate o tura de acvariu dupa care revine dupa buturuga...   Offf...imi placeau asa mult cand erau veseli ...aseara... sad

8 Editat de silvrox (2009-05-23 01:40)

Re: Primul nostru acvariu

S-au trezit shticii nostri ! zburda prin acvariu...par fericiti ! Asa ca azi am mai luat 4 Molly negri si se pare ca se impaca bine impreuna. Total : 4 Tetrazona, 4 Molly si 2 Ancistrusi smile
http://www.acvariidevis.ro/images/useri/2009_05/dscn0328_c.jpg

Mai multe poze sunt in albumul nostru ... enjoy smile

9

Re: Primul nostru acvariu

Houston we have a problem !

Se pare  ca prietenii nostrii din acvariu s-au imbolnavit un pic. sad Din ce am citit aici pe forum si din simptomele lor se pare ca au gris, respectiv acele bobite mici mici pe innotatoare. Am vrea sa va intrebam daca ne mai recomandati ceva pe langa cresterea temperaturii... deocamdata am ridicat-o la 29 grade.
Multumim frumos! speram sa se rezolve problema.

Re: Primul nostru acvariu

eu sugerez verde de malachit dar mare grija cu dozaju fiind ca este foarte puternic.
Temperatura sa se ridice in 30-31 de grade cate un grad pe ora si la 31 sa fie lasata maxim 24 de ore dupa care se lasa tot cu un grad pe ora pana la temperatura normala (24-25).

11

Re: Primul nostru acvariu

multumim, maine dimineatza cumparam verde de malachit. Ne puteti ajuta si in ceea ce preveste cantitatea? La un acvariu de 54 l cati ml ar trebui introdusi? Solutia aceea va ramane apoi in apa sau va trebui sa schimbam apa in intregime dupa ce se face tratamentul de cateva ore?

Re: Primul nostru acvariu

difera de la produs la produs, eu am de la promedivet si pe el scrie :
- Bai de lunga durata(3-4 zile) 1ml la 10 L de apa urmat de improspatare partiala a apei
- Bai de scurta durata (20-30 minute) 1ml la 1L de apa intr-un vas separat wink(nu recomand, dureaza mult sa faci tratamentul la fiecare peste in parte si e posibil sa ramana microbul in substrat sau pe plante)

13 Editat de silvrox (2009-05-27 22:25)

Re: Primul nostru acvariu

Am cumparat acelasi produs  (verde de malachit) de care ne-ati spus, de la promedivet si am pus picaturile in cantitatea indicata (30-40pic la 10l) in apa. Ar trebui acum sa lasam acvariul cateva ore (2-3h) cu solutia si apoi sa reinprospatam apa? Sau apa trebuie reimprospatata la sfarsitul tratamentului, dupa cele 3-4 zile?



Ajutor!!! ne-a murit un peste care aparent nu era afectat de gris (tetrazona verzuie)... era cel mai mic si era mai dinainte un pic mai distant fata de ceilalti sad....
Sa fi pus prea mult verde de malachit? (am numarat 130 de picaturi....am considerat ca poate 150 sunt prea mult...(30picaturi  la 10 l => 30*5 picaturi la 50 l )
Am lasat cam 3 ore verdele de malachit in apa dupa care am schimbat cam 30% din ea.
Pestele (alt tetrazona verzuie) care avea pete mici albe  (gris) acum numai are (probabil in urma tratamentului cu verde malachit), in schimb e f retras si sta ori f aproape de nisip ori f la suprafata. Are si coada destul de uscata la margine de tot si nici nu vine sa manance... Ce putem sa facem? Ceilalti pesti sunt ok, se alearga prin acvariu...daca era de la solutia prea puternica nu i-ar fi afectat si pe ei?

14

Re: Primul nostru acvariu

Inca o intrebare : filtrul nostru (Eheim, intern) are 2 pozitii de functionare, respectiv 2 iesiri pt apa, una mai mare si una mai mica (cand capacelul este ridicat nu face bule de aer si orificiul prin care iese apa filtrata e mai mare, iar cand capacelul este lasat in jos face bule de aer mai multe dar iesirea e mai mica). Care varianta ar fi cea benefica pestilor?
Ne cerem scuze pt exprimare dar nu am gasit alta varianta mai buna prin care sa incercam sa ne facem intelesi.

Re: Primul nostru acvariu

Sunt o gramada de filtre interne care au prevazut un astfel de sistem de aerare. Practic, daca lasi filtrul pe pozitia unde ies si bule de aer nu mai e nevoie de sistem separat pentru aerare, pompa si piatra de aer.

Daca tu ai deja o pompa de aer care face aerarea in acvariu nu mai este nevoie de bulele de aer de la filtru.

16

Re: Primul nostru acvariu

Bulele de aer nu folosesc la nimic. Mai sunt si inestetice pe deasupra. Oxigenarea se produce cand curentul de apa produs de filtru face valurele la suprafata apei. Atunci se face schimbul CO2-O2 din apa. BULELE DE AER NU FOLOSESC LA NIMIC.

Re: Primul nostru acvariu

Si ce iti imaginezi tu ca se intampla atunci cand bulele de aer se sparg la suprafata apei?
Ia baga un pai intr-un pahar si sufla in el. Valuri se produc si atunci cand se starge o bula de aer pe luciul apei. Sunt doar mai mici dar sunt mai multe.
Si nu consider inestetica o perdea fina de bule in fundal. Dar aici tine strict de preferintele proprii.

18 Editat de pomi (2009-05-29 03:15)

Re: Primul nostru acvariu

Bulele acelea sunt total nenaturale. Ai vazut intr-un lac sau rau perdea de bule? Acvariul trebuie sa imite cat mai bine un colt de natura, nu?


LE: Scuze. Acum ti-am vazut acvariul pe site. Daca ai pietris albastru si plante din plastic, merge si o perdea de bule. Succes.

19

Re: Primul nostru acvariu

Multumim frumos pentru comentariul tau pomi, te putem intreba si noi ceva? Tuturor celor care au nisip albastru si plante de plastic le-o "retezi" asa?

20

Re: Primul nostru acvariu

Pomi sincer nu vreau sa te superi pe mine,dar decat sa critici si sa razi de altii mai bine ai imparti din experienta!Ar fi mult mai frumos si mai corect asa,ca daca stam si ne gandim scopul acestui site acesta e sa ajutam nu sa radem unii de alti! hmm

Carasius auratus auratus the King of aquarium! cool