1 Editat de pasi_une (2011-04-21 21:36)

Subiect: Câteva sfaturi pentru iubitorii pestilor Symphysodon Discus

Cautand pe "google" am dat peste acest articol....


1.  Nu te speria de faptul că peştii discus sunt recunoscuţi ca dificili de intreţinut, nimic mai neadevărat.

2.  Stabileşte de la început ce fel de bazin cu discus vrei, de decor sau unul steril (fără plante şi nisip), fiecare având şi avantaje şi dezavantaje.

3.  Numărul de peşti din bazin să fie în concordanţă cu mărimea acestuia, de regulă un discus matur la 25 litri de apă.

4.  Când cumperi pui de discus, ţine cont de faptul că sunt peşti de cârd, deci niciodată 2-4 pui nu se vor simţi în siguranţă, mai ales dacă bazinul este mare. Un număr minim ar fi de 8-10 peşti, ceea ce ţi-ar da posibilitatea ca la maturitate să-ţi poţi alege aproape sigur cel puţin 2 perechi.
   
   Acum să vorbim de condiţiile minime ce trebuie să le asiguri peştilor discus, din punctul meu de vedere:

ü      Cel mai periculos factor de mediu cu care se confruntă peştii este pH-ul, acesta se poate încadra între 5,5-7,5. Problema cu pH-ul nu este valoarea lui, ci fluctuaţiile acestuia, fluctuaţii cel mai des determinate de schimbări masive de apă după o perioada mai lungă de timp. Ca o regulă, pentru o bună sănătate a peştilor (a tuturor peştilor) este infinit mai bine să schimbaţi o cantitate mai mică de apă mai des, decât o cantitate mai mare o singură dată. De regulă un bazin plantat va necesita mai puţine schimburi de apă decât unul steril. În bazinul plantat ciclul azot functionează şi permite asimilarea unei mari părti din compuşii azotului toxici, de către plante, şi de filtrul biologic. În schimb, în bazinele sterile, fără plante şi substrat, eliminarea ionilor toxici de azot (nitraţi şi nitriţi) trebuie facută de noi prin schimburi mai dese de apă. De ex.: plantat: 10%- 20% /  săptămână, iar dacă bazinul este stabilizat steril: la pui 25%-50% / zi când sunt înca în perioada de creştere şi acumulare (între 2 săptămâni şi 3 luni), apoi ajunge un schimb de 25% - 30% la 2-3 zile. Steril: maturi, perechi: 20%-25% la 2 zile, chiar dacă părinţii au alevini în grijă.

ü      Altă caracteristică importantă a apei este duritatea, însă, faţă de ceea ce este indeobşte cunoscut, afirm că în special pentru juvenilii de discus duritatea apei trebuie sa fie mare pentru ca aceştia să poată folosi cantităţi cât mai mari de calciu şi magneziu din apă, pentru formarea scheletului şi a operculelor. Nu acelaşi lucru, desigur, este valabil pentru perechi, acestea având nevoie de o apă moale pentru reuşita reproducerii.

ü      Altă caracteristică importantă este oxigenul dizolvat, nu prea avem noi cu ce să-l măsurăm, dar se ştie că odată cu creşterea temperaturii, nivelul de oxigen dizolvat în apă scade, rezultă ca bazinul de discus, care necesită o temperatură ridicată, necesită şi o aerare puternică - folosiţi difuzoare de aer cu porii mai mici.

     Temperatura: Părinţii cu pui şi puii până la 3 luni, 30°C, juvenilii până la maturi 28°C, încalzitoarele cele mai bune la noi sunt Jager, Hagen şi Tronic, după părerea mea.

     Iluminarea: Se va face tipic pentru bazinele plantate şi după scopul urmărit la bazinele sterile (tub neon daylight pentru o iluminare fără pretenţii, sau tuburi aquaglo pentru punerea in valoare a culorii peştilor).

     Filtrarea: La mine se rezumă la filtre de burete în fiecare bazin cu perechi şi juvenili până la 3 luni, şi câte un filtru de burete cu powerhead în bazinele de creştere a tineretului.

     Hrănirea: Un capitol important în creşterea şi întreţinerea peştilor discus, se referă la hrănire. În 10 ani de când am pesti discus, am ajuns la concluzia că cea mai bună şi sigură hrană pentru discus este mixtura pe bază de inimă de vită. Aceasta iţi asigură un peşte solid, puternic şi bine dezvoltat. Nu este mai puţin adevărat că nimic nu va face un discus sa crească mai bine şi mai repede decât binecunoscuţii viermi Tubifex (tubi), în schimb vă asigur că nimic nu vă va omorî mai repede un discus decât aceiaşi viermi tubi, o hrănire cu aceşti viermi o veţi face pe propria răspundere!
Acum că am lămurit şi cea mai mare dilemă cu privire la hrănirea discusului, să vă spun cam cu ce îi puteţi hrăni: Mixtura cu inimă de vită, Tetra Discus (sau alte granule similare), Chironomide şi Enchitree (dacă vă faceţi cultură). Artemia? Da, nou eclozată pentru pui este indispensabilă. Matură (congelată) după mine, nu mai are nici o valoare nutritivă, iar dacă totuşi o folosiţi şi daţi ceva mai multă, mai mult decât peştii pot consuma, intră imediat în descompunere, şi să vezi apoi cum va arăta apa.
După cum spuneam, mixtura din inimă de vită trebuie să constituie baza hrănirii discusului. Aceasta poate varia extrem de mult ca şi conţinut: inimă de vită, ficat de vită, carne albă de peşte, krill, spanac, usturoi, mazăre, morcov, banane, mere s.a. Acestea se pot combina după reţete proprii, şi se pot obţine mai multe varietaţi de mixturi. Acestea fiind şi fortifiate cu minerale şi vitamine. În orice caz, nu exageraţi cu hrănirea!!!
     
     Sănătatea: Cele mai comune probleme cu peştii discus, din punct de vedere al sănătăţii, vor fi cele de natură intestinală. Fecale deschise la culoare, albe şi mucilaginoase, înseamnă viermi intestinali (aceştia sunt de mai multe tipuri) care se pot combate cu Metronidazol 7mg/lt., 3 administrări, o zi da una nu, cu 30% schimb de apă înainte de fiecare administrare. După aceasta, schimbaţi 50% din volumul apei bazinului şi folosiţi Rombendazol 2mg/lt. (se gaseşte în farmaciile veterinare), după 6 zile schimbaţi minim 50% din apă şi repetaţi tratamentul. Acest tip de tratament, Metronidazol şi Rombendazol, trebuie aplicat şi în momentul când cumparaţi noi discus, ca metodă preventivă.
Multe din problemele de piele, pot fi rezolvate uşor prin adăugarea de sare de bucătărie (mare, grunjoasă), 2g/10 lt., pentru 7 sau mai multe zile, când schimbaţi apa, menţineţi aceeaşi concentraţie.
De asemenea tot boli de piele sau de branhii vor fi tratate şi prin ridicarea graduală a temperaturii apei, până la 33-34°C pentru o săptămână. Insoţiţi metoda cu o creştere puternică a aerării, în bazin separat, pentru că plantele nu rezistă la aceste temperaturi.
Acest tratament va fi şi el aplicat în cazul achiziţionării de noi pesti discus, în continuarea tratamentului cu Metronidazol şi Rombendazol, dar numai în cazul în care într-adevăr suspectaţi ceva.
Desigur că există şi alte afecţiuni, si alte tratamente, dar mi-ar lua prea mult spaţiu şi timp ca să le dezvolt pe toate.
Reţineţi totuşi că cel mai greu lucru în acvaristică, este să daţi un diagnostic corect, în cazul în care un peşte este bolnav, şi cel mai grav este să aplicaţi un tratament incorect sau nonnecesar.
Deci, înainte de a lua o decizie în necunoştinţă de cauză, mai bine interesaţi-vă înainte.

5.   Sfaturi pentru hrănirea pestilor Discus: Sunt peşti carnivori, de aceea vom încerca să-i hrănim în principal cu carne. Nu trebuie însă omisă din dieta peştilor nici hrana vegetală, care conţine vitamine şi este foarte benefică digestiei. Peştii discus până ajung la vârsta de 6-7 luni, trebuiesc hrăniţi cu cel puţin 4-5 mese/zi, 4 mese să conţină carne (Artemia şi inima de vită), şi o masă de granule speciale pentru discus (Tetra sau Sera Discus). Între 7 si 10 luni îi vom hrăni de 3 ori pe zi, după care doar de 2 ori.

ü       Mixtura din inimă de vită: Personal o consider cea mai curată şi consistentă hrană pentru peştii discus.
ü       Artemia salina congelată: Este o alternativă.
ü       Sera & Tetra Discus: Recomandată ca masă suplimentară.
ü       Daphnia congelată: Foarte bună, însă nu prea se gaseşte Daphnia de calitate. Nu vă recomand mancarea vie (libelule şi Tubifex) sub nici o formă!!!

6.   Creşterea peştilor Discus - În primul rând vreau să vă spun că acea idee, cum că peştilor discus le-ar trebui un bazin "uriaş" pentru a creşte mari este falsă. Într-adevăr, unui peşte adult îi trebuie spaţiu, însă acum nu vorbim încă de peştii adulţi, ci vorbim despre juvenili care trebuie să crească mari. Să spunem că avem un bazin de 100 litri, mulţi ar spune că în acest bazin puteţi băga maxim 3-4 discus (pui 7-8cm) pentru a avea suficient spaţiu, şi că vor creşte frumos. Eu cred că dacă vom ţine 3-4 discus într-un bazin de 100 litri, vor creşte mult mai greu, şi mult mai "urât", decât dacă vom avea 10-15 discus (pui 7-8cm). De ce? Pentru că peştii discus, cel puţin cât sunt juvenili, sunt peşti de cârd; fiind peşti de cârd le va fi frică să vină să mănânce atunci când sunt hrăniţi, şi vor "ciuguli" numai când se vor simţi în siguranţă. În acest fel nu vor putea fi hrăniţi decât cu 2 mese pe zi. Al doilea motiv ar fi acela că nu va exista concurenţă pentru mâncare şi deci nu îi va interesa prea mult "masa". Concluzia este că nu se recomandă creşterea puilor de discus (7-8cm) într-un spaţiu prea mare. Eu am crescut 40 de discus într-un bazin de 300 litri, de la dimensiunea de 6-7cm până la 15-17cm, şi într-un bazin de 100 litri am crescut 10 discus la fel. Acum, aceasta este părerea mea personală (despre "spaţiul" şi "populaţia" de discus, optime creşterii) care sper să nu supere pe nimeni, şi să fie privită ca atare. Până la urmă fiecare are experienţa şi cunostinţele sale personale despre acest peşte, şi va lua în considerare ceea ce crede el că este mai bine pentru peştii săi.     

Cei ce au ceva de corectat (radu  big_smile ) ii rog sa inceapa "corectarea".....

2

Re: Câteva sfaturi pentru iubitorii pestilor Symphysodon Discus

Cunosc acest material si personal l-am incadrat la categoria "de citit alaturi de alte lucrari ale unor crescatori consacrati". Materialul are valoare informativa dar dupa parerea mea, mai ales pentru cei cu un nivel destul de ridicat al cunostintelor, care pot separa informatia utila/corecta de cea mai putin exacta.

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

3

Re: Câteva sfaturi pentru iubitorii pestilor Symphysodon Discus

bradraqua A scris:

Cunosc acest material si personal l-am incadrat la categoria "de citit alaturi de alte lucrari ale unor crescatori consacrati". Materialul are valoare informativa dar dupa parerea mea, mai ales pentru cei cu un nivel destul de ridicat al cunostintelor, care pot separa informatia utila/corecta de cea mai putin exacta.

va astept cu un update  smile

4

Re: Câteva sfaturi pentru iubitorii pestilor Symphysodon Discus

se pare ca nimeni nu doreste sa schimbe ceva din lista de mai sus expusa......
totusi sunt lucruri care inca se mai tin in secret personal  :fmad