1

Subiect: Caras pe fundul acvariului

Pentru inceput imi cer scuze daca s-a mai postat vreun subiect cu caz asemanator dar, desi, am citit ceva din forumul asta nu am gasit nimic asemanator si nici nu mai am rabdare si vreau sa va prezint problema carashelului meu.
Ma voi repeta cu prezentarea acvariului, prezentare facuta si in sectiunea de prezentare. Am un acvariu de 120l in care am 4 carasei - 3 de aproximativ 1 an si 1 de 4 ani jumate – el e cel bolnavior. Mai am un corydoras alb care este cu mine de peste 8 ani. De curand am scos din acvariul asta 1 corydoras alb - 7 luni si 2 corydorasi paleatus - 7 luni (i-am scos pentru ca stateau calare pe cel bolnavior). Am un filtru extern JBL e 900 si un filtru inter si un vibrator pentru bule.
Cu caraselul bolnav am avut probleme de cand l-am luat, mic fiind mi-a facut gris de vreo 3 ori si de vreo doua ori am avut probleme cu codita care i-a fost atacata de bacterii. Ca majoritatea caraseilor, are (stiu ca are, desi simptome nu sunt) probleme cu vezica. Regulat le servesc mazare. Sunt innebuniti dupa ea.
In timp ce a fost ultima data tratat de bacterii a fost napadit de ceilalti pesti care ii ciuguleau coada si aripioarele si i s-au franjurat si mai mult.
La sf lui Aprilie au stat singurei vrei 2 zile si cred ca nazbatia asta de peste s-a intepenit in mopanii (de mic a avut boala sa se bage prin locurile cele mai stramte si sa ramana intepenit pe te miri unde) si cand am venit l-am gasit rosu tot pe partea dreapta si cu aripioara laterala cam data peste cap. Cam de aici a inceput tot. Roseata i s-a dus dar aripioara laterala mi se pare ca nu si-o misca cum trebuie.
Sta tot timpul pe fundul acvariului. Asta e problema! Nu mai innoata aproape deloc. Ceilalti pesti sunt si mai calare pe el cu ciugulitul cozii si el daca nu se mai misca nici nu mai poate sa se apere. Ca sa scap de problema asta m-am gandit cumva sa ii fac sa innoate si am gasit pe net urm. idee: http://www.youtube.com/watch?v=GxME8O9Khuw&feature=related  (e cam dur filmuletul – nu e recomandat persoanelor “slabe”) care s-a dovenit a nu fi o ideea prea stralucita pentru ca dupa 2 zile cand l-am separat de ceilalti pesti si i-am dat jos acel “leagan”, solzii din zona unde s-a frecat mai mult sunt tociti si e cam iritat. Dupa 1 zi a inceput sa se maroneasca zona aceea.
Acum, dupa ce i-am separat, parca incet, incet a inceput sa isi revina si cu coditza si aripioare. I se lipeste la loc.
In cateva locuri pe corp si pe aripioare i-au aparut niste pete negre, despre care am citit pe net cum ca ar fi reactie de vindecare la intoxicarea cu amoniu. Acum o data la 2 zile le schimb 10 litru de apa (apa de la robinet care sta cel putin 3 zile in bidoare de plastic fara capac).
Ii hranesc cu granule de la Sera si sunt atat de mancaciosi ca nici nu asteapta sa se scufunede granurele ca le si inghit. Pe cel bolnavior il hranim in mana. Il aducem la suprafara apei si ii dam direct in gura granurele in prealabil putin inmuiate. Mananca de nu are aer. Ar baga in el (ca intotdeauna) pana la loc comanda.
Parerea mea este ca are o problema cu vezica, dar nu ca e prea umflata ci ca nu se mai umfla – daca se poate asta – de nu se mai ridica el de pe fundul acvariului. Dar din pacate nu stiu ce sa ii fac si nici cum sa-l tratez. Nu am gasit nicio informatie legata de asa ceva pe net.
Astept sugentiile voastre. Multumesc!

2

Re: Caras pe fundul acvariului

Buna!

Imi pare rau ca tocmai aici a trebut sa postezi, primele tale post-uri.

Te rog sa pui o fotografie cat mai clara cu pestisorul bolnav.
Si urmatoarele detalii:
1. La ce temperatura ii tii?
2. Daca l-ai separat ce volum are acvriul de carantina?
3. Ce temperatura are?
4. La cat timp schimbi apa din el?
5. Cum ai efectuat transferul?
6. Are filtru/ pompa sa recircule apa?

Life is better with animals... Life is better with friends

Acvariu: 115x45x50h, Prietenii mei: 2 voalati callico, Sirena & Nemo; un red cap oranda, Jimmy; un waikin, Mimi ; Toti carassius auratus.

3 Editat de Ancistrus (2011-05-28 10:58)

Re: Caras pe fundul acvariului

"grisul" nu apare asa accidental nici macar la carasei care sunt mai rezistenti, adica ceva nu faci bine tu... ai mutat pestii intre 2 recipiente fara acomodare... ai bagat apa prea rece sau calda la schimb... oricum elemente care ar favoriza stresul la pesti, si totodata aparitia grisului.

Adyacone A scris:

Cu caraselul bolnav am avut probleme de cand l-am luat, mic fiind mi-a facut gris de vreo 3 ori si de vreo doua ori am avut probleme cu codita care i-a fost atacata de bacterii.

4

Re: Caras pe fundul acvariului

Bolnaviorul nu este pus in alt acvariu. Este tot in cel de 120L dar separat de ceilalti pesti printr-o plasa - si asta pentru ca nu il lasau in pace - iar partea lui are cam o treime de acvariu in care este si filtrul intern. Nu are semne vizibile de boala (solzi lipsa, solzi ridicati, bobite albe pe corp, nu este umflat) sau ceva contagios. De cand e in starea asta ceilalti pesti sunt ok!
Problemele lui actuale sunt:
- sta la fundul acvariului si nu mai innoata
- cateva pete negre (i s-au mai dus din ele) care sunt ca reactie de vindecare la intoxicarea cu amoniu
- si acea portiune care este maronie de la "leaganul" in care l-am tinut.
Mi-a spus sotul meu ca ieri l-a surprins tremurand - asa ceva nu am mai intalnit la pesti - Nu tremura tot timpul. O sa il urmareasc azi ca sunt acasa si poate il pot si filma.
Petele negre si portiunea aceea maronie nu ma ingrijoreaza - sunt semne de vindecare, cu restul nu stiu ce sa ii fac.
In prumul post am facut o scurta istorie a bolilor lui. Stiu ca eu am fost de vina pentru aparitia grisului. Din pacate cu toate aceste boli prin care a trecut nu mai este asa rezistent.
Temperatura in acvariu nu o stiu. Pestiucii mei  :fbr au fost foarte dibaci si l-au spart recent si inca nu am cumparat un inlocuitor. Dar atat apa din acvariu cat si apa cu care fac schimbul sunt la temperatura camerei. (Inca nu au fost calduri asa mari incat sa imi "fiarba" apa in acvariu). Apa cu care fac schimbul este apa de la robinet tinuta cel putin 3 zile in bidoane de 10l fara capac in aceleasi conditii ca si apa din acvariu adica in casa, ferita de soare, deci aceeasi temperatura. Acum le fac schimburi de apa la fiecare 2 zile.

5

Re: Caras pe fundul acvariului

Hmm... acel tremurat ma duce cu gandul la paraziti.

Sunt cazuri in care infestarile cu paraziti, produc ca si infectii secundare, infectii fungice sau bacteriene, iar uneori toate laolalta.
Unii paraziti nu pot fi vazuti cu ochiul liber (de ex. trematode) astfel ca, de cele mai multe se omite un tratament potrivit.
De asemenea poate fi o infestare cu paraziti interni, si atunci tratamentul este diferit.

Pentru linistea mea: as vrea o poza cu bolnavul, si sa ne spui cati litri de apa schimbi la 2 zile? Daca mananca, ai observat sa excrete? Fecalele sunt normale, sau foarte lungi, sau tip tub incolor, sau albe si lungi?

Life is better with animals... Life is better with friends

Acvariu: 115x45x50h, Prietenii mei: 2 voalati callico, Sirena & Nemo; un red cap oranda, Jimmy; un waikin, Mimi ; Toti carassius auratus.

6

Re: Caras pe fundul acvariului

Schimb 10 litri de apa.
Asta e acvariul. Bolnaviorul este in partea dreapta.

7 Editat de Adyacone (2011-05-29 00:44)

Re: Caras pe fundul acvariului

Uite si poze cu pestiucul  :fcry
I-am facut mai multe poze ca nu am stiut cum sa il prind mai bine.
Sus langa aripioara dorsala este rana facuta de "legan". Iar pe partea cealalta este una din petele negre de care va spuneam.
L-am vazut si eu azi cum tremura, numai ca pana sa apuc telefonul s-a linistit.
De mancat mananca. De fapt il hranesc aducandu-l la suprafat. il tin intr-o mana si cu cealalta ii pun bobite in bot aproape. Are pofta de mancare si ar manca in continuu dar nu ii dau mai mult de 3-4 boabe de doua ori pe zi, dimineata si seara.
Legat de excremente nu pot sa spun mai nimic pentru ca el stand pe fundul acvariului nu il mai vad cum si cand face. Nici pe nisip nu prea am vazut excremente. Pot sa spun ca acum vreo 2 zile am mai aranjat plata separatoare si l-am pus intr-un borcan. Cand l-am pus inapoi in acvariu am gasit in borcat "dovezi solide" - smile apropo de reclama la hrana pentru caine. Excrementele erau normale, nici lungi nici transparente.

8

Re: Caras pe fundul acvariului

Vesti proaste!!!  :fcry
Cred ca au inceput sa i se ridice solzii mai mult spre coada. Am incercat sa ii trag in poza dar nu prea se vede, nu se distinge. Mai pot sa ii fac ceva? Mai are vreo sansa sa se faca bine?

Re: Caras pe fundul acvariului

Buna!
speranta moare ultima!
De curiozitate,ai pus in apa ceva?este ff galbena.

10

Re: Caras pe fundul acvariului

Sper ca pestisorul sa moara ultimul.
Nu am pus nimic in apa. E din cauza luminii, nu am o lumina f buna la acvariu.

11 Editat de iuliana-24 (2011-05-29 14:41)

Re: Caras pe fundul acvariului

in primul rand ar trebui mutat in alt acvariu,unul spital in care sa nu fie decat el si apa curata ca lacrima,aerata fff bine.
Parerea mea este sa-l bagi in Bactopur Direct si asta cat mai curand posibil.
La cat timp schimbi apa si ce cantitate?
Inca ceva,te rog sa iei si un alt termometru !Nu trebuie ,sa astepti sa fiarba apa in acvariu,mai ales ca ei sunt pesti de apa rece.
Nu folosesti un declorinator?

12

Re: Caras pe fundul acvariului

Nu am gasit Baktopur Direct ci Baktopur simplu. Am luat pentru ca domnul de la magazin mi-a spus ca e acelasi lucru. Nu l-am folosit pentru ca dupa ce am ajuns acasa si am citit prospectul nu mi s-a parut a fi potrivit. Este potrivit?
De dimineata l-am gasit stand intr-o parte si respira f greu. Solzii nu ii sunt mai ridicati. I-am dat de mancare si apoi i-am facut o baie de sare concentrata. Acum sta normal, tot pe fund, dar normal. Sper ca azi sa gasesc Baktopur Direct.

De schimbarea apei am scris si mai sus. 10litri la 2 zile intr-un acvariu de 120l.
O sa iau si termometru! Momentan nu este o prioritate si de patru veri stiu cand incepe sa fie apa prea calda pentru ei. Apropo! O alta metoda accesibila, inafara de pus gheatza in apa, pentru racirea apei o exista?
Clorul se evapora din apa daca este tinuta in recipiente deschise. Prefer varianta asta, decat sa pun felurite solutii in apa.

13

Re: Caras pe fundul acvariului

Nu am folosit Baktopur-ul simplu si am reusit sa il schimb la magazinul de unde l-am luat cu ceva hrana pentru pestishorii mei. Am mai trecut pe la vreo 3 petshop-uri si pe la Hornbach si tot nu am gasit nicaieri Baktopur Direct. Domnul de la PetShop-ul din Carrefour Berceni mi-a recomandat Bakto Tabs, tot de la Sera. Mi-a spus sa il hranesc cu cate un sfert de pastiluta (chiar mai putin) de 2 ori pe zi, timp de 7 zile. In seara asta am inceput tratamentul si sper din tot sufletul sa se faca bine.

14 Editat de iuliana-24 (2011-05-31 11:33)

Re: Caras pe fundul acvariului

BaktoTabs este bun ,dar este mai mult o hrana cu medicament ,nu este de ajuns doar Bakto tabs.Mai poti cauta de la JBL Furanol1 sau Aquafuran de la Aquarium Munster,au aceeasi substanta activa Nifuripinolul.
Daca ai inceput sa-l hranesti cu Bakto tabs, ii dai doar Bakto tabs si atat,nimic altceva,ca medicamentul din el sa-si poata face treaba ,intre timp cauta si unul dintre aceste medicamente.
Gheatza, cum o pui in acvariu sa racesti apa?
Apa care tu  o schimbi,cei 10L este putin,mai bine schimbi 30L miercuri si 30L duminica,apa din acel acvariu, este murdara si nu are legatura cu  lumina,asa cum ai zis tu .
Inca ceva,sper ca este in acvariu spital si daca nu ,ar trebui sa-l muti.

15

Re: Caras pe fundul acvariului

Merci pentru raspuns. Macar e un raspuns!
Clar nu mai combin cu nimic Bakto tabs-ul. JBL Furanol1 - l-am gasit la Hornbach dar pe prospectul lui scrie ca este pentru faza incipenta a boli.
Tu recomanzi ca dupa tratamentul cu Bakto tabs sa fac un tratament cu unul dintre cele doua medicamente?

Cuburile de gheatza le pun intr-o punga si punga legata la gura in acvariu. Punga pluteste, gheatza se topeste si raceste apa din acvariu.

Mi se pare mult sa schimb cate 30 de litri de 2 ori pe saptamana, dar voi incerca. Oricum la sfarsitul tratamentului trebuie sa schimb 50% din apa.
Apropo, in timpul tratamentului pot face schimbari de apa?

Nu vreau sa comentaz legat de "apa din acel acvariu, este murdara". Mai sunt si alte poze pe acest forum, facute toate odata, cu acelasi acvariu si in care apa este clara. Dar in fine, daca tu vezi intr-o poza apa galbuie si pui stampila ca e murdara ... fiecare vede ce vrea.

Re: Caras pe fundul acvariului

Nu,eu am zis tratament cu:Baktopur Direct,Furanol 1 sau Aquafuran ,toate contin ca substanta activa Nifuripinol.
In mod normal in cursul unui tratament,nu se da de mancare.Deci ,il poti hrani cu Bakto tabs dupa tratament,chiar si o luna de zile.Daca ti  neaparat sa-l hranesti,in timpul tratamentului ii poti da 1/2 din acea tableta, pe zi .

17

Re: Caras pe fundul acvariului

Adyacone A scris:

Schimb 10 litri de apa.
Asta e acvariul. Bolnaviorul este in partea dreapta.

Aaaaa! Pai tu schimbi undeva la 8% din volumul acvariului, care din punctul meu de vedere este foarte putin.
Ar trebui sa schimbi la sfarsit de saptamana, undeva la 30-40% si sa sifonezi bine pietrisul.

Eu cred ca problema a aparut din cauza faptului, ca ei s-au intoxicat cu amoniacul provenit in urma propriilor dejectii. E bine daca poti sa schimbi apa din 2 in 2 zile, dar 10 l... e foarte putin. Schimba macar 20-25.

Este posibil ca el sa-si revina, daca vei reusi sa faci schimburi de apa, de mai mare volum, si sa o mentii cristal, exact cum ti-a spus si Iuliana. Din punctul meu de vedere poti sa ramai doar cu Bakto Tabs, dar daca apa nu are valorile chimice aduse la normal, acel medicament ii va face mai mult rau decat bine.

Cand ai curatat filtrul ultima oara? (am inteles ca ai un JBL e-900).

Cine ti-a spus ca acele pete sunt arsuri de amoniac, ti-a spus bine.
Si amoniacul.... se indeparteaza doar prin schimburi de apa, altfel .. el nu se evapora, nu dispare... ci doar creste in concentratie devenind si mai toxic.

Life is better with animals... Life is better with friends

Acvariu: 115x45x50h, Prietenii mei: 2 voalati callico, Sirena & Nemo; un red cap oranda, Jimmy; un waikin, Mimi ; Toti carassius auratus.

18

Re: Caras pe fundul acvariului

Voi incepe sa schimb 20-25 de litri la fiecare 2 zile si continui tratamentul cu baktopur tabs, adica il hranesc in contunuare cu baktopur tabs, cate un sfert de pastilutza de doua ori pe zi - dimineatza si seara.
Sunt optimista, parca deja vad o schimbare, cel putin nu mai cade intr-o parte. sad Dar inca tremura si ma sperie groaznic cand face asta. 

Filtrul il spal la 2 saptamani. Acum o saptamana jumate l-am curatat. Da, e JBL e-900.

Merci pentru incurajari si raspuns. Ma duc sa ii dau medicamentul! smile

19

Re: Caras pe fundul acvariului

Ar fi minunat daca ai putea ca timp de 2 -3 saptamani sa faci asa.
Trag speranta ca-si va reveni.
Si din cat il vad eu de mare.. eu zic ca poti sa-i dai jumatate de pastila, dimineata si jumatate seara.

Life is better with animals... Life is better with friends

Acvariu: 115x45x50h, Prietenii mei: 2 voalati callico, Sirena & Nemo; un red cap oranda, Jimmy; un waikin, Mimi ; Toti carassius auratus.

20 Editat de iuliana-24 (2011-06-02 23:55)

Re: Caras pe fundul acvariului

Sper din suflet, sa fie bine dar, ca acest lucru sa se intample, trebuie ca apa sa fie cristal tot timpul.Dupa parerea mea ,un schimb de apa asa cum iti spusesem era mai comvenabil si pentru ei,eliminai din stresul provocat la schimburile prea dese de apa,  faptul ca tu nu folosesti declorinator ? te-ar fii ajutat, banuiesc ca nu folosesti nici Nitrivec,sau ceva asemanatot.Acesta este util atunci cand faci asa des un schimb de apa. Fara ca cineva sa se supere,te rog sa cauti pe acest forum postari mai vechi ,facute de Lucia,cu siguranta ai sa gasesi multe lucruri interesante si sigur vei avea de unde sa culegi, lucruri bune de stiut in viitor.
Multa sanatate si sa auzim de bine!