1

Subiect: Inteligenta pestilor

Care credeti ca este cel mai inteligent peste de acvariu? Eu cred ca este scalarul. In primul rand scalari stiu sa isi ingrijeasca icrele: ei nu si-au mancat icrele, si le-au protejat de restul pestilor, icrele care cadeau de pe filtru le puneau la loc pe filtru si stateau nonstop sa le pazeasca. In al doilea rand, cand stau si mananc in fata acvariului scalarii se duc sus si asteapta sa le dau sa manance. Cand le schimb apa nu se sperie deloc, din potriva stau langa furtun. Mie mi se par cei mai inteleigenti pesti scalarii. Voua? big_smile

2

Re: Inteligenta pestilor

referitor la scalari - parerile pot fi impartite

la mine din 4 perechi de scalari alesi - 2 isi haleau icrele cu mare pofta (chiar daca le pazeau cu strasnicie 1 - 2 zile)

daca perseverezi poti avea chiar si discusi blanzi - ca sa nu mai zic de oscari (personal am vazut un oscar care statea si chiar venea la mangaiat)


comportamentul si gradul de imblanzire poate diferi de la individ la individ (si la pesti - precum si la rasa umana smile) )

catalos

Re: Inteligenta pestilor

Pe scara "inteligentei" pot spune din experienta personala ca betta sunt undeva in top. Circula extrem de multe povesti cu bettani mai mult decat constienti de stapani, ba chiar dispusi spre interactiune. Sunt la al 3-lea betta mascul, iar daca asta de acum pare mai "timid" (sa nu fiu rau), ceilalti doi au dat dovada de o inteligenta iesita din comun, ba chiar imi cautau atentia. Ca proba, am pus deseori un obstacol intre mine si el, in asa fel incat sa nu ma vada. In cel mai scurt timp s-a strecurat intr-un loc de unde ma vedea. Cu alta ocazie era foarte curios de deget, si dupa ce ma musca de cateva ori (doar sa arate cine-i sefu'), ma lasa sa-l mangai pe coada.
Probabil pentur cineva care nu a avut betta, poate suna ft stupid ceea ce spun eu, dar pana acum n-am vazut pesti mai inteligenti decat ei. Daca e sa va spun sa cautati si ce povestesc unii oameni cum au reusit sa-si dreseze masculii de betta, probabil veti ramane uimiti.

4

Re: Inteligenta pestilor

Wow ce poveste! Eu te cred! Aveam si eu un betta, era alergaat de scalari non-stop, asa ca nu prea avea momente sa imi arete inteligenta.

Re: Inteligenta pestilor

In general ca pestisorii betta sa-si arate potentialul complet e bine sa le asiguri un acvariu in care sa fie singurei, sau cu ft putini alti pestisori. Eu de exemplu am un betta in care mai am doar 2 cory albino, astfel incat ei se intalnesc in acvariu destul de rar.

6

Re: Inteligenta pestilor

Pai betta acela a venit la pachet (aici pachet= o punga cu pestisori adusi de un prieten) cu inca 2 scalari (se pare ca s-au nimerit si pereche). N-am nici o vina ca acel prieten mi-a adus pestii, acvariul era neciclat (trebuia sa se cicleze ca sa pot pune alti pesti mai sensibili) si aveam doar 2 cory si 2 sanitari mai mari (care ii voi da cand imi voi schimba acvariul ca vor face multa mizerie sapand adanc in substrat+ ca mancau de sus (probleme la cap, probabil nu le ajungea macarea de jos, si au gustat bunatatea scalarilor,)+ stresul provocat scalarilor, scalar=peste linistit, sanitarii aceia =pestii mai nebuni, f f f vioi) si el zicea ca, nu stiu ce zicea, poate "ce acvariu gol, trebuie sa ii aduc niste pesti". Si din cauza lui mi-am schimbat acvariul (scalar=50l, acvariu vechi 45l ) cu unul mai mare. Beta l-am dat (prietenul acele nu avea cu pestii, de unde oare sa stie ca se vor batea?). Dar ma bucur ca mi-a adus scalarii ca am un acvariu de 126l, echipat cu de toate, si 10 cory (2 cory acvariu vechi, sa nu se simta singuri, am luat inca 4, ca sa completez pestii dati, 4 scalari batuti, incercam sa imi aleg o pereche, si primi au fost pereche, pe restu i-am inlocuit cu 4 corY). Asta cam ar fi povestea pestilor mei din acvariu.
Daca este cam greu romanul de sus, pe scurt: acum am 10cory si o pereche de scalari.
Legat de cory ai tai, trebuie sa fie vreo 6 ca sa se simta bine, asa am citit, dar mai bine sa nu bagi ca sa nu se simta betta in pericol.

7 Editat de bogdivaio (2011-08-26 19:44)

Re: Inteligenta pestilor

De departe pot spune ca, ciclidele(atat americane cat si africane)  sunt printre cei mai inteligenti pesti din acvariile noastre!  noroc

8

Re: Inteligenta pestilor

da noroc  noroc  dar din cate stiu si agesivi

Re: Inteligenta pestilor

M-am lamurit si cu ciclidele.. prima data cand am luat ciclide, am luat vreo 4 si aveam un filtru din care iesea apa.. si avea loc fix cat bage capu acolo sa il prinda paletele de presiune, si ce credeti, pe unul din ei l-a prins curiozitatea si si-a rupt capu acolo. Greseala imi apartine si mie ca am lasat oarecum expus, dar si el tantalau.. iesea apa cu o presiune destul de mare de-acolo.
Pana la urma.. pestii sunt pesti, e greu sa iti dai seama care e mai destept si care nu pentru ca fiecare are peste lui drag din acvariu care este "cel mai tare"

Oscar

10

Re: Inteligenta pestilor

Intru si eu in discutie cu cateva observatii:
1. Nu confundati inteligenta cu instinctul, este instinctul pestilor sa isi protejeze icrele (unde este cazul), exista si cazuri cand instinctul de supravietuire este mai important decat cel de reproducere, de aceea unii isi mananca icrele.
2. Pestii pot da impresia ca se ataseaza insa ei nu fac decat sa demonstreze ceea ce Pavlov a demonstrat acum foarte mult timp (vezi experimentul Pavlov-caine) si asociaza prezenta umana cu hrana.
Pestii sunt, cel putin in opinia mea animale inteligente (nu extraordinar, dar totusi sunt) si asta se remarca prin faptul ca stiu sa se fereasca de plasa, nu doar sa fuga de ea ci sa profite de faptul ca ea e rotunda si acvariul cubic (sau paralelipipedic) si va exista intotdeauna un spatiu intre plasa ci colturile acvariului. Prin faptul ca au personalitate, unii sunt mai agresivi si altii nu (din aceeasi specie).

Gott mit uns!